Ve¹taèki rep spasio ¾ivot delfinu

Started by Korisnicko Ime, 05-03-2007, 19:09:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Delfin pronaðen u Japanu, kome je usled bolesti ko¾e amputiran rep, ponovo æe moæi da  pliva u moru po¹to mu je ugraðen ve¹taèki rep.

Struènjaci iz akvarijuma Èuraumi,  koji se nalazi na Okinavi, izjavili su da je ve¹taèki rep spasio delfinu ¾ivot po¹to je poèeo da dobija preveliku kolièinu dodatnih kilograma usled neaktivnosti izazvanom nedostatkom repa.

„Nakon ¹to je izgubio rep, delfin vi¹e nije mogao da se kreæe, tako da je poèeo da dobija na te¾ini. Testiranjem krvi ustanovili smo da je nivo holesterola u krvi delfina prevelik. Upla¹ili smo se da poveæanje holesterola mo¾e izazvati i druge probleme, tako da smo morali brzo da smislimo ne¹to kako bismo mu pomogli“, izjavio je Masaja Koami iz Èuraumi akvarijuma.

Rep je posebno za delfina napravio prijatelj jednog od zaposlenih u akvarijumu koji radi u kompaniji za pravljenje guma Brid¾ston.

Rep je malo manji nego pravi i napravljen je od materijala koji se koriste za pravljenje guma bolida Formule 1. Crna silikonska guma dodatno je pojaèana ve¹taèkom koskom napravljenom od vlakana kartona.

Kompanija Brid¾ston izjavila je da su tro¹kovi osmi¹ljavanja i pravljenja ve¹taèkog repa na kraju iznosili 83.000 dolara.

Izvor B92

Al-Jasmina

Ali makar je uspelo :) i nadam se da je trajno...

makica

Srce malo...to su tako divne zivotinjice...