Èetiri odsto mladih èita

Started by Bred, 17-02-2007, 17:27:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Masha

cvjetic

e da...ajde sad koliko god trivijalno bilo,i koliko god mi taj covjek dosadio vise,imala sam osjecaj da je Miki iz VB bio daleko nacitaniji i obrazovaniji od vecine ljudi u onoj kuci,sa sve svojom osnovnom skolom...

Smrda

apsolutno...
zato i treba da nas bude stid
ne zbog MIkija,nego zato sto..ako on moze da,sa svojom osnovnom skolom..onda ljudi koji zavrsavaju fakultete treba da se stide...
A sto se novog doba tice,speeda u zivotu..sve to stoji..
Ljudi su jednostavno postali lenji da bi radili na sebi...
A i niko vise ne trazi to od njih...
Nekada je bilo sramota ne znati Andrica,a danas...na sajmu knjiga,niko ne zna ko je pisao Prokletu Avliju....bese to Selimovic,zar ne?? :roll: :>
Sem toga,profesore u skolama ne bi izuzela....zaista...
Po licnom iskustvu,kod mene u razredu su najlakse prolazili oni koji su citali interpretacije....pitala sam se zasto takve knjige uopste postoje...za cije babe zdravlje?
Oni koji su citali su imali standardan tretman,prepricavanja lektire,male diskusije...ali sve stalno u istom krugu ljudi....to vremenom dosadi...
A ja sam jos imala zahtevnu profesorku...i mislim da je to drugi problem koji postoji...
Odnos prema lektiri u skoli...
interpretacije,nezainteresovansot profana snizava interesovanje ucenika...kaskadna reakcija...i ondak dodju na fakultet,bilo koji...i sta bese,ko je pisao Dervis i Smrt???
a sto se kulture tice...
Vecina se vadi na novac....ok,ima i toga,ali ljudska domisljatost je valjda iznad materijalnog,zar ne...
mada opet,nekad pomislim,bolje i taj DVD nego Tv..
i tako...mogla bih ja do sutra,jer me to bas nervira...ali necu..
@CVJETAK...odakle izvuce Godoa??? :K :luda

Maslacak

Jeste, citanje je osnovna kultura i treba citati da bi znali ko je Andric i slicno. Ali kako ja razmisljam, nije u tome poenta. Ne verujem da je sustina u tome da ljudi citaju zato sto to treba i zato sto je to osnovna kultura, i da bi bili pametniji... Ljudi treba da VOLE da citaju! E tu je nesto kvrcnulo, i nesto se promenilo...ljude to jednostavno ne ispunjava, ne zanima...sto ja bas ne razumem. Mene je citanje spasilo za vreme rata...kad smo dosli u BG...spas od usamljenosti, spas od svakodnevnih problema, spas od toga sto mi nedostaje tata, i moj grad... Bukvalno sam citala SVE sto mi je doslo pod ruku...od starih iscepanih stripova do dokumentarnih knjiga o ljudozderima u Africi :K :K
I moja sestra koja je sad 8. razred cita jako puno. Prvo se opirala, a onda se navuklaa... :happy: Tako da nas dve definitivno nismo u ta 4%... :>

Smrda

jao,maslacak...welcome back!!!!
eh,ja cu samo da se nadovezem...u pravu si kad kazes da je u pitanju Voleti citati...
tako da sad samo stvai svoj post pre mojih i dobijas sve bsto sam htela reci...
Ljubav prema knjigama se razvija i gaji prvo u kuci,pa onda u skoli,drustvu...itd...
A kultrura je druga stvar...
I da voli i da ne voli,neko ko je zavrsio fax trebalo bi da zna ko je pisao Prokletu avliju...na to sam mislila,,

