Telekom Srbija za operatera u Crnoj Gori

Started by mikele, 14-02-2007, 21:25:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

mikele

Telekom Srbija za operatera u Crnoj Gori


Telekom Srbije i holandska telekomunikaciona kompanije Ogalar jedini su se prijavili na tender za treæeg operatera mobilne telefonije u Crnoj Gori i dobijanje licence za 3G tehnologiju, saop¹tila je tenderska komisija.

Crnogorske telekomunikacione kompanije, koje na ovom tr¾i¹tu rade vi¹e od decenije, dostavile su ponude za dodelu licence za mobilnu telefoniju treæe generacije.

Tenderska komisija nije saop¹tial detalje ponuda, ali je najavljeno da æe "kvalifikativnost i podobnost" dostavljenih ponuda biti razmatrana u narednih sedam dana, dok æe konaèna odluka biti doneta do 15. marta.

Telekom Srbija osnovan je 1997. kao akcionarsko dru¹tvo, èiji je veæinski vlasnik Republika Srbija.
Kompanija se od avgusta 1998. godine zvanièno bavi mobilnom telefonijom, preko firme Mobilna telefonija Srbije (MTS).

Prema poslednjim podacima, Telekom Srbija ima vi¹e od dva i po miliona korisnika.

Od poèetka godine,Telekom Srbija je vlasnik i operatera mobilne telefonije Telekoma Srpske.

Mobilkom Austrija: Vi¹e od 250 miliona evra u Srbiju

A treæi operater u Srbiji, Mobilkom Austrija grupa, planira da u narednih nekoliko godina ulo¾i vi¹e od 250 miliona evra u opremu i infrastrukturnu mre¾u mobilne telefonije u Srbiji.

Mobilkom je u saop¹tenju ocenio da æe ta investicija ubrzati privredni rast i liberalizaciju tr¾i¹ta.

Srpsko tr¾i¹te mobilnih komunikacija ima dobar potencijal razvoja, na kojem su trenutno samo dva mobilna operatora, sa prilièno niskim nivoom tr¾i¹ne utakmice i uglavnom "pripejd" korisnicima, navodi Mobilkom, dodajuæi da namerava da uvodjenjem privlaènih ponuda, proizvoda i usluga koji se temelje na medjunarodnim standardima, postane stvarna alternativa na srpskom tr¾i¹tu i time svoj razvoj dovede na medjunarodni nivo.

"Prvi put steèene licence za treæeg mobilnog operatera u Srbiji i u Republici Makedoniji predstavljaju izazov i verujem kako æe 2007. biti jo¹ jedna godina u kojoj æemo poveæati na¹u korisnièku bazu", izjavio je u Barseloni predsednik Uprave "Telekom Austria grupe" i predsednik Uprave "Mobilkoma" Austrija Boris Nem¹iæ.

Nem¹iæ je, na 3GSM kongresu u Barceloni, ocenio da je "Mobilkom Austrija grupa" ostvarila nove prekretnice u razvoju i to sa 10 miliona korisnika u pet dr¾ava Evrope, uz sticanje strate¹kih licenci u Srbiji i Republici Makedoniji. "Mobilkom Austrija grupa", osim u svojoj zemlji, ima licence za mobilnu telefoniju u Luksemburgu, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj i od pro¹le godine u Srbiji i Makedoniji. Ta kompanija je dobila licencu za mobilnu telefoniju u Srbiji 8. novembra 2006. godine i za nju platila 320 miliona evra, uz dozvolu za kori¹æenje 10 godina.

Poèetak rada tog treæeg operatera planiran je polovinom ove godine.

(Tanjug/MONDO)

Bred

wow ala je telekom ambiciozan, dok se oni sire po regionu kod nas mreza moze da propadne nacisto (a imam utsak da propada posto je gprs katastrofa i vise ne funckionise nego sto funkcionise!)

darusaz

С обзиром на то како је "Телеком Србија" прошао и на тендеру за приватизацију "Телекома Црне Горе",  не очекујем да нама буде додељена та лиценца.  :djavo

Roben

Amerikanci kreditiraju kupovinu Telekoma RS

Telekom Srbije dobio je zajam od 700 miliona evra od jedne od najveæih svetskih finansijskih institucija - amerièke "Siti grupe" (City group), a najveæi deo biæe upotrebljen za pokrivanje finansijskih obaveza iz kupovine Telekoma Srpske.

U saop¹tenju Telekoma Srbije navodi se da æe zajam biti odobren bez garancija i pod izuzetno povoljnim finansijskim uslovima.

