Tadiæ o planu Ahtisarija: Nezavisnost moguæa

Started by Roben, 02-02-2007, 15:21:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Roben

пази никад се не зна шта може да се деси после неког времена :hmm
шта мислиш да ли је неко 1970 мислио да ће се Југа распасти
да ли је неко мислио нпр.1990 да ће Косово бити самостална држава а видиш шта се све дешава и све то за релативно кратак период од 20 година
одакле ми знамо шта ће све бити за 20 година видиш да се све мења
замисли да је неко 1990 реко да ће Хрватска за 20 година са Србијом бити у истој држави а и то ће се десити
а то да он подржава ДСС је можда тачно али у његовом тексту има доста истине бар оне две ствари које сам цитирао и у томе је највећи проблем

Ayrton Senna

Ono ¹to sam ja poslednje èuo, i èemu mogu da verujem jeste da æe Kosovo dobiti "uslovnu" (nadgledanu) nezavisnost, ali stranci neæe otiæi sa Kosova. I to po procenama minimum narednih 50 god. Imaju oni jos dosta nezavr¹enog posla na Kosovu. Pitanje je jos koliko ©iptari mogu da ih podnesu?

Vampire 666

to znachi da se praktichno nishta nece promeniti u odnosu natrenutno stanje......

Bred

da, s tim sto ce albancima biti data jos veca vlast, stranci ce tu da budu samo za nadzor

Bred

Andrej Pjontkovski, spoljnopolitièki ekspert Moskve:
Srbija previ¹e veruje u veto Rusije


Srbija se previ¹e uzda u pomoæ Rusije u re¹avanju kosovskog pitanja i bilo bi pametno da se okrene razmatranju podele ju¾ne srpske pokrajine jer je za to ostalo vremena i prostora, ka¾e za „Blic“ Andrej Pjontkovski, direktor Instituta za strate¹ke studije u Moskvi.

On istièe da Rusija podr¾ava Srbiju najavljujuæi da na Savetu bezbednosti UN neæe prihvatiti re¹enje koje nije prihvatila Srbija ali, kako smatra Pjontkovski, istovremeno zastupa i razmi¹lja i o svojim interesima jer bi nezavisno Kosovo omoguæilo nezavisnost Abhazije, Severne Osetije, Pridnjestrovja i Nagorno Karabah regije, ¹to Rusija pri¾eljkuje.

- Do poslednjeg trenutka neæe biti moguæe predvideti ¹ta æe Rusija uèiniti, ali ne iskljuèujem moguænost da ipak odluèi da za¹titi svoje interese - ka¾e za „Blic“ Pjontkoviski uz ocenu da „Beograd previ¹e veruje Moskvi“.

Moskovski dnevnik „Komersant“ objavio je juèe stav da odbacivanjem plana Martija Ahtisarija srpsko-albanski pregovori u Beèu gube svaki smisao, èime Srbija pokazuje da raèuna na ruski veto u SB UN.

- Izbegavajuæi borbu za promenu plana za Kosovo, Srbija faktièki prenosi brigu o tome na Moskvu - pi¹e „Komersant“ uz ocenu da je „sada jasno da je Beograd od poèetka sve svoje planove za Kosovo gradio raèunajuæi iskljuèivo na vetu Rusije“.

Kako veruje da æe se Moskva okrenuti svojim interesima koji su u suprotnosti sa srpskim interesima u odnosu na Kosovo, Andrej Pjontkovski smatra da srpske vlasti u pregovorima treba da se usmere na za¹titu kosovskih Srba i zahtevaju podelu teritorije. On takoðe veruje da srpski pregovaraèki tim treba ozbiljno da pokrene i brojna tehnièka pitanja, posebno ona koja se odnose na podelu imovine.

Sa Pjontkovskim se po poslednjem pitanju sla¾e i Du¹an Janjiæ, direktor Foruma za etnièke odnose, koji istièe da u predstojeæim pregovorima Srbija treba da insistira na mno¹tvu izmena u Ahtisarijevom predlogu koje se odnose na brojne nejasnoæe vezane za decentralizaciju i ekonomska pitanja.

