Kragujevaèki profesori uhap¹eni zbog mita

Started by Roben, 20-02-2007, 15:56:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Vampire 666

u pravu si jani...uredu je sve ali se mnogo bike diglo, tako da ce se vecina primiriti i unistiti sve dokaze...sto rece jedan lik pre neki dan na TV-u ima toga i na najpoznatijim univerzitetima na svetu, samo sto oni to resavaju interno pa se nikad i ne sazna, a ugled ustanove ostaje...

mikele

Ја се само делимично слажем са вама.
Ова хапшења су се спремала већ пола године,тако да је прикупљено сасвим довољно доказа за све.Зато је то и одрађено од стране МУП-а Смедрево јер да је то радила полиција из КГ,те информације би за пар дана процуреле и стигле до професора који би онда могли да се извуку.
А овако цео случај је одрађен у највећој тајности и нико до пре пар дана није ни слутио шта се спрема. :nene: :nene: :nene:
А бука се дигла тек сада након њиховог хапшења,али то неће оставити никакве последице на цео случај јер су докази углавном прикупљени.Сада још судство да одради своје и  :cop: :cop: :cop: у апсану сви.

Masha

#32
Ma dobro, ko nema u glavi, ima u Kragujevcu! Jani, oprosti, ovo nije bilo nista licno  :wink:.

Bred

pa buka je se dizala i kad su hapsili stecajnu, carinsku i drumsku mafiju. jos ovu zdravstvenu da srede...

vladimir

Quote from: masha on 01-03-2007, 02:48:23
Ma dobro, ko nema u glavi, ima u Kragujevcu!

Ma, nije frci, ja sam ionako naturalizovani Beogradjanin. :wink:  A kod nas se ka¾e:"Ko nema u glavi, ima medju nogama!" :smekerica:

Quote from: mikele on 28-02-2007, 23:20:38
Ова хапшења су се спремала већ пола године,тако да је прикупљено сасвим довољно доказа за све.Зато је то и одрађено од стране МУП-а Смедрево јер да је то радила полиција из КГ,те информације би за пар дана процуреле и стигле до професора који би онда могли да се извуку.

А бука се дигла тек сада након њиховог хапшења,али то неће оставити никакве последице на цео случај јер су докази углавном прикупљени.Сада још судство да одради своје и  :cop: :cop: :cop: у апсану сви.

Pa naravno da bi informacije procurele, dosta ljudi iz dotiènog MUP-a je sigurno zavr¹ilo pravni na taj naèin.Znam iz jako pouzdanih izvora.A to da li su krivi, ostavimo sudstvu da odluèi.
@Mikele:nema ljuti¹, drugar, ali svako je nevin dok se ne doka¾e suprotno.A ako obele¾ene novèanice nisu upotrebljene kao dokaz (veæ samo video snimci kupoprodaje), onda oni nemaju materijalne dokaze.Ako se ne varam, po na¹im zakonima se video i audio snimci ne mogu koristiti kao materijalni dokaz... :hm  Nadam se da su u MUP-u SD imali to na umu, jer, koliko vidim iz novina, svi se hvataju tih snimaka kupovine ispita, a niko ne spominje da su obele¾ene novèanice kori¹æene.Ili ja to nisam mogao da nadjem po novinskim èlancima...A ako se doka¾e da su krivi, bilo bi pravedno da dobiju dugogodi¹nju robiju.I svi za koje se doka¾e da su uèestvovali u korupciji tog tipa.

Roben

Press: I Sentina diploma na proveri!? 
(http://nono9.us)
Korupcija u Srbiji nije novost. Sluèaj sa kupovinom ispita i diploma na kragujevaèkom Pravnom fakultetu tek je kap u moru takvih sluèajeva, koji na ¾alost èesto ostaju nera¹èi¹æeni.

Prema pisanju lista "Press", od ukupno 1.500 predstavki na razne vidove korupcije koje je prethodnih godina dobio vladin Savet za borbu protiv korupcije, samo jedna se odnosila na kupovinu ispita i diploma na fakultetima!?

"To je bila predstavka anonimnog gradjanina iz maja 2004. godine i vezana je za Ma¹inski fakultet u Ni¹u. Tu nije bilo konkretnih dokaza, pa nismo mogli da delujemo. Na korupciju na fakultetima se vi¹e niko nije ¾alio. Mnogo vi¹e je bilo pritu¾bi na korupciju u srednjim ¹kolama", ka¾u u Savetu za borbu protiv korupcije.

