Tadiæ o planu Ahtisarija: Nezavisnost moguæa

Started by Roben, 02-02-2007, 15:21:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Darker

Taèi æe uvek biti sa Srbima :wall: :wall:

Neko sa visokim pritiskom bolje da ne èita politiku ovih dana...

Bred

"Nezavisnost moguæa 17. februara"
| Izvor: Beta
Beograd -- Vlada ima informacije da æe kosovski premijer Ha¹im Taèi 17. februara proglasiti nezavisnost Kosova, ka¾e ministar za KiM.

Slobodan Samard¾iæ je u razgovoru sa savetnikom visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Havijera Solane ©tefanom Leneom, naglasio da EU ne mo¾e oèekivati da Srbija, neposredno pre progla¹enja jednostrane nezavisnosti Kosova, sama potpi¹e nezavisnost Kosova, navodi se u saop¹tenju Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Srbija bi u ovom trenutku potpisivanjem bilo kojeg sporazuma sa EU dala saglasnost i opravdanje za pravljenje la¾ne dr¾ave na njenoj teritoriji, ponovio je poznate stavove Samard¾iæ i dodao da premijer Vojislav Ko¹tunica "neæe dati ovakav potpis Srbije".

EU po svaku cenu poku¹ava da pre 17. februara sa Srbijom potpi¹e bilo kakav sporazum, jer bi na taj naèin potpis Srbije zapravo bio potpis za nezavisnost Kosova, naveo je Samard¾iæ i dodao da bi Srbija takvim potpisom opravdala otimanje 15 odsto teritorije i nasilno kr¹enje Povelje UN i Rezolucije 1244.

Taèi: Stotinu zemalja æe priznati

Kosovski premijer Ha¹im Taèi izjavio je da Pri¹tina ima potvrdu da je oko stotinu zemalja spremno da prizna nezavisnost Kosova odmah posle progla¹enja.

"Biæe to sna¾na podr¹ka na¹oj nezavisnosti", rekao je Taèi, posle redovnog nedeljnog sastanka sa ¹efom UNMIK-a Joahimom Rikerom.

Kosovo je obavilo sve pripreme za progla¹avanje nezavisnosti, rekao je Taèi, koji ni danas nije precizirao kada æe se to taèno dogoditi.

Riker je jo¹ jednom ponovio da su jedine bezbednosne snage na Kosovu KFOR, meðunarodna i KPS policija.

"Ministar za Kosovo ne treba da komentari¹e EU"

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da je nelogièno da saradnju Srbije oko Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju komentarise èlan Vlade koji je odgovoran za Kosovo, posto su pribli¾avanje Srbije i EU i Kosovo dva potpuno odvojena problema.

"Èini mi se, na neki naèin, nelogiènim da saradnju Srbije oko Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju i dalje komentari¹e èlan Vlade koji je odgovoran za Kosovo", rekao je Kacin.

Izvestilac Evropskog parlamenta je, kao "dosta èudnu prièu", ocenio
protivljenje dela vlasti u Beogradu i premijera Vojislava Ko¹tunice da se potpi¹e Politièki sporazum sa Briselom, podsetiv¹i da je ministar spoljnih poslova Srbije bio prisutan "praktièno sve vreme" dok se pripremao taj sporazum.

b92

Darker

sa 17.marta na 17. februar. Lepo bogami :roll:

Bred

#168
"Nezavisnost 17. februara"
| Izvor: B92, Beta
Pri¹tina, Ljubljana -- Skup¹tina Kosova æe, gotovo sigurno, proglasiti nezavisnost 17. februara, ali æe odluka stupiti na snagu u martu, pi¹e Koha Ditore.

"Izgleda da æe se odbrojavanje dana do progla¹enja nezavisnosti Kosova ovog puta zavr¹iti, jer novih odlaganja neæe biti", pi¹e u dana¹njem izdanju pri¹tinski dnevnik, pozivajuæi se na diplomatske izvore iz Brisela. To je deo koordinisanog procesa izmeðu Pri¹tine, Va¹ingtona i Brisela, ka¾u izvori iz Brisela i drugih glavnih gradova Evrope.

