Ulazni kolokvijum iz ocnih preparata

Started by Dirk, 05-03-2007, 14:21:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dirk

Da li neko ima pitanja za ulazni kolokvijum iz ocnih preparata?

MiKy

da li je neko danas imao ulazni kolokvijum? kakva su pitanja..kog tipa?

Maslacak

Ja sam imala ulazni kolokvijum iz supozitorija, ali ti testovi su svi istog tipa...
jako je lako, ja nisam sve do kraja stigla ni da procitam, ali opet sam znala. Dovoljno je jednom da se procita teorija, pitanja su na zaokruzivanje - tri ponudjena odgovora od kojih je jedan tacan, a sve se svodi na prepoznavanje, nema potrebe da se buba. Kod mene u grupi, niko nije pao.

Kamicak

1.Kako se sterilisu plasticne ambalaze   -etilen oksidom
2.Kako se sterilisu podloge za ocne masti?    -metoda 1a
3.Koja se voda koristi kao vehikulum kod kapi za oci?   -Aqua pro injectione
4.Koje je pakovanje za visedozne kapi najvece?    -od 10 ml
5.Najvece pakovanje za losione?           -200 ml
6.Zaokruzi sredstvo za povecanje viskoziteta        -HPMC (derivat celuloze)
7.Najcesci konzervans?        -Benzalkonijum hlorid
8.Kapi koje se primenjuju na operisano oko mogu/ne mogu imati konzervanse?      -ne mogu
9.Kapi-suspenzije se filtriraju/ne filtriraju?          -ne filtriraju se
10.Uljane kapi se izotonizuju/ne izotonizuju/izotonizuju samo ako je naznaceno na receptu?          ----->ISPRAVKA:NIKAD SE NE IZOTONIZUJU!

Koliki je rok upotrebe prema Ph.Jug V i Ph.Jug IV za kapi,koje sadrze konzervanse?   -po Ph.JugV je 28 dana,a Ph.JugIV 30 dana
Koliki je rok upotrebe za kapi,koje nemaju konzervanse?  -5dana
Za stabilizaciju ph koristi se H3BO3 ili Na3Po4 ili sistem H3BO3/Na2B4O7?   -sistem borna kis-natrijum tetraborat

piconi

koje strane treba da se procitaju?

majakf

treba da se procitaju od 1-13 i od 67-72 strane

Keleraba

Ako neko moze da mi otkloni sumnju,ovo nema veze sa teorijom vec konkretno sa receptom: Kako biste odmerili npr.9,74g Aquae pro injectione za izradu  Argenti albumino-acetyltannatis oculoguttae znam da mora da se koristi spric i 2 igle,al nekako mi je nelogicno da bas samim spricem moze da se izmeri tacna vrednost ovo 0,74.
Ja bih mozda uz pomoc sprica i 2 igle izvukla vodu iz boce a onda merila 9,74 na elek.vagi, ne znam da li to moze?

makica

Mi smo tako na vezbama radili,izvucemo spricem vodu iz boce pa u tariranu menzuru ili casu merimo na el.vagi.
Jedino tako mozes precizno da izmeris. :wink:

Keleraba

E hval puno,makice...meni nije bilo jasno to sa preciznoscu sprica al sam pretpostavljala da mora na vagi... :cvet

makica

Jel mozda neko uradio 14.zadatak iz ocnih preparata,kapi za oci sa Gentamicinom?
Da li je gentamicin ovde prekoracen? :roll:
Koncentracija mu je u rp 0,4%
U Extra Ph. je dozvoljena 0,3%
medjutim u F.M.III imamo oficinalan preparat gde je s.c gentamicina 0,3% 1% 2%. :hmm

Keleraba

Ja sam pored Gentamicina zapisala da mu je s.c. 01-2% po FM3 a ovde imamo 0,3% pa sc nije prekoracena, al nisam sigurna :roll:

Maslacak

Pa nije prekoraèena ako imate u FMIII veæu koncentraciju, a imate.

A ono pitanje za vodu... Mi nismo radili sa vagom...
Verovatno mo¾e i tako, ali meni je asistentkinja na praktiènom ovako rekla da je najbolje - odmeri¹ 9ml u menzuri, a onda ono 0.74 u kapima (izraèuna¹ koliko je to kapi)... znaèi zadu¾i i èa¹u i kapaljku :wink:

Keleraba

Jel neko radio 10 recept iz praktikuma sa Bacitracinom? Meni nije jasno posto tu imamo Acidi borici sol.1,92% 9,885g koje smo preracunali na 3% bornu kis i ispao je mnogo manji volumen 6,3264g , sto je i logicno, ali mi nije jasno sa cime onda mi dopunjujemo do 10ml, sa bornom 1,92% odnosno 3% ili sa vodom za injekcije.

bla,bla,bla

Do 10ml se dopunjava Aqua-om pro injectione

Keleraba

Jos jedno pitanjce: kod recepta sa Bacitracinom tj.10-ti recept u praktikumu...na kraju imamo preracunavanje 1,92% borne kis u 3%
e sad ne znam da li se od ukupne zapremine 10 ml oduzimaju vrednosti supstanca:bacitracina 0,054;neomicina 0,05;benzalkonijum hlorida 0,001; i NaEDTA 0,01g
da bi se dobila 9,885g 1,92% borne kis. ili se oduzimaju vrednosti : bacitracina,neomicina,i centezimalnog rastvor kod NaEDTA 1g i sol.benzalkonii chloridum 1% 0,1g da bi se dobila masa za 1,92% bornu.
Naravno dobijaju se razlicite vrednosti, ali nije mi jasno sta je ispravno.(ne znam da li ste me razumeli sta sam htela da pitam,al ako neko moze da mi ovo malo pojasni bila bih mu bas zahvalna) :cvet