Putin na meti kritika Zapada

Started by mikele, 12-02-2007, 21:41:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mikele

Putin na meti kritika Zapada
(http://www.putfile.com/pic.php?img=4756441)


Ruski predsednik Vladimir Putin na¹ao se na meti gneva veæine zapadnih listova po¹to je u subotu u Minhenu, na medjunarodnoj konferenciji o bezbednosti, osudio "unipolarni svet" kojim dominiraju SAD i u kojem se "niko ne oseæa bezbednim".

"Putinov napad na SAD i NATO bio je na granici provokacije... Po svemu sudeæi, Zapadu neæe od sada biti nimalo lako da sa Rusijom razgovara radi re¹enja medjunarodnih problema", ocenio je konzervativni "Frankfurter algemajne cajtung".

U istom tonu pi¹e i veæina ostalih nemaèkih listova, uz ironiène opaske kako Rusija nikako ne mo¾e biti smatrana "podobnom" za posao medjunarodnog "menad¾era kriza", aludirajuæi na probleme Moskve sa separatistièki nastrojenom Èeèenijom.

Austrijski "Standard" i minhenski "Zidojèe cajtung", medjutim, upozoravaju Zapad da ne sme zaboraviti da je Rusija "i dalje va¾an globalan igraè" i da se njena reè mora uva¾avati.

"Zapadu æe biti pametnije ako ozbiljno uzme u obzir brige i potrebe Rusije i ako potom bude ozbiljnije razmislio o svom pona¹anju prema Moskvi", upozorava "Standard", dodajuæi da Rusija "mo¾da jeste malo naèeta" kao svetska sila, ali "to ni u kom sluèaju ne znaèi da je i nestala".

"Zidojèe cajtung", takodje, konstatuje da se Moskva mora vi¹e uva¾avati jer, kako istièe, "Rusija se, svesna svoje snage, ponovo javila za reè".

Putin se, u Minhenu, po¾alio na svet kojim dominiraju Amerikanci, u kojem se niko ne oseæa sigurnim i koji, kako je istakao, "nema nikakve veze sa demokratijom".

On se, istovremeno, po¾alio da, uspostavljajuæi antinuklearni "¹tit" u biv¹im komunistièkim zemljama, poput Poljske i Èe¹ke, NATO nastoji da "opkoli" Rusiju.

Amerièki ministar odbrane Robert M. Gejts je, kako pi¹e "Njujork tajms", poku¹ao da razuveri Putina, istièuæi da je "¹tit" postavljen da bi se za¹titile zemlje u kojima je postavljen, ali nije odgovorio na Putinovo pitanje protiv koga je ta za¹tia uperena niti na pitanje koja je svrha ¹irenja NATO-a do samih granica Rusije.

Zanimljivo je da, kako podseæa pariski "Figaro", Putin nije bio jedini uèesnik minhenske konferencije koji se izjasnio protiv "unipolarnog sveta".

"Domaæin skupa, nemaèki kancelar Angela Merkel, takoðe se zauzela za multilateralan pristup globalnim problemima - ali na drugaèiji naèin od Putina, pa njen govor nije izazvao polemiku", podseæa "Figaro".

Londonski "Dejli telegraf" navodi da su uèesnici konferencije sa "zaprepa¹æenjem" slu¹ali Putinove optu¾be da Amerika poku¹ava da potèini svet i da neobuzdano kori¹æenje vojne sile gura svet u ponore permamentnog sukoba.

I mada se, istièe list, mnogi uèesnici skupa sa Putinom privatno mo¾da i sla¾u, oni su se u strahovanju od Rusije ipak ujedinili u osudi Putinovih kritika. Zapadne diplomate, na koje se poziva list, procenjuju da je Putinov istup u Minhenu izraz "slabosti Rusije koliko i njene snage".

To je, tvrde te neimenovane diplomate, i "priznanje da je Amerika jaèa u nuklearnom oru¾ju od Rusije".

Ako je suditi po onome ¹ta pi¹u britanski komentatori, na Zapadu jo¹ dominiraju stare predrasude o Rusiji kao da se u svetu u proteklih 16 godina nije ni¹ta desilo.

Putinove kritike, mo¾da, jesu prve izreèene na takav naèin od jednog predsednika Rusije, ali nisu jedine u svetskoj politici. Na nedavnom Svetskom ekonomskom forumu u Davosu nemaèka kancelarka Angela Merkel je upozorila Zapad i Ameriku da treba da se prilagode i shvate novu realnost u svetu.

U toj novoj realnosti, ocenila je ona, Zapad i Amerika gube moæ, nemaju vi¹e kapacitet da svetu nametnu svoju volju. Moæ se sa Zapada, zajedno sa novcem, ukazala je Merkelova, preselila u druge delove sveta, u Aziju i Rusiju, jer tamo je oti¹ao i novac.

