SAD-Iran rat?

Started by Bred, 13-02-2007, 09:09:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

pa tako smo mislili i za nas, da cemo ih potamaniti, ovo ono. Tako se mislilo i za Irak... Tako da sam veoma oprezan , nece Amerikanci kretati u rat ako nisu veoma dobro snabdeveni informacijama...

mikele

Quote from: Bred on 26-02-2007, 13:53:51
pa tako smo mislili i za nas, da cemo ih potamaniti, ovo ono. Tako se mislilo i za Irak... Tako da sam veoma oprezan , nece Amerikanci kretati u rat ako nisu veoma dobro snabdeveni informacijama...
Има ту истине,али ипак мислим да је ово тотално нешто друго и да ће овај рат(ако до њега уопште дође)бити најозбиљнији тесте Америке до сада.Јер Иран је јако моћан(и ми и Ирак смо за њих боранија)и располаже са савременим руским оружјем за разлику од нас и Ирачана,јер ми смо имали совјетско оружје.
Зато и мислим да ће они покушати на све начине да избегну овај сукоб.

Roben

Quote from: Bred on 26-02-2007, 13:53:51
pa tako smo mislili i za nas, da cemo ih potamaniti, ovo ono. Tako se mislilo i za Irak... Tako da sam veoma oprezan , nece Amerikanci kretati u rat ako nisu veoma dobro snabdeveni informacijama...
само су дебили мислили да ћемо их потаманити
то је иста прича као она победили смо Нато
прати мало више шта причају војни аналитичари о могућностима Ирана ја мислим да ће Амери тешко напасти што не значи да нису јачи они су најачи на Свету али питање које се поставља је колико ће њихових војника погинути

mikele

Поставља се питање колико се то њима исплати јер цена ће бити јако висока(изражена у броју погинулих америчких војника који ће се вратити у сандуцима). :wall: :wall: :wall:
Када све то саберу и одузму,донеће одлуку,али мислим да ће овог пута избећи војну интервенцију

darusaz

Неспорно је да би "коалиционе" снаге победиле. Али је спорно колика би била цена те победе.  puc  :djavo

Bred

Pa i Ameri to znaju samo me iznenadjuce kako uopste razmisljaju i dalje o toj mogucnosti.... :wall:

mikele

Ја мислим да више и не размишљају.
Бар се надам да имају бар толико мозга :luda :luda :luda

Bred

TV Irana prikazala snimak mornara
Izvor: Beta
Teheran, London -- Iranska televizija prikazala snimke dva britanska marinca i navela da je svih 15 priznalo da je ilegalno u¹lo u Iran.

Iranska televizija navodi da su oni priznali da su zarobljeni po¹to su u¹li u iranske teritorijalne vode. Dr¾avna televizija Al Alam prikazala je odvojene snimke dva vojnika u uniformama koji pokazuju na veliku mapu Persijskog zaliva, gledajuæi u kameru. Na snimku se ne èuje ¹ta vojnici govore.

Dva vojnika su, kako je navela iranska televizija, detaljno opisala kako su u¹la u iranske vode dok su patrolirali u Persijskom zalivu, i rekli da se "prema njima postupa dobro".

Portparolka britanskog Ministarstva spoljnih poslova rekla je da je "neprihvatljivo" da se ti snimci prikazuju na televiziji. Ona je dodala da "nema sumnje" da su se pripadnici britanske mornarice nalazili u iraèkim teritorijalnim vodama".

Iran je 23. marta zarobio 15 britanskih mornara jer su, kako tvrdi, ilegalno u¹li u iranske teritorijalne vode, ¹to Britanija negira, navodeæi da su se pripadnici njene mornarice, kada su oteti, nalazili u iraèkim vodama.

mikele

Видим ја да ће овде бити још пуно,пуно проблема.
По  мени рат је сада све извеснији,на жалост  :ohwell:

Bred


darusaz

Најновије процене о америчко-израелском ваздушно-поморском нападу на Иран су такве да би исти могао да започне током прве половине априла, а док како каже доајен "Вечерњих новости" Ђуро Билбија, сајт близак изралеском Мосаду, наводи да ће напад на Исламску републику започети 6. априла у 4.00 изјутра и да ће први интервал прелета трајати 12 сати.

Америчке процене о томе шта их чека на терену су још несигурне и за сада се разматра само ваздушно-поморски напад, а када виде реакцију иранских грађана одлучили би се и за копнени напад (Ирак, Авганистан).

Било како било, евентуални сукоб би за американце представљао велико страдање, са могућношћу да надмаши и Вијетнам. У "коначну" америчку победу не треба сумњати, мада њихове победе у Авганистану и Ираку су све сем победа, али добро сад...

Председник И.Р. Ирана Махмуд Ахманижад ће данас око 12.30 по београдском времену одржати конференцију за штампу, а биће речи и о заробљеним Британцима. Разрешење кризе се очекује врло брзо, с обзиром да је сезона годишњих одмора јуче завршена (у Ирану).

Bred

Ahmadined¾ad oslobodio britanske vojnike

Predsednik Irana Mahmud Ahmadined¾ad izjavio je da je pomilovao 15 britanskih mornara i marinaca koje je iranska Revolucionarna garda uhapsila u Persijskom zalivu 23. marta, i da æe ih osloboditi, javlja AP.

Ahmadined¾ad je na juèera¹njoj konferenciji za novinare takoðe odlikovao pripadnike iranske obalske stra¾e koji su uhapsili britanske vojnike i zahvalio im se za hrabru odbranu i zarobljavanje onih koji su upali u teritorijalne vode Irana. - ®ao nam je ¹to su britanske snage i dalje u Iraku, a njihovi vojnici uhap¹eni su u Iranu - dodao je on i iskritikovao Britaniju zbog toga ¹to je u Irak poslala Fej Ternej, jednu od 15 zarobljenih vojnika, ¾enu koja ima malo dete.

U meðuvremenu je saop¹teno da bi predstavnik Irana trebalo da se sastane sa petoricom Iranaca koje je u Iraku u januaru zarobila amerièka vojska, prenosi Rojters. Teheran tvrdi da je reè o diplomatama, a SAD da su uhap¹eni pomagali pobunjenicima u Iraku. Amerièka TV Ej-Bi-Si juèe je javila da SAD u tajnosti savetuju i ohrabruju pakistansku militantnu grupu "D¾undula", koja se smatra odgovornom za seriju napada u Iranu. S druge strane, kuvajtski list As Sijas pi¹e da Amerika planira da tokom ovog meseca izvr¹i raketni napad na Iran, prenosi Srna. Napad æe biti opravdan potrebom za pojaèanje bezbednosti u Persijskom zalivu i na Bliskom istoku, kao i neophodno¹æu za¹tite SAD i saveznika od iranskog nuklearnog programa, pi¹e list pozivajuæi se na neimenovane izvore iz Va¹ingtona. Navodno æe u napadu biti kori¹æeni projektili vazduh-zemlja, a saop¹tenje æe objaviti lièno predsednik SAD D¾ord¾ Bu¹.

glas-javnosti

mikele

паметнији попушта :luda

darusaz

Биће тумбање по целом свету. Лепо је рекао деда Милоје.

Али она прослава јуче. Мислим стварно.   :>  :smekerica:  8)  :luda  puc

darusaz

До последњег атома  :~  :igra:

Generalni direktor Iranske organizacije za atomsku energiju (IAEO) Reza Akazade izjavio je u utorak da u pogonima u Natanzu neæe biti ugraðeno samo tri hiljade centrifuga, nego da Teheran planira da taj broj poveæa na 50 hiljada.



Na pitanje novinara Irne zbog èega u ponedeljak, tokom proslave Nacionalnog dana nuklearne tehnologije, nije najavio pu¹tanje u pogon 3.000 centrifuga, Akazade je odgovorio da nije ¾eleo da zbunjuje javnost, jer bi se onda mo¾da stekao utisak da Iran planira da instalira svega 3.000 centrifuga.

"Ulo¾ili smo sredstva i napravili planove za ugradnju 50.000 centrifuga u Natanzu. Kad ka¾emo da smo u¹li u industrijsku fazu obogaæivanja uranijuma, (to znaèi da) nema povratka. Ugradnja centrifuga biæe postepeno nastavljena sve dok svih 50.000 ne bude spremno za pu¹tanje u pogon.

Upla¹io sam se da bi strani mediji mogli pogre¹no predstaviti situaciju i zakljuèiti da æe se iranski nuklearni program ogranièiti na instalaciju svega 3.000 centrifuga", objasnio je Akazade.

Kad je reè o planovima IAEO za buduænost, on je rekao da njegova organizacija namerava da dalje razvija, usavr¹ava i modernizuje nuklearnu tehnologiju.

Odgovarajuæi na pitanje u vezi s meðunarodnim tenderom za izgradnju dve elektrane kapaciteta od po hiljadu megavata, Akazade je kazao: "Raspisaæemo tender za te dve elektrane veæ za nekoliko dana."
On je dodao da Iran svoj napredak u domenu proizvodnje nuklearne energije duguje uputstvima vrhovnog verskog poglavara ajatoloaha Sejeda Alija Hameneija.

"Ponekad je dono¹enje odluka bilo veoma te¹ko, ali je voða Revolucije i tada odluèivao mudro."
Na juèera¹njoj sveèanosti, odr¾anoj u nuklearnoj elektrani Natanz u Isfahanu, povodom Nacionalnog dana nuklearne tehnologije, saop¹teno je da je Iran u¹ao u industrijsku fazu proizvodnje nuklearnog goriva.

Devetog aprila pro¹le godine iranski nauènici su u pogonima u Natanzu obogatili uranijum za 3,5 odsto. Tako je zemlja, zahvaljujuæi naporima mladih i darovitih domaæih struènjaka, postala samostalan proizvoðaè nuklearnog goriva.

Ostvariv¹i to nauèno i tehnièko dostignuæe, Islamska Republika Iran postala je osma dr¾ava koja je kompletirala ciklus proizvodnje nuklearnog goriva u svetu. Ostale su stalne èlanice Saveta bezbednosti UN, Nemaèka i Japan.

Преузето од ИРНА-е: http://www2.irna.ir/sr/news/view/line-70/0704100205115542.htm