Tadiæ o planu Ahtisarija: Nezavisnost moguæa

Started by Roben, 02-02-2007, 15:21:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Roben

Tadiæ o planu Ahtisarija: Nezavisnost moguæa
(http://img259.nono9.us/my.php?image=v46022p0yq6.jpg)
Predsednik Srbije Boris Tadiæ izjavio je u petak da se u predlogu re¹enja buduæeg statusa Kosova i Metohije izaslanika UN Martija Ahtisarija izrièito ne pominje nezavisnost Kosova ali ni suverenitet i teritorijalni intergitet Srbije nad tom pokrajinom.
"Veæ zbog te èinjenice, kao i jo¹ nekih odredaba, Ahtisarijev plan otvara moguænost za nezavisnost Kosova i Metohije", ocenio je Tadiæ u pisanoj izjavi.

On je istakao da æe pozvati sve ¹efove izabranih parlamentarnih stranaka da ih upozna sa Ahtisarijevim predlogom.

Tadiæ je preneo da je Ahtisariju na sastanku rekao da Srbija i on kao njen predsednik nikada neæe prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije.
"Nametnuta nezavisnost Kosova bi se kosila sa osnovnim principima medjunarodnog prava i predstavljala bi izuzetno opasan politièki i pravni presedan", naveo je Tadiæ.

On je preneo da se osim buduæeg statusa Kosova, Ahtisarijev predlog bavi i nizom posebnih pitanja, kao ¹to su decentralizacija, za¹tita Srpske pravoslavne crkve i njenih manastira na Kosovu, medjunarodnim civilnim i vojnim prisustvom u pokrajini i drugim.

Tadiæ je istakao da æe predlo¾ena re¹ena o tim pitanjima pa¾ljivo prouèiti.

Predsednik Srbije je naveo da Skup¹tina Srbije jo¹ nije konstituisana i da smo na poèetku formiranja nove vlade i izrazio uverenje da æe se, zbog toga, u konsultaciji sa ¹efovima izabranih parlamentarnih stranaka naæi naèin da "nastavimo da branimo nacionalni i dr¾avni interes i da sprovodimo jedinstvenu dr¾avnu politiku o KiM, koja je dobila jednoglasnu podr¹ku u Skupstini Srbije".

MONDO

Roben

Sadr¾aj Ahtisarijevog predloga  
Beograd -- Prema predlogu Martija Ahtisarija, Kosovo treba da bude multietnièko dru¹tvo, koje æe garantovati prava nealbanske manjine.
U predlogu Ahtisarija navodi se da æe Kosovo doneti ustav koji æe utemeljiti principe, koji su i osnovni cilj njegovog plana: Kosovo koje je sposobno za ¾ivot, koje je odr¾ivo i stabilno, multietnièko i koje po¹tuje ljudska prava. Kosovo æe imati pravo da pregovara i zakljuèuje meðunarodne sporazume, ukljuèujuæi i pravo da tra¾i èlanstvo u meðunarodnim organizacijama.
Kosovo æe, prema ovom predlogu, imati sopstvenu zastavu, grb i himnu, koji æe odra¾avati multietnièki karakter Kosova. Slu¾beni jezici biæe albanski i srpski, a neæe biti zvaniène religije, veæ æe Kosovo "biti neutralno po pitanju religijskih ubeðenja”.
Kosovo neæe imati teritorijalnih pretenzija niti æe poku¹avati da se ujedini sa bilo kojom drugom dr¾avom ili delom dr¾ave, navodi se u predlogu.
Manjinske zajednice biæe zastupljene u skup¹tini kroz sistem "garantovanih odnosno rezervisanih poslanièkih mesta”, dok æe zakoni koji se bave pitanjima od posebnog interesa za manjinske zajednice zahtevati specifiènu parlamentarnu proceduru - “duplu veæinu” i glasanje prisutnih skup¹tinskih poslanika.
“Kako bi se u zakonodavnom procesu za¹titila prava èlanova zajednica na Kosovu koji nisu Albanci, Re¹enje takoðe predviða da odreðeni taksativno nabrojani zakoni mogu biti usvojeni samo ukoliko se veæina nealbanskih èlanova kosovske skup¹tine slo¾i oko njihovog usvajanja”, navodi se u predlogu.
Civilni predstavnik
Meðunarodno prisustvo predstavljaæe ubuduæe meðunarodni civilni predstavnik, koji je istovremeno i predstavnik EU.
On æe imati i ovla¹æenja da poni¹ti odluke ili zakone koje donesu kosovske vlasti i da kazni ili smeni javne funkcionere, za èije akcije se proceni da nisu u skladu sa slovom ili duhom predloga, ukoliko bude usvojen.
Za razliku od UNMIK-a, meðunarodni civilni predstavnik neæe imati izvr¹ni mandat upravljanja Kosovom, veæ æe imati specijalna ovla¹æenja, koja mu omoguæuju da obezbeðuje i nadzire punu primenu buduæeg sporazuma, koji je kao predlog izneo Ahtisari.
Tu æe biti i Evropska misija za politiku bezbednosti i odbrane, koja æe imati ovla¹æenje da obezbeðuje pravilnu istragu, krivièno gonjenje i presudu kod specifiènih, osetljivih kriviènih dela.
Ta misija æe imati i ovla¹æenje da "preuzme ogranièene izvr¹ne funkcije, da bi obezbedila odr¾avanje i unapreðenje vladavine zakona, javnog reda i bezbednosti".
Ekonomske odredbe
Kosovo æe preuzeti svoj deo meðunarodnog duga Srbije.
Deo meðunarodnog duga biæe utvrðen putem pregovora izmeðu Kosova i Republike Srbije, uzimajuæi u obzir principe koji su kori¹æeni za raspodelu spolja¹njeg duga u sluèaju sukcesije Socijalistièke Federativne Republike Jugoslavije, navodi se u predlogu.
Re¹enjem se stavlja poseban naglasak na obezbeðivanje da imovinski sporovi, koji èesto pogaðaju prava manjina, budu re¹avani na transparentan naèin, u skladu sa relevantnim meðunarodnim standardima i uz znatno meðunarodno anga¾ovanje.
Javna preduzeæa, kojima trenutno upravlja Kosovska poverenièka agencija (KPA), biæe preneta u nadle¾nost Kosova. Javna preduzeæa koja pru¾aju svoje usluge samo u ogranièenom broju op¹tina, biæe preneta u nadle¾nost tih op¹tina.
Decentralizacija
Patrola Kfora u Mitrovici (Fonet)
Re¹enje takoðe daje ¹iroke moguænosti za decentralizaciju. “Predlog se posebno koncentri¹e na konkretne potrebe i bojazni zajednice Srba na Kosovu, koji æe imati visoki stepen kontrole nad svojim poslovima”, navodi se u predlogu.
“Elementi decentralizacije ukljuèuju nove op¹tinske nadle¾nosti u op¹tinama u kojima su Srbi veæina (kao ¹to je to sluèaj kod sekundarnog zdravstvenog osiguranja i visokog ¹kolstva)."
Tu spada i ¹iroka op¹tinska autonomija u finansijskim pitanjima, kao i moguænost primanja finansiranja iz Srbije, koje je trasparentno.
Omoguæava se i osnivanje ¹est novih ili znatno pro¹irenih op¹tina u kojima su Srbi veæina: Graèanica, Novo Brdo, Klokot, Ranilug, Partes, Severna Mitrovica.
Sada¹nja op¹tina Mitrovica biæe podeljena na dve op¹tine: Severnu Mitrovicu i Ju¾nu Mitrovicu. Saradnja i koordinacija izmeðu te dve op¹tine ostvarivaæe se putem novouspostavljenog Zajednièkog odbora.
Za¹tita verskih i kulturnih objekata
©to se Srpske pravoslavne crkve tièe, u predlogu se navodi da æe vi¹e od 40 kljuènih verskih i kulturnih lokaliteta biti okru¾eno za¹titnim zonama, kako bi se spreèilo bilo kakvo “ometajuæe komercijalno ili industrijsko poslovanje ili izgradnja”.
Posebno se navodi da æe biti uspostavljene zone oko manastira Visoki Deèani, Peæke patrijar¹ije, manastira Graèanica, Deviè, Gorioè i Budisavci, istorijskog centra Prizrena, sela Velika Hoèa i drugih lokaliteta.
Biæe osnovan Savet za nadgledanje sprovoðenja (SNS), uz uèe¹æe lokalnih i meðunarodnih predstavnika, koji æe nadgledati i pomagati sprovoðenje re¹enja na za¹titu srpskog verskog i kulturnog nasleða na Kosovu.
Takoðe se navodi da se od vlasti u Srbiji oèekuje da vrate arheolo¹ke i etnolo¹ke eksponate, koji su “pozajmljeni iz muzeja na Kosovu izmeðu 1998 i 1999. godine”.
Sve izbeglice i interno raseljena lica sa Kosova imaæe pravo na povratak i povraæaj liène imovine.
Pravosuðe i policija
Pravosudni sistem bi, prema predlogu, bio jedinstven, ali ukljuèuje mehanizme koji treba da obezbede da sistem pravosuða ukljuèuje sve, a da sastav sudija i javnih tu¾ilaca odra¾ava multietnièki karakter Kosova.
Re¹enje takoðe predviða uspostavljanje “profesionalne, multietnièke i demokratske slu¾be bezbednosti na Kosovu, podstièuæi znaèajno lokalno uèe¹æe u njenom razvoju”.
NATO æe i dalje biti vojno prisutan, a policijske snage Kosova imaæe jedinstveni lanac komade na celom Kosovu, sa lokalnim policajcima koji æe odra¾avati etnièki sastav op¹tina u kojima rade.
U op¹tinama na Kosovu gde su Srbi veæina, skup¹tine op¹tina æe imati veæa ovla¹æenja kod izbora lokalnog komandira stanice.
Nove profesionalne multietnièke snage bezbednosti Kosova (SBK) biæe uspostavljene u roku od godinu dana. One æe imati najvi¹e do 2.500 aktivnih pripadnika i 800 rezervista.
Kosovo æe imati domaæu bezbednosnu agenciju, koja æe nadzirati pretnje unutra¹njoj bezbednosti Kosova.
U roku od devet meseci nakon stupanja na snagu tog predloga, treba da se odr¾e op¹ti i lokalni izbori.

