Kragujevaèki profesori uhap¹eni zbog mita

Started by Roben, 20-02-2007, 15:56:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Roben

Kragujevaèki profesori uhap¹eni zbog mita  

Ministarstvo unutra¹njih poslova potvrdilo je da je, uz konsultaciju Specijalnog tu¾ila¹tva, uhap¹eno deset osoba s Pravnog fakulteta u Kragujevcu, zbog sumnje da su primali i posredovali u primanju mita od studenata. U Kraljevu, Kragujevcu i Beogradu uhap¹eno je deset osoba.

Uhap¹eni su dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Sveta Puriæ (53) i prodekan nadle¾an za finansije i redovni profesor Autorskog prava i prava industrijske svojine Bo¾in Vla¹koviæ (53).

Uhap¹ena je i pomoænik ministra prosvete i sporta i redovni profesor Rimskog prava i Velikih pravnih sistema i Osnovih pravnih institucija Emilija Stankoviæ (53).

Uhap¹eni su i ¹ef Katedre za Medjunarodno javno pravo Ivan Èukaloviæ (51), ¹ef Katedre za pravne i ekonomske nauke Predrag Stojanoviæ (49) i redovni profesor Kriviènog prava Dragan Petroviæ (43).

Li¹eni su slobode i redovni profesor Ustavnog prava Dragan Bataveljiæ (48), biv¹i sudija Ustavnog suda Srbije i docent na predmetima Uvod u pravo, Politièke institucije i Ustavna za¹tita ljudskih prava i slobode Srdjan Djordjeviæ (40).

Uhap¹eni su i ¹ef Slu¾be za studentska pitanja Zoran Simiæ (55) i Sa¹a Jovanoviæ (36) iz Velike Plane, koji je nezaposlen.

"Osnovano se sumnja da su oni u du¾em vremenskom periodu primali mito, odnosno posredovali u primanju mita od veæeg broja studenata Pravnog fakulteta u Kragujevcu, kojima su omoguæavali da polo¾e ispite", navedeno je u saop¹tenju.

MUP obja¹njava da su to krivièno delo izvr¹ili tako ¹to su studentima "upisivali ocene u indeks i saèinjavali la¾ne zapisnike o polaganju ispita". Policija nastavlja rad na proveri i prikupljanju dokaza u cilju potpunog razotkrivanja korupcije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i drugim visoko¹kolskim ustanovama na kojima su privedeni bili predavaèi.

Ministar prosvete i sporta Srbije Slobodan Vuksanoviæ rekao je da je iz medija saznao da su privedeni dekan, prodekan i pojedini profesori Pravnog fakulteta u Kragujevcu, kao i njegova pomoænica Emilija Stankoviæ. "Republika Srbija ima svoju strategiju za borbu protiv korupcije u svim oblastima i u skladu sa tim niko ne mo¾e biti iznad zakona", rekao je Vuksanoviæ agenciji Beta.

Vuksanoviæ je dodao da je Emilija Stankoviæ bila u stalnom radnom odnosu na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, kao i da je tokom rada u Ministarstvu dala puni struèni doprinos.

Agenciji Beta je u Ministarstvu prosvete reèeno da je Emilija Stankoviæ pre mesec dana podnela ostavku na funkciju pomoænika ministra za visoko obrazovanje, ali da na sednicama vlade nisu razmatrana kadrovska pitanja tako da ona nije i formalno razre¹ena du¾nosti.

(MONDO/agencije)

Korisnicko Ime

Pa ako zadju po medicinskom faxu u BG-u, pacijente ce ubuduce leciti samouki studenti

cvjetic

"Republika Srbija ima svoju strategiju za borbu protiv korupcije u svim oblastima i u skladu sa tim niko ne mo¾e biti iznad zakona", rekao je Vuksanoviæ agenciji Beta.

     :pljes: :pljes: :pljes:

Roben

no coment
јер ако нешто коментаришем бојим се да ћу претерати

mikele

Могли би мало и код нас да дођу па да видимо шта све ту имамо. :hmm :hmm :hmm
Ја сам још од раније чуо да је на Правном у КГ распад система и да Црногорци и ови из Новог Пазара само долазе да упишу оцене и да покупе дипломе. :wall: :wall: :wall:
И наравно да донесу кеш

Roben

прво су дозволили хаос на универзи у унутрашњости а сад их као хапсе
општа спрдња  :bljak:

wolfeitzckie

Не бих био толико циничан у вези са овим хапшењима. Уосталом, што кажу наши политичари, треба сачекати судски епилог, па оценити озбиљност ове акције. Сада оптужбе треба подупрти јаким доказима, и обезбедити милим професорима подужи одмор од 'вредног рада'на факултету. Заслужили су га.

