Ubijen profesor srednje ¹kole u Bijeljini

Started by Roben, 23-02-2007, 15:07:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Ubijen profesor srednje ¹kole u Bijeljini
(http://nono9.us)
Profesor srednje ¹kole "Mihajlo Pupin" iz Bijeljine Du¹ko Kondor, koji je i èlan odbora za Helsin¹ka prava u RS, ubijen je u èetvrtak uveèe u svom stanu, potvrdio je novinarima de¾urni okru¾ni tu¾ilac Alija ©ukeliæ.

On je rekao da je Kondor ubijen u 22.30, dodajuæi da je za sada nepoznata osoba rafalnom paljbom pucala kroz metalna vrata stana Kondorovih.

©ukeliæ je naveo da je Du¹ko Kondor ubijen na licu mesta, dok je njegova kæerka, koja je ranjena, sme¹tena na hirur¹ko odeljenje bolnice "Sveti vraèevi" u Bijeljini i nalazi se van ¾ivotne opasnosti.

Kako su javili mediji u Republici Srpskoj, Kondor je pre dva dana policiji prijavio da su mu iseèene gume i razbijena stakla na automobilu, te da je to bila samo jedna od pretnji kojima je bio izlo¾en u poslednje dve godine.

(Beta)

касније ћу коментарисати  :hmm

Wolf

U, jbt! Pa ja sam znao tog coveka i nije mi jasno zasto bi ga neko ubio.
Ali cu sigurno cuti...U svakom slucaju, jako mi je zao zbog ovoga.

Roben

Policija ignorisala pretnje

Kao dugogodi¹nji aktivista Odbora, Kondor radio je sa mladima iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona, na njihovom obrazovanju o ljudskim pravima, nenasilju, izgradnji poverenja i pomirenju, saop¹tio je Helsin¹ki odbor za ljudska prava u Srbiji (HOS).

"Njegova tragièna smrt, izazvana nemoguæno¹æu da se uspostavi normalan tok ¾ivota u Biljenini, direktna je posledica èinjenice da je lokalna policija ignorisala uporne poku¹aje èlanova Odbora da uka¾u na torturu kojoj je Kondor bio izlo¾en gotovo dve godine", ka¾e se u saop¹tenju.

"Ovaj u¾asni dogaðaj opomena je svima u regionu. Èinjenica da je ubijen mirovni aktivista alarm je za svako dru¹tvo, a naroèito za dru¹tva u kojima, nakon te¹kih kr¹enja ljudskih prava, ratnih zloèina i genocida, nema nijednog relevantnog pokazatelja da se sa politikom zloèina prekinulo", stoji u saop¹tenju koje su, pored HOS-a potpisali i Inicijativa mladih za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom).

"Praksa da se zloèinci ¹tite, smatraju herojima, da se poma¾e njihovo skrivanje i to od strane onih koji treba da ih hapse, a da mirovni aktivisti ostaju neza¹tiæeni – mora biti prekinuta", navode oni.

Te organizacije apeluju na javnost u Srbiji, kao i na sve nadle¾ne institucije, da poènu energièno da rade na spreèavanju svih sliènih tendencija, tako ¹to æe, pre svega, jasno i glasno preæi na dela koja ukazuju da se sa politikom zloèina prekinulo.

"Ovaj dogaðaj je jo¹ jedna garancija da æe se stanje bezizlaznog propadanja nesmetano nastaviti i dalje", saop¹tavaju tri nevladine organizacije, uz apel institucijama meðunarodne zajednice u regionu i BiH da osude ovaj zloèin i uèine sve da se osigura hvatanje ubica.

"Meðunarodna zajednica ne sme okrenuti glavu od ovog stra¹nog dogaðaja i ostaviti neza¹tiæenima usamljene glasove alternative u Republici Srpskoj, veæ im mora pru¾iti adekvatnu za¹titu i podr¹ku", stoji u saop¹tenju.

B92

Wolf

Cuo sam da nije ubijen zbog toga sto je bio clan Odbora.
Cuo sam i razlog, ali ne bih da pisem o tome...

cvjetic

razlog nije njegova aktivnost o Odboru,ubistvo nema politicku konotaciju,i stvar je licne prirode,tako da mislim da ova tema nije za forum...on je bio jedan divan covjek i gospodin,i jako je tragicno to sto se desilo...citava Bijeljina je juce za njim plakala...

Roben

сазнао сам и ја јуче о чему се ради али да не ширим причу

cvjetic

da,mislim da ne treba vise komentarisati na ovu temu,slazes se?

Wolf

Strasno i tuzno...Ne znam sta da kazem...

lane

Stvarno jako tu¾no...
Ja nisam upoznata sa tim pravim razlogom o kome prièate, ali je bolje da i ne pitam...

Al-Jasmina

Tema se zakljucava!
Hvala na razumevanju!