Prema tom scenariju, Skup¹tina Kosova æe proglasiti nezavisnost 17. februara.

Narednog dana, na sastanku ministara inostranih poslova, formulisaæe se stav oko zajednièke platforme EU-a za Kosovo, prema kojoj æe se dr¾avama èlanicama biti ostavljeno da samostalno odluèe da li æe priznati nezavisnost.

"Samo Kipar i Rumunija protiv"

Nema crvene i crne?

O zastavi, grbu i simbolima odluèuje 12 struènajaka, koji ka¾u da æe grb i zastava predstavljati meðunarodnu raznolikost pokrajine i zato, sigurno, neæe biti crvene ili crne boje.
Kako prenose slovenaèki mediji, diplomatski izvori oèekuju da æe veæina èlanica EU priznati nezavisno Kosovo, dok æe samo Kipar i Ruminija biti protiv.

Slovaèka i Grèka su izrazili uzdr¾anost.

U prvom talasu, Kosovo bi trebalo da priznaju Velika Britanija, Francuska i Nemaèka.

Istovremeno, u Briselu se nadaju da se dr¾ave, koje ne podr¾avaju nezavisnost Kosova, neæe protiviti upuæivanju civilne misije EU.

Ukoliko Kosovo bude 17. februara proglasilo nezavisnost, ista æe stupiti na snagu veæ marta, pi¹u slovenaèki mediji i navode da æe u Pri¹tini imati malo vremena za usvajanje novog ustava, zakona o za¹titi srpske manjine, kulturnih i verskih spomenika i novih simbola.

Zeri: Formira se Skup¹tina Srba sa Kosova

Skup¹tina Srba sa Kosova biæe formirana 15. februara u severnom delu Kosovske Mitrovice na inicijativu srpskog premijera Vojislava Ko¹tunica i ministra Slobodana Samard¾iæa, pi¹e danas pri¹tinski list "Zeri".

"Na taj naèin Ko¹tunica i Samard¾iæ bi finalizirali plan za stvaranje posebnog politièkog i teritorijalnog srpskog entiteta sa posebnim vezama sa Srbijom", ocenjuje "Zeri".

List podseæa da je takva inicijativa predstavljena na poèetku pregovora dve strane u Beèu 20. februara 2006. godine.

Lideri Albanaca iz Pri¹tine odluèno se protive takvog moguænosti.

"Takva skup¹tina ne bi bilo legalna i ne bi mogla da predstavlja graðane Kosova. Nijedna druga institucija, osim onih izabranih slobodnim glasovima graðana, nije legitimna na Kosovu", rekao je D¾avit Beæiri, portparol predsednika Kosova Fatmira Sejdiua.

On je naveo i da "nikakva Skup¹tina kosovskih Srba, bilo gde na Kosovu, ne poma¾e buduænost graðana Kosova, ukljuèujuæi i Srbe".

Beæiri je ponovio poziv kosovskih institucija da Srbi budu aktivni deo dru¹tvenog i politièkog ¾ivota Kosova.

"Zeri" navodi da je administracija UN-a na Kosovu reagovala kada je u decembru 2007. godine ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samard¾iæ otvorio kancelariju tog ministarstva u severnom delu Mitrovice.

UNMIK ne ¾eli da komentari¹e moguænost konstituisanja Skup¹tine Srba sa Kosova veæ èeka instrukcije iz Njujorka.

"Neæemo komentarisati ne¹to ¹to se jo¹ uvek nije desilo. Treba saèekati i videti kako æe se dogaðaji odvijati u buduænosti", rekao je za "Zeri" portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko.

b92

--

Voker: Posle Raèka, Kosovo zaslu¾uje nezavisnost

Ubistvo 45 kosovskih Albanaca u selu Raèak pre devet godina jeste podsetnik za¹to Kosovo zaslu¾uje nezavisnost, izjavio je nekada¹nji ¹ef Verifikacione misije na Kosovu Vilijam Voker.