Masha

Strategija im je odlicna! Ovo je inace pojava koja je od skoro pocela da uzima maha pa prosto ovo treba da izazove divljenje kod nas. Bljak!

mikele

Blic: Policajac insajder raskrinkao profesore

(http://www.putfile.com/pic.php?img=4828112)
Smederevski policajac, koji je kao „student“ sedam meseci proveo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, raskrinkao je korupciona¹ku aferu u kojoj su profesori tog fakulteta od studenata uzimali novac za polaganje ispita.

„Da ja tebi zavr¹im diplomu Pravnog, a ti, brate, da me ne hapsi¹“, ponudio je u julu pro¹le godine Sa¹a Jovanoviæ (36) iz Velike Plane policajcu, oèigledno pogre¹nom, koji ga je hapsio zbog trgovine kradenim automobilima, pi¹e „Blic“ od èetvrtka.

„Smederevski policajac je o ovoj ponudi obavestio stare¹ine u MUP Srbije i pao je dogovor da se Jovanoviæ ne uhapsi. Veæ godinama se ¹u¹ka o podmiæivanju profesora ovog fakulteta i ovo je bila prilika sa se cela stvar ispita. Jovanoviæ je odmah odradio svoj deo pogodbe. Policajca iz Smedereva povezao je sa nekoliko „svojih“ profesora na kragujevaèkom Pravnom fakultetu. Njihov posao bio je da mu „zavr¹e“ diplomu, naravno za novac, navodi izvor "Blica iz MUP-a Srbije.

Isti izvor tvrdi da je sedam meseci policajac odlazio na fakultet, prijavljivao i bez problema „polagao“ ispite.

"Radio je sam, zbog rizika da informacije o akciji ne procure, naoru¾an samo video tehnikom, kojom je svako davanje mita, snimao. Imali smo veliko poverenje u njega jer se ranije pokazao kao odlièan operativac, koji je pro¹ao i obuku u centru FBI u Budimpe¹ti“, navodi dalje taj izvor.

Istragom je utvrdjeno i da je Sa¹a Jovanoviæ, koji ima podeblji kriminalni dosije, bio posrednik u svim dogovorima sa profesorima, ali ne samo za smederevskog policajaca.

Mnogi studenti preko njega su zavr¹avali ispite jer je bio spona profesora i studenata. Njemu su davali èak i po 1.000 evra za ispit, koje je on potom nosio u profesorske kabinete, dok je cena diploma bila èak i 16.000 evra, prièa isti izvor iz vrha MUP-a.

Istraga smederevskog policajca je u ponedeljak ujutru finalizirana akcijom pripadnika Slu¾be za organizovani kriminal, u kojoj su uhap¹eni dekan Sveta Puriæ, prodekan Bo¾in Vla¹koviæ i ¹est profesora - biv¹i pomoænik ministra prosvete Emilija Stankoviæ, Dragana Petroviæ osumnjièena kao organizator grupe, biv¹i poslanik DHSS i nekada¹nji predsednik skup¹tinskog Odbora za prosvetu Predrag Stojanoviæ, biv¹i sudija Ustavnog Suda Srdjan Djordjeviæ, Ivan Èukaloviæ, Dragan Bataveljiæ, kao i ¹ef Slu¾be za studentska pitanja Zoran Simiæ.

Iza re¹etaka na¹ao se, naravno, i posrednik Sa¹a Jovanoviæ.

Policija nastavlja akciju, panika i medju studentima

MUP Srbije najavio je nastavak akcije hap¹enja profesora koji su uzimali mito od studenata.

Panika, kako prenosi "Blic", nije zavladala samo medju kolegama uhap¹enih veæ i medju mnogima koji su davali mito i kupovali ispite i diplome.

"Diploma kragujevaèkog Pravnog fakulteta bila je osnov za zaposlenje mnogih srpskih i crnogorskih policajaca, ali i mnogih sudija. Svaka diploma sada æe biti ispitana", ka¾e izvor „Blica“ iz MUP Srbije.

Policija je u sredu pretresala Pravni fakultet u Kragujevcu - prostorije dekanata i dela studentske slu¾be bile su zapeèaæene, a raspored predavanja i polaganja ispita potpuno je poremeæen.

Izvor „Blica“ sa fakulteta ka¾e da je policija u dekanatu prona¹la 18 studentskih indeksa sa po hiljadu evra u svakom. Veæe sume deviza su nadjene i u stanovima profesora.

