SAD-Iran rat?

Started by Bred, 13-02-2007, 09:09:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Bu¹ ubla¾ava najave rata
Izvor: B92
Va¹ington -- Amerièki predsednik D¾ord¾ Bu¹ poku¹ao je da ubla¾i spekulacije da se SAD spremaju za napad na Iran.

Bu¹ je to izjavio u intervjuu kanalu C-SPAN. Sve èe¹æe pretpostavke o amerièkom napadu Bu¹ je nazvao politièkim blebetanjem. On je takoðe upozorio da Iran ima re¾im kji æe odvesti Irance u izolaciju.

O napadu na Iran sve se èe¹æe govori ne samo zbog nukleranog programa Irana veæ i zbog sve uèestalijih optu¾vi amerikanaca da Iran poma¾e teroriste u Iraku.

"Mislim da je moja reakcija na svu tu buku, 'on hoæe da ide u rat', sledeæa: Pre svega je ne razumem takvu taktiku. Mislim da je to sve politika. A s druge strane se nadam da æe kongresmeni, posebno demokrate, razumeti kakvu smrtnu opasnost predstavlja Iran ako ima nuklerano oru¾je. Zato moramo da radimo zajedno da bismo re¹ili problem", rekao je Bu¹.

darusaz

Ne znam ¹ta da ka¾em, hm... duste iranam (prijatelj sam Irana).

Ali evo juèe u vili "Jelena" na prijemu kod Nj.E. Ambasadora I.R. Irana, Sejeda Mir Mohtarija povodom Pobede Islamske revolucije (28. godi¹njica) dobar deo gostiju su èinili vojni ata¹ei, naravno bio je tu i Miroslav Lazanski, vojno-politièki komentator "Politike". Normalno je da ima vojnih ata¹ea na prijemima ove vrste, ali bio sam na sijaset do sada i ovde su ba¹ bili upadljivi. Video sam Hrvata, Kineza, Grka, Bugarina, ... Jeste pomalo offtopic, ali od na¹ih dr¾avnih funkcionera nije bio niko iz "1. e¹alona". Primetan je bio jedino Rasim Ljajiæ, i navodno je bio i savetnik za inostrane poslove Vojislava Ko¹tunice, prof.dr. Vladeta Jankoviæ (mada ga ja nisam uoèio na prijemu).

Ne sumnjam da SAD ¾ele da povrate stare polo¾aje u Iranu, koje su imale do pada Pahlavijeve dinastije. Uostalom, ratovi koje SAD vodi su puki ratovi za resursima. A 4. rezerve gasa u svetu i oko 10% rezervi svetske nafte nisu mali zalogaj. Naravno pod pla¹tom "demokratizacije" Irana.

Iran je po broju pripadnika oru¾anih snaga najjaèa sila na Bliskom istoku, ali na¾alost o obuèenosti iranske vojske je diskutabilno govoriti. Èine je dva segmenta:

  • regularna vojska
  • iranska revoluciorna garda (za¹titnici revolucije)

Revolucionarna garda je mnogo bolje opremljenija od vojske, i pod njenom kontrolom se nalazi i iranski raketni program. Sama garda je podeljena na organizacione delove od kojih je Basid¾, najranjiviji. To je tzv. dobrovoljaèka garda, koju je Imam Khomeini osnovao neposredno po padu Bahtijarove vlade 11. februara 1979. godine (22. bahman 1357.) da bi oèuvao poredak u zemlji. Ovo je odigralo kljuènu ulogu u stabilizaciji Irana nakon jednogodi¹nje graðanske neposlu¹nosti ¹irom zemlje i spreèilo je izbijanje bezvla¹æa kao u Iraku (gde je stvoren vakum nakon prestanka postojanja bezbednosnih struktura tada¹nje vlasti). U Basid¾ mo¾e da uðe svaki Iranac. Obuka je vrlo jednostavna i krajnje elementarna. Nije èak na nivou ni redovne obuke tokom vojnog roka. Basid¾ je kao produ¾ena ruka IRGC-a delovao kao policija sve do poèetka 1990-tih godina, iako i dan danas postoji. U iraèko-iranskom ratu, pripadnici Basid¾a su nakon obuke od nekoliko dana bili slati na polo¾aje kod Ardebila gde su predstavljali ¾ivi ¹tit za ostale formacije iranske vojske (u prevodu oni idu prvi i njih ubijaju meci, nagazne mine i sve ostalo, pa onda prava vojska). Ostali delovi IRGC-a predstavljaju kontrast u odnosu na Basid¾ i udarna su sila iranskih oru¾anih snaga.

Puno se po raznim forumima diskutuje o naoru¾anju koje Iran danas poseduje, ali zasigurno je da bitku na nebu (kojom Amerikanci najvi¹e i vole da ratuju jer je po njih najbezbednija) iranska avijacija te¹ko da mo¾e da dobije, ali bi u eventualnom napadu USAF sigurno imao pote¹koæa u vazduhu, za razliku od napada na SRJ ili Irak. Iran ima 60-ak aviona МиГ-29, затим ту су и стари авиони из времена љубави САД и Ирана Томкет, и старији авиони из серије F. Има још тога, али нисам експерт а и не бих да нагађам. Иранска ПВО ће представљати прави борбени тест за НАТО авијацију, јер ће се у борби по први пут наћи руски системи ТОР, које је Иран релативно скоро купио, мада не у довољној количини да покрије целокупну територију земље. Претппоставке војних аналитичара су да ће покретни системи ТОР бити рапоређени тако да чувају нуклеарна постројења, или евентуално да ће део бити лоциран на обалама Персијског залива одакле ће моћи да гађа бродове америчке морнарице, превасходно 2 носача авиона у заливу.

Једно је сигурно - Иран први неће напасти. Током историје (не рачунајући династију Ахеменида, јелте  :V ) Иран се увек бранио. А од победе Исламске револуције иранска девиза је слична оној за време СФРЈ о рату и миру.   8) Али, одговор на напад, неће бити нимало наиван. Персијску дивљу звер опасно је будити из сна, али ко хоће нека проба.

У евентуалном нападу на Иран готово сигурно не би био коришћен Инџирлик у Турској, нити би се Турска територија користила за превоз снага, јер Турци не желе ништа да ризикују, исто тако важи и за Јерменију, Азербејџан и Туркменистан. Сасвим сигурни правци напада би били из окупираних Ирака и Авганистана.

mikele

Сада су ми многе ствари јасније.Сада тек капирам зашто се Амери тако много размишљају око напада на Иран.
Ја мислим да до овог рата неће доћи јер је и сувише ризичан и за Буша и за целу Америку.А није им ни потребан,доста је људи изгинуло у Ираку и Афганистану.Ово би било too much  :loptica :loptica :loptica :loptica

darusaz

Слажем се са тобом Микеле.

У Ирану би имали много више жртава. А конфигурација терена је врло, врло незгнодна. Највећи део Ирана су разноразне планине, гудуре, клисуре, ...

А и рекох, тамо сви живе као да ће сутра бити мир, али и рат. Томе иде у прилог да су Ирачани и напали Ирак након америчког инструирања 1980. године, непуну годину од победе Исламске револуције, а све у циљу рушења иранске власти и заузимања нафтних поља. ;) Тада је Садам Хусеин био so cool за Белу кућу.

Roben

Ја сам баш слушао војне аналитичаре и сви говоре да је Иран велики залогај за Америку
Не треба заборавити да поред тога што су војно солидни они су и фанатици из предходног текста darusazа се лепо види колики је то фанатизам а Амери највише гину у Ираку од фанатика и самоубица јер то не могу да спрече
Ту је још један проблем ако Амери уђу у рат морају да иду до краја а ту тек почињу проблеми само ће да изгину ко врапци а питање је да ли ће победити
Конфигурација терена је исто много битна јер томахавк успорава кад наилази на планине и клисуре и лако се обара
Највероватнији сценарио је економска блокада Ирана 

darusaz

Робене, И.Р. Иран има спољни зид санкција као што је СРЈ имала до краја 2000. године, још од 8. деценије прошлог века. Сва покретна и непокретна имовина Ирана у САД је замрзнута још тада. У почетку након револуције Иран је био изопштен као ми 1992. године.

Што се у неку руку испоставило и добрим. Данас иранска привреда и образовни систем уопште не зависе од иностранства, што у доба Пахлавија није био случај. Нпр. у Кини сви ови хајтех грађевински пројекти су дизајнирани од стране страних инжењера. Тога у Ирану нема, нити постоји потреба. У свим пољима су конкурентни и не треба им инострана помоћ.

Оно што сам писао о Басиџу само у неку руку може да схвати као фанатизам. Пуно људи је мобилисано у Басиџ током рата са Ираком. Нису их ни питали. А још мање су их питали да ли ће да буду у првим линијама на фронту.  :roll:

Evo nekoliko fotografija sa vojnih vezbi IRGC.  То припадници Басиџа, по изгледу делују као паравојна формација.





А овакве играчке су под ингеренцијом IRGC.



Ево га и титлован интервју са командантом Револуционарне гарде, ген. Јахијом Рахим-Сафавијем.
http://www.youtube.com/watch?v=r3dpfY3SgJE (http://www.youtube.com/watch?v=r3dpfY3SgJE) Врло је интересантан интервју, саветујем да погледате, када будете имали времена. Ем се чује леп језик, а и сазна се нешто војних података. ;)

Мала напомена, на Западу врло популарни ;) председник И.Р.И. М. Ахмадинежад, није уопште врховни командант нити Армије нити Гарде. Те дужности обавља Духовни вођа И.Р.И. Ајатолах Сејјед Али Хамнеи.  :batina  puc

darusaz

Сасвим случајно сам наишао на овај плакат, па рекох хајде да се постави. Има и Амера који рационално размишљају.  :lol2:


