III kolokvijum

Started by Kamicak, 14-02-2007, 11:28:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

yeca

O hvala Sandrić!  :cvet
Samo, je l' pišem "gelum electroconducens" na signaturi ili srpski prevod??

philoserbiana

hoce li neko da odgovori na ovo pitanje  :hmm  :cvet

Bred

mislim da ne bi pravili problem da napisete bilo srpski bilo latinski?

BK

Mislim da treba latinski...(jer pretpostavljam da ide u ruke lekaru ili slicno)...ja bih tako

philoserbiana

molim vas da mi kazete koliko recepata se radi na 3.kolokvijumu i iz kog su dela  :help2:
zbog cega je ovo najtezi kolokvijum-da li po obimnosti ili po tezini?da li smo kratki sa vremenom?
da li mozes da radis kolokvijume koji slede bez polozenog 3.kolokvijuma?
hvala  :cvet :cvet :cvet

tarantulica

Rade se 3 Rp:
- suspenzije i emulzije
- podloge
- lekovite masti i lekovite paste

Meni je ovo bio najte¾i kolokvijum jer sam zavr¹ila 5 minuta pre kraja, a sve sam znala...
Ima dosta da se pi¹e, a i obiman je, mislim da je to "problem"  :wink:

:cvet

Maslacak

Najte¾i je samo zbog obimnosti :happy:
Prosto... 3 recepta. I dosta teksta u praktikumu :K
Mogu da se rade naredni kolokvijumi i bez polo¾enog treæeg :)

Pro¹le godine, a nadam se da to nisu menjali, priznavan je svaki polo¾en recept, moglo je parcijalno da se radi.
Na primer, ja sam tad pala emulziju, i onda sam samo to radila na ponovljenom kolokvijumu, a ostalo mi je priznato :>
Tako da je to super.

Maslacak

Èekaj tarantulice, a geli?  :hmm
Koliko se ja seæam...

1. suspenzija ili emulzija
2. mast
3. pasta ili gel

Geli se rade na tom prvom terminu u drugom semestru.

Lilika

znam da je to uvek vrlo individualno, ali koliko otprilike treba vremena da se spremi ovaj treci kolokokvijum ?

tarantulica

Ok, nisam vi¹e sigurna...  :help2:
Ovo sam prepisala iz moje sveske sa ve¾bi od pro¹le godine...

Mlade snage, pomozite!  :cvet

Maslacak

Ma nisu odvojene podloge i lekovite masti, nema logike.
Drugi recept je lekovita mast koja sadr¾i neku podlogu u sebi koju treba opisati itd.
Ja sam kao treæi recept imala gel sa kamforom i izopropanolom, iz praktikuma, toga se dobro seæam :cvet

Quote from: Lilika on 07-02-2008, 12:55:51
znam da je to uvek vrlo individualno, ali koliko otprilike treba vremena da se spremi ovaj treci kolokokvijum ?

Mislim da ja nisam merodavna, ali evo, spremala sam oko 4 dana (ali ne ono da sam po èitav dan uèila) i pala sam emulziju.
Znaèi treba malo vi¹e :>

philoserbiana

koliko se vremenski radi 3.kolokvijum?
recept iz koje oblasti je najtezi?
da li termina za ponovno polaganje 3.kolokvijuma ima svakog meseca?
da li je dovoljno da proradim recepte koje smo radili na vezbama ili moram sve iz praktikuma da odradim?
HVALA  :cvet :cvet :cvet

Maslacak

Radi se 3h :)
Nemam pojma koja oblast je najte¾a, valjda masti jer ima najvi¹e, ali ne mora to ni¹ta da znaèi :>
Nemam pojma kad su termini za polaganje... onda kad i termini za sve ostale zaostale kolokvijume.
Ja sam uvek radila samo recepte sa ve¾bi, dovoljno je to :happy:

mina-L

ima li nekih recepata koji se izbacuju tj koje ne treba vezbati(koliko ja vidim ima 59 recepata iz apotekarske prakse za vezbu)? :cvet

Enea

^ ne znam... ja sam uvek bash sve radila..

lepo: razgranichite sebi sta su suspenzije, a shta emulzije i kako se rade..

nauchite podloge koja je kakva i shta sadrzi, ako dobro nauchite koji je kakav emulgator, znacjete i podloge.. jer podloge vecj u sebi mogu da sadrze e ( apsorpcione baze).. ovo je kljuchno!!

onda.. masti tipa ra-ra: rastvor u podlogu
masti tipa suspenzija: supstancu razribash delom podloge.. kao i obichnu suspenziju sto razribash humektansom,ili stabilizatorom,ili sta je vecj techno u receptu..
masti emulzije.. su vecj prelaz ka kremovima.. topi se odvojeno jedna i druga faza, i na nekoj t se sjedinjavaju..
gelovi su easy.. obavezno karbomer neutralisati..
paste: sa otopljenom podlogom..

mozda cje ovo nekome i znachiti.
napominjem: masti tipa suspenzija-obavezno na HLADNO@! samo se kod pasti greje podloga

mslim da ova oblast je nekako najbolja, ali i najteza kada se 1. put sa njom susretnete..
kazem: emulgatore... i sve dalje je chista logika uz ovih par principa shto sam navela

srecjno!