Dan zaljubljenih

Started by sokobiv, 14-02-2007, 08:18:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Da li ste romanticni?

Naravno...u svakom trenutku
7 (70%)
Retko
3 (30%)
Romantika je za slabice
0 (0%)

Total Members Voted: 10

sokobiv


Dukica

Hmmm...
Sreæan dan zaljubljenih,onima koji su zaljubljeni i slava onima kojima je slava! :K
Sreæan,dan zaljubljenih i onima koji nisu zaljubljeni
pa da im ta sreæa poslu¾i da se DANAS npr. zaljube! :ljubav:

Bred

#2
Svima koji su zaljubljeni, srecan dan zaljubljenih!  :Lj  :ljubav:
Ja znam 4 para sa foruma [ 2 para su se smuvala bas preko foruma  :K:smekerica:
Takodje, onima koji danas slave, srecna slava!  :ziveli
--------------------------------------------

SPC I VERNICI SLAVE SVETOG TRIFUNA

Srpska pravoslavna crkva slavi svetog velikomuèenika Trifuna koji je u narodu poznat kao za¹titnik mnogih esnafa.
svtrifun

Na liturgijama u pravoslavnim hramovima, u pravoslavnim domovima, vinogradarskim i mehand¾ijskim esnafima danas æe biti slavljeno ime svetitelja Trifuna postradalog 250. godine u Nikeji od maèa hristobornog rimskog cara Dakija.

Sahranjen je skromno u Frigiji u selu Kampsadi gde je roðen.

Etnolog Mile Nedeljkoviæ ka¾e da je kult svetog Trifuna veoma razvijen u na¹im krajevima. Slave ga posebno vinogradari, a svojim patronom smatraju ga i pripadnici mnogih zanata pa slovi i kao esnafska slava meand¾ija.

Srpski narod u okolini Zajeèara posveæuje mu èak tri dana slavlja, nadajuæi se njegovoj za¹titi u zimsko vreme kada vukovi nanose ogromne ¹tete u tim krajevim gde je ovèarstvo va¾na privredna delatnost.

rts

vladimir

Po meni je sve ovo jedna velika glupost, DAn zaljubljenih treba da je svaki dan, a ne samo 14.02. :hm
Lepo ga provedite, u svakom slucaju. :smekerica:

hulio_salinas

#4
Katolicka crkva je izmislila ovaj dan (St. Valentine)  iz nekog nepoznatog razloga. Odnosno, da budem tacniji - ovaj dan je povezan sa zaljubljenima iz nepoznatog razloga. (da ne kazem u komercijalne svrhe  .grins.)

Prvo - ne proslavljam ga niti obelezavam, jer sam pravoslavne veroispovesti.
Drugo - zaljubljenost je skup emocija ili da pojednostavim: zaljubljenost je jedna emocija. Zasto bi neka emocija imala svoj dan za proslavljanje. Onda treba izmisliti: dan srece, dan tuge, dan placa, dan nasmejanosti, dan kurte, dan murte, bla bla.

Slazem se sa Janijem - svaki dan treba da je dan zaljubljenih. Zasto bi se ovaj izdvajao?

Svi vi koji ste zaljubljeni - zelim vam da ste srecni! Ali to vam zelim svakog dana, a ne nekog tamo 14. februara.   :cvet

Mishica

SVIMA SRECAN DAN ZALJUBLJENIH! :ljubav:

Roben

Kako izbeæi Dan zaljubljenih?
(http://nono9.us)
Iako æe veæina Amerikanaca proslaviti Dan zaljubljenih uz tradicionalne èokoladice, pli¹ane medvediæe i veèeru uz sveæe, ima i onih koji æe uèiniti sve da to izbegnu, ne ¾aleæi novca da ako treba kupe sebi alibi "po meri".

Firma "Alibi netvork" specijalizovana je za davanje alibija onima koji ¾ele da prevare ili izbegnu ljubavnika, ljubavnicu ili braènog partnera, a ta usluga ko¹ta od 35 do vi¹e hiljada dolara.

Ove godine, jedan klijent koji nije bio voljan da romantièni praznik provede sa svojom ljubavnicom, ugovorio je la¾ni telefonski poziv od svog veterinara koji ga tobo¾e hitno zove jer mu je pas u ¾ivotnoj opasnosti.

Drugog klijenta æe opet zvati vodoinstalater zbog hitne popravke u njegovoj kuæi u kojoj je poplava.

Osnivaè firme "Alibi netvork" sa sedi¹tem u Ilinoisu, Majk Demarko, izjavio je da je iznenadjen koliko je velik broj njegovih klijenata koji ove godine Dan zljubljenih ¾ele da provedu sa zakonitim partnerima, umesto sa ljubavnicama ili ljubavnicima.

