Sud: Srbija nije kriva za genocid

Started by Roben, 11-02-2007, 16:36:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Roben

господине могли би сте да будете мало културнији  :lol2: :lol2: :lol2:

Bred

#16
 Izvor: B92, FoNet, Beta
Hag, Sarajevo -- Meðunarodni sud pravde u Hagu odluèio da se Srbiji ne mo¾e pripisati uèe¹æe u genocidu u BiH.

Sud je velikom veæinom glasova presudio da Srbija nije kriva za uèe¹æe, sauèesni¹tvo ili pomaganje u genocidu u Bosni i Hercegovini. Ocenjeno je da je tu¾ena strana prekr¹ila obavezu spreèavanja i ka¾njavanja genocida. Sud je presudio da Srbija trenutno mora preduzeti mere za ka¾njavanja genocida i ostalih dela iz Konvencije o genocidu, ¹to ukljuèuje saradnju s Ha¹kim tribunalom.

Sudije su ocenile da nema dovoljno dokaza da je genocid poèinjen na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine, ali je potvrðen stav da se genocid ipak dogodio na ogranièenom podruèju Srebrenice. Ocenjeno je da je Srbija prekr¹ila Konvenciju o genocidu jer nije spreèila masakr u Srebrenici.

Sud je procenio i da tu¾ena strana nije u obavezi da izvr¹i bilo kakvu naknadu ¹tete.

Sud je presudio da zvanièni organi SRJ nisu planirali ni poèinili genocid u Srebrenici. "Nije dokazano da je armija SRJ uèestvovala u genocidu, niti da su politièki organi SRJ planirali, pripremali ili sproveli genocid u Srebrenici", rekla je predsednica suda Rozalin Higins.

Ona je rekla da se "genocid u Srebrenici ne mo¾e pripisati SRJ, niti da su ga poèinili njeni organi". SRJ se stoga ne mo¾e smatrati po toj osnovi odgovornom za poèinjenje genocida u Srebrenici, rekla je ona.

Pozivajuæi se na izve¹taj generalnog sekretara UN o Srebrenici, Higinsova je kazala i da poèinioci genocida nisu bili pod efikasnom kontrolom vlasti SRJ. Sud je zakljuèio da se u julu 1995. ni politièki organi Republike Srpske, niti Vojska RS "nisu mogli smatrati tek instrumentima SRJ, bez ikakve autonomije".

Higinsova je navela i zakljuèak suda da se komandant VRS Ratko Mladiæ i drugi oficiri VRS ume¹ani u genocid "nisu automatski mogli smatrati" pripadnicima Vojske Jugoslavije, niti predstavnicima organa SRJ.


Osvræuæi se na streljanje zarobljenih muslimana koje su poèinili pripadnici paravojne jedinice iz Srbije "¹korpioni", sud je zakljuèio da nema dokaza da je ta jedinica bila organ SRJ, niti da je zloèin poèinila po nareðenju zvaniènog Beograda.

Sud je na poèetku èitanja presude odbio da se proglasi nenadle¾nim po tu¾bi BiH protiv Srbije za genocid i potvrdio svoju nadle¾nost u tom sporu. SCG je osporavala nadle¾nost tog suda navodeæi da u trenutku kada je tu¾ba podneta, SCG nije bila èlanica UN, ukazujuæi da se, uz isto obrazlo¾enje, sud proglasio nenadle¾nim za tu¾bu koju je SCG 2004. podnela protiv zemalja NATO-a zbog bombardovanja 1999.

Predsednica suda, Britanka Rozalin Higins, izjavila je na poèetku da je Srbija formalno-pravno naslednica Srbije i Crne Gore i Jugoslavije, a da Crna Gora ne predstavlja naslednicu dr¾avne zajednice. Srbija je, za razliku od Crne Gore, prihvatila kontinuitet sa SCG i SRJ.