Profesor Zoran Ivo¹eviæ, nekada¹nji èlan Suda èasti Beogradskog univerziteta, upozorio je da je izmenama Statuta Univerziteta u Beogradu ukinut Sud èasti i otkrio jedan zanimljiv detalj iz svog iskustva.

"Seæam se da smo na tom sudu pre nekoliko godina raspravljali o dve studentkinje Grkinje koje su polagale na srpskom jeziku, a nisu znale na¹ jezik! Prestao mi je mandat, pa ne znam kako je sluèaj zavr¹en, ali on sigurno nije usamljen...", rekao je Ivo¹eviæ.

"Press" pi¹e da se narednih dana oèekuju nova hap¹enja èlanova "prosvetne mafije", onih koji su prodavali, ali i kupovali ispite i diplome na vi¹im ¹kolama i fakultetima po Srbiji!

Na udaru æe biti, kako navodi list, i Defektolo¹ki fakultet u Beogradu na kojem je diplomiralo mnogo policijskih oficira i funkcionera, a medju njima pre 11 godina i Senta Milenkoviæ, dugogodi¹nji telohranitelj Slobodana Milo¹eviæa. A upravo æe se njegova diploma naæi medju prvima na proveri, saznaje "Press".

Prema saznanjima lista, Milenkoviæ se na Defektolo¹ki fakultet upisao ¹kolske 1992/93, a diplomirao je 21. decembra 1996. godine (broj diplome 254/92-11B). Ovaj general-major policije najpre je zavr¹io Vi¹u kriminalistièku ¹kolu u Zemunu, a zatim uz posao "studirao" i defektologiju.

Na Defektolo¹kom fakultetu jo¹ se preprièava kako je Senta polo¾io ispit iz socijalne politike. Naime, Milenkoviæ je profesorki koja nije htela da ga propusti najpre poku¹ao da objasni da nema vremena da uèi i zatra¾io da pola¾e tajno. Po¹to ona nije pristala i po¹to ga je oborila na ispitu, Senta se izvikao na profesorku i pokazivao joj oru¾je za pojasom. Stvar je na kraju sredio dekan tako ¹to mu je u indeks upisana ¹estica, po¹to se Milenkoviæ po¾alio da ga profesorka "namerno obara".

Kada je profesorka saznala za sve ovo, napisala je pismo dekanu, negodujuæi ¹to nije prisustvovala ponovljenom ispitu. Dekan je obja¹njavao da nisu mogli da je pronadju ni na fakultetu ni kod kuæe, iako je profesorka u vreme Sentinog "ispita" na istom spratu dr¾ala nastavu studentima.

Senta Milenkoviæ u izjavi za "Press" nije ¾eleo da komentari¹e ova saznanja.

"Ma, to uop¹te neæu da komentari¹em. Sva dokumentacija je na fakultetu i nemam nikakve veze sa prosvetnom mafijom! Uostalom, ne razumem za¹to ste me pozvali, jer policija nije tu da plaæa ispite i diplome veæ da hapsi!", rekao je Milenkoviæ.

Milenkoviæ bez fakultetske diplome nije mogao da dobije èin generala u koji je unapredjen samo nekoliko meseci po zavr¹etku studija!

(MONDO)

Bred

O MUPu i njihovoj visoj skoli da ne pricamo...tu je vazno samo da se pojavis u inoformi i eto ti polozen ispit...

Darker

Aman, poJenta je: da li je Kragujevac jedini korumpirani univerzitet u Srbiji??

Roben

није али мора од нечег да се почне

Darker

Pa jeste, ali sve mi se èini da æe na tome zbog ovolike buke i da se zavr¹i iz razloga koje Jani navodi;-)

mikele

Наравно да нема љутиш,само дискутујемо. :wink: :wink:
Quote.Ako se ne varam, po na¹im zakonima se video i audio snimci ne mogu koristiti kao materijalni dokaz... think

А што се овога тиче,могу да се користе и аудио и видео записи као докази,ако су прикупљени на законом одобрен начин,уз дозволе суда и слично.Тако да у овом случају ти докази су веома корисни и могу да се користе на суду.
То је проверена информација.

mikele

"Prosvetna mafija" i na beogradskom Pravnom


Slu¾benici MUP-a Srbije priveli su u okviru istrage oko takozvane "prosvetne mafije", jo¹ dve osobe. MUP je saop¹tio da je privedena Branislava S. (54), referent za studentska pitanja Pravnog fakulteta u Beogradu i student Novak P. (25).