"Ove godine se de¹avaju èudne stvari, jer umesto da be¾e od mu¾eva i ¾ena, moji klijenti be¾e od ljubavnika i ljubavnica", rekao je Demarko i dodao da alibije tra¾e koliko mu¾evi toliko i supruge.

" Mu¹karci ne znaju ba¹ taèno da se snadju u datoj situaciji, dok su ¾ene mnogo organizovanije, proraèunate i obièno sve isplaniraju pre nego ¹to se nama obrate".

Istovremeno, neki klijenti su sebe za Dan zaljubljenih èastili sa dva alibija da bi mogli preko dana da budu sa ljubavnicom ili ljubavnikom, dok bi veèe proveli sa zakonitim partnerom.

Jedan od najrazradjenijih alibija jeste i nedavna organizacija navodnog "pecanja s drugarima" na selu kako bi klijent mogao da ode sa ljubavnicom na romantièni vikend.

"Alibi netvork" je spremio klijentu celu opremu za ribolov, na¹ao mu la¾nu avionsku kartu, uspostavio la¾ni broj telefona na koji je supruga mogla da zove svog mu¾a, a klijent kada se vratio kuæi mogao je da se pohvali èak i sa divnim fotografijama.

(Beta)


Aмерика је чудо  :hmm

Smrda

......................

Dan zaljubljenih i Dan ¾ena
   02.06.2002



Nasuprot onome ¹to se misli, Dan zaljubljenih je jedan prastari praznik: 14. februara stari Rimljani su slavili boga Fauna, za¹titnika pastira, pri èemu bi po¹kropili zaljubljeni par krvlju ¾rtvenog jareta, kao blagoslov za sreænu i bogatu ljubav. U hri¹æankoj eposi Valentin, muèenik iz III veka n.e. bio je svetitelj koga su po¹tovale mlade devojke nesreæne u ljubavi. Pre nego ¹to æe biti pogubljen na ve¹alima zaljubio se u Sibinilu, koja se zatim pobrinula za negovu sahranu. U pravoslavnom kalendaru, ovaj dan pripada sv. Trifunu.

Nakon te epohe, praznik je potpuno zaboravljen, dok je do¾iveo procvat u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Amerièkim Dr¾avama. Kod nas je do¹ao nakon Drugog svetskog rata.

Da ne zaboravimo, na ovaj dan zaljubljeni razmenjuju poklone.

izvor www.krstarica.com
......................

Sveti Valentin († 269)

Te¹ko je protumaèiti èinjenicu da se u narodu naroèito ¹tuju ba¹ oni sveci o kojima nemamo nikakvih sigurnih povijesnih podataka. Kod nas je veoma razvijeno ¹tovanje sv. Valentina ba¹ na dana¹nji dan. Njemu su posveæeni mnogi oltari, osobito na podruèju stare zagrebaèke nadbiskupije, a u Batini u Baranji podignuta mu je ¾upna crkva. Mnogi bi vjernici, a jo¹ vi¹e sveæenici koji danas moraju propovijedati, htjeli ¹to vi¹e saznati o dana¹njem svecu. Moramo ih, na ¾alost, razoèarati, jer ne znamo gotovo ni¹ta. Ono ¹to znamo samo je legenda. Da ih, ipak, posve ne razoèaramo i ne ostavimo na cjedilu, evo bar ne¹to.

Rimski martirologij spominje sv. Valentina s izvje¹tajem koji potjeèe od sv. Bede Èasnoga iz VIII. stoljeæa. On ga je uzeo iz legendarne muke Marisa i Marte. Tu se o sv. Valentinu ka¾e da je bio sveæenik u Rimu i da se odlikovao mudro¹æu i kreposnim ¾ivotom. Zbog toga je u¾ivao velik ugled i kod pogana i kod kr¹æana. Car Klaudije II. Gotski (268-270) htio ga je osobno upoznati. Valentin je slutio ¹to bi mu se nakon susreta s carem moglo dogoditi pa se zato molitvom spremio za skori svr¹etak, za muèenièku smrt. Okrijepljen snagom svetih sakramenata hrabro je stupio pred cara. Taj mu je rekao:

«Valentine, rado bih èuo tvoju mudrost i ¾elio bih biti tvoj prijatelj. Za uzvrat samo jedno od tebe tra¾im: povratak k staroj vjeri u rimske bogove.»

Valentin je odvratio: «Svijetli care, kad bi bar ne¹to slutio od Bo¾je slave, to nikad ne bi od mene tra¾io. Krist je za mene pravi Sin Bo¾ji.»

Na upit jednoga od sudaca ¹to misli o bogovima, odgovorio je: «To su demoni!» Sudska skup¹tina se podigla na noge te zatra¾ila Valentinovu smrt. Valentin je zamolio od cara samo koji trenutak te mu na brzinu istumaèio osnovne kr¹æanske istine. Car je bio duboko potresen. Ali je gradski prefekt uzviknuo: «Valentin je èarobnjak!» Na to je nastala velika gu¾va. Car se prestra¹io bune u narodu pa je Valentina predao gradskom prefektu, a ovaj opet sucu Asteriju. Molitvom i polaganjem ruku Valentin mu je ozdravio slijepu kæerku. Asterije se odmah dao krstiti te uskoro skupa sa svojom obitelji umre muèenièkom smræu. Gradski je prefekt starca sveæenika Valentina dao istuæi, a zatim naredi da mu odrube glavu. Bilo je to godine 269. na Flaminijskoj cesti. Muèenika je pokopala neka ¾ena Sabinilla.

Jedan drugi izvje¹taj mlaðega datuma spominje da je na muèenikovu grobu papa Julije I. dao sagraditi baziliku. Nju je kasnije pregradio i obnovio papa Teodor. Pisani spomenici VII. stoljeæa spominju da je bila prekrasno ure¹ena. Sveèev se blagdan slavio veæ za vrijeme pape Grgura Velikog. Narod ga zaziva u pomoæ kod oènih bolesti, padavice i u drugim potrebama sve tamo od ranog srednjeg vijeka.

Kad èitamo kritièki pisane studije o sv. Valentinu, ostajemo zbunjeni. Na¹a se zbunjenost temelji na èinjenici da je ba¹ taj za povjesnièare tako nesiguran i sporan svetac i muèenik toliko ¹tovan. U tome se ¹tovanju oèito krije nadnaravni element. Pa da li je moguæe da sve to skupa visi u zraku? Nije li, ipak, rje¹enje u tome da su se povijesni podaci o svecu izgubili? Znamo da je Dioklecijan dao spaliti sve kr¹æanske spise do kojih su njegovi krvnici mogli doæi. Mnogo je toga propalo i kasnije za seobe naroda i drugih nedaæa. Povjesnièari su neumoljivi. Oni priznaju samo ono za ¹to imaju pisane izvore. Kao uèenjacima ne smijemo im zamjeriti. Ali, osim strogo znanstvenih postoje li i drugi vjerodostojni kriteriji? Mo¾da postoje. Jedan bi od njih mogao biti «sensus fidelium» - kr¹æanski osjeæaj Bo¾jega puka. Taj nam kod sv. Valentina mo¾e biti mjerodavan jer drugi - povijesni - sve stavlja pod upitnik.

Za vjernike koji se danas okupljaju oko oltara, slika i kipova sv. Valentina, neka to bude dan obnove u ispovijedanju vjere, u prihvaæanju svakida¹njeg kri¾a, u kr¹æanskom ¾ivotu, bez ¾alosnih ustupaka bilo kome ili bilo èemu. To je ono najva¾nije, a objektivnu stvarnost æemo saznati tek u vjeènosti.
izvor www.skac.hr
.............................................................................
Valentinov dan

   Prema legendi, ime krscanskog mucenika o cijem zivotu ima i nekih povijesno utemeljenih cinjenica. Rimski svecenik i lijecnik Valentin zivio je u vrijeme proganjanja krscana za vladavine cara Klaudija II Gothicusa i spaljen je na Via Flaminia. Papa Julius I dao je da se izgradi bazilika na mjestu gdje je pokopan. Drugi Valentin, talijanski biskup iz Terne, bio je mucenik, vjerojatno takoder u Rimu, i njegove relikvije su kasnije odnesene u Ternu. Danasnji istrazivaci se uglavnom slazu da je najvjerojatnije rijec o dvije razlicite verzije zivota jednog te istog mucenika.

Za i protiv Valentina

Naivno bi bilo vjerovati da je Valentinovo bas svima toliko drag praznik da bez njega jednostavno ne mogu. Drugim rijecima, pitanje je, slaviti Valentinovo ili se ponasati kao i bilo koji drugi dan. Postoje oni koji ce nekoliko dana prije 14. veljace provesti u obilazenju trgovina kako bi pronasli odgovarajuci poklon. Za Valentinovo ce takvi citav dan pricati o tome kamo ce uvece izvesti dragog ili dragu na veceru. No, ima i takvih kojima ce biti "pun kufer" valentinovske groznice, a u poklonjenim ruzama, parfemima ili pak srcolikim cokoladama nece pronaci vise od nepotrebnih izljeva (jos nepotrebnije) sentimentalnosti. Bilo da ste vjencani, razvedeni ili pak samci, pravo mjesto da izrazite svoje osjecaje za Valentinovo (koliko ga zapravo volite ili koliko ga mrzite) kao i da pogledate sto ostali misle o tome, je nas forum "Valentinovo".

