Hrkanje nije bezopasno

Started by Bred, 08-03-2007, 10:11:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Njujork -- Svaka druga ¾ena tokom menopauze suoèena je s problemima vezanim za spavanje, koji se manifestuju i pojaèanim hrkanjem.

Razlog za te promene su hormonalni poremeæaji, stres i nezdrav naèin ¾ivota, pokazuju najnovija istra¾ivanja u SAD. Polovina ¾ena starijih od 50 godina ima poremeæaje sna. Kako ka¾u struènjaci, ¾ene ne bi smele da zanemaruju taj problem.

Pet Vonds je samo jedna od mnogih ¾ena starijih od 50 godina koje ne ¾ele da hrkanjem probude ukuæane.

Ona pati od nesanice jer je njeno hrkanje toliko glasno da ni sama ne mo¾e da zaspi. "Meðutim, mogla sam da budim decu da bi uèila dok su studirala, tako da nesanica ima svojih prednosti", ka¾e ona.

Polovina ¾ena starijih od 50 godina ima poremeæaje sna. Pored hormonskih promena vezanih za taj period ¾ivota, na pojaèano hrkanje utièu stres, depresija i nezdravi stilovi ¾ivota. Kako ka¾u istra¾ivaèi na univerzitetu Viskonsin, ¾ene ne bi smele da zanemaruju taj problem.

Teri Jang, profesorka na univerzitetu Viskonsin, ka¾e da ¾ene s poremeæajem sna tokom menopauze ne bi smele da misle da je to ne¹to ¹to æe proæi. "To je veliki poremeæaj sna", ka¾e ona.

Ako se neko ne odmori tokom noæi, nervoza zbog neispavanosti sledeæeg dana æe samo uveæati neke od faktora rizika. Zato je cilj eksperimenata da otkriju kako hrkanje mo¾e da se izleèi ili bar uti¹a.

Dukica

Jaoooo,jeste...
Mene keva ubi...
Celu noc sam  :shock :shock :shock
Stvarno nema smisla,pa nek nesto nadju za to...

Smrda

imaju odlicne tablete zovu se Snooreze..

nasty girl


Smrda

aha..verovala ili ne..
i deluju...
zaista...
sem naravno,kod hrkanaja koje prouzrokovano devijacijom nosa...
u ostalim slucajevima deluju...

nasty girl

Quote from: smrda on 09-03-2007, 00:30:20
aha..verovala ili ne..
i deluju...
zaista...
sem naravno,kod hrkanaja koje prouzrokovano devijacijom nosa...
u ostalim slucajevima deluju...

ne verujem.....nisam uopste cula ze to.... :hmm

pa to je u stvari strava... :smekerica:

Bred

Evo sta sam ja nasao o tom smrdinom preparatu => http://www.irishhealth.com/discussion/message.html?dis=3&topic=1645&ss=SNOOREZE

nasty girl


Smrda

#8
ok...
cekajte,ali to su utisci ljudi koji su ga probali sa ili bez saveta lekara...ne znamo?
ja sam samo rekla da deluje...kod hrkanja izazvanih stresom ili hormonima...
i znam tri slucaja iz najblizeg okruzenja da ga piju i da im pomaze....jer se radi o hrkanju usled stresa...
pre svega,naravno treba videti sa lekarom...pa ako lekar savetuje...go for it...
a ako ne...hvala,lepo dovidjenja...

a koga zanima nek procita.,...
www.snoreze.com/uk/
www.giveupsnoring.com/how-snoreeze-can-help

tu ima objasnjeno kako deluje i zasto...

Darker

Звиждук у спаваћој соби

Особе које током ноћи толико гласно дишу да буде околину не добијају довољно кисеоника и теже подносе дневне напоре. Хркање се може зауставити и посебним фолијама за зубе


Докторка Ана Сикора проверава положај апарата против хркања
Од када је откривено да је хркање знак краткотрајног прекида дисања током спавања, стручњаци у читавом свету настоје да особама које током ноћи отежано дишу омогуће различитим методама нормалан проток ваздуха. Застој у дисању није дужи од десетак секунди, али се понавља за време спавања и зато изазива озбиљне здравствене последице. Шта се све може учинити да се заустави ово ноћно шкрипање у грлу и да ли је операција неопходна?