"Mislim da je svet zaboravio posledice dogaðaja", rekao je Voker po povratku na brdo na kojem se nalazio pre devet godina kada je izvestio o ubistvu albanskih civila u Raèku.

Tada¹nje vlasti SRJ tvrdile su da su 15. januara 1999. u Raèku ubijeni teroristi.

"Raèak svakako nije bio izolovan incident. To se dogaðalo svuda na Kosovu", kazao je ovaj amerièki diplomata.

Agencija Rojters podseæa da je Raèak bio prekretnica i da je Srbija, pod pretnjom NATO, morala da pristane na mirovne pregovore u Rambujeu.

Voker veruje da se "ne bi razgovaralo o nezavisnosti" da tada¹nji predsednik Slobodan Milo¹eviæ nije odbacio zahtev Zapada da smanji radikalne napade.

" Kosovo bi i dalje bilo na neki naèin deo Srbije da je Milo¹eviæeva vlada samo pokazala da priznaje potrebe naroda Kosova Mislim da bismo razgovarali o drugaèijoj buduænosti za to mesto", rekao je Voker.

On takoðe smatra da se Srbija jo¹ nije suoèila sa onim ¹to se dogodilo i da ne pokazuje znake da menja stav prema Albancima kao o ljudima koji su bili "zlostavljani i ¹ikanirani".

celu vest imate ovde http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=02&dd=10&nav_category=640&nav_id=284302
meni je pao mrak na oci kad sam video da se oglasava ovaj voker  :bljak: :batina

--

Slovenaèki mediji o Kosovu
| Izvor: B92
Ljubljana -- Kosovska skup¹tina æe 17. februara izraziti nameru o progla¹avanju nezavisnosti, a sama nezavisnost biæe progla¹ena poèetkom marta.

Slovenaèki portal 24ur.com prenosi da vremenski plan progla¹avanje nezavisnosti Kosova dobija konkretan oblik i poziva se na kosovsku televiziju, koja je krajem ove sedmice javila i da æe u vreme izmeðu izjave o nameri i su¹tinskog progla¹avanja nezavisnosti, kosovska skup¹tina usvojiti oko 30 zakona koji proizilaze iz plana posebnog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Tom prilikom bi bili usvojeni i veæ pripremljeni kosovski ustav i dr¾avni simboli. Kosovski parlament æe morati da se odluèi za jedan od tri predloga za zastavu i dva nacrta buduæeg grba.

Taj tok dogaðaja bi navodno trebalo da donekle oslabi moguæi veto na slanje civilne misije EU na Kosovo, koji bi mogli da daju Kipar i Rumunija, prenosi 24ur.com. Za sada jo¹ uvek nije jasno da li æe kosovska skup¹tina istovremeno sa izra¾avanjem namere o progla¹avanju nezavisnosti, izglasati i poziv za dolazak misije EU ili æe do toga doæi prilikom stvarnog progla¹avanja nezavisnosti poèetkom marta.

Istovremeno dolazi do pomisli oko toga da li bi Srbi na severu Kosova mogli da proglase otcepljenje i prikljuèivanje Srbiji, mada je verovatnije da æe doæi do formiranja paralelnih institucija, pi¹e 24ur.com i dodaje da predstavnici srpske manjine nameravaju da veæ narednog petka, u srpskom, severnom delu Kosova, osnuju "srpski parlament na Kosovu".

Prema pisanju pri¹tinskog lista Zeri, to æe uèiniti na inicijativu srpskog premijera, Vojislava Ko¹tunice i ministra za Kosovo Slobodana Samardziæa, uz najavljeni bojkot planirane misije EU.

b92

Nightmaster

Kosovo je izgubio Josip Broz(neko je to vec rekao, pa ga citiram).
Slobodan je kamionima "uvozio" Siptare da bi glasali za njega, tako da je i on nosioc krivice.
Djindjic je lepo pricao da treba da se podeli na srpski deo i taj albanski dok je bilo vremena. Sada su svuda Siptari. Kosovo treba da se otcepi jer mnogo kapitala odlazi na teritoriju koju ne naseljavaju Srbi, vec Albanci. Sto znaci da hranimo tudjine protiv kojih smo ratovali.
Kontradikcija i nebuloza.