"Sud misli da je Srbija tu¾ena strana u sporu i da predstavlja jedinu tu¾enu stranu, ali da odgovornost ima i dr¾avna zajednica Srbija i Crna Gora jer je Crna Gora potpisnica Konvencije o genocidu, pa samim tim preuzima i obaveze koje iz nje proizlaze", rekla je sudija.

Sud smatra da je tu¾ena strana, odnosno Srbija i Crna Gora, pru¾ila finansijsku podr¹ku Republici Srpskoj, a da ju je uskratila, ogranièila bi opcije koje su bile na raspolaganju RS.

"Postoje jaki dokazi da su masovna ubistva na teritoriji BiH izvr¹ena tokom sukoba i da su ¾rtve bile pripadnici za¹tiæene grupe, ¹to ukazuje na to da su mo¾da sistematski bile mete. Tu¾eni je podneo odgovor po tom osnovu, ali nije osporavao istinitost da je odreðen broj pripadnika manjinske grupe u BiH ubijen. Sud stoga nalazi da su se ubistva pripadnika za¹tiæene grupe zaista dogodila", rekla je Higins, ali je dodala da sud nije uveren da su ta masovna uni¹tavanja pripadnika za¹tiæene grupe bila uèinjena s namerom poèinioca da se uni¹ti u celini ili delu grupa kao takva.

"Osim dogaðaja u Srebrenici, u julu 1995, sud nije utvrdio da je postojala genocidna namera tokom rata u BiH", naznaèila je sudija. Po njenim reèima, Meðunarodni sud pravde je utvrdio da su u drugim krajevima BiH pripadnici Vojske Republike Srpske  poèinili zloèine, ali ne i genocid nad bosanskim muslimanima. "Sud nije utvrdio da su masovna ubistva poèinjena s namerom da se muslimani uni¹te kao nacionalna grupa", kazala je sudija.

Isti nalaz sud je doneo u vezi s proterivanjem, deportacijama, uni¹tavanjem muslimanskih kulturnih i verskih objekata, navedenih u tu¾bi BiH.

Najvi¹a pravna instanca Ujedinjenih nacija prvi put u svojoj istoriji odluèuje o tome da li æe jednu dr¾avu proglasiti odgovornom za genocid. Vlasti u Sarajevu su pre 14 godina podnele Meðunarodnom sudu tu¾bu u kojoj se navodi da je Srbija, s Republikom Srpskom, izvr¹ila genocid nad muslimanskim stanovni¹tvom u Bosni i Hercegovini.


----------------
samo da dodam, posto me je roben zaje*ao par postova iznad- tacno je da se donosi koncezusom ali te advokate treba neko da naplati a srpski predstavnik je tu i tad mogao da stavi veto na dalje finansiranje advokata.  :wink:

-------------------

Reakcije u Srbiji i BiH na presudu
26. februar 2007. | 13:49 -> 14:04 | Izvor: FoNet, Beta
Sarajevo, Beograd -- Oèekivane prve reakcije zvaniènika u Srbiji i Bosni i Hercegovini na presudu Meðunarodnog suda: zadovoljstvo i razoèaranje.

Kom¹iæ razoraèran presudom

Èlan Predsedni¹tva Bosne i Hercegovine ®eljko Kom¹iæ izjavio je da je razoèaran presudom Meðunarodnog suda u Hagu po tu¾bi BiH protiv SRJ, potom Srbije.

"Ne znam da li je reè o nedostatku dokaza ili pogre¹noj proceni. U BiH je 1992. godine poèinjen genocid i svako ko drugaèije misli be¾i od istine. Ja znam èemu æu svoje dete uèiti", rekao je Kom¹iæ.

On je dodao da je BiH du¾na da po¹tuje odluku suda i da smatra da ona neæe izazvati poremeæaje u meðudr¾avnim odnosima.

Daèiæ: Presuda znaèajna za dr¾avu

Predsednik Socijalistièke partije Srbije Ivica Daèiæ ocenio je da je presuda Medjunarodnog suda pravde znaèajna za dr¾avu i narod, ali i SPS, èiji su predstavnici bili na vlasti u vreme rata u BiH.