- Beograd mora da zatra¾i dvodomnu skup¹tinu Kosova i moguænost vertikalnog udru¾ivanja op¹tina u zajednicu op¹tina ili region po¹to sada¹nji Ahtisarijev plan predviða samo horizontalno udru¾ivanje - ka¾e Janjiæ. On istièe da Srbija treba da insistira na podeli imovine i pre progla¹enja statusa. Takoðe, srpski pregovaraèki tim treba da insistira na garancijama za srpske kulturne institucije, medije, kao i da tra¾i izbacivanje iz aneksa definisanja meðunarodnog prisustva po¹to to ne spada u Ahtisarijevu nadle¾nost.

- Osim zahteva za izmenu Ahtisarijevog predloga, Srbiji je potrebna diplomatska ofanziva i logistièki timovi, kao i intenzivni kontakti sa Kontakt grupom, generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, ali i Ahtisarijem - zakljuèio je Janjiæ.

Ivana Cvetkoviæ
Reagovanja
Primakov: Veto!

Biv¹i ruski premijer Jevgenij Primakov smatra da Rusija treba da ulo¾i veto ukoliko na SB UN bude razmatran nacrt rezolucije koja priznaje nezavisnost Kosova ili vodi ka kosovskom suverenitetu. Primakov kao najva¾niji razlog za veto vidi èinjenicu da bi nezavisnost Kosova mogla da „odrmrzne“ mukom ugu¹ene meðunacionalne sukobe na postsovjetskom prostoru (Ju¾na Osetija, Abhazija, Nagorno Karabahu, Pridnjestrovlju).
Kina: Protiv nametanja

Kina se zala¾e za re¹enje o Kosovu u okviru UN i uz po¹tovanje meðunarodnog prava, kroz dijalog Beograda i Pri¹tine, i protivi se bilo kakvom nametnutom re¹enju, izjavili su kineski zvaniènici na prijemu u Ambasadi Srbije u Kini, povodom dr¾avnog praznika Srbije.
Lavrov: Samo konsenzus

©ef ruske diplomatije Sergej Lavrov ponovio je da æe Rusija podr¾ati rezoluciju o Kosovu u SB UN, samo ako se sa predlogom saglase Beograd i Pri¹tina. On je upozorio da bi nezavisnost Kosova imala „najnegativnije posledice po region i Evropu u celini“. Razmimoila¾enja oko Kosova sa zapadnim partnerima su principijelnog karaktera, naveo je Lavrov.
D¾ekson: Sve po planu

Direktor va¹ingtonske organizacije Projekat za demokratije u tranziciji Brus D¾ekson ocenio je da se u re¹avanju statusa Kosova sve odvija onako kako je bilo predviðeno i da æe srpska pokrajina „verovatno na leto postati nezavisna dr¾ava“.
blic

Roben

Tajms:Kosovo æe buknuti ako se ne re¹i status 

Kosovo bi moglo da bukne ukoliko se nastavi sa odlaganjem re¹enja statusa i ispunjenja zahteva Albanaca, pi¹e list "Tajms" i dodaje da se, u medjuvremenu, zapadna Evropa "tiho nada da æe preostali Srbi etnièki oèistiti sami sebe".

"Ne re¹avanje pitanja nije opcija. Kosovo bi moglo da bukne ukoliko se nastavi sa odlaganjem zahteva Albanaca u dosije 'previ¹e te¹ko'. U medjuvremenu, zapadna Evropa se tiho nada da æe preostali Srbi etnièki oèistiti sami sebe", navodi se u komentaru lista.

Moralno, Albanci na Kosovu imaju pravo da tra¾e punu nezavisnost - pod uslovom da su Srbi medju njima za¹tiæeni od fizièkih napada i ekonomske diskriminacije. Legalno, Kosovo je srpska provincija i Beograd smatra da bi davanje teritorijalne nezavisnosti bio napad na teritorijalni integritet Srbije plus kr¹enje Povelje UN, pi¹e list.