Istra¾ni sudija Okru¾nog suda u Smederevu, Predrag Lukiæ, rekao je Beti da æe Branislava S. i Novak P. najkasnije u sredu, u kasnim veèernjim satima, kada istièe policijsko zadr¾avanje od 48 sati, biti privedeni njemu na ispitivanje.

Branislava S. je privedena zbog sumnje da je izvr¹ila krivièno delo zloupotreba slu¾benog polo¾aja, dok je Novak P. osumnjièen da je izvr¹io krivièno delo falsifikovanja isprave.

Kako agencija Beta saznaje, Novak P. je sin jednog od uhap¹enih pripadnika takozvane "prosvetne mafije".

Policija je tokom pro¹le dve nedelje uhapsila grupu od 17 osumnjièenih za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, od kojih je 11 profesora.

(Beta)

Roben

они ако овако наставе ниједан правни факултет у земљи неће моћи нормално да функционише  :K :K :K

Vampire 666

Uvek sam smatrao da je pravni trange-frange fakultet, ali ovo...

Bred

 Svedoèenje studenata o korupciji na fakultetima Beogradskog univerziteta
Prodala sam raèunar i televizor i kupila ispit

BEOGRAD - Hap¹enje profesora kragujevaèkog Pravnog fakulteta napokon je javno otvorilo problem korupcije na fakultetima za koji su svi dugo znali i æutali. Ruka pravde je stizala samo retke pojedince, a nadle¾ni do sada praktièno nisu uèinili ni¹ta da se borba sa ovim zlom pomakne sa mrtve taèke.

Istra¾ivanje koje je "Blic" sproveo meðu beogradskim studentima potvrdilo je tezu da je kragujevaèkim sindromom zahvaæen gotovo svaki fakultet.

Iz straha da im se dalje studiranje ne pretvori u noænu moru, imena studenata koji su prièali za "Blic" ostaæe anonimna. Redakciji su poznata imena profesora, kao fakulteti o kojima oni govore, ali ih neæe objaviti.

Ove èetiri prièe istovremeno su i dokaz da korupcija u ovoj oblasti nije samo obièno krivièno delo. One otkrivaju da su korumpirani profesori ulazili u mnogo opasniju sferu i da su se poigravali s mentalnim i fizièkim zdravljem mladih ljudi. Da i ne govorimo o posledicama toga ¹to generacijama na va¾ne dru¹tvene polo¾aje dolazi jedan broj diplomaca bez imalo struènog znanja.

ZBOG ISPITA ZAVR©ILA NA PSIHIJATRIJI

(Prièa studentkinje jednog od fakulteta dru¹tvenih nauka u Beograd)

- Moje lo¹e iskustvo vezano je za jedan od najte¾ih predmeta koji se sprema od godinu do godinu i po dana. Drugarica i ja smo posle 12 meseci uèenja poèele da izlazimo na ispit, jer smo iz iskustva starijih kolega znale da se taj ispit samo u snovima mo¾e polo¾iti iz prvog puta. No, sve se vremenom pretvorilo u pakao. Posle dvanaestog izlaska na ispit, moja drugarica je do¾ivela nervni slom i zavr¹ila na psihijatrijskoj klinici. Za takve sluèajeve sam èula i ranije i mislila sam da kolege preteruju. Sada znam da je to istina. Kada se to njoj desilo, jo¹ dvoje kolega je napustilo studije. Nisam znala ¹ta da radim, i to me je muèilo. Spremajuæi se da ponovo poku¹am, oti¹la sam u biblioteku. Tada sam bila na pragu odluke da dignem ruke od svega. Biblioteka je bila puna dima i zaudarala je na alkohol.

"Oni se muèe, a ja imam èarobni ¹tapiæ!", èula sam glas bibliotekara.

Pitala sam, onako u ¹ali, kakav ¹tapiæ. Da nije mo¾da za moj ispit.

"Samo reci ¹ta te muèi", rekao je. Posle mog odgovora, objasnio mi je da se èarobni ¹tapiæ aktivira za jednu lepu sumu.

"Zna¹, treba tu podmazati vi¹e ljudi", rekao je on.

