Тестови из организације

Started by Nina, 06-03-2007, 21:56:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

djordje01

Neka mi neko ,pllease, napise decembarska pitanja prvi deo koja nose po 4 poena. PRVO/ bilo je nesto oko upravljanja ciljevima da se nabroji!  DRUGO/ Nesto po Demingu ,7 nacina inovacije...    Molim pitanja i kakao treba odgovori bar da glase?  hvala unapred :a

jelenac

moze li neko da ispise pitanja iz organizacije koja su bila u februarskom roku. hvala

anacid

evo nekih pitanja iz februara:
1.mrezni modeli
2.kontrola je(dopuna def)
3.vizija je(zaokruzivanje)
4.navedeni su sistemi u sistemskom pristupu u org,zaokruziti koji su socijalni i od interesa za
drustvene nauke
5.elementi racionalne upotrebe lekova
6.ciljevi NPL
7.farmakoepidemiologija(dopuna def)
8.nematerijalna dobra(zaokruzivanje)
9.farmaceut-menadzer
10.ciljevi ispitivanja lekova u 4fazi postmarketinskih studija(zaokruzivanje)
11.sistem obezb. kvaliteta(dopunjavanje)
12.def SKL
13.procesi bolnickog farmaceuta
14.elementi DKLP
15.nacelo gostoprimstva i promocije
16.5 faza procesa primanja,istrazivanja i davanja izvestaja na zahtev za informacije o lekovima
17.objasni neverbalnu komunikaciju
zadatak:pacijent trazi caj X,stariji farmaceut salje kolegu stazera po caj,stazer ne nalazi taj caj
tj.nema ga na polici gde treba da stoji,uzima caj Y sa istim indikacijama i karekteristikama
i donosi ga starijem farmaceutu.stariji farmaceut burno reaguje pred pacijentom sto mu je stazer
doneo zamenu umesto onog sto je trazio..

guja

ne bih da unosim pometnju posto vidim da niko tako nesto nije spominjao,ali ja nacuh da je mozda test promenjen tj da je sada sve na zaokruzivanje...pa zna li neko nesto???

max

Kamicak

zerocool

U septembru je bio na foru ranijih testova  :wink:

Kamicak

Verovatno najguplji ispit, koji sam do sada polagala.No dobro, jedan manje. Sto se tice oktobarskog roka, novina je da je cela II oblast bila na zaokruzivanje.Test pun pitanja, koja se nisu vrtela u testovima iz proslih rokova. Evo nekih primera pitanja, kojih se secam..

I oblast
1) Kontrola-dopuniti, ima u testovima
2) Po Likertu grupe se formiraju na svim nivoima ( da/ne) naravno da
3) Reinzenjering- dopuna, reci koje fale su fundamentalno, poslovni i dramaticno
4) Objasniti ulogu menadzera na globalnom nivou
5) Nabrojati rincipe QMS, tj principe standarda ISO9000
6) Zaokruzi karakteristike efektivnog tima ( sve navedeno,tj onih 10 stavki)
7) Zaokuzi vrste informacija ( kod strateskih ciljeva)

II oblast
1) Zaokruzi ciljeve zdravstvenog sistema-pazite da ne pomesate sa funkcijama ZS
2) Da li je dom zdravlja primarni nivo ZZ-da
3) Model liste-zaokruzi ( jedan od odgovora je bio da je to nezamenljivo orudje zdr. radnika )
4) Zaokruzi sta ne doprinosi racionalnoj upotrebi lekova ( smanjenje raspolozivosti EL)
5) Faze menadzmenta lekova ( zaokruzila sam sve navedeno, znaci propisivanje, transport, skladistenje, distribucija, upotreba blabla)
6) Koja od fekonomskih metoda se koristi za procenu troskova  kad imamo dva leka iste bioekvivalencije-minimizacija troskova
III oblast

1) Zaokruziti sta je upravljanje rizikom
2) Zaokruzi sta znaci nacelo uzoraka
3) Zaokruzi sta je cilj ZZ ( briga farmaceuta i osoblja apoteke za zdr. zivot pacijenta i njegovo poboljsanje)
4) Nabroj 7 zvezdica farmaceuta
5) Koja se poruka prenosi putem mas medija-reklama
6) Nabroj 4 elementa marketing miksa
7) Delovi DDP i kom delu Demingovog ciklusa pripada specijalni transport termolabilnih vakcina
8) Vrste komunikacija i objasniti govor tela
9) Principi kontrole kvaliteta
10) Ciljevi 4. faze ispitivanja lekova
11) Zaokruzivanje-ciljevi apoteke
12) Neregistrovani lekovi se mogu uvoziti samo sa specijalnom dozvolom zavoda za javno zdravlje ( tako nesto) da ili ne-zaokruzila sam da
13) Sta je nezeljena reakcija prema Zakonu o lekovima i med. sredstvima
14) Problem iz prakse: Roditelji dolaze i apoteku i pokazuju farmacetu bocicu sa lekom, koju su nasli kod sina.Ovaj  se cudno ponasa u poslednje vreme, farmaceut konstatuje da je u pitanju lek sa psihoaktivnom supstancom. Identifikovati problem i predloziti resenja, tj sta biste uradili na mestu farmaceuta

To je otprilike to, mozda fali pitanje iz II dela,ali ne mogu da se setim..
Srecno :wink:

Pohvala institutu za stavljanje rezultata ispita na net :pljes:

*

Na koju foru su sada testovi, kad su ih vec menjali? :hm

anamarija

jel mo¾e neko da postavi link odakle se skidaju slajdovi sa predavanja? promenili su one predmete i stavili supu, pa se ne snalazim.Hvala puno!

dekky

http://www.pharmacy.bg.ac.rs/predmeti/organizacija_farmaceutske_delatnosti/predavanja_2008/

Evo link-a, ja mislim da su ova predavanja i dalje aktuelna, posto je prof. rekla da nece nista novo postavljati...

JO

Zar svuda mora nekakav skriveni sadrzaj?  :roll:

Bred

Nije svuda a tamo gde jeste postoji opravdan razlog ...

:wink:

JO

Bred