U izjavi agenciji Beta, Daèiæ je ocenio da se presudom da SRJ nije odgovorna za genocid u Srebrenici "obesmi¹ljavaju prièe o komandnoj odgtovornosti Srbije i SRJ".

Radmanoviæ: Moguæe razoèarenje i tenzije u BiH

Predsedavajuæi Predsedni¹tva BiH Neboj¹a Radmanoviæ ocenio je da æe presuda Medjunarodnog suda pravde u Hagu po tu¾bi BiH protiv Srbije i Crne Gore izazvati razoèarenja i pojaèati tenzije u BiH.

Radmanoviæ je pozvao politièare i gradjane da "smireno nadju re¹enje koje æe odvesti mirnu BiH na putu ka EU".

Ocenio je da se "poverenje unutar BiH i van nje ne mo¾e graditi tu¾bama i presudama, nego na drugi naèin" i izrazio nadu da æe svi u BiH "biti u prilici da smireno proèitaju presudu u celini i da æe nakon toga na noramalan i smiren naèin moæi graditi sretniju buduænost, prevazilazeæi ono ¹to je bilo".

"Te¹ko je u ovom momentu komentarisati presudu. Moram reæi da se ona èak nije izrièito ni jasno èula. Te¹ko politièari mogu komentarisati presudu Medjunarodnog suda pravde", naveo je Radmanoviæ za BHT 1.

Inicijativa mladih ¹okirana

Beogradska nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je danas da je Srbija trebalo da bude osuðena za genocid u Srebrenici.

Dragan Popoviæ, iz Inicijative mladih, rekao je za agenciju Beta "da je u ¹oku zbog presude", i dodao da "presuda nije u interesu ni Srbije ni ¾rtava".

"Vrlo sam iznenaðen sadr¾ajem presude, oèekivao sam da Srbija bude osuðenja za genocid ili za sauèesni¹tvo u genocidu", kazao je Popoviæ.

Roben

#17
Inicijativa mladih ¹okirana

Beogradska nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je danas da je Srbija trebalo da bude osuðena za genocid u Srebrenici.

Dragan Popoviæ, iz Inicijative mladih, rekao je za agenciju Beta "da je u ¹oku zbog presude", i dodao da "presuda nije u interesu ni Srbije ni ¾rtava".

"Vrlo sam iznenaðen sadr¾ajem presude, oèekivao sam da Srbija bude osuðenja za genocid ili za sauèesni¹tvo u genocidu", kazao je Popoviæ.


е због ових г***аpа код нас ми је драго сад могу сви да изврше колективно самоутепствозаједно са Наташом Кандић и Соњом Бисерко  :djavo :djavo :djavo
а Сулејмана Тихића ми жао кад је слушао пресуду вероватно је умро
ево сад ћу да  a005 a005 a005

Roben, ¾ivota ti, koristi zvezdice gde treba :wall: :K :K

mikele

Genocida bilo - dr¾ava Srbija nije odgovorna
(http://www.putfile.com/pic.php?img=4863713)

Medjunarodni sud pravde u Hagu u ponedeljak je veæinom glasova presudio da dr¾ava Srbija nije poèinila genocid u BiH, kao i da Srbija neæe platiti nikakvu od¹tetu.

"Srbija svojim ljudstvom i organima nije uèestvovala u genocidu. Srbija nije bila ni sauèesnik u zloèinima u BiH", glavna je odluka Medjunarodnog sud pravde u Hagu koji je odluèivao o tu¾bi Bosne i Hercegovine protiv tada¹nje SR Jugoslavije (SRJ) zbog genocida poèinjenog tokom rata u BiH 1992-95.

BiH je tu¾bu podnela 1993. godine.

Sud je potvrdio da su snage Vojske Republike Srpske u julu 1995. poèinile genocid nad muslimanskim stanovni¹tvom u Srebrenici, ali da genocida nije bilo u drugim krajevima BiH i da se ne mo¾e pripisati tada¹njoj SRJ i pravnom nasledniku te dr¾ave SCG, odnosno Srbiji.