Zanimljivo je da taj deo njenog govora u Davosu niko u Britaniji nije objavio. Na to ¹ta je govorila Merkelova, potom, je upozorio i londonski Medjunarodni institut za strate¹ke studije.

U redovnom godi¹njem izve¹taju Institut je ocenio da SAD i Zapad nemaju vi¹e moæ. Oni, navedeno je u izve¹taju, jo¹ mogu da nametnu "politièki dnevni red", ali nemaju vi¹e snage da i sprovedu svoju politiku.

Dodu¹e, tvrdi Institut, ni zemlje koje su dovoljno jake da se odupru Americi i Zapadu jo¹ nemaju kapacitet da svetu ponude alternativu, tako da je, u stvari, u medjunarodnim odnosima trenutno prazan prostor.

(Tanjug)

Bred

e neka im je rekao samo na nasem primeru mozemo biti skepticni oko ruske kategoricnosti po bilo kom pitanju jer uvek, kao po sablonu, prvo se protive, protive, protive, laju a onda cvrc, prave se ko da nisu rekli ni obecali :K

mikele

Quote from: Bred on 13-02-2007, 09:07:20
e neka im je rekao samo na nasem primeru mozemo biti skepticni oko ruske kategoricnosti po bilo kom pitanju jer uvek, kao po sablonu, prvo se protive, protive, protive, laju a onda cvrc, prave se ko da nisu rekli ni obecali :K
То си у праву,увек нас испале када се ми највише надамо.Али са друге стране сада је Путин по први пут овако јавно рекао све ово и мислим да су га сви веома озбиљно схватили.А из изјаве Ангеле Меркел се види да су и они свесни да се ситуација у свету мења и да све више расте утицај Кине и Индије који финансиски и економски напредују великом брзином.
А јуче сам прочитао у 24 сата да Велика Британија има спољнотрговински дефицит од 56 милијарди фунти што је највећи дефицит у историји ове земље.Запад финансиски све више и више слаби,то је чињеница.

Bred

naravno da ce da slabi kada silne pare ulazu u ratove . i da, Putin postaje sve stroziji i slazem se da ce ubuduce zapadnjaci morati vise paznje da obrate na rusko misljenje

darusaz

Русија се након Јељцина, враћа на светску сцену захваљујући Путину. Он је између осталог и стабилизовао руску економску ситуацију, тако да сада руска политика може да се окрене ка спољним проблемима.

И нека им је рекао баш вала, а они се као увредили!?!?! Као да је рекао нешто што не стоји.  .blah.

Руси нас "испале" јер код нас немају никакав интерес. Наша грешка је што се не трудимо да Русима направимо интерес (читај финансијске инвестиције). Нажалост код нас је тренд да се људи који воде приватизацију и докапитализацију у Србији гнушају руског капитала, као и господа у "Европи". А та иста "Европа" све више стагнира док азијске земље Кина и Индија, као  змајеви постају све снажније. Наравно снажнија је и евроазијска РУсија.  :V Доћи ће време за 10-15 година па ће сви да уче руски уместо словеначког и норвешког у Београду. Видећете.  :ziveli

Bred

mislim da cemo pre uciti kineski jer ipak mislim da se kina daleko brze razvija od rusije. cinjenica je da se rusija stabilizovala cak i ojacala dolaskom Putina na vlast.

darusaz

Бреде, руски је лакши. А и Кинези имају тенденцију да уче језике суседних држава (а богме граниче се и Индијом и са Руском Федерацијом).  :smekerica:

Roben

свака му част  :pljes: :pljes: :pljes:
а то да ће да нас брани тешко ситна смо ми боранија за њих ту се играју велике игре ми можемо да послужимо само за подкусуривање

wolfeitzckie

'' И која су то кола боља од Москвича?''
                            Илија Чворовић

darusaz

Нова "Лада" са "Трајаловим" гумама.  :~  :ziveli

mikele

Putin ponovo opleo po SAD

(http://nono9.us)
Ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je svoje kritike upuæene SAD, navodeæi da je amerièka administracija pogre¹no prikazala Rusiju kao potencijalnu pretnju kako bi opravdala poveæanje vojnog bud¾eta SAD.

Putin je u utorak u Jordanu, gde je boravio u zvaniènoj poseti, rekao da se nada da æe kritika koju je uputio na raèun amerièke administracije u subotu sa minhenske konferencije, doprineti da SAD poènu da grade odnos sa Rusijom na "ravnopravnim i prijateljskim osnovama", prenela je ruska agencija ITAR-Ta¹.

Predsednik Rusije je kritikovao "mentorski" ton koji je Zapad zauzeo prema Rusiji od 1991. i raspada Sovjetskog saveza, istièuæi da je uveren da su aktivnosti brojnih mnogih ruskih partnera "bile usmerene samo na ostvarivanje njihovih interesa".