Pokloni za Valentinovo!

Kako se oduprijeti kicastim poklonima koji vrebaju na Valentinovo iz gotovo svakog izloga i pokloniti voljenoj osobi nesto doista originalno?

Priznajemo, darivanje cvijeca, anonimne poruke i price da cete se zaljubiti u prvu osobu koju ugledate 14. veljace spadaju u obavezni repertoar Valentinova isto kao i okicena jelka, bakalar i kolaci za Bozic. No, kako je prema misljenju cuvenih svjetskih etnologa koji su fenomen darivanja sagledali sa socioloskog i etnoloskog aspekta, darivanje cista simbolika, a to znaci da je vaznije znacenje koje ono nosi no forma, odmak od valentinovske sablone je vrlo pozeljan.

Stovise, buduci da je svaki odnos izmedu dvije osobe jedinstven i originalan, i u ovom slucaju strucnjaci savjetuju individualni pristup. A to znaci, ukoliko zelite uistinu oduseviti voljenu osobu, koja ne mora biti nuzno osoba u koju ste zaljubeljni, vec i dobra prijateljica, rodbina... poklon mora biti vrlo osoban i unikatan.

Dakle, ako osjetite da bi vas partner zelio ljubavnu poruku koju vuce avion, ljubavne izjave u balonu, prosidbu pod morem, vatromet u zraku, cijelu filharmoniju prod prozorom ili ljubavne pjesme na putujucem taxi razglasu, ne skrtarite, no isto tako nemojte misliti da ce vam netko odrubiti glavu ako voljenoj osobi poklonite buket cvijeca kao sto je nekada, u 3. stoljecu, car Klaudije ucinio Valentinu.

No, kako je u potrosackom drustvu svatko zaokupljen istom idejom, kako smisliti originalniji i privlacniji poklon, zadatak nece biti nimalo lak.

Klik vam nudi malu pomoc kako izbjeci stare sablone darivanja za Valentinovo:

1. Umjesto klasicne cestitike iz ducana, napravite cestitku sami;

2. Umjesto elektronske cestitke koju birate jednim klikom, posaljite vlastitu originalnu kreaciju;

3. Umjesto pisane SMS poruke, posaljite slikovnu poruku;

4. Umjesto pravog buketa cvijeca, ciju dostavu mozete naruciti preko interneta, nacinite virtualni buket i dostavite ga e-mailom;

5. Umjesto belgijskih cokoladica, koje mozete nabaviti i u Zagrebu, ispecite sami kolace;

6. Umjesto skupocjenog nakita, kupite voljenoj osobi zvijezdu ili delfina (za uzvrat se dobiva samo ime i redoviti izvjestaji o njihovu stanju, a novac ide u fond za zastitu okolisa i znanstvena istrazivanja);

7. Umjesto CD-a s omiljenim pjesmama, snimite sami sebe kako recitirate ili pjevate;

8. Umjesto knjige, poklonite voljenoj osobi vlastitu pjesmu, stranicu iz dnevnika ili knjigu-kolaz nacinjenu od zajednickih uspomena;

9. Umjesto zajednicke fotografije u okviru, osobnu web stranicu sa zajednickim fotografijama te forumom za misljenje prijatelja;

10. Umjesto plisane igrackice poklonite pravog kucnog ljubimca;

11. Umjesto skupocjene majice s trendi natpisima, T-shirt s nekom osobnom porukom ili foto aplikacijom;

12. Umjesto vecere uz svijece u skupom restoranu, intimni piknik dorucak;

13. Umjesto virtualnog putovanja u kinu, osobnu video kasetu;

14. Umjesto odlaska u kazaliste, pravo putovanje u Veneciju, more, planine;

15. Umjesto jednog poklona, kutiju iznenadenja za zajednicki provod u koju cete staviti bocu vina, omiljeni CD, cokoladu, erotsku literaturu, seksi pomagala, digitalni foto aparat;

16. Umjesto seksi rublja, pravi seks;

17. Reci VOLIM TE na 100 jezika.

izvor www.mediaclub.cg.yu

........................................................................
eto malo informacija...
Srecan Dan zaljubljenima!!! :~ :~