Pedeset godina Trabanta

Started by nasty girl, 27-02-2007, 13:18:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

nasty girl



Automobil Trabant bio je istoènonemaèki odgovor za Volksvagen, jeftin, iritirajuæe spor i nepouzdan. Trabanta jo¹ uvek mo¾emo videti na ulicama, pogotovo u Nemaèkoj, gde je uspeo da pre¾ivi nakon disfunkcionalnog komunistièkog re¾ima.

Ljubitelji tog legendarnog automobila spremaju veliku proslavu Trabantovog 50. roðendana, automobila koji je postao inspiracija za mnoge viceve.

Na proizvodnoj traci prvi Trabant pro¹ao je davnog 7. novembra 1957. godine, na 40. godi¹njicu Bolj¹evièke revolucije koju je tada¹nja Nemaèka slavila sa svojim veliklim bratom, SSSR-om. Kompanija ''Zwickau'' proizvela je oko 3 miliona Trabanta, izraðenih od plastificiranog pamuènog otpada zvanog Duroplast.

Trabantov dvotaktni motor mogao je dostiæi tada vrtoglavu brzinu od 90 km/h, a njegov specifièni zvuk motora mnogima je ostao u toplom seæanju. Danas u Nemaèkoj postoje 52,432 primerka legendarnog Trabanta ¹to ih èini brojnijim od Jaguara u zemlji ljubitelja brzih automobila. Ipak, danas Trabant najvi¹e privlaèi kolekcionare starih automobila.

Vecernji List