"Politièki je izuzetno va¾no spreèiti da Kosovo, èije seæanje na sukobe dose¾e do srednjevekovne istorije, postane, ponovo bure baruta na Balkanu. Zbog toga UN i NATO odla¾u re¹avanje buduænosti Kosova dok ne bude postignut kompromis koji æe obe strane biti spremne da prihvate", navodi se u komentaru "Tajmsa".

List navodi da takva ideja "jeste razumna, ali, buduæi da reè komrpomis ne postoji u srpskom i albanskom reèniku, nije izvodljiva"

"Tajms" navodi da je specijalni izaslanik UN za status Marti Ahtisari predstavio plan u kome se ne pominje reè nezavisnost ali se ona podrazumeva.

Srbi i Albanci "æe se sastati u Beèu iduæe nedelje na, navodno 'konaènim pregovorima'. Niko ne oèekuje progres. Problem æe potom biti prebaèen Savetu bezbednosti gde Rusija ima veto", pi¹e list.
List ocenjuje da æe planom Srbi dobiti "znaèajnu autonomiju".

"Ne bi bilo mudro da odbiju. Ali su im potrebne veæe garancije, jednaka prava i moguæosti. Znak dobre volje bila bi ponuda EU i Srbiji i Kosovu za èlanstvo... Takav smeo korak ne bi bio u skladu sa karakterom EU. Ali bi bio kljuèan za trajan mir na Balkanu", zakljuèuje "Tajms".

(Beta)

Roben

Rojters: Ahtisari ipak predla¾e nezavisnost!

U svom aneksu na predlog re¹enja statusa Kosova izaslanik UN Marti Ahtisari eksplicitno preporuèuje nezavisnost za Kosovo, javio je Rojters pozivajuæi se na politièke izvore.

Politièki izvor sa Kosova rekao je Rojtersu da se u tom aneksu preporuèuje "nezavisnost uz medjunarodni nadzor". Drugi politièki izvor je potvrdio tu informaciju, navodeæi da se u tom dokumentu èesto upuæuje na nezavisnost.

U svom predlogu za re¹enje statusa Kosova, objavljenom pro¹log meseca a koji njegov zamenik Albert Roan treba da u Njujorku preda generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, Ahtisari nije koristio termin nezavisnost.

Specijalni izaslanik UN je u ponedeljak u izjavi za Rojters najavio da æe uz predlog predstaviti i "zaseban dokument u kojem se vrlo precizno govori o pitanju statusa i daje obrazlo¾enje za to".

Ahtisari oèekuje da Savet bezbednosti UN poène raspravu o njegovom predlogu poèetkom aprila.

Rojters ocenjuje da æe Ahtisarijev predlog, ako ga Savet bezbednosti UN usvoji, obezbediti Kosovu platformu za progla¹enje nezavisnosti.

Agencija podseæa da je Rusija, koja kao stalna èlanica Saveta ima pravo veta, saop¹tila da je prerano za re¹avanje pitanja statusa Kosova i da æe podr¾ati samo ra¹enje prihvatljivo za obe strane.

(Beta)

Darker


Roben

Quote from: Darker on 15-03-2007, 23:52:22
Ma nije moguæe??
па то су твоји пријатељи из Европе и Америке :hmm

Roben

Lavrov: Nastaviti pregovore, bez Ahtisarija

©ef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da bi pregovori o Kosovu trebalo da se nastave pod rukovodstvom novog posrednika UN i da Rusija neæe "automatski" ulo¾iti veto na predlog rezolucije o Kosovu u Savetu bezbednosti, jer, kako je rekao, Rusi "ne mogu biti veæi Srbi nego sto su oni sami".

Specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari zavr¹io je u Beèu pregovore sa Beogradom i Pri¹tinom o statusu Kosova i predlog za Kosovo uputio Savetu bezbednosti UN. Predlog predvidja neku vrstu "nadgledane nezavisnosti". Rusija je ocenila da je njegova odluka preuranjena i da su potrebni dodatni razgovori pre re¹avanja konaènog statusa Kosova.

"U ovoj fazi, uzev¹i u obzir kako je ta pozicija formulisana, neophodno je nastaviti pregovore", kazao je Lavrov na konferenciji za novinare.

"Ukoliko Marti Ahtisari misli da je uèinio sve ¹to je mogao, gotovo je izvesno da se mo¾e naæi osoba koja æe to uèiniti", rekao je Lavrov.

Lavrov je ponovio da re¹enje za Kosovo treba da bude prihvatljivo i za Beograd i za Pri¹tinu i istovremeno prvi put stavio do znanja da Rusija neæe automatski staviti veto na predlog rezolucije u Savetu bezbednosti.

"Mi ne mo¾emo da budemo veæi Srbi nego ¹to su oni sami i ne mo¾emo da saop¹timo da æemo, pod bilo kojim uslovima, blokirati re¹enje koje ne odgovara obema stranama. Sve zavisi od njihovih pozicija", rekao je Lavrov.

Vlada Srbije sna¾no podr¾ava inicijativu Rusije da se nastavi pregovaraèki proces za utvrdjivanje uredjenja pokrajine Kosovo i Metohija, izjavio je premijer Srbije Vojislav Ko¹tunica.

Predsednik Vlade Srbije u izjavi Tanjugu je naglasio da je "potpuno pogre¹na bila odluka (specijanog izaslanika generalnog sekretara UN) Martija Ahtisarija da prekine pregovore i da svoj predlog uputi u UN i pored toga ¹to ne postoji ni jedan uslov da taj predlog bude razmatran u Savetu bezbednosti".

"Zato Vlada Srbije sna¾no podr¾va inicijativu Rusije da se na temelju Rezolucuje 1.244 pokrenu novi pregovori, sa novim posrednikom UN", istakao je Ko¹tunica.

On je naglasio da æe "Srbija konstruktivno uèestvovati u novom pregovraèkom procesu i preuzeti svoj deo odgovornosti za pronala¾enje kompromisnog i praviènog re¹enja".

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Dra¹koviæ izjavio je da je logièan predlog ruskog ministra spoljnih poslova da se razgovori o statusu Kosova i Metohije nastave pod vodjstvom novog posrednika kojeg bi imenovale UN, jer u Beèu i nije bilo su¹tinskih pregovora, a pogotovo ih nije bilo o statusnim pitanjima.

Koordinator dr¾avnog tima za razgovore o buduæem statusu Kosova i Metohije Leon Kojen ocenio je da "ideja, koju je izneo ministar Lavrov, nudi prihvatljiv, izuzetno konstruktivan izlaz iz sada¹nje situacije", a koordinator Slobodan Samard¾iæ smatra da izjava Lavrova predstavlja "glas razuma u dosta komplikovanoj situaciji o Kosovu i Metohiji".

Potpredsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nenad Popoviæ kazao je da je stav ¹efa ruske diplomatije "odlièan jer daje put nala¾enju re¹enja za status Kosova koje mora da se nadje na bazi Rezolucije 1244".

Analitièar Du¹an Janjiæ ocenio je da izjava ministra Lavrova, sledi formalno zahtev Beograda da se nastave razgovori o buduæem statusu Kosova i Metohije.

Predstavnici politièkih stranaka ocenili su da predlog Lavrova govori o slo¾enosti kosovskog pitanja, ali su naglasili da ta izjava sledi ideju Beograda, kao i da bi tu inicijativu trebalo da podr¾e sve zemlje kojima je stalo do stabilnosti u regionu Balkana.

Ahtisari je okonèao pregovore izmedju Beograda i Pri¹tine i uputio predlog Ujedinjenim nacijama. Pre sedam dana u Beèu, on je saop¹tio da je pregovaraèki proces zavr¹en, a pre dva dana njegov konaèni predlog uruèen je generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

(agencije/MONDO)

Darker

Jeeeeeeeeeeeee, Rusi æe da nas spasu, woohooo!!!!!

Bred

Mozda i hoce. Mada to bi bilo suvise naivno misliti...

Darker

Jeap, spasiæe nas sigurno...
"MA nema ¹anse da nas bombarduju, pa samo ako nas pipnu ima Rusi u treæi sv.rat da krenu!!"mart,1999.