Maslacak

:cvet
Da, naravno da se slazemo...samo sam htela da dodam momenat koji ste, cini mi se, ispustili :happy:
Nekako, kako je moja profesorka pricala, gimnazija i sluzi tome da, ako vec ne citas samoinicijativno, tu bude neko drugi ko ce da te natera, pa da bar imas to osnovno obrazovanje. Ali to mi je bas nekako tuzno...
Plus, sada ni ti profesori nikog vise ne teraju ninasta... A moja je bila bas opaka :K
Nikad necu zaboraviti kad mi je jedna devojka s naseg faxa, jako pametna, super student, rekla:"Ma ja ne citam te...knjige..." (tim recima). To je bilo u prvoj godini, i toliko me je sokiralo, da se redovno toga setim, i ma koliko ta devojka bila dobra, jednostavno ne mogu da svarim to i da joj "oprostim"...odvratna sam :K

jecapereca

ja se recimo ne slazem s tobom...ti citas,tvoja sestra ne cita..ok,tako je nekako i u mojoj kuci..ali ja sam procitala knjiga i knjiga,jer moji roditelji jako puno citaju,i ja sam konstantno u dodiru sa knjigama..mene to privlaci,moga brata ne..ali roditelji su tu da mi probude interesovanje za citanje,da mi objasne koliko je to vazno za moje obrazovanje,za gradjenje moje licnosti...
jako je ruzno kada obrazovana djevojka za zavrsenim fakultetom sjedi u drustvu njoj ravnih po obrazovanju,i slusa o nekom Godou,i pita se ko li je taj covjek??vjerovatno se vecina vas nece sloziti sa mnom,ali ja smatram da je jako bitna stavka u zivotu biti obrazovan na dosta zivotnih polja,jer je sustina u shvatanju drugih ljudi i njihovih postupaka...knjige treba citati,jer se ne smijemo ograniciti samo na ono sto nam zuta stampa i fakultet donose...a ocigledno da je doslo vrijeme kad ljudi zele da budu ne prosjek,nego ispod prosjeka...

@cvijetic, u sustini ti i ja mislimo isto. :cvet
Samo sam htela da kazem da ako neko ne voli da cita ni roditelji niti bilo ko drugi ne moze da utice na nekoga da se promeni pogotovu ako je taj neko vec formirana licnost.

@cvijetic sorry u zelji da skratim poruku izbrisala sam deo u kome pise citat...

Smrda

@jecopereco...
procitaj maslackicin post ponovo..i njena sestra cita....
samo se opitala u pocetku...
a taj neko ko ne voli da cita,ne voli jer mu nisu na vreme usadili ljubav prema knjizi...od malena..
a da ne mozes nekog menjati,ne mozes...to stoji...zato i jeste prica o roditeljima,jer se sa tim krece od malih nogu..

jecapereca

Quote from: smrda on 21-02-2007, 01:14:05
@jecopereco...
procitaj maslackicin post ponovo..i njena sestra cita....
samo se opitala u pocetku...
a taj neko ko ne voli da cita,ne voli jer mu nisu na vreme usadili ljubav prema knjizi...od malena..
a da ne mozes nekog menjati,ne mozes...to stoji...zato i jeste prica o roditeljima,jer se sa tim krece od malih nogu..
@smrdo, procitala sam i sve to stoji :wave:
Pozdrav za sve ljude koji vole da citaju

Maslacak

Tacno, ne mogu da uticu, ali samo ako je vec formirana licnost. Od malenato treb, ko sto smrda kaze...
Moja sestra se navukla tako sto sam pocela da joj nabavljam zanimljive knjige za njen uzrast...znate ono, Gradimir Stojkovic, tinejdzeri i slicno. Sada guta sve i svasta. Mislim da se u tom "stadijumu" jako puno moze uticati na dete, ako znas kako da pristupis, i pokazes mu da moze da nadje neki novi svet medju tim stranicama, da se uzivi, rasplamsa mastu...
A za decake u tim godinama preporucujem SF...to uvek upali :wink:

Darker

QuoteA za decake u tim godinama preporucujem SF...to uvek upali Wink
Mada neki, kao Dyki, i ostanu na tome, a po¹to ga mrzi i da èita forum, mogu opu¹teno da ga ogovaram :K :K :K
Quotei sta bese,ko je pisao Dervis i Smrt???
Andriæ :hm
:smekerica: :smekerica: :K :K :K
QuoteSem toga,profesore u skolama ne bi izuzela....zaista...
Ni ti se Smrdo nisi ba¹ naèitala u ¾ivotu, vidim? :plez :plez
©to se tièe Cvjetiæeve prièe o deèku koji se pita ko je Godo, mislim da je upravo on skapirao poentu cele knjige, ni ne proèitav¹i je, ¹to samo dokazuje Beketovu genijalnost... :K :K
Znam puno obrazovanih ljudi, koji znaju sve ko je ¹ta napisao, a ni¹ta od svega toga nisu proèitali, ali po¹to je u high society ¹ik prièati o knjigama, onda im je to vi¹e nego dovoljno :wall: :wall: :wall:
To jest, prièam samo da bih poveæao broj postova, sve to je Maslaèak veæ rekla :K :K

willie the scot

gradimir stojkovic...ahaahahahahahahahahahahahhaha...secam se tog cara...
mislim da je vise problem sta ljudi citaju,nego da li citaju uopste...svako cita nesto...den brauna citaju i ovi sa estrade.ima ljudi koji uzmu listu bestselera iz politike i onda raspale prema njoj... :wall:ima ljudi koji se loze na mirjanu bobic mojsilovic kao na urbanu ribu koja zna sta zenama treba... :wall:...mislim da,kao i kod svake umetnosti,treba poceti od pocetka...pa gde te odvede...

Maslacak

Istina... Ali za svakog ponesto... Ja sam za to da je bolje i da se citaju bilo kakve knjige, nego nikako (pri cemu casopisi nisu knjige)... Ne mora bas svako da cita Dostojevskog. Danas je malo drugacije, drugaciji su pisci i ljudi, drugacije se koristi vreme (citaj: nema ga), drugacije su ciljne grupe...ali lepo je citati :> Mislim da niko sa estrade nije procitao Dan Browna, knjiga je suvise debela...nego je najlakse reci da si to procitao, jer svi pricaju o tome :K Ja sam inace totalni duduk za savremenu knjizevnost...zaglavila sam na starijoj, i ne mrdam...

Quote from: Darker on 21-02-2007, 09:03:41
Mada neki, kao Dyki, i ostanu na tome, a po¹to ga mrzi i da èita forum, mogu opu¹teno da ga ogovaram :K :K :K
Da, imam i ja jednog druga koji je na tome zaglavio :> Ali to je meni sasvim ok, zato sto se on toliko uzivi u to, toliko dobro sve to poznaje, to ga toliko inspirise... To je bas simpaticno, i to je jedna vrsta obrazovanosti... A to ko je sta napisao od ove klasicne literature on zna...samo nije citao :K

Quote from: Darker on 21-02-2007, 09:03:41
mislim da je upravo on skapirao poentu cele knjige, ni ne proèitav¹i je, ¹to samo dokazuje Beketovu genijalnost... :K :K

:lol3: evo ko je procitao Godoa! :K

Smrda

@DARKERU-vratite mi vreme da izmenim postove,pa cu da si pravilno pishem
:K :K :K :K :K
Problem citanja danas je vec univerzalan...
mada,licno ja se slazem sa tim da je pitanje STA ,a ne DA LI se cita??
dok,opet...mozda je bolje da se ipak cita...mislim,naravno na te bestselere sa 10 strane nekog casopisa...
meni su ipak najludji ti primeri koji procitaju sadrzaj neke knjige,ili kritiku i onda se na SHIK nacin prosipaju sa informacijama...uzas blagi....
Izbor je gadna stvar...previse demokratije...i onda se bira laksi put...lakse je citati bestseler,nego...Beketa...zar ne?
i to je tuga...

Masha

Ja deci svoje sestre uvek kupujem po neku knjizicu i pored toga sto ne znaju da citaju jer su mali (4,5 godine), ali mama i tata im to citaju pred spavanja ,dnevna, ili ono nocno. Vise puta sam ih zatekla kako drze knjizice i samo gledaju unutra i kao citaju i oni. Dakle, nadam se da polako sticu naviku  :wink: