BitTorent nudi legitimni download

Started by Bred, 07-03-2007, 09:08:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Kompanija BitTorrent Inc. je objavila da lansira web sajt  koji æe omoguæiti download filmova i TV emisija koje su dobile dozvolu od studija.

Priredila: Jelena Davidoviæ

The BitTorrent Entertainment Network je krenuo da ponedeljkom realizuje prikazivanje filmova poznatih filmskih kompanija kao ¹to su: Warner Bros., Paramount Pictures, 20th Century Fox, Metro-Goldwyn-Mayer i Lionsgate i epizoda TV emisija kao ¹to su “24” i “Punk’d”.

Ciljna grupa ovog servisa su osobe koje redovno koriste BitTorrent da bi razmenjivali piratske verzije filmova i koji mnogo èe¹æe gledaju takve fajlove na svojim kompjuterima umesto na svom TV ekranu.

Kompanija sa sedi¹tem u San Francisku se kladi da æe najmanje jedna treæina od 135 miliona ljudi koji su preuzeli softver BitTorrent, biti radije spremna da plati za legitimni sadr¾aj visokog kvaliteta nego da rizikuje sa piratskim kopijama.

Ashwin Navin, predsednik i suosnivaè BitTorrent-a samouvereno je izjavio sledeæe: “Ogromna veæina na¹e publike jednostavno obo¾ava digitalni sadr¾aj. Sada treba da emitujemo toj publici program sa boljim do¾ivljajem sadr¾aja da bi publika postala servis koji donosi novac studiju.”

Da bi pridobio korisnike da plate sadr¾aj, BitTorrent prilagoðava sadr¾aj i cene koje odgovaraju ciljnoj grupi mladiæa izmeðu 15 i 35 godina starosti.

Novi sajt æe izdavati filmove za 24 èasovni period gledanja za nove naslove $3.99 i $2.99 za starije filmove, meðutim sajt je odluèio da za sada ne prodaje filmove zato ¹to bi studio zahtevao visoke cene.

Navin je svestan da je prodajna cena vrlo bitan faktor u ovoj prièi s obzirom na to da su filmovi ranije bili besplatni.

Servis æe takoðe ponuditi popularne japanske animirane filmove visoke definicije. Pojedincima æe biti omoguæeno da objave svoje radove na sajtu ¹to æe izazivati pa¾nju pored sadr¾aja studija.

BitTorrent tehnologija koju je osnovao Bram Cohen, sakuplja digitalne filmove i druge kompjuterske fajlove iz razlièitih bajtova podataka koje su preuzeli korisnici kompjutera ¹irom sveta. Njegova decentralizovana priroda omoguæava efikasniji download, ¹to znaèi da preuzimanje celog filma traje oko pola sata, a to je pribli¾no dvaput br¾e nego na drugim sajtovima.

Navin ka¾e da se TV epizode mogu skinuti za treæinu istog vremena.

Meðutim, decentralizovana struktura BitTorrent-a je ugrozila napore industrije zabave da pronaðe i identifikuje piratske filmove.

Nakon ¹to je studijo 2005. godine odneo pobedu nad drugom piratsko-softverskom kompanijom Grokster, Cohen je pristao da ukloni linkove za piratske fajlove i da zapoène razgovore za dobijanje licence legitimnog sadr¾aja.

Studiju se, takoðe, naroèito dopala ideja da distribuira sadr¾aj peko lokalnih mre¾a nakon ¹to su usvojile jake mere obezbeðenja digitalnih prava koje su kreirane od strane Microsoft korporacije.

BitTorrentov sadr¾aj je za¹tiæen od strane Windows Media DRM i koristiæe samo play back na Windows Media Player-u.

Jedan analitièar je izjavio da ovi izvanredni ugovori studija sa lokalnim mre¾ama predstavljaju dobar prvi korak ka slobodnijoj distribuciji filmova i TV emisija na Internetu, ali da æe Holivudu biti potrebno pet ili vi¹e godina da se potpuno navikne na to.

“Njegova najveæa briga je da neka anonimna osoba ostane anonimna osoba,“ rekao je Les Ottolenghi, predsednik Intent Mediaworks-a, kompanije koja poma¾e vlasnicima sadr¾aja da za¹tite svoje radove na nacionalnim mre¾ama.

B92