SLATKIS

Kako ovog Vokera nije sramota da se uop¹te oglasi nisu teroristi nije nego,a kada smo izlazila iz grada na izlazu nas je saèekao jedan "fini" gospodin sa ogromnom bradom,i ogrlicom sastavljenom od u¹iju po velièini sudeæi da su deèija jo¹ se tresem kada se toga setim. :roll: :ninja:

Mnogo je porodica koje se nadaju da su njihovi najmiliji jo¹ ¾ivi iako i sami u to sumljaju.

Previ¹e je napaæenog naroda,a oni se prave ¾rtve kako ih nije sramota. :batina

Valjda æe se vi¹e ovaj pakao zavr¹iti jer ovo je stra¹no  a005

Al-Jasmina

Quote from: SLATKIS on 11-02-2008, 13:52:17
a kada smo izlazila iz grada na izlazu nas je saèekao jedan "fini" gospodin sa ogromnom bradom,i ogrlicom sastavljenom od u¹iju po velièini sudeæi da su deèija jo¹ se tresem kada se toga setim. :roll: :ninja:


:shock
Boze smiluj se toj unakazenoj dusi, tom stvoru...  :ohwell:

Ne znam, fascinira me i dalje ko sve deli karte i odlucuje kakva ce biti sudbina raznih naroda na geopolitickoj karti sveta..Nismo mi jedini..ali svakome je njegova muka najpreca... :ohwell:

Ayrton Senna

#172
Jedini sa mukom nismo, ali smo toliko medijski kompromitovani na zapadu, da se svi èude kada doðu na Kosovo u svojstvu misionara, vojnika, administratora..... i vide kakvo je realno stanje. I samo se èude, jer im je svaka reakcija u korist Srba zabranjena.

A ¹to se èika-V(F)okera tièe, kome on jo¹ dr¾i bukvicu sa Raèkom? Kome ¾eli da otvori oèi?
Zvanièno je i u Hagu dokazano da masakra u Raèku nije bilo, to je potvrdila doktorka Helena Ranta, kao izaslanik, mada pomalo stidljivo, jer to neko nije hteo da se objavi. No, ¾enu je savest toliko pekla da je javno objavila istinu o Raèku, ali suvi¹e kasno. Neka je peèe i dalje, bolje nije zaslu¾ila za takvu bruku koju je napravila u svojoj profesiji.


Bred

Ne samo bruku profesiji nego i za bombardovanje koje je zatim usledili a navodni glavni motiv za to je upravo bio Racak.
:nene: :namcor :batina

vucko81

Бар да су рекли јбг. погрешили смо и извинули се за бомбардовање они и даље терају по старом против нас.

Ayrton Senna

И још ти наплаћују своју грешку тиме што ти сакате државу, а успут те тапшу по рамену и наравно, свашта обећавају.
Свеет токс...

Darker

A re¹enje je?
Zatvoriti vrata Evropi?
Citiraæu Ðilasa: da smo mi pre 10 god u¹li u EU, ovog pitanja sad ne bi bilo, jer bismo kao ravnopravna èlanica EU ulo¾ili veto protiv cepanja na¹e teritorije. A ovako?