Prodala sam nov raèunar i TV i odradila ¹emu. Nisam razmi¹ljala o svom postupku kao lo¹em. Jednostavno sam smatrala da sam time platila èuvanje svog zdravlja.

Prelaznu ocenu platile seksom

(Prièa studenta vi¹e ¹kole u Beogradu o iskustvima svojih poznanika)

- Jedan profesor nikako nije odobravao dvoma studentima seminarske radove. Do¹li su u situaciju da im je ostao samo poslednji rok i rizik da zbog toga ne upi¹u sledeæu godinu. Pitali su profesora ¹ta treba da urade. On im je arogantno rekao: "Pa, morate da platite za manjkavosti svog rada." U sliènoj situaciji na¹le su se i dve studentkinje. One nisu platile za ispit. Pristale na seks sa profesorovim prijateljima i tako polo¾ile ispit. Tako se sve zavr¹ilo. Problem je ¹to i veliki broj profesora najmanje vremena provodi na matiènim fakultetima. Oni rade na drugim univerzitetima, dr¾e kurseve pri nekim nevladinim organizacijama i dobijaju honorare koje ne prijavljuju i tako ne plaæaju porez na lièni dohodak.

Tarifa od hiljadu evra

(Prièa studenta jednog dru¹tvenog fakulteta, koji je napustio studije jer nije ¾elo da plati ispit)

- Prolaznost na tom ispitu je godinama izuzetno mala. U pitanju su desetine hiljada stranica literature i taj ispit je glavni razlog odustajanja od studija. Javna je tajna da se taj ispit mo¾e polo¾iti po tarifi od hiljadu evra. Pre par godina otkrilo se da je jedan bibliotekar sa fakulteta ume¹an u sreðivanje ispita i on je otpu¹ten. Meðutim, problem je ¹to je on bio samo posrednik u mre¾i korupcije, a u profesore sa te katedre niko nije smeo da uperi prst. Izlazio sam vi¹e puta na taj ispit i atmosfera je bila jeziva. Polaganje ispita prijavi veliki broj ljudi i ponekad treba po nedelju dana da svi budu ispitani, a de¹avalo se da u jednom ispitnom danu niko i ne polo¾i. Re¹io sam da odustanem, jer stvarno nije bilo naèina da polo¾im taj ispit, a nisam ¾eleo da ga platim. Bio sam jako razoèaran i ogorèen. Poèeo sam da radim u trafici. Meðutim, shvatio sam da to ne mogu da radim ceo ¾ivot i da me zanima struka koju sam i upisao. Tada sam poèeo da spremam ovaj ispit i posle godinu i po dana najzad sam ga polo¾io.

Profesor voli da pu¹i d¾oint

(Prièa diplomca na fakultetu dru¹tvenih nauka i studentskog aktiviste koji je i sam istra¾ivao korupciju na fakultetima)

- Studenti koji plaæaju da polo¾e ispit, o tome ne smeju da govore. Procedura podmiæivanja nije jednostavna, jer potencijalni plati¹a mora da proðe provere da "biznis" ne bi bio ugro¾en. Deo polo¾enih ispita rezultat je neke "naturalne" razmene. Odnosno, neèije dete æe kod nekog profesora polo¾iti za kontrauslugu. Ima i studenata koji za prolaznu ocenu profesorima odraðuju privatne projekte, najèe¹æe na tehnièkim fakultetima. Regularno jedino polo¾e genijalci koje je nemoguæe oboriti. Fakultet èak ne procesuira profesorske prekr¹aje i onda kad postoje dokazi o tome. Takav je sluèaj studentkinje koja se razbolela zbog profesorovog maltretiranja na ispitima. Zvaniènik fakulteta, zadu¾en za rad sa studentima, to je prokomentarisao sledeæim reèima: "Znam da on ume da bude nezgodan, da voli da popije i popu¹i neki d¾oint. Ali ¹ta æete, tako vam je kako vam je".

Profesori su meðusobno dobro povezani i jedni drugima èuvaju leða. Veliki broj njih je politièki aktivan i èesto su na visokim polo¾ajima, ¹to njihovim kolegama pru¾a velike moguænosti. To posebno va¾i za dru¹tvene fakultete. Treba otiæi na internet i pogledati spisak zaposlenih, posebno na jednom fakultetu humanistièkih nauka, pa æe ovo ¹to govorim biti mnogo jasnije. Drugi deo profesorskog kadra pripada onom krugu ljudi koji sebe nazivaju "graðanska Srbija". Finansiraju se iz inostranstva, a tom novcu niko ne ulazi u trag. Ne postoji provera finansijskog poslovanja fakulteta, koji su i u tom pogledu autonomni. Niko ne proverava ugovora o iznajmljivanju prostora fakulteta i naèinu na koji se obavlja to plaæanje.

