La¾ni profesor urednik Vikipedije

Started by Korisnicko Ime, 06-03-2007, 18:27:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Internet enciklopedija Vikipedija pretrpela je udarac nakon ¹to se saznalo da je jedan od njenih urednika zapravo 24-godi¹nji student iz Kentakija.

Urednik poznat samo kao Essjay la¾no se predstavio kao profesor teologije koji radi na privatnom univerzitetu.

Na kraju se ispostavilo da je u pitanju student po imenu Rajan D¾ordan koji se slu¾io tekstovima poput "Katolicizam za neupuæene" u svom radu.

D¾ordan je povuèen sa pozicije urednika sajta a njegove privilegije da ureðuje sadr¾aj su ukinute.

Vikipedija je internet enciklopedija zasnovana na tekstovima dobrovoljaca iz celog sveta.

D¾ordan je kao urednik mogao da pi¹e, ureðuje i uklanja èlanke.

U svom dosijeu Rajan je naveo da predaje teologiju, dok je u intervjuu za èasopis New Yorker u julu 2006. opisan kao „stalni profesor religije“.

Pravi identitet mladiæa otkriven je kada je New Yorker objavio dodatni èlanak u kome se otkriva obmana.

„U doba izlaska intervjua ni mi ni Vikipedija nismo znali njegovo pravo ime, veæ samo njegov urednièki profil pod imenom Essjay“, izjavili su predstavnici èasopisa New Yorker.

Jedan od osnivaèa Vikipedije, D¾imi Vejls, izdao je zvanièno saop¹tenje na sajtu enciklopedije u kome je napisao da je D¾ordanu ¾ao zbog problema koje je izazvao ali je i dodao da je Vikipedija „zasnovana na poverenju i toleranciji“.

„Uprkos mom liènom opro¹taju, nadam se da æe D¾ordan prihvatiti otkaz koji smo mu uruèili. Polo¾aj urednika mu vi¹e nije dostupan“, dodao je Vejls.

Nakon prihvatanja otkaza Rajan D¾ordan je izjavio: „Nadam se da æe ljudi svoju negativnu energiju sa mene usmeriti na pobolj¹anje sadr¾aja na Vikipediji.“

Izvor B92

makky

E pa super-vidite nisu samo kod nas aktuelne lazne titule i zanimanja!  .blah.

Bred

Izvor: B92
Njujork -- Jedan od najpopularnijih Internet-sajtova je Vikipedija, s 25 puta vi¹e èlanaka nego Enciklopedija Britanika.

Nedavni sluèaj jednog od saradnika Vikipedije, koji je falsifikovao profesionalnu biografiju, otvorio je pitanja o pouzdanosti tog sajta.

Vikipedija je enciklopedija na Internetu kojoj svako mo¾e da da svoj doprinos. Vikipedija ka¾e da umanjuje moguænost pogre¹nih informacija zahvaljujuæi èitavoj armiji dobrovoljaca koji kontroli¹u sajt.

Jedan od najaktivnijih volontera, anonimni saradnik nazvan Esd¾ej, tvrdio je da je stalni profesor teologije na jednom privatnom univerzitetu. On je uredio oko 16.000 tekstova na Vikipediji, a u jednom trenutku je branio knjigu "Katolièanstvo za glupake", rekav¹i da je spreman da svojom doktorskom diplomom garantuje njen kredibilitet.

Problem je u tome ¹to Esd¾ej nema diplomu. On je 24-godi¹njak iz Kentakija koji je prekinuo studije.

Neki univerzitetski profesori, meðu njima Bob Tompson, sada svojim studentima ne dozvoljavaju da koriste Vikipediju pi¹uæi radove. "Dopada mi se ideja demokratizacije koju je Internet omoguæio, ali nisam siguran da ¾elim da demokratizujem svoju enciklopediju ni¹ta vi¹e nego ¹to bih voleo da neko demokratizuje, na primer, hirurgiju", ka¾e on.

D¾im Redmond, administrator Vikipedije, ka¾e da Vikipedija ima milione saradnika na raznim jezicima. "Postupci jednog od njih, pojedinca, ne bi trebalo da nas poremete", ka¾e on.

Meðutim, trebalo je ranije shvatiti da Esd¾ej nije profesor teologije. La¾ni profesor ureðivao je èlanke o rimokatolièkoj crkvi i prièe¹æu, ali i o pevaèu D¾astinu Timberlejku i filmu "Zvezdani ratovi".