Tadiæ o planu Ahtisarija: Nezavisnost moguæa

Started by Roben, 02-02-2007, 15:21:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darker

Jeap i ja mislim da bi podela bila najpametnija... Sa Kosovskim zidom, najbolje, za zajedni¹tvo nismo niti æemo ikad biti...

Roben

Povredjeno 80,uhap¹eno 14 Albanaca u Pri¹tini
(http://nono9.us)
Osamdeset osoba je povredjeno, a njih 14 privedeno u sukobima policije i demonstranata tokom protesta u subotu u Pri¹tini. Uhap¹en je i organizator demonstracija, lider pokreta "Samoopredeljenje" Albin Kurti.

Direktor pri¹tinskog Klinièkog centra Abdul Krasniæi rekao je novinarima da je u tu bolnicu primljeno ukupno 80 osoba, od kojih je 25 zadr¾ano na leèenju. Èetiri osobe su te¾e povredjene i kod njih je bila potrebna hirur¹ka intervencija.

Kosovska policijska slu¾ba je saop¹tila da je lider pokreta "Samopredeljenje" Albin Kurti uhap¹en je u subotu uveèe, nekoliko sati posle protesta njegove organizacije i sukoba sa policijom u Pri¹tini.

"Albin Kurti je priveden veèeras na zahtev javnog tu¾ioca", izjavio je portparol Kosovske policijske slu¾be Veton El¹ani, ali nije ¾elo da saop¹ti vi¹e detalja.

Kurti je uhap¹en posle konferencije za novinare na kojoj je okrivio policiju za nasilje i sukobe tokom protesta.

Trenutno je u Pri¹tini mirno i nema blokiranih puteva, tako da se stanje vratilo u normalu.

Vi¹e hiljada Albanaca protestovalo je u subotu u Pri¹tini zbog plana za status Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, a policija je upotrebila suzavac kako bi spreèila okupljene da probiju kordon.

U intervenciji policije je uhap¹eno je 14 osoba, potvrdio je portparol Kosovske policijske slu¾be, a prenose strane agencije.

Kako javlja Rojters, policija UNIMIK je u Pri¹tini upotrebila suzavac da bi rasterala hiljade albanskih demonstranata koji su poku¹avali da probiju bezbednosne barikade.

Prema AP-u, oko 3.000 albanskih demonstranata protestovalo je na ulicama Pri¹tine protiv nacrta plana UN o buduæem statusu Kosmeta, koji je pro¹le nedelje predstavio specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari.

Demonstranti su isticali da plan ne sadr¾i potpunu nezavisnost Kosova, tra¾ili pravo na referendum o nezavisnosti i odbacivali pregovore sa Srbijom.
(http://nono9.us)
Pripadnici Kosovske policijske slu¾be, uz podr¹ku italijanskih karabinjera i policije UN, zatvorili su glavni put, koji vodi do sedi¹ta UN u Pri¹tini.

Slièan protest u novembru 2006. godine, zavr¹io je, takodje, upotrebom suzavca, a tom prilikom demonstranti su bacali fla¹e i kamenje na zgradu privremenog kosmetskog parlamenta i sedi¹te UN.

Pojedini Albanci se protive sna¾noj kontroli koju bi, prema planu specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija trebalo u pokrajini da ima Evropska unija, kao i lokalnoj samoupravi za Srbe, naveo je Rojters.

Protest je poèeo u 14 sati ispred sedi¹ta "Samoopredeljenja", odakle je kolona demonstranata krenula glavnim ulicama Pri¹tine, koje su bile zatvorene za saobraæaj i pre poèetka protesta.

Demonstranti su uzvikavali parole protiv Ahtisarijevog plana ali i kosovskog pregovaraèkog tima. "Dole pregovaraèki tim", "UNMIK napolje", "Decentralizacija donosi podele a podele rat", "Kosovski za¹titni korpus treba da postane vojska Kosova", "Sloboda i nezavisnost se ne mogu doneti u paketu"
neke su od parola koje su uzvikivali uèesnici protesta.

Na centralnom pri¹tinskom trgu Skenderbeg demonstrantima su se obratili dugogodi¹nji aktivista Adem Demaæi, vodja pokreta "Samopredeljenje" Albin Kurti i drugi.

Demaæi je rekao da "narod Kosova voli Evropu" ali da Evropa mora da slu¹a glas naroda Kosova i da po¹tuje i prizna volju i pravo na slobodu gradjana Kosova.

Kurti je rekao da Ahtisarijev predlog predvidja autonomiju za Srbe na Kosovu i autonomiju za Kosovo unutar Srbije. "Sve dok na snazi bude Rezolucija UN 1244, za Kosovo nema suvereniteta i nezavisnosti", poruèio je Kurti i dodao da Kosovo sa svojim sada¹njim institucijama ne mo¾e da dobije nezavisnost.

On je, takodje, rekao da narodu, kada institucije ne rade u njegovom interesu, jedino ostaje da izadje na ulice i izrazi nezadovoljstvo.

Kurti se u jednom trenutku obratio i specijalnim policijskim snagama koje su obezbedjivale protest. On ih je pozvao da budu u slu¾bi naroda a ne, kako je rekao, UNMIK-a.

Posle njegovog govora, demonstranti su uklonili metalne ograde koje je postavila policija i krenuli prema kordonu policije, koja je zatim upotrebila suzavac.
(http://nono9.us)
Policija je tokom popodneva rasterala demonstranate sa trga, u èijoj se u blizini nalaze zgrada vlade i Skup¹tine Kosova.

Na tom trgu nema vi¹e demonstranta, ali se manje grupe mogu videti u drugim ulicama. Na glavnim pri¹tinskim ulicama prisutne su specijalne policijske jedinice.

Visoki funkcioner Odbora za ljudska prava i slobode Bed¾et ©alja ocenio je da je policija prekomerno upotrebila silu i da nije bilo razloga da se u tolikoj kolièini upotrebi suzavac.

(MONDO/agencije)

Masha

O kosovskoj stolici u UN pitaju se Rusija i Kina

Srbija æe te¹ko uspeti da u nastavku pregovora o re¹enju statusa Kosova promeni odredbu Ahtisarijevog plana koja se odnosi na moguænost pokrajine da se kandiduje za èlanstvo u meðunarodnim organizacijama, ali ima naèina da se ta formulacija ubla¾i, ocenjuju struènjaci.


Za Srbiju je najsporniji deo u predlogu specijalnog izaslanika UN za pregovore o Kosovu pravno-politièki, odnosno statusni deo re¹enja. Za Srbiju nije problematièno pravo Kosova na zastavu, ¹to izmeðu ostalog Ahtisari predviða, jer nju mogu imati i oblasti, ali jeste moguænost da jo¹ uvek ju¾na srpska pokrajina zatra¾i èlanstvo u meðunarodnim institucijama, ¹to znaèi i u Ujedinjenim nacijama. To je, s obzirom na to da je Ahtisarijev predlog ipak statusno neodreðen u smislu da ne navodi precizno i koji to status dobija, ipak nagove¹taj buduæe dr¾avnosti.

Struènjaci razlièito tumaèe ovu Ahtisarijevu odredbu, ali se razlikuje i njihovo mi¹ljenje kako na nju odgovoriti.

- Od meðunarodnih organizacija zavisi da li æe primiti Kosovo u svoje èlanstvo. Da bi neko postao èlan UN, nije dovoljno da zatra¾i prijem, veæ mora da proðe kroz odreðenu proceduru, kao ¹to je to, uostalom, 2001. bio sluèaj i sa SRJ, kojoj je osporavano èlanstvo. Nakon ¹to neko zatra¾i èlanstvo u UN, Savet bezbednosti prvo daje preporuku, koju zatim Skup¹tina prihvata ili ne. Bilo je dr¾ava koje su tra¾ile èlanstvo, ali im je osporavano svojstvo dr¾ave - istièe Vojin Dimitrijeviæ, profesor meðunarodnog prava.

On poja¹njava da je takav sluèaj dugo bio sa Demokratskom Republikom Nemaèkom, koja je smatrana nekom vrstom sovjetske zone. Sada je takva situacija sa severnim Kiprom, koji priznaje jedino Turska. Ipak, pitanje je, precizira Dimitrijeviæ, da li Srbija ima podr¹ku za svoj stav, pre svega kod Rusije i Kine koje u SB imaju i pravo veta.

Goran Svilanoviæ, funkcioner Pakta za stabilnost jugoistoène Evrope, smatra da srpski pregovaraèki tim treba da pripremi vi¹e varijanti.

- Prva je da se predlo¾i brisanje odredbe predloga koja dopu¹ta moguænost Kosovu da tra¾i èlanstvo u meðunarodnim organizacijama, ali to neæe biti moguæe. Druga moguænost je da se formulacija dopuni tako da se na kraju stavi zarez i doda „osim u UN“. Koliko ja znam, nije realno ni da bi to bilo prihvaæeno. Mogla bi, zato, da se predlo¾i i varijanta u kojoj bi se prijem Kosova u UN odlo¾io na odreðeni period, od deset ili pet godina - navodi Svilanoviæ, poja¹njavajuæi da to ne bi bilo „nikakvo ka¾njavanje Kosova, veæ period potreban Srbiji da se privikne na novonastalu realnost“.

Profesor Dimitrijeviæ smatra da bi Srbija mogla da tra¾i da se pomenuta Ahtisarijeva formulacija o moguænosti èlanstva Kosova u meðunarodnim organizacijama preformuli¹e u „èlanstvo u meðunarodnim ekonomskim organizacijama“.

Goran Svilanoviæ veruje da je sada vreme da se do 21. februara, kada æe se u Beèu nastaviti pregovori, srpski pregovaraèki tim dogovori kako da nastupi i da dobro pripremi svoju argumentaciju.

- Ovo je vreme za pregovore i pripreme za sastanak u Beèu, a ne za druge diplomatske nastupe - ka¾e Svilanoviæ. Ipak, s njim se ne sla¾u saradnici Foruma za meðunarodne odnose koji veruju da, osim rada na rezoluciji i pripremi pregovaraèkog tima za nastup u Beèu, srpska strana mora hitno da stupi u novu diplomatsku ofanzivu i ugovori sastanke sa predstavnicima svih zemalja Kontakt grupe, kao i sa èlanicama SB UN.

U Forumu za meðunarodne odnose veruju da nije kasno za novu rundu bilateralnih razgovora i razmenu mi¹ljenja.

izvor www.blic.co.yu

Bred

QuoteIstovremeno, svaki drugi gradjanin Srbije, taènije 55 odsto ispitanika, protivi se ideji da zbog tvrdih stavova oko Kosova Srbija rizikuje novu medjunarodnu izolaciju, a svaki treæi (36 odsto) smatra da je to prihvatljiva cena kada je reè o pregovorima oko Kosova.

Gradjani prema ovom istra¾ivanju smatraju da nova vlada mora da im, pre svega, obezbedi evropsku buduænost.

Na pitanje kakva vlada je potrebna Srbiji - ona koja æe obezbediti evropsku buduænost ili ona kojoj su va¾niji nacionalni ponos i identitet svaki drugi ispitanik je za evropsku buduænost (51), a skoro svakom treæem preèi su nacionalni ponos i identitet, dok oko 13 odsto ispitanika nije imalo stav o ovom pitanju.
Ovo sve kazuje, dakle ne smemo se zamerati medjunarodnoj zajednici bez obzira na kosovo i ma koliko mi to ne odgovaralo, to bi moralo da bude tako i nasi politicari su duzni da se toga pridrzavaju jer tako misli vecina gradjana. a to pokazuje i radikali nece u skorijoj buducnosti doci na vlast i morace da se zadovolje ulogom (vecite) opozicije :wink:

sto se tice demonstracija-da vidim kako ce medjunarodnni pripadnici smiriti  razularenu fanaticnu masu albanaca :K

vladimir


Roben

Quote from: vladimir on 12-02-2007, 15:31:03
Uzdaj se u se i u svoje Ruse!

није наш народ џаба реко кога Кина храни и Русија брани тешко њему  :nonono:

Masha

Mene zanima ko bi nas hranio, a ko branio kada bismo ponovo dospeli u izolaciju?

Bred


Vampire 666

"opra" se DSS od one izjave da treba prekinuti diplomatske odnose sa zemljama koje priznaju nezavisnost kosova...

Masha

Brede, bilo je to vise retoricko pitanje.  :wink:

Roben

Quote from: masha on 12-02-2007, 16:13:27
Mene zanima ko bi nas hranio, a ko branio kada bismo ponovo dospeli u izolaciju?
немој да помињеш изолацију најежим се кад читам  :ohwell:

vladimir

Ljudi, izdr¾ao je na¹ narod 500 godina pod Turcima, ¹ta je par godina izolacije spram toga? :>
Kako ovi sa Kube-pod sankcijama otkad znaju za sebe, a opet se smeju i pevaju non-stop! :>

Quote from: Roben on 12-02-2007, 18:33:22
немој да помињеш изолацију најежим се кад читам  :ohwell:

Roben, samo mi reci da si se upla¹io... :wall:  Ko zna kakve planove ima svetski establi¹ment po pitanju nas...Uostalom, videæemo u neko skorije vreme... :smekerica:

Darker

    
Иза огледала
ЈЕДНОГА ДАНА!
Док његова уста кажу „то ионако није наше”, његове очи одају да мисли „то није моје, баш ме брига”

Отварање коверте са Ахтисаријевим планом у Србији је било праћено једном од најжешћих медијских кампања. По сто пута, из различитих уста и на различите начине, могли смо чути три ствари. Прво, да треба бити реалистичан, а реалност је таква каква јесте и ту се ништа не може. Друго, да морамо гледати оно од чега живимо, а да емоције и митове заборавимо, како нам се не би поновиле страшне деведесете. И треће, да су наши грађани спремни да иду даље, али авај, има неких политичара који покушавају да злоупотребе питање Косова, па подбуњују народ, као некада Милошевић.

Сви ови разлози нису сасвим неразборити и свакако да јавност има право да их чује. Али занимљиво је да сте на поједином медијима могли чути само њих, и више ниједне друге. Када човек гледа Б 92 или чита Блиц не може а да се не запита: „Добро, како им само не досади? Све једно те исто. Што бар мало не прошарају, онако, реда ради”?

Ипак, не може се спорити да је у тој унисоности било и лепих примера личне креативности. Мени се, рецимо, највише допао наступ једног од припадника ,,златне” београдске елите на Б 92. Он је хладнокрвно образлагао све по уобичајеном репертoару: „Морамо бити реалистични”, „наши грађани највише брину о стандарду”, „Косово је ионако изгубио Милошевић”, бла, бла... Али, када му је новинар поставио питање могуће поделе Косова, одједном се узбудио. „Не подела, али корекција граница свакако”! Јер, замислите ужаса, косовска граница иде до врха Копаоника! Тако би неки неопрезнији скијаш могао да се нађе очи у очи са „мултиетничком” и „мултикултурном” полицијом Косова. Морам рећи да сам се одмах и ја потресао. Ма, ко сме да квари одмор нашој НВО елити! Него, да ми лепо трампимо Прешевску долину и још цело Врање за те скијашке стазе. У тој ствари никако не смемо бити реалистички! У тој ствари не треба да гледамо од чега живимо! У тој ствари није Косово изгубљено још 1999!

Да, доиста ми је драг тај аргумент из реалистичности. Али, пробајте да неком од припадника наше НВО елите заузмете паркинг место. Једно једино паркинг место. Кажем једно, јер се ових дана челник неке од тих НВО похвалио да му је годишњи буџет 1,1 милиона евра, да има 27 запослених и 36 сталних хонорараца. За толики буџет и за толико запослених заиста треба много паркинг места. Али, замислите да сте му заузели само једно место. Шта мислите, колика је вероватноћа да вам каже: „Добро пријатељу, бићу реалистичан, шта је ту је, заборавимо прошлост, нема везе ко је први, нема везе шта је чије, пустимо знаке, пустимо право, остани где си и да заједно корачамо у европску будућност”! А колика је вероватноћа да вам каже: „Марш, бре! И ако се одмах не склониш, узећу дизалицу из кола да те научим памети”!

