Vi¹emeseèno rasulo na Matematièkom fakultetu

Started by Bred, 14-02-2007, 11:06:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Na Matematièkom fakultetu u Beogradu su poèetkom februara uvedene privremene mere. ©ta to znaèi poku¹ali smo da saznamo u sekretarijatu ovog fakulteta. Pozvali smo i zamolili da razgovaramo sa nekim iz Sindikata zaposlenih ili iz privremene uprave. Ljubazni glas nam je rekao: „Malo te¾e, kod nas je potpuno rasulo“.

U redakciju „Blica“ stiglo je krajem pro¹le nedelje pismo koje su potpisali èlanovi Sindikata zaposlenih na Matematièkom fakultetu u kojem, izmeðu ostalog, pi¹e: „Unazad nekoliko meseci nekolicina ljudi je uzurpirala upravu nad fakultetom. Probijeni su zakonom predviðeni rokovi za izbor dekana, a izbor se i dalje spreèava na krajnje perfidan naèin. Ista grupa donela je odluku o uvoðenju privremenih mera, na ¹ta je reagovao Sindikat, odbacujuæi te mere kao protivne svim zakonskim osnovama. Situacija na fakultetu je napeta i preti da preraste u ¹trajk u vreme ispitnog roka, ¹to bi se lo¹e odrazilo i na studente“.

U pismu se dalje ka¾e da postoji opravdana sumnja da je pona¹anje trenutne uprave uzrokovano postojanjem veæeg broja finansijskih malverzacija i da se one na ovaj naèin poku¹avaju prikriti. Uvoðenje privremenih mera potpisala je 2. 02. 2007. godine prof. dr Nada Bokan, biv¹i dekan Matematièkog fakulteta koja trenutno obavlja du¾nost prorektora za nastavu u Rektoratu.

- Radi se o neprimerenom kr¹enju zakonskih propisa. Obraæali smo se Slu¾bi za upravni nadzor u Ministarstvu prosvete, ministru Vuksanoviæu, biv¹em rektoru, ali nikada nismo dobili odgovor. Sada¹njoj upravi treba kontrola nad fakultetom da bi i dalje imali vlast nad finansijama. Sada hoæe da proguraju docenta za v.d. dekana, mimo svih redovnih profesora fakulteta. Nadaju se da æe to ostvariti pomoæu spoljnih èlanova Saveta koje je imenovala Vlada jer su u kolektivu izgubili podr¹ku - ka¾e za „Blic“ prof. dr Danko Jociæ, vanredni profesor i predsednik Sindikata zaposlenih na Matematièkom fakultetu.

Meðutim, prof. dr Stevo ©egan, predsednik Saveta Matematièkog fakulteta, blizak saradnik biv¹eg dekana, ka¾e da ni¹ta od onog ¹to tvrde èlanovi Sindikata nije taèno.

- Radi se o poku¹aju pojedinih profesora koji su se bavili politikom da se na ovaj naèin vrate na vlast. U Ministarstvu prosvete su upoznati sa problemima na na¹em fakultetu u ovom prelaznom periodu. Reèeno nam je da do kraja ove nedelje izaberemo v.d. dekana ili æe oni pokrenuti postupak za uvoðenje upravnog nadzora, ¹to bi bilo lo¹e za na¹ fakultet - rekao je za „Blic“ profesor ©egan.

Na¹ sagovornik istièe da Zakon o visokom obrazovanju nije predvideo ko mo¾e da obavlja du¾nost v.d. dekana, to reguli¹e Statut fakulteta, dok se za dekana mogu kandidovati samo redovni profesori.

- Kada su prodekani zbog nagomilanih problema odbili da preuzmu du¾nost v.d. dekana, pomislili smo da na to mesto treba da doðe neko mlaði jer nas èeka veliki posao. Predlo¾ili smo docenta koji se veæ dokazao u radu. On bi trebalo da ostane na tom mestu oko tri meseca, dok se ne izabere novi dekan u redovnoj proceduri. Predlo¾enog kandidata podr¾avaju najmlaði saradnici, studenti, docenti, samo su redovni profesori protiv - ka¾e profesor ©egan.

V. Nedeljkoviæ

    Studentski predlog za dekana

    Zbog nagomilanih problema na Matematièkom fakultetu, studenti okupljeni u Studentskom parlamentu poèeli su da prikupljaju potpise za kandidata koga bi oni hteli da vide na mestu dekana. Studenti su veæ sakupili 300 potpisa za kandidaturu redovnog profesora Miodraga Mateljeviæa.
    Obavljen izbor, spor se nastavlja

    Na juèera¹njoj popodnevnoj sednici Saveta Matematièkog fakulteta u Beogradu za v. d. dekana izabran je docent Dragoljub Keèkiæ, za koga je glasalo 13 od ukupno 23 èlana Saveta. Predstavnici Sindikata ka¾u da ne priznaju njegov izbor i da se sada¹nja uprava poslu¾ila raznim mahinacijama da bi kupila glasove za njegov izbor.

blic
---------------
ovako cemo i mi dospeti u novine  :K

hulio_salinas

Ahahaa... Jos malo pa evo i nas u istom kosu...   :smekerica:

Mishica

Slazem se Hulio!Kod nas ce tek biti haos,studenti su sve losijeg raspolozenja,
a profesori samo ponavljaju kako su oni u haosu i kako su svesni da je nama tesko,a
preduzimaju NISTA!A njihovi medjusobni odnosi su posebna prica!

hulio_salinas

Nas problem je dvostruki helix!   :K

Problem profosor-profesor
Problem profesor-student

Problem: "Bolonja sad ili nikad?"  :shock
Problem: "Kolege, a gde vam je dekan?!"  :shock

Darker