Kod Emilije Stankoviæ nadjeno je 40.000 evra, a kod profesorke Dragane Petroviæ 20.000 evra. Policija je zaplenila i skupoceni Stankoviækin BMW za koji postoji sumnja da ga je dobila od posrednika Sa¹e Jovanoviæa.

„Mnogi ispiti su prodati i bez znanja profesora, mahinacijama sa falsifikovanim prijavama ispita i ubacivanjem la¾nih podataka u kompjutersku bazu fakulteta. Tako su mnogi, ni krivi ni du¾ni, ukaljali obraz, dok je novac oti¹ao u tudj d¾ep“, ka¾e izvorbeogradskog lista.

Student druge godine Nenad Vujisiæ ka¾e da zna za prièe da korupcija odavno postoji na Pravnom fakultetu. „Ironija je to ¹to ljudi koji su diplomirali na borbi protiv korupcije sami uzimaju pare od studenata. Postoji èak i cenovnik pojedinih ispita. Slièno je, kako sam èuo, i na Medicinskom fakultetu“.

I Sne¾ana Petroviæ sa treæe godine ka¾e da je od poèetka ¹kolovanja slu¹ala prièe da mito uzimaju profesori koji su upravo pohap¹eni.

„Najvi¹e su korumpirani profesori sa Pravnog i Medicinskog fakulteta, ali ne znam koliko ko¹ta ispit. Potièem iz dobrostojeæe porodice. Imam pare da kupim ispit, ali ja uèim i to mi nije potrebno. Mnogi
pola¾u po principu - ako da¹, proæi æe¹“, ka¾e student prve godine Nata¹a Vasiæ.

Veæina studenata sreæna je ¹to je pravda zadovoljena hap¹enjem, ali navode da ni¹ta ne mo¾e da nadoknadi nepravdu prema studentima koji po¹teno pola¾u ispite.

„Prodaja ispita je bila oèigledna, ali niko nije imao snage da se sa tim problemom uhvati u ko¹tac. Ne treba se zaustaviti samo na Pravnom fakultetu. Profesorima se mora ispitati poreklo imovine i oduzeti im sve ¹to su nepo¹teno stekli. Trebalo bi uhapsiti i kazniti ne samo profesore veæ i studente koji su davali mito i njihove roditelje koji su im za to dali novac“, ka¾e Nata¹a Jeftoviæ, student treæe godine.

(MONDO)

pop

Ovaj undercover pandur moze sad da proda svoju pricu za scenario pa da se snimi neki dobar srpski triler  :K

Jes' da je ovo samo kap u moru, ali mislim da ce sad profani bar malo da promisle pre no sto uzmu pare. Mada kod nas je sudstvo jos kriminalnije od tog fakulteta, tako da se ne vredi nadati nekoj strozoj kazni. Inace, sinoc su priveli jos troje profesora kragujevackog Pravnog faxa.

wolfeitzckie

е попе, свака ти је златна и богоугодна. никад не можеш да похапсиш баш све криминалце, али је добро да постоји као стварна могућност да се иде узатвор због корупције, сигуран сам да многи то раде само зато што нема казне и зато што сви други то раде. оставимо криминал криминалцима.

Roben

сад сам читао у Блицу овај ухапшени декан има ергелу чистокрвних енглеских коња а поједине је плаћао по 250.000 евра  :hmm :hmm :hmm
једино што је корисно из свега овог је то што ће профе сада много више пазити кад и од кога узимају тј. не верујем да ће сад баш лако узимати мито
ја сам разумео да ће ове професоре гонити специјално тужилаштво и да ће им се судити у специјалном суду тако да не верујем да ће се извући

leila_bgd

A znate li sta je najcrnje od svega?!
To sto su na tom faxu studirali i studenti iz Grcke, pa kada se saznalo za korupciju, vlada Grcke je resila da prekine da priznaje SVE diplome iz nase zemlje, a ne samo iz Kragujevca!

mikele

Нешто су спомињали да ће им се судити у Окружном суду у Смедреву :hmm :hmm :hmm
Мада би најбоље било да им суде у специјалном суду.
Ја се слажем са осталима да ће сада професори на свим факултетима добро размислити пре него што узму лову.
Сама ова чињеница је довољан резултат овог хапшења. :pljes: :pljes: :pljes:

Coolgemini

Well,bilo je krajnje vreme...Jos odavno korupcija bije po fakultetima u KGu..a da ne pominjem tek Medicinski fakultet u Kragujevcu koji ima toliko nekompetentnih studenata a koji nikada ne padaju ispite.... a005...Nije mi samo jasna strategija da se krece od unutrasnjosti...sta je sa glavnim leglom korupcije na Beogradskom univerzitetu?? :roll: