U nekim proizvodima naðena je vrlo ¹tetna i opasna bakterija E¹erihija koli

Started by Bred, 09-02-2007, 13:41:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Bred

Slab kvalitet sireva

Graðani Leskovca, Aleksinca, Sokobanje, Vr¹ca, Panèeva, Subotice, Kragujevca, Obrenovca i Beograda jedu sireve razlièitog kvaliteta. Metodom sluèajnog uzorka, na pomenutim teritorijama prikupljena su 43 uzorka sira od èega je zbog neispravnosti sedam eliminisano iz ocenjivanja, a ¹est je dobilo nezadovoljavajuæu ocenu.

Osmo uporedno ocenjivanje tvrdih, polutvrdih i topljenih sireva za rezanje radio je Pokret za za¹titu potro¹aèa u saradnji sa Privrednom komorom Beograd i Veterinarskom inspekcijom.

Od ukupno 43 uzorka, 39 je bilo domaæe proizvodnje, a èetiri iz uvoza. Svi kupljeni uzorci bili su u roku upotrebe i èuvani su u prodajnim objektima u skladu sa propisima.

Mikrobiolo¹ke i hemijske analize izvr¹ene su u laboratorijama Zavoda za mlekarstvo, a superanalize na Fakultetu veterinarske medicine. Od prikupljenih uzoraka, 39 je ocenjeno pozitivnom mikrobiolo¹kom ocenom, a u èetiri uzorka utvrðeno je prisustvo opasne bakterije e¹erihije koli u nedozvoljenim kolièinama. U postupku senzornih analiza utvrðeno je da tri uzorka nisu u skladu sa Zakonom o ispravnosti ¾ivotnih namirnica. Jedan uzorak eliminisan je zbog prisustva plesni na povr¹ini, drugi zbog prisustva stranih materija i mehanièkih neèistoæa, a treæi zbog tragova neèistoæa. Tako je iz postupka ocenjivanja eliminisano ukupno sedam uzoraka.

- Proseèna cena tvrdih sireva u ovom ocenjivanju bila je 477,83, a polutvrdih 449. Meðutim, i ovde se potvrdilo da trgovci dominantno utièu na formiranje cena. „Buda trapist“, uvozni sir iz Maðarske, kupljen u „Merkatoru“ u Beogradu po ceni od 704,72 dinara, ocenjen je zadovoljavajuæom ocenom, dok isti sir u AD „Trgopromet“ u Subotici ko¹ta 591,12 dinara, a ocenjen je kao odlièan - ka¾e Petar Bogosavljeviæ, predsednik Pokreta potro¹aèa, i dodaje da dozvola za slobodan uvoz inostranih proizvoda nije u funkciji stabilnih cena i stvaranja fer konkurencije.

Marija ©krbiæ

blic