Roben

Srbija ne pristaje na otimanje teritorije

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Ra¹koviæ-Iviæ poruèila je u ponedeljak na sednici Saveta bezbednosti UN da Srbija odbacuje predlog kojim joj se otima 15 odsto teritorije i zatra¾ila nastavak razgovora o buduæem statusu Kosova u èijem bi centru bilo pitanje uvodjenja modela su¹tinske autonomije.

Savet bezbednosti UN u ponedeljak na zatvorenoj sednici u Njujorku razmatra detaljan tromeseèni izve¹taj ¹efa UNMIK Joahima Rikera o radu te misije, a biæe razmotrena i situacija na Kosovu, ali neæe biti reèi o predlogu specijalnog izaslanika UN za status Martija Ahtisarija koji je, pro¹le sedmice, generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu dostavio Ahtisarijev zamenik Alber Roan.

Ra¹koviæ-Iviæ je prenela da æe Srbija odbaciti svaki poku¹aj da joj se, kao èlanici te medjunarodne organizacije, otme 15 odsto teritorije i da se prekrajaju njene medjunarodno priznate granice.

"Saglasno Rezoluciji 1244 smatramo da je sada najva¾nije uvesti model su¹tinske autonomije za pokrajinu Kosovo i Metohija kao fundamentalno pitanje novog kruga razgovora", istakla je Ra¹koviæ-Iviæ.

Ona je dodala da je neophodno na odgovoran i ozbiljan naèin isprobati moguænost da uredjenje pokrajine bude zasnovano na istinskim demokratskim temeljima u vidu su¹tinske autonomije. "To je realno i odr¾ivo re¹enje, i ¹to je posebno va¾no iskljuèuje stvaranje veoma opasnog presedana koji bi ugrozio mir i stabilnost ne samo u regionu, veæ bi se odrazio i na celokupan svetski poredak", naglasila je ona.

Sanda Ra¹koviæ-Iviæ je podsetila da je Ahtisari uruèio Srbiji predlog nametnutog re¹enja, kojim se kr¹i Povelja Ujedinjenih nacija i drugi medjunarodni akti, kao i Ustav Republike Srbije i upitala ¹ta bi uèinile zemlje èlanice Saveta bezbednosti, ili Finska, na primer, kada bi dobile ovakav predlog.

"Odgovore svi unapred znamo, pa je samim tim i konaèan odgovor Srbije poznat i jasan, a on glasi da odbacujemo predlog kojim se otima 15 odsto na¹e teritorije", poruèila je ona.

Ra¹koviæ-Iviæ je istakla da Vlada Srbije sna¾no podr¾ava inicijativu Rusije za nastavak pregovaraèkog procesa. "Vlada moje zemlje èvrsto ostaje pri uverenju da æe Savet bezbednosti ostati dosledan po¹tovanju Povelje UN, ¹to bi omoguæilo zapoèinjanje pravih pregovora o buduæem statusu Kosova i Metohije, sa novim posrednicima u pregovorima", dodala je ona.

Novi krug pregovora je, kako je naglasila, jedini put ka pravednom i odr¾ivom re¹enju i Srbija je spremna za kompromis oko buduæeg uredjenja pokrajine Kosova i Metohije.

Ra¹koviæ-Iviæ je ponovila da je Srbija spremna da albanskoj nacionalnoj manjini na Kosovu i Metohiji obezbedi najvi¹i stepen autonomije, su¹tinsku autonomiju, kao najperspektivniji naèin da albanska nacionalna manjina u pokrajini upravlja svojom buduæno¹æu.

"To je realno i odr¾ivo re¹enje, i, ¹to je posebno va¾no, iskljuèuje stvaranje veoma opasnog presedana koji bi ugrozio mir i stabilnost ne samo u regionu, veæ bi se odrazio i na celokupan svetski poredak", precizirala je ona.

Naglasiv¹i da je Ahtisarijev predlog u potpunoj suprotnosti sa va¾eæom Rezolucijom UN 1244 i da ne ispunjava nijedan uslov, ni formalni ni su¹tinski, da se nadje pred SB, Ra¹koviæ-Iviæ je rekla da je od su¹tinskog znaèaja da obaveze i postavljeni uslovi iz Rezolucije 1244 usmere sve dalje razgovore o uredjenju pokrajine.

