Тестови из организације

Started by Nina, 06-03-2007, 21:56:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

BK

Moze li mi neko malo bolje objasniti onaj zadatak kad kaze da se zaokruzi kom delu Demingovog ciklusa odgovara....prema DPP/ DPS... aktivnost proizvodnje, karantinsko skladistenje...pa da ponudjeno ili kombinaciju dva broja ili jedan... :cvet

Enea

Deming: plan, do, check, act

ako imash proizvodnju, gledaj od chega krecjesh da bi to neshto proizvela, pa vidi u koji deo deminga mozes to da ubacis.
nemam nista kod sebe iz organizacije, ali je se jako dobro secjam..
hm? karantinsko skladistenje? koje? da li je supstanca tek stigla pa od nje treba da se pravi lek, ili je to povracjaj loshe robe? za ovo prvo bi po meni bilo do, a za drugo act.. iskrena da budem to pitanje, tako postavljeno je i mene bunilo.

u sushtini samo shvati da u org jedno povlachi drugo. imash osnovu a na nju vezuj sve sto dalje moze da iz nje izadje.

Baby

Ni ja to pitanje nisam bas dobro znala ali sam isla sistemom eliminacije.Vidim sta mi nije i onda mi lakse bude da odlucim sta jeste,jer uvek sam sigurna da neka dva nisu,pa mi lakse bude da se uklopim u druga dva.Posto uglavnom ponudi dva broja onda lako bude da odaberes kombinaciju koja je odgovor na tvoje pitanje.Slazem se sa Eneom za odgovor.

ambrozija

Javlja se i pitanje (parafrziram): Kako novi zakon definise farmakovigilansa?

ambrozija

Da li se neko seca jos nekog pitanja izs proslog roka a koga nema na listi? Ili pitanja iz prakse? Molim vas, ispit je sutra!!!! :help:

majce

ambrozija

Pa,bilo je manje strasno nego sto sam ocekivala. :batina
Pitanja, po secanju su:
Prema SZO, sta je ell?
Objasni farmaceuta kao lidera ( druga grupa: kao menadzera) na osnovu sedam zvezda farmaceuta?
Kako se zove kod nas institucija koja daje dozvolu za pustanje leka u promet?
Koji su elementi fis?
Koji su elementi DLP?
Navedi (parafraziram)sta cini jezik tela.
Sta je grupa?
Vizija je, na zaokruzivanje.
Nabroj metode famakoekonomije.
Svi na zaokruzivanje su bili da se zaokruzi po jedan odgovor, mada su bile ponudjene opcije da je sve tacno ili da nista nije tacno. Ali,  a005 ne mogu da setim kako su isli. Ako se setim jos necega, napisacu.

Zadatak iz prakse: Otprilike uvodna prica ide ovako
Farmaceutska kuca Bayer Pharma je obavestila Ministarstvo zdravlja da se na trzistu pojavio njen lek Aspirin Protect 100 iz  dve serije, pod brojevima tim i tim. Jedna serija je radjena za tursko trziste, a druga za mekedonsko i ima pakovanje na makedonskom jeziku, na cirilici, ali da sama firma Bayer Pharma te serije tog preparata nije uvezla. Bayer Pharma ne zna ko je uvezao te serije niti da li su prosle kontrolu. Svaka serija uvezena od legalnih distributera podleže redovnoj zakonskoj proceduri kada je u pitanju kontrola kvaliteta, te je samim tim sigurna za pacijente.

I pitanje glasi tacno ovako: Sta biste vi preduzeli da ste na mestu osobe odgovrne za odnose sa javnoscu u Agenciji za lekove i medicinska sredstva?
:wave:

BK

Kontrola predstavlja slozen I dugotrajan proces brojnih aktivnosti usmerenih na analiziranje I proveru izvrsavanja poslova tj da li se tokom izvrsavanja procesa postizu planirani ciljevi I rezultati(dopuna)
Sta je grupa (na zaokruzivanje)
P.Drucker sedam je izvora inovativnih moguænosti
PDCA krug skracenica od kojih reci, na srpskom- zaokruzivanje
Racionalna upotreba lekova -sta je
Sa¾etak karakteristika lek je

U drugoj grupi skoro isti zadatak ali u pitanju je apoteka, i farmaceut sta treba da uradi posto je konstatovao prisustvo odredjenog broja pakovanja tog falsifikata u svojoj apoteci.

ambrozija

Nisam znala da se po grupama razlikuje zadatak iz prakse. Ipak je to malo preterano.

BK

Ako ti je samo zbog razlicitog zadatka preterano onda je tebi super...meni je ceo ovaj ispit sa napamet ucenjem i dopunom recenica ne preteran vec katasrofalan!

ambrozija

Da je to jedina stvar koju sam nepotrebno bubala napam u zivotu... :box Ipak, mogao bi da bude interesantan za sticanje predstave o tome kako stvari treba da se organizuju i sta sve podrazumeva marketing i sta predvidja zakon. Ali... bar da je pisan lepsim stilom i razumljivijim jezikom i da se ne uci kao recitacija napamet.

BK

Salila sam se gore, ali potpuno si upravu. Bolje receno da je test u drugoj formi...npr na zaokruzivanje...bilo bi mnogo bolje...

Enea

u roku kada sam ja izashla i polozila 70% pitanja je bilo u fazonu da se objasni.
meni je dok sam uchila bilo grozno, odvratno, chemu sve to?
shest meseci kasnije, svet vidim drugachije. neshto shto nisam ni znala da postoji  zapravo je tu svaki dan, u svemu. kao da se svest o sistemu i pojedincu u njemu tek sada razvila.

BK

Ima dobrih stvari, i pametnih, ali nemoj da sitnicarimo oko projektnog, matricnog ...modela vlasti i jos neke nama farmaceutima nerazumljive stvari...salim se, ipak treba razgraniciti neke stvari...sta treba uciti a sta je informativno...nemoguce je da nesto toliko dobro a svi kukaju...naravno nijedan predmet nije bio ovakav, pa nam je tezak za ucenje i usvajanje, sto opet ne znaci da ga rado ne bismo spremali da npr imamo vise zadataka iz prakse, a malo manje suvoparne teorije..i sl

Enea

Ti modeli izlaze jedan iz drugog.. da bi doveli do onoga danas QMS, koji treba da se zna.. BK, kao i za sve ostalo, koga bole uvo za velichinu chestica u razlichitim formulacijama..  :K  kao da ne postoje propisu u koji cju da gvirnem, budem li radila u kontroli, a necju.