Vampire 666

Dare, ali DOSTOJANSTVENO zatvoriti ta vrada, a tu su naravno i sve sami hitovi: nacionalni ponos, teritorijalni integritet i suverenitet, kosovski zavet, Srbija se saginjati nece, niko ne sme da vas bije, Kosovo je srce Srbije...kako mozes da zaboravis ovako bitne stvari... :F :F :F
Gde je pripadnik nebeskog naroda u tebi? U redu je sto ja kao pripadnik nacionalne manjine mrzim sve sto je srpsko, ali kako to tebi sme da se desi?

dirigent

Quote from: Vampire 666 on 13-02-2008, 07:17:33
Dare, ali DOSTOJANSTVENO zatvoriti ta vrada, a tu su naravno i sve sami hitovi: nacionalni ponos, teritorijalni integritet i suverenitet, kosovski zavet, Srbija se saginjati nece, niko ne sme da vas bije, Kosovo je srce Srbije...kako mozes da zaboravis ovako bitne stvari... :F :F :F
Gde je pripadnik nebeskog naroda u tebi? U redu je sto ja kao pripadnik nacionalne manjine mrzim sve sto je srpsko, ali kako to tebi sme da se desi?
Zlurad komentar...

     Ajd da ne srbujemo , nego da se zapitamo sta bi uradili drugi narodi da se suoce sa takvim problemom??
       

Ayrton Senna

#179
Quote from: Vampire 666 on 13-02-2008, 07:17:33
Dare, ali DOSTOJANSTVENO zatvoriti ta vrada, a tu su naravno i sve sami hitovi: nacionalni ponos, teritorijalni integritet i suverenitet, kosovski zavet, Srbija se saginjati nece, niko ne sme da vas bije, Kosovo je srce Srbije...kako mozes da zaboravis ovako bitne stvari... :F :F :F
Gde je pripadnik nebeskog naroda u tebi? U redu je sto ja kao pripadnik nacionalne manjine mrzim sve sto je srpsko, ali kako to tebi sme da se desi?

A ima¹ li Srpski paso¹, jesi li dr¾avljanin Srbije?   

A re¹enje D?
Pa ispred nosa ti stoji spolja lepa, narand¾asta, al' unutra crljiva ¹argarepa kojom ti Amer ma¹e ispod nosa. Ono ¹to ne vidi¹ je pozama¹na tojaga koju dr¾i iza leða, a kojom æe te nokautirati uskoro.

Inaèe, slu¹ah juèe jednu politièku emisiju, i jedan poslanik lepo reèe: kako mo¾e da se pregovara kad se jednoj strani povlaðuje i sve odobrava, a druga se pritiska, zavræe joj se ruka?
Ono ¹to je Srpska strana ponudila Kosmetskim Albancima je ¹iroka autonomija koju ni Ahtisari ne predviða. Ali, ajde da vidimo ¹ta dobijaju jednostranim progla¹enjem nezavisnosti, ¹ta im to donosi:
1. Biæe delimièno priznati, jer ih neæe priznati sve dr¾ave u Svetu;
2. Stolica u UN - nema ¹anse dok Rusi i Kinezi dr¾e veto;
3. Samouprava - ne skoro;
4. Ekonomija - vrlo, vrlo te¹ko, bud¾et im svakog meseca pune strane vlade;
5. Policija i sudstvo - dr¾aæe stranci, dakle nemaju ni izvr¹nu vlast;
6. Organizacija dru¹tva - jo¹ te¾e, zbog previ¹e kriminalnih klanova, i plemenske organizacije(krvna osveta).

Dakle, KiM æe ponovo biti pokrajina, Evropska, jer æe umesto Beogradu odgovarati Briselu. Ali, Albanci nikako ne dobijaju ono ¹to ¾ele, a to je jo¹ jedna Albanska dr¾ava na Balkanu.

I jo¹ ne¹to da se zna. Srbi se polako proteruju sa KiM parama, jer prodaju svoju zemlju i imanja. Sada zemlju kupuju Albanci, ali parama od kredita mnogobrojnih svetskih banki. Za jedno 5 godina kada vi¹e ne budu mogli da isplaæuju hipoteke, zemlji¹te æe pripasti banci. Dakle, ko dr¾i Kosovo? A usput, svu vlast dr¾i evropska misija! I ko æe na kraju tu izvuæi korist?