"Do¹lo se do faze kada su, uz pretekst nepostojeæe ruske pretnje, poèeli da dobijaju sredstva u Kongresu za vojne potrebe za operacije u Iraku i Avganistanu, za razvoj odbrambenog raketnog sistema", kazao je Putin.

Putin je, obja¹njavajuæi o¹tre kritike koje je u subotu na raèun SAD izneo u Minhenu, rekao da takav stav imaju i druge dr¾ave i da je on samo bio iskren.

"To ceo svet govori, ali u nekim dr¾avama to ka¾u na nepristojan naèin, ¹to je kontraproduktivno i neprihvatljivo, dok u drugima to govore ¹apuæuæi po hodnicima", rekao je ruski predsednik.

"Mislim da u Americi postoje ljudi koji æe nas èuti i koji æe poku¹ati da izgrade odnose na jednakim i prijateljskim osnovama, bez tog mentorskog tona", istakao je Putin.

Amerièki ministar odbrane Robert Gejts izjavio je pro¹le sedmice u Kongresu da je Rusija potencijalna pretnja za bezbednost SAD.

"Ne znamo kako æe se stvari razvijati na mestima kao ¹to su Rusija i Kina, Severna Koreja, Iran ili drugde", rekao je tada Gejts.

Uspe¹ne posete zemljama Persijskog zaliva

Putin se u utorak uveèe vratio iz posete zemljama Persijskog zaliva i izjavio da je veoma zadovoljan rezultatom posete Saudijskoj Arabiji, Kataru i Jordanu.

Ruski predsednik se Putin se u glavnom gradu Jordana, Amanu, sreo i sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom i pozvao Palestince da po¹tuju postignute dogovore i oslobode zarobljenog izraelskog vojnika, ¹to bi stvorilo uslove za postepeni napredak u re¹avanju problema sa Izraelom.

Abas je ruskog predsednika obavestio da æe uskoro biti raspu¹tena palestinska vlada i da æe biti formiran novi kabinet ministara u skladu sa postignutim dogovorom o formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

Putin se u izjavi ruskim novinarima osvrnuo na svoje izlaganje od subote u Minhenu, rekav¹i da njegova izjava ne predstavlja nikakvu novinu i da to ¹to je on rekao "u celom svetu govore".

"U celom svetu to govore, ali u nekim zemljama grubo - ¹to je kontraproduktivno i neprihvatljivo, a u drugim ¹apatom i u kuloarima", rekao je on, dodajuæi da je Rusija deset godina pa¾ljivo slu¹ala ¹ta joj govore partneri, ali je sve uverenija da su aktivnosti mnogih od njih usmerene samo na ostvarivanje sopstvenih interesa u odnosima sa Rusijom.

On je rekao da se nada da æe strani partneri "èuti Rusiju i postarati se da sa njom grade odnose na ravnopravnoj osnovi".

Takodje je rekao da ne shvata smisao poku¹aja da se antiruska oseæanja upotrebljavaju za re¹avanje unutarpolitièkih pitanja, "na primer u SAD".

"Odgovarali mi ili æutali, svejedno æe se naæi oni koji æe naæi povod za napad na Rusiju - zato je bolje govoriti direktno", istakao je Putin.

Putin je u subotu optu¾io Sjedinjene Amerièke Dr¾ave da poku¹avaju da dominiraju svetom i da, sprovodeæi politiku kojom ¾ele da budu jedina svetska sila, èine svet opasnijim.

(MONDO/agencije)

vladimir

Quote from: darusaz on 14-02-2007, 17:40:45
Нова "Лада" са "Трајаловим" гумама.  :~  :ziveli

"Niko ne zna k'o cura Milanka kako vozi Lada specijalka!", kako ide onaj stih iz "Gare". :smekerica:

darusaz

Шалу на страну, нови модел "Ладе" је још као прототип на сајмовима у Русији приказиван са монтираним Трајалкама. ;)

Сада могу ови из трајала да користе "Од нас зависи".  :V  :a  :lol2:

vladimir

Putin je ludak, ipak je to bivsi spijun i specijalac.Mislim, da li ste videli jos nekog predsednika drzave da vozi Mig-a? :hm
Mada, Rusija ima i te kakao dovoljno razloga da moze da trguje svojim vetom...Zna se koliki je njihov spoljni dug, vrlo lako mogu da se pogode sa Amerima da im se deo otpise u zamenu za njihov glas... :help2:

darusaz

Политика је, нарочито висока - једна велика трговина. Лепо кажем, да ми хоћемо да понудимо Русима да улажу неометано и неограничено, друга би то прича била...

А Путин мора да заузме такав став према Америма, јер су они баш постали агресивни и притом имају дупло већи војни буџет него за време "хладног рата".