a studiranje u italiji

Started by krajina, 07-03-2007, 16:10:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

krajina

zna li neko BILO ©TA o studiranju u italiji?pa neæu bre da ostanem ovde i da radim najdosadniji posao ceo ¾ivot-u apoteci!pa ako i to radim da bar radim u Italiji.

Kamicak

Jedna nasa koleginica je otisla u Rim,posle zavrsene druge godine i ima fantasticno iskustvo.Ako vam je italijanski dobar kao srpski,samo izvol'te:)

darusaz

Они ваљда признају наше испите и програм студија, па ваљда лако људи могу и да се пребаце....

А ко не зна италијански, код мене у комшилук (Италијански културни центар).  :~

krajina

grazzie molto!a kakav je cenovnik,èula sam da je skupa italija i kad je najbolje prebaciti se?èula sam kao apsolvent,jel to taèno?

pereca

Jedno je studirati u Italiji a drugo raditi u Italiji.
Bilo gde u EU, mozete studirati dok god imate studentsku vizu. Ali nakon diplomiranja, viza istice i  za posao vam treba radna viza i radna dozvola. Tu nastaju muke.
EU se suocava sa sve vecim stopama nezaposlenosti i prilikom zaposljavanja prednost imaju gradjani EU. A mi iz zemalja treceg sveta i dalje cupkamo ispred ambasada, ako smo srecnici koji imaju poziv i garancije neke firme koja zeli da nas zaposli.

Tesko je dobiti bilko koju vizu, a o radnoj vizi i duzem boravku, da ne govorim.

MiKy

ima li neko informaciju sta je sve potrebno za prebacivanje?

Bred

cenim da bi krajina trebala da ima :)

MiKy

jel postoji mogucnost da se preko naseg faxa ode u italiju? ...neka razmena, nesto....

darusaz

Quote from: pereca on 12-03-2007, 10:47:16
Jedno je studirati u Italiji a drugo raditi u Italiji.
Bilo gde u EU, mozete studirati dok god imate studentsku vizu. Ali nakon diplomiranja, viza istice i  za posao vam treba radna viza i radna dozvola. Tu nastaju muke.
EU se suocava sa sve vecim stopama nezaposlenosti i prilikom zaposljavanja prednost imaju gradjani EU. A mi iz zemalja treceg sveta i dalje cupkamo ispred ambasada, ako smo srecnici koji imaju poziv i garancije neke firme koja zeli da nas zaposli.

Tesko je dobiti bilko koju vizu, a o radnoj vizi i duzem boravku, da ne govorim.

Сасвим тачно. И зато... Канада. ;) Ала сам досадан. :)

rodiæ

mene zanima i studiranje u ©paniji i u italiji.znam da jezik mora da se zna.i kako ide to ¹to se tièe prebacivanja tamo pre diplomiranja,koliko to sve ko¹ta i da li je prosek bitan?kako ide ¹to se tièe postdiplomskih studija tamo.jedino ¹to sam èula je da su ispiti mnogo lak¹i i sa na¹im znanjem mo¾emo mnogo vi¹e tamo da uradimo.kako ide to za stanovanje,hranu?jel bi meni ne¹to vredelo da izvadim hrvatski paso¹?

pereca

Sa hrvatskim pasosem opet nista ne resavas, jer sa njim ti viza ne treba za boravak do 90 dana. Ali za studijski boravak moras da imas vizu.
Informacije o uslovima prebacivanja na neki od njihovih fakulteta i o studiranju mozes dobiti ukoliko im se obratis mailom. U Evropi na svakom fakultetu postoji osoba zaduzena za kontakt sa studentima koji zele da nastave studije kod njih. Probaj da pronadjes na njihovim sjtovima e-mail adrese. tako ces imati najbolje informacije.

Stan i hranu , bar u pocetku, moras sama da pronadjes.
Moja sestra je tako otisla u Madrid i za jedan dan je pronasla stan. E sad cenu ne znam...
Kasnije, ako se pokazes kao dobar student mozes dobiti i stipendije, negde cak i studentski dom.

Sto se tice raznmene studenata, preko NAPSera mozete aplicirati i za Italiju i Spaniju. Ali pisali smo o tome u nekoj od ostalih tema.
Ali za sada se razmena vrsi u letnjim mesecima, u vidu strucne prakse. Jos uvek nema opcije da ceo semestar provedete negde a posle da se vratite na nas faks. I nece biti toga dok u potpunosti ne implementiramo Bolonjsku deklaraciju na nivou cele drzave.

Bred

ono sto sam ja cuo jeste da se za Italiju u startu placa 500e za upis na fax i da imate rok od 6 meseci da naucite jezik...

darusaz

Quote from: Bred on 20-03-2007, 15:36:04
ono sto sam ja cuo jeste da se za Italiju u startu placa 500e za upis na fax i da imate rok od 6 meseci da naucite jezik...

Ако је тако то је онда супер... али треба за 6 месеци флуентно научити нов језик...

Wolf

Samo 500e? Vidim da cu da zapalim u Italiju.

pereca

Quote from: darusaz on 20-03-2007, 19:59:17

Ако је тако то је онда супер... али треба за 6 месеци флуентно научити нов језик...

Ali studenti koji se usude da pokusaju, uglavnom uspevaju da u tom roku poloze ispit iz jezika.
Vecina pocne da uci jezik par meseci pre nego sto ode u inostranstvo, pa tako savladaju bar osnove.
Mislim da je jezik ovde najmanji problem.