Ona je podsetila da je mandat Ahtisarija bio da posreduje u iznala¾enju kompromisnog re¹enja, ali da se on, umesto toga, prekoraèujuæi mandat koji mu je poveren, opredelio za nametanje re¹enja, koje odgovara samo jednoj, albanskoj strani.

U Ahtisarijevom predlogu "doslovno nema nijednog jedinog su¹tinskog stava iz platforme koju je zastupao Beograd", istakla je Ra¹koviæ-Iviæ.

Obraæajuæi se uèesnicima sednice, koja se, kako je rekla, odr¾ava neposredno posle neuspe¹nih pregovora u Beèu, ona je ukazala i na to da je u Srbiji ovih dana obele¾ena trogodi¹njica nasilja albanskih terorista i separatista, "koji su 17. i 18. marta 2004. godine poku¹ali da do kraja zavr¹e etnièko èi¹æenje Kosova i Metohije".

Ra¹koviæ-Iviæ je dalje istakla da do sada niko nije izneo argumente za¹to bi albanska nacionalna manjina trebalo da na teritoriji Srbije stvori jo¹ jednu albansku dr¾avu, i da se, po¹to je takav argument nemoguæe naæi, sada veæ javno i glasno, saop¹tava da æe albanski teroristi ponoviti scenario od pre tri godine.

Ona je zatra¾ila od SB da preduzme sve mere kako bi se po¹tovala Rezolucija 1244, koja garantuje mir i bezbednost za sve stanovnike pokrajine. "Obaveza je SB da upozori da se Rezolucija 1244 mora po¹tovati i da æe svaki oblik nasilja biti najstro¾ije ka¾njen".

U govoru u sedi¹tu UN, Ra¹koviæ-Iviæ je upozorila da se rezolucija 1244 svakodnevno kr¹i i za to navela brojne i konkretne dokaze. Prema njenim reèima, samo u protekla èetiri meseca su izvr¹ena 52 etnièki motivisana napada na Srbe ili pripadnike nealbanskih zajednica, a sistematsko zastra¹ivanje je prisutno u centralnom Kosovu, na severu pokrajine, u Orahovcu i Kosovskom Pomoravlju.

Posebno veliku zabrinutost, prema njenim reèima, izaziva ponovno pojavljivanje pripadnika paravojnih formacija koji ilegalno zaustavljaju automobile, vr¹e pretres, utvrdjuju nacionalnost ljudi, kidnapuju i prebijaju Srbe.

Kritikujuæi kvalifikaciju UNMIK- a po kojoj su „bezbednosna situacija i sloboda kretanja stabilne, ali krhke", ona je rekla da najveæu zabrinutost izaziva pitanje povratka prognanika i podsetila da se od vi¹e stotina hiljada Srba, koliko ih je proterano, prema prema podacima UNHCR, 2006. godine vratilo samo 1.608 ljudi.

Ra¹koviæ-Iviæ je ukazala i na diskriminatorsku prirodu privatizacije koja se sprovodi na Kosovu i Metohiji.
Takodje, podsetila je da æe se za nekoliko meseci navr¹iti osmogodi¹njice od dolaska medjunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju i upozorila da se u svim su¹tinskim stvarima standardi na Kosovu ne ispunjavaju.

"Od najveæe je va¾nosti da se konaèno postavi pitanje ispunjavanja svih obaveza koje proizilaze iz Rezolucije 1244. To mora biti temelj svih na¹ih buduæih razgovora o Kosovu i Metohiji", naglasila je ona.

Smatramo da je saglasno toj rezoluciji sada najva¾nije uvesti model su¹tinske autonomije za pokrajinu Kosovo i Metohija kao fundamentalno pitanje novog kruga razgovora, rekla je Sanda Ra¹koviæ-Iviæ na sednici Saveta bezbednosti UN.

(Tanjug/MONDO)

Bred

Ja se bojim da dok ona prica, ovi iz SB-a imaju vatu u usima...