Zajam æe biti isplaæen u tri tran¹e, pri èemu æe prva tran¹a iznositi 300 miliona evra sa periodom otplate od pet godina, ukljuèujuæi i dve godine grejs perioda i kamatom koja iznosi euribor plus 1,5 odsto.

Druga tran¹a iznosiæe 100 miliona evra, u formi revolving kredita na period od pet godina i kamatom koja iznosi euribor plus 1,5 odsto, dok æe treæa tran¹a biti 300 miliona evra sa periodom otplate od dve godine i kamatom euribor plus 1,15 odsto, navodi se u saop¹tenju.

Deo zajma biæe upotrebljen za op¹te potrebe Telekoma Srbije.

Ovo je, inaèe, prvi put da jedna od najveæih svetskih finansijskih institucija uèestvuje u kreditnom aran¾manu na teritoriji Srbije.

(MONDO)

Bred

da, kazu da je telekom ponudio 16milion evra za telekom crne gore od min 6 milion koliko je trazeno. alooo, cijim parama se oni razbacuju?!

Roben


Bred


Roben

Quote from: Bred on 17-02-2007, 16:09:21
tesko svojim vec drzavnim :wink:
та држава ће да га прода за 7-8 год. и дићи ће 4 милијарде
трба да подржаваш наше инвестиције а не само да продајемо

Bred

ok je investirati ali ne u trenutku kada tek pocinjemo privredno da se oporavljamo i kada situacija u samoj zemlji nije nimalo ruzicasta a mi iznosimo pare iz zemlje i jos placamo vise nego duplo vise od onoga sto je trazeno.

Vampire 666

indusrija se oporavlja, ali telekom je prilicno zdrav...i gladan porasta svog monopola...sto u perspektivi i nije lose, sto je roben i obijasnio...
tachno da je od drzavnih para zato sto je u drzavnom vlasnistvu, ali to su pare koje je sam uglavnom zaradio...na ovaj ili onaj nachin...

Bred

true. but valjda se predvidja demonopolizacija telekomunikacija [mobilne je vec pocela a valjda ce uskoro i fixne teledfonije] i tu ce telekom izgubiti deo prihoda.

darusaz

Монопол је пао ваљда још лета 2005. године, али до сада нико од "играча" из иностранства није исказао интересовање да се бави фиксном телефонијом у Србији.

Што је у неку руку и добро. Хрвати плаћају и своје и немачке телефонске разговоре. Зато је импулс у Немачкој смешно јефтин.

mikele

Telekom Srbija preuzima crnogorsku mre¾u 068


Direktor crnogorske Agencije za telekomunikacije Zoran Sekuliæ izjavio je da æe najkasnije do 15.marta Telekomu Srbije biti ponudjeno da kao treæi mobilni operater u Crnoj Gori preuzme novu mre¾u 068.

On je potvrdio da æe do kraja meseca biti utvrdjena i zvanièna rang-lista konkurenata na tenderu za uvodjenje brzog be¾iènog interneta, meðu kojima je srpska kompanija takodje veliki favorit.

Sekuliæ je ocenio da æe ulazak treæeg mobilnog operatera, pored sada¹njih Pro-montea i T-mobajla, kao i tri nova provajdera za usluge brzog interneta, znatno oboriti cene tih usluga i doneti gradjanima i druge pogodnosti - pobolj¹anje kvaliteta i brzine usluga.

"To æe rezultirati i poveæanjem kvaliteta ¾ivota, kao i privrednog razvoja, ¹to je neminovno nakon pospje¹ivanja konkurencije", rekao je Sekuliæ.

Konzorcijum Telekoma Srbija i holandskog Ogalar BV jedini se prijavio na tender za pruzimanje mobilne telefonske mre¾e 068 i za to punudio 16 miliona evra, dok je za licencu jednog od tri provajdera be¾iènog interneta ponudio takodje najvi¹e - 1.050.000 evra.

Na tender za provajdere prijavile su se jo¹ podgorièki Broudbend Montenegro, koji je za licencu punudio 75.000 evra, amerièki Nexcom Telekommunikacion, sa 180.001 evro, i T-mobajl, sa 172.00 evra.

I u pogledu spremnosti na ivestiranje u modernizaciju i pro¹irenje, Telekom Srbije je ponudio daleko najvi¹e od konkurenata - 25 miliona evra.

(Tanjug)

darusaz

Екстра. Живео "Телеком Србија".  O0

Bred