Srbija nije spreèila genocid

Predsednica suda Rosalin Higins iz Velike Britanije rekla je da je najvi¹i sud UN "utvrdio da su zloèini sprovedeni u Srebrenici poèinjeni sa specifiènom namerom da se uni¹ti za¹tiæena grupa, bosanski Muslimani, i da su pripadnici VRS od 13. jula 1995. poèinili genocid".

Medjunarodni sud pravde se, u dono¹enju tog zakljuèka, oslonio na presude Ha¹kog tribunala u procesima protiv generala VRS Radislava Krstiæa i Vidoja Blagojeviæa, osudjenih za pomaganje genocida tokom kojeg je ubijeno 7.000 muslimanskih mu¹karaca, navela je Higinsova.

"Osim dogadjaja u Srebrenici u julu 1995, sud nije utvrdio da je postojala genocidna namera" tokom rata u BiH, naznaèila je Higinsova.

Po njenim reèima, Medjunarodni sud pravde je utvrdio da su u drugim krajevima BiH pripadnici VRS poèinili zloèine, ali ne i genocid nad bosanskim Muslimanima.

"Sud nije utvrdio da su masovna ubistva poèinjena s namerom da se Muslimani uni¹te kao nacionalna grupa", rekla je Higinsova. Isti nalaz, sud je doneo i u vezi sa proterivanjem, deportacijama, uni¹tavanjem muslimanskih kulturnih i vernih objekata, navedenih u tu¾bi BiH.

Higinsova je naznaèila i da je sud utvrdio da su vlasti SRJ pru¾ali "znaèajnu vojnu i finansijsku pomoæ VRS, a da je tu pomoæ uskratila, to bi vlastima RS znatno suzilo moguænosti" za delovanje.

Sudija Rosalin Higins je takodje saop¹tila da nema dokaza da je politièki vrh uèestvovao u masakru u Srebrenici, niti da su vojne strukture SRJ u tome uèestvovale.

Genocid u Srebrenici ne mo¾e da se pripi¹e Srbiji i Crnoj Gori, tako da ne postoji medjunarodna odgovornost tu¾enog, odluèio je Medjunarodni sud pravde u Hagu.

"Nije pokazano da je vojska SRJ uèestvovala u tome i nije utvrdjeno da bi general Ratko Mladiæ mogao da bude tretiran kao organ vlasti SRJ", rekla je Higins.

Ona je podvukla da, iako je utvrdjeno da su izmedju RS i SRJ postojale sna¾ne veze u vreme rata u BiH, ukljuèujuæi i finansijsku pomoæ, to ne znaèi da je postojala apsolutna zavisnost organa i vojske RS od organa vlasti SRJ.

Odbaèen zahtev Srbije da se proglasi nenadle¾nost

Medjunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahteve Srbije da se proglasi nenadle¾nim po tu¾bi BiH protiv Srbije za genocid i potvrdio svoju nadle¾nost u tom sporu.

SCG je osporavala nadle¾nost Medjunarodnog suda pravde, navodeæi da u trenutku kada je tu¾ba podneta nije bila èlanica UN.

Beograd je ukazivao da se, uz isto obrazlo¾enje - da zemlja nije bila nije èlanica UN - Sud proglasio nenadle¾nim za tu¾bu koju je SCG 2004. podnela protiv zemalja NATO-a zbog bombardovanja 1999.

Tokom èitanja presude, predsednica najvi¹eg suda UN Rosalin Higins saop¹tila je da taj sud potvrdjuje svoju nadle¾nost u sporu BiH protiv SCG.

Crna Gora deli odgovornost ali nije subjekt u sporu

Medjunarodni sud pravde u Hagu je saop¹tio da "Crna Gora nije subjekt u sporu, veæ samo da deli odgovornost" sa Srbijom.