Да, баш волим тај аргумент из реалистичности. Не само у оној варијанти да „не може шут с рогатим” и да је нужно помирити се са јачим злом. Али, мој фаворит је ипак варијанта која гласи: „Ма какво зло, чим схватимо да тако и треба, биће нам лакше”! Јер, „то ионако није наше”, „ко је икада тамо био”, „за тим жале само попови и митомани”, „много су већи проблем редови пред страним амбасадама”, „тиме нам само чине услугу” итд. Али, када то наш НВО елитник говори, он заправо говори о себи. Док његова уста кажу „то ионако није наше”, његове очи одају да мисли „то није моје, баш ме брига”. Док његова уста кажу „ко је икада тамо био”, његове очи кажу „ја тамо никада нисам био, шта се мене то тиче”. Док његова уста кажу „за тим жале само попови и митомани” његове очи говоре „ја ионако мрзим попове, једна црква више или мање, свеједно ми је”. Док његова уста кажу „много су већи проблем редови пред страним амбасадама”, његове очи говоре „зар ја да чекам у реду због тог Косова, до врага с њим”! Он је изједначио „бити модеран”, са „мислити само на себе и мислити само на новац”. И сада покушава све нас да убеди да и ми треба да будемо „модерни”, па ћемо се добро осећати, као и он што се добро осећа.

Неко је већ отмицу Косова упоредио са силовањем. Силеџије су велике и јаке, несрећна девојка би још могла добити и батине ако се буде превише опирала и можда је стварно боље да се много не брани. Али, забога, како јој још поврх свега можете рећи: „Ма буди паметна, јесу силеџије, али богати су, утицајни, не смеш никако да поквариш своје односе са њима, не смеш се жалити. Мисли на своју будућност, мисли на то да треба сутра да постанеш део њиховог богатог и лепог друштва. Отплачи мало, па се врати. И насмеши се – као да ништа није било”! Да ли стварно може да буде – „као да ништа није било”? Је ли ви то озбиљно мислите са смешењем? Да момцима не падне на памет још који пут да се забаве на сличан начин? А шта тек да кажем о онима који на све то добацују несрећници: „Ма дај, сестро, немој да си конзервативна, момци ти само чине услугу, ти треба да си модерна, да уживаш у сексу, а нарочито треба да уживаш када се на теби испружи Главни Баџа, е онда нарочито мораш да дахћеш, стењеш и узвикујеш – То! То! Још! Још!”.

Да, Главни Баџа баш воли да је велики љубавник. Али, Србијо мила, ипак, не мораш због њега глумити. Слободно плачи. И најважније је да их све запамтиш. И оне који су се по теби ређали и оне који су навијали и добацивали. Јер, једнога дана...

Да, да. Једнога дана!

Политички аналитичар

Слободан Антонић
[објављено: 13.02.2007.] Politika

Isprièavam se zbog podu¾e kolumne, ali meni je fenomenalno da se danas ovako razmi¹lja u Srbiji... Jednoga dana :wall: :wall: :wall: :wall:
hahahahhahahah, ¹ta æe biti jednoga dana?? Pomlatiæe i ovo malo ¹to nas ima i jednoga dana se niko neæe ni seæati da smo ikada postojali, eto to æe, sa takvim razmi¹ljanjem, biti jednoga dana... :wave:

Roben

Quote from: Darker on 13-02-2007, 13:56:31
Да, доиста ми је драг тај аргумент из реалистичности. Али, пробајте да неком од припадника наше НВО елите заузмете паркинг место. Једно једино паркинг место. Кажем једно, јер се ових дана челник неке од тих НВО похвалио да му је годишњи буџет 1,1 милиона евра, да има 27 запослених и 36 сталних хонорараца. За толики буџет и за толико запослених заиста треба много паркинг места. Али, замислите да сте му заузели само једно место. Шта мислите, колика је вероватноћа да вам каже: „Добро пријатељу, бићу реалистичан, шта је ту је, заборавимо прошлост, нема везе ко је први, нема везе шта је чије, пустимо знаке, пустимо право, остани где си и да заједно корачамо у европску будућност”! А колика је вероватноћа да вам каже: „Марш, бре! И ако се одмах не склониш, узећу дизалицу из кола да те научим памети”!
ово је феноменално речено за реалисте  :pljes: :pljes: :pljes:
а и оно око силовања је екстра него да не цитирам све
ови реалисти би дозволили и да их силују још би тражили још

Darker

Znaèi, to je razmi¹ljanje DSS-ovaca, po¹to je on naklonjen njima opasno... I sve ja to razumem i sla¾em se èak sa veæinom stvari, èak sam bio u fazonu, jbt, mo¾da nije ovaj dss tako lo¹, kad me doèeka sa efektnim zavr¹etkom! Mi kao di¾emo prst i ka¾emo jednog dana æe i njima blablabla, a mi æemo bla bla
Da se upi¹a¹ od smija:-D