Roben

Quote from: darusaz on 16-02-2007, 15:35:08
Сасвим случајно сам наишао на овај плакат, па рекох хајде да се постави. Има и Амера који рационално размишљају.  :lol2:
да али су у мањини и то дебелој негде 2-3 %

mikele

Quote from: Roben on 16-02-2007, 16:27:31
Quote from: darusaz on 16-02-2007, 15:35:08
Сасвим случајно сам наишао на овај плакат, па рекох хајде да се постави. Има и Амера који рационално размишљају.  :lol2:
да али су у мањини и то дебелој негде 2-3 %

Па не бих баш рекао са су у толикој мањини. :nene: :nene: :nene: :nene:
Јесу у мањини,али ти га претера :K :K :K

darusaz

#9
Често крстарим по оном Мај Спејсу и то је лудило просто колико породице и пријатељи тих несрећника (читај: припадника америчких оружаних снага) су поносни на њих и на оно што они "чине за своју земљу" у Ираку у Авганистану.  :hmm :bljak: Још да их замолимо да нам из прве на карти нађу Ирак и Авганистан.  :loptica

Уз то и вест из Техерана, да је на овогодишњој прослави победе Исламске револуције била примента дистанца између Вође Хамнеија и Председника И.Р. Иран Ахмадинежада. Наиме аналитичари наглашавају да је својим ватреним говорима и неодмереним изјавама Ахмадинежад умногоме скренуо пажњу на Иран и његове мирнодопске активности у развоју нуклеарног програма.

Екслузивни интервју за "Тајм" магазин прошле године. Наслов им је жешћи.  :loptica

http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1535827,00.html (http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1535827,00.html)

Као и анализа онога што може да се деси. ;) Главна тема броја је био Иран.

http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1535316,00.html (http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1535316,00.html)

Roben

BBC: SAD veæ napravile plan za napad na Iran! 
(http://nono9.us)
Sjedinjene Amerièke Dr¾ave su veæ napravile planove o vazdu¹nim napadima na Iran i ciljevi tih napada neæe biti samo nuklearna postrojenja nego i vojna infrastruktura ¹irom Irana, saznaje BBC.

Pripremaju se, tvrdi britanski radio, i dve vrste obja¹njenja za vojni napad na Iran.

Prvo obja¹njenje bi bilo da "postoje dokazi" da Iran razvija nuklearno oru¾je. Ukoliko to "ne uspe" onda bi se aktiviralo drugo, a to je da su pogibije amerièkih vojnika u Iraku vezane za iransku podr¹ku iraèkim pobunjenicima.

Trenutno, podseæa BBC, ni jedno od tih obja¹njenja nema dovoljni osnove. Nedavne amerièke informacije da amerièki vojnici u Iraku ginu od oru¾ja koje pobunjenicima isporuèuje Iran doveo je u pitanje i sam ¹ef amerièkog General¹taba, general Piter Pejs.

Iako SAD javno govore da æe "iranska kriza" biti re¹avana samo kroz Savet bezbednosti, ratni planovi su spremni i napad na Iran izgleda verovatan, ocenio je britanski radio.

U medjuvremenu, iranski predsednik Mahmud Ahmadined¾ad izjavio je da Iran ¾eli nastavak pregovora o svom nukleranom programu, ali neæe da prihvati nikakve preduslove vezane za zamrzavanje procesa obogaæivanja uranijuma, ¹to se od Teherana zahteva u rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Oni nam ka¾u dodjite da pregovaramo o iranskom nuklearnom problemu ali uslov je da zaustavimo svoje aktivnosti. Mi smo rekli da ¾elimo da pregovaramo ali pod pravednim uslovima", rekao je Ahmadined¾ad u govoru koji je prenosila dr¾avna televizija Irana, preneo je Rojters.

Iranski predsednik je, takodje, pozvao zapadne zemlje da obustave svoje programe obogaæivanja uranijuma ukoliko ¾ele da njegova zemlja to isto uèini i vrati se za pregovaraèki sto.

U obraæanju okupljenim gradjanima na severu Irana on je rekao dan pre isteka roka, koji je Iranu dao Sabet bezbednosti UN pred uvodjenje snakcija, da za njegovu zemlju nije problem da obustavi proces obogaæivanja uranijuma ukoliko to isto uèine i zapadne dr¾ave, preneo je AP.

"Bilo bi po pravdi da oni koji ¾ele da pregovaraju sa nama ugase svoje cetrifuge, tada bismo mogli da imamo dijalog u fer atmosferi", rekao je Ahmadined¾ad.

(Tanjug)

darusaz

Ситу(в)ација се баш компликује, полако али сигурно.

Што је рекла моја мајка вечерас: "Сине мој, ја бих пресвиснула да си ти 21. јануара отпутовао у Иран".

mikele

Ма нема ништа од тога,гарантовано.
Тај ми човек(Буш) стварно није јасан,он би све да реши рокањем,човек је дефинитивно неурачунљив :shock :shock :shock :shock
Али мислим да сада Буш нема петљу да увуче Амере у још један сукоб,који би био много већих размера од претходних,тако да...

Bred

pazi, ja bih bio veoma oprezan jer su ovako pocele price i kad su se spremali nas da bombarduju pa u to niko nije verovao do 24.marta :wink: :roll:

darusaz

Било како било, овај пут их чека највећи изазов до сада. Мислим Американце...