I na kraju, kada diplomiram, radiæu u prodavnici slatki¹a. Nerviraju me nepravda i bezakonje.

Violeta Nedeljkoviæ

    Sud èasti u Ni¹u proverava prijavu

    NI© - Predsednik Suda èasti Univerziteta u Ni¹u, prof. dr Momèilo Pejoviæ rekao je da je u toku provera jedne prijave o primanju mita na Filozofskom fakultetu u tom gradu.

    "Prijava je stigla rektoru prof. dr Radoslavu Bubnju, a on je zatra¾io od Suda èasti da se to proveri. Sud èasti, koji broji sedam èlanova, formirao je veæe od tri èlana za ispitivanje navoda prijave i postupak je u toku", rekao je Pejoviæ.

    Prema prijavi, jedan student se hvalio na Filozofskom fakultetu da je ispit "polo¾io" za 500 evra, rekao je predsednik Suda èasti i dodao da su imali jo¹ dve prijave, od kojih je jedna odbaèena. Povodom navoda u medijima da se istraga vodi na Fakultetu za¹tite na radu, Fakultetu fizièke kulture i Medicinskom fakultetu, naèelnik Policijske uprave u Ni¹u Zoran Stojanoviæ je kazao: "Ukoliko bude novih momenata, mi æemo javnost o tome blagovremeno obavestiti".
    Uhap¹en referent Pravnog fakulteta u Kragujevcu

    Olivera Kojiæ, referent u studentskoj slu¾bi na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, uhap¹ena je u sredu uveèe zbog sumnje da je posredovala u primanju mita profesora od studenata, saznaje "Blic". Kojiæevoj je odereðena je mera zadr¾avanja od 48 sati, posle èega æe biti privedena istra¾nom sudiji Okru¾nog suda u Smederevu koji æe odluèiti o daljem postupku.

    Istra¾ni sudija Okru¾nog suda u Smederevu Predrag Lukiæ potvrdio je za "Blic" da je Novaku Puriæu, sinu dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu, i Branislavi Stojkoviæ, biv¹oj referentkinji za studentska pitanja Pravnog fakulteta u Beogradu, odredio jednomeseèni pritvor.

    - Novak Puriæ u svojoj odbrani na gotovo svako pitanje odgovarao je sa "ne znam", "ne seæam se", "nisam siguran", "mo¾da". Za sporni ispit iz nacionalne istorije ka¾e da se ne seæa kada ga je i kod kog profesora polagao, niti da li ga je polo¾io. On tvrdi da je indeks izgubio, a ne seæa se ni detalja oko prelaska sa jednog na drugi fakultet - rekao je Lukiæ.

    Branislava Stojkoviæ, koja se tereti da je Novaku Puriæu dala ispisnicu sa upisanim ispitom koji nije polo¾io, pred istra¾nim sudijom nije porekla da je ispisnicu izdala, ali tvrdi da je "pogre¹ila u proceduri". On je tvrdila da je od Puriæa tra¾ila da joj vrati indeks kako bi ispravila gre¹ku, ¹to je on navodno odbio. Inaèe, Stojkoviæeva je potvrdila da dekana Svetu Puriæa dugo poznaje jer je 17 godina radila sa njim u Kragujevcu.

    J. Iliæ
    Osuda korupcije

    Savet i rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu osudio je svaki oblik korupcije, uzurpacije i zloupotrebe profesorskog poziva od strane nesavesnih pojedinaca ili organizovanih grupa.

    "Pozivamo sve fakultete i univerzitete da se ozbiljno i odgovorno pozabave za¹titom od takvih pojava. U svakom posebnom sluèaju korupcije i zloupotrebe polo¾aja zahtevamo da se odluèno postupi i da se do kraja razre¹i. Od Ministarstva prosvete i sporta zahtevamo da se odgovorno pozabavi obrazovnom politikom i univerzitetskim standardima na dr¾avnim i na privatnim fakultetima", navodi se u saop¹tenju.

blic