"Oèigledno" je da Crna Gora ne predstavlja kontinuitet dr¾avne zajednice Srbije i Crne Gore i da BiH smatra da Crna Gora nije subjekt u sporu, veæ da samo deli odgovornost sa Srbijom, rekla je predsednica suda Rozalin Higins na poèetku dana¹njeg èitanja presude po tu¾bi BiH protiv Srbije i Crne Gore.

"Sud je mi¹ljenja da je Srbija tu¾ena strana u ovome sporu i da predstavlja jedinu tu¾enu stranu, ali da je odgovornost na dr¾avnoj zajednici Srbiji i Crnoj Gori jer je Crna Gora potpisnica konvencije o genocidu, pa samim tim i preuzima obaveze koje iz nje proizilaze", rekla je Higins.

Sud smatra da nijedna dr¾ava ne mo¾e biti pod nadle¾no¹æu suda a da to sama ne prihvati. Srbija, koja je nastavljaè dr¾avne zajednice, pristala je na to, dok Crna Gora nije dala pristanak, obrazlo¾ila je predsednica suda.

Posle raspada dr¾avne zajednice SCG, crnogorski dr¾avni tu¾ilac je od Medjunarodnog suda pravde u Hagu tra¾io izuzeæe Crne Gore iz tu¾be, ali je BiH ostala pri tu¾bi i protiv Crne Gore, jer su u vreme rata u BiH, kao i u trenutku podno¹enja tu¾be, vodjenja i okonèanja rasprave Srbija i Crna Gora bile jedna dr¾ava.


(agencije/MONDO)

Darker

QuoteInicijativa mladih ¹okirana

Beogradska nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je danas da je Srbija trebalo da bude osuðena za genocid u Srebrenici.

Dragan Popoviæ, iz Inicijative mladih, rekao je za agenciju Beta "da je u ¹oku zbog presude", i dodao da "presuda nije u interesu ni Srbije ni ¾rtava".

"Vrlo sam iznenaðen sadr¾ajem presude, oèekivao sam da Srbija bude osuðenja za genocid ili za sauèesni¹tvo u genocidu", kazao je Popoviæ.
:wall: :wall: :wall: :wall: :wall:

Gledao sam presudu delimièno(trajala je tri sata), ni¹ta mi nije jasno, koliko sam skapirao krivi smo ¹to nismo izruèili Mladiæa, a nismo krivi za podstrekivanje zloèina... Nisam ni oèekivao da bude jednostrana :pljes: :pljes:

Wolf

Skapirah da Srbija nije kriva za genocid u celoj BiH,
nego samo na odredjenom delu teritorije, npr. Srebrenica...
Jesam u pravu :hmm

Roben

ниси
није крива за геноцид него је "крива" што није гонила починиоце истог


ако га је уопште било  :hmm :hmm :hmm

lijepa bosanka

samo æu kratko reæi...

Naravno da nije kriva!!!!


Quote from: Roben on 26-02-2007, 19:26:13
ако га је уопште било  :hmm :hmm :hmm

da... i to...muslimanima uop¹te ne odgovara da se uradi popis stanovni¹tva u BiH i najvi¹e osporavaju to...
Ba¹ me zanima za¹to?!  :hmm :>

Wolf

Koliko je njih 2 puta brojano u zrtve Srebrenice,
to samo dragi Bog zna...

Roben

злочина је било али по мени геноцида није а могу и да образложим и зашто
али да се не расплињавам јер ће ови чедисти да нагрну ко луди

Darker

Daleko od toga... Ajde, ¾ivo me zanima...
Da, skapirah, nismo krivi mi nego Republika srpska, koja je sastavni deo BiH, tako da je BiH tu¾ila samu sebe :wall: :wall:
Ajde ¹to protestuju u Sarajevu, ali ovde? :wall: :wall: :wall:

Mada, sa druge strane, ja to gledam ovako: malo smo se ufrkili  42 jer ni nama nije bilo jasno da li smo krivi ili ne, recimo igrali smo fudbal, ali nsimo naèisto da li smo svi krivi za razbijen prozor... E sad uèiteljica nam je dala ukor, ali popraviæe ga do kraja godine, a mi dr¾imo ruke iza leða i zvi¾duæemo... Nisam ba¹ siguran da smo se opametili, te da neæemo igrati fudbal ba¹ ispod uèionice? A da nas je kaznila malo ¾e¹æe, mo¾da ne bismo uop¹te vi¹e igrali fudbal? Ili bismo uzeli kamen i porazbijali sve prozore na ¹koli? :116: :116: :116:
Ludi Srbi... :run

Roben

ово ко да је Чеда шмрк писао
не могу да схватим да неки људи воле да им земља у којој живе буде кажњена за нешто што није урадила
ја сам знао која је истина и никаква пресуда ми није битна јесам се мало плашио али не зато што смо криви већ зато што су могли да нас осуде и без кривице и не би им било први пут
а они су пресуду тако конципирали да нас притискају да испоручимо Младића, да је Република Српска геноцидна творевина и да зато не треба да постоји јер како да донесу пресуду а да не кажњавају Србе
али ми је драго да су муслиманчуге ис*ушиле и видео сам јуче колико се нервирају
кад сам видео Сулејмана одма сам почео да  a005 a005 a005
да одговорим Бреду:
адвокате није плаћало Сарајево већ муслиманска влада или како се то већ зове као што РС има своју владу тако и они омају своју а тамо нема српских чланова

Al-Jasmina

Mislim da je glupo poistovecivati vladu i rukovodstvo jedne zemlje
(koje je uvek privremeno) sa zemljom u totalu...
Drugo, mi nismo izvrsili inavaziju na BiH ?
Trece, sa stanovista marketinga, drago mi je da smo bar negde pobedili... :happy:

Najveca tuga onih koji su pali kao neduzne zrtve na bilo kojoj strani
je to sto umesto da se njihovom nesrecom opominju i budu srecni sto je sukob prestao-
budale u tome tragaju za inspiracijom za osvetu-
koja ce OPET ubrati neduzne zrtve i na njihovoj strani!

Dakle, u zelji da se osvete- oni su vec stvaraoci patnje sopstvenog naroda----
sto me dovodi do zakljucka da nijedan rat nije nista drugo nego orkestrirana orgija u kojoj se podstrekuju bukaci i onda sve ide po inerciji.
A pra-krivac za svaku masovnu pa i usamljenu grobnicu ce izaci iz cele stvari u belim rukavicama a da mi mozda nikada i ne saznamo ko je.

Takodje, smatram da nam je NATO bombardovanje
extra naplatilo i da ne dugujemo nikome nista vise... dosta je!






Roben

Al-Jasmina једно од рационалнијих виђења целе ствари

Darker

Sla¾em se, a Roben umoljava¹ se od strane mene da èita¹ moje postove kao ja tvoje: sa pa¾njom, dozom pozitvnog razmi¹ljanja i tolerancije;-)
Daklem, drago mi je ¹to misli¹ da je Èeda pisao ono ¹to rekoh, jer to znaèi da sam napravio pravi izbor na glasanju, ali da li si shvatio to ¹to napisah ba¹ onako kako sam heto da se shvati?
Da li si shavtio da su mi mrski ljudi koji protestuju ¹to nismo dobili jo¹ jednu stvar na grbaèi? Da li si shavtio isto tako, da Srbi vi¹e nisu sigurni ¹ta se gde desilo i da se andam da æe ovu presudu shavtiti pozitivno i produktivno, a ne da æe krenuti da se busaju u grudi velikosrpske junaèke? Ja na ovu presudu ne gledam kao na pravdu, veæ kao na politièki kompromis... Pravda je vrlo relativan pojam... Pogotovo danas i nama...
A kao ¹to citirah Nièea, bolje stradati nego ¾iveti zadoojen mr¾njom i strahom, jer kakav je to ¾ivot??