B92

darusaz

Свашта... не слажем се да било ко узима део моје земље. И још под крилатицом "ове ће да буде изузетак" или ова најновија Ахтисаријева "границе неће бити важне када сви будете у Европи и ево ја путујем већ деценијама по Скандинавији без пасоша". Ако границе неће бити важне, ЗАШТО су сада важне?!?!?!?!

Roben

gde je ovde kompromis
siptari dobijaju svoju drzavu a srbi dobijau garanciju da ih siptari nece sve poubijati ili proterati
kad se ovako odvijaju stvari dodje mi da glasam za radikale pa kad nas takozvana medjunarodna zajednica ovako ponizava bar svi znamo zasto a ne ovako mi smo kao demokratska zemlja a oni se prema nama ponasaju kao da i dalje vlada sloba
tadicu svaka cast pokazao je kako predsednik jedne suverene zemlje treba da se ponasa kad hoce da mu otmu deo teritorije

Roben

Èeku: Srbi da se ne otcepljuju
Izvor: B92, FoNet, Beta, Rojters
Premijer Kosova Agim Èeku upozorio kosovske Srbe da se ne ocepljuju iako su nezadovoljni predlogom za Kosovo Martija Ahtisarija.

Agim Èeku (FoNet)
Niko nije u potpunosti zadovoljan Ahtisarijevim predlogom koji nije ispunio oèekivanja kosovskih Albanaca o punoj nezavisnosti, ali svaki poku¹aj kosovskih Srba na severu pokrajine da podele teritoriju neæe uspeti, kazao je Èeku u intervjuu Rojtersu.

"Srbi moraju da shvate da ovo nije 1991. Oni ne mogu da rade ono ¹to su radili Srbi u Hrvatskoj. To jednostavno neæe moæi", upozorio je kosovski premijer.

"Ahtisarijev dokument garantuje teritorijalni integritet Kosova i èitavim Kosovom upravljaæe kosovske institucije", dodao je on.

Kosovski premijer je rekao da nije zabrinut zbog stava Rusije koja podr¾ava vlasti u Beogradu i njihove te¾nje da Kosovo ostane deo Srbije.

"Nadam se da æe Rusija, bez obzira na njen drugaèiji pristup, na kraju ipak podr¾ati novu rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Kosovu", dodao je Èeku.

Darker

#5
Jao ljudi, sve je to meni jasno i gadno... I ostalim liberalima, demokratama, verujem i znam... Ali jbt, o èemu mi prièamo? Naravno da mi je gadno i povraæa mi se od zapadnjaèkog licemerja, ali to je zakon tr¾i¹ta... Fakat je da mi sa ©iptarima ne mo¾emo i NEÆEMO zajedno... U nezavisnom, zavisnom, otcepljenom, albanskom, srpskom... A UPRAVO JE TO POENTA(ili bi bar trebalo da bude - ¾ivot na Kosovu, èije god da je)...
A ¹to ga ne podele jednostavno? Zato ¹to su Srbi alavi, eto zato... Zato ¹to Srbi hoæe Kosovo samo za sebe! Bez dva ©iptara, a ne dva miliona... A zbog takve politike smo bombardovani... Dakle-u pravu je bio Ðinðiæ - treba jo¹ da nas lupaju po glavi, nije bilo dosta...

Roben

Quote from: Darker on 03-02-2007, 16:50:28
Dakle-u pravu je bio Ðinðiæ - treba jo¹ da nas lupaju po glavi, nije bilo dosta...
ovo Ðinðiæ nikad nije izjavio i demantovao je X puta to je bila propaganda RTS-a bar toliko bi trebao da znas
Quote from: Darker on 03-02-2007, 16:50:28
I ostalim liberalima, demokratama, verujem i znam...
liberali i demokrate nisu isto zapamti to  :nonono:

Masha

Milosevic devedesetih nije hteo da se mirnim nacinom otcepe Hrvatska, Slovenija, Makedonija i BiH pa vodismo rat i `95. potpisase svi oni sporazum u Dejtonu. Mnogo ljudi izginulo, mnogo poruseno i mi dobismo to sto smo dobili, sto teritorije to i epiteta. `99`. ne damo Kosovo, pobedismo NATO, porusise nam ono malo sto nam je ostalo i potpisa isti Milosevic rezoluciju 1244. Mozemo mi i sada do mile volje da objasnjavamo sta je Kosovo i da nama po svim pravima pripada i mozemo da ne prihvatimo predlog, koji nije pravedan, ali Kosovo vise nece biti deo Srbije, bar ne onako kako smo mi to hteli. Ako nekome Kosovo znaci to sam onda ja, ali zbog toga necu glasati za radikale niti verovati Kostunici kada kaze da Kosovo ne moze i ne sme biti nigde sem u Srbiji.

darusaz

Док год се не измени 1244, Косово и Метохија су део Србије.  :smekerica:

Masha

Pa i da je tako mi smo svoje dane tamo odbrojali.

Roben

tako je za sve je Milosevic kriv i za rat i za sve a drugi su svi nevini dajte ljudi  :`?
to sto su nas Sipteri ubijali jer i za to kriv  :`?
on je samo imao lose saveznike i pravio je debilne greske a da je samo on kriv to ne pije vodu

Vampire 666

naravno da nije on kriv. glavni krivci su razna korumpirana komunisticka govna od 45 do 86, a najvishe zasluga pribada onom sljamu josipu brozu-titu...nazalost mi moramo danas da poznjemo ono sto su oni sejali 50 godina...sloba je samo lepo "okopao" taj "zasad"...

Masha

Kriv je Josip Broz koji je posle Drugog svetskog rata tamo naselio Albance u tolikom broju da bi uzivao u multietnickoj drzavi koju tako uspesno vodio putem prospirariteta. Kriv je Milosevic koji je `89. rekao "Niko ne sme da vas bije", a tu svoju recenicu pokrio tako sto je gomilom novca ulaganog u Kosovo i Metohiju odrzavao vestacke odnose nasledjene od Broza. I kriv je sto je, kao predsednik, pravio debilne greske, kako nije??? Roben, da li si ikada bio na Kosovu? Ako si tamo proveo bar koliko i ja , koja sam isla tamo kod bake i deke mnogo leta i pre  `99. i imala tatu koji je rodjen tamo, onda sebi ne bi mogao da dozvolis takve tvrdnje.

Roben

ne razumem kakve tvrdnje kazi konkretno sta sam lose rekao  :`?

Masha

Roben, nisam ja ljuta na tebe. Samo sam pitala da li si ikada bio tamo iz prostog razloga sto u poslednje vreme sve vise ljudi koji nikada nisu bili tamo govore o tome sta je i kako je tamo bilo ili jeste.