По речима стоматолога др Ане Сикоре, асистента панчевачког Стоматолошког факултета, у западним земљама 40 одсто популације за време спавања гласно и отежано дише, а у старијем животном добу 60 одсто. Оториноларинголози и стоматолози су утврдили да највећи број особа које хрчу имају посебан анатомски склоп усне дупље, будући да су се родиле с дужим меким непцем или дужом ресицом. Током ноћи, када је глава забачена уназад, меко непце или ресица се спуштају, додирују зид ждрела и вибрирају са сваких удахом. Пролазак ваздуха кроз тако сужене дисајне путеве производи непријатан шкрипутав звук. Занимљиво је да га спавач не чује, ма колико био јак.

Неугодно за околину

Заправо, објашњава овај звучни феномен докторка Сикора, превелико опуштање мишића главе и врата за време спавања је најважнији разлог хркања чак и када је нормална дужина меког непца и ресице. Гојазне особе, на пример, могу имати правилан анатомски однос органа усне дупље, али вишак масног ткива око врата својом тежином повлачи вилицу и друге органе усне дупље, меко непце и ресица се спуштају близу ждрела и ометају дисање. Хркању су склоне и особе које свакодневно конзумирају алкохол, нарочито у вечерњим сатима, будући да алкохол превише опушта мишиће. Из истих разлога хрчу и особе које узимају седативе.

Једноставан апарат, а ефикасан против хркања
Хркање је током ноћи доста неугодно за околину и може постати камен спотицања многих бракова, љубавних веза и пријатељства, наводи искуства својих пацијената докторка Сикора, али ипак то није најважнији разлог за његово заустављање. Особе које хрчу, у многим случајевима имају апнеју (престанак дисања који траје више од 10 секунди) или хипопнеју (смањење концентрације кисеоника у крви), које настају због недовољне опскрбљености организма кисеоником. У условима недостатка кисеоника мозак шаље импулс плућима да јако удахну и такво узимање ваздуха после смањеног дисања је јако чујно.

Ова стања организма нису за потцењивање, будући да апнеа због повремених прекида дотока кисеоника мозгу изазива и краткотрајна буђења. Током дана особе са апнејом и хипопнејом су неиспаване, уморне, смањене концентрације, моторике и радне способности. Према енглеским прописима, особама код којих је утврђена апнеа није дозвољено да управљају аутомобилом. Уз све наведене сметње апнеа изазива и главобољу, а може проузроковати и озбиљне васкуларне тегобе, као што је повишен крвни притисак, срчани инфаркт и мождани удар.

Зуби у фолији

Где је решење? Дуго времена лекари су хркање заустављали операцијом, различитим направама за уста или нос и специјалним апаратима са маском за дисање. Операцијом се одстрањује ресица и део меког непца, али ова интервенција не даје увек очекиване резултате, нарочито код старијих особа код које се опушта сва мускулатура, па и мишићи главе и врата. Употреба апарата за дисање током ноћи је релативно непрактична за млађе и неожењене људе.

Док они спавају, други су будни
Немачки стоматолози су зато направили удлагу од две провидне полиуретанске фолије које се пре спавања стављају на зубе обе вилице, а повезује их мала бочно постављена спојница. Ова релативно мека удлага држи вилице у прецизно одређеном положају, али ограничава покрете уназад и надоле. Удобна је за ношење будући да омогућава мале помаке вилица. Удлага, заправо, помера доњу вилицу напред и тако спречава њен пад током ноћи, померање језика и затварање дисајног пута.

Пре узимања пацијент треба да каже лекару у којим положајима хрче и да ли има тешкоће с виличним зглобом. Ако је ситуација задовољавајућа следи узимање отисака горње и доње вилице. Израда удлаге траје три до пет дана. Пожељно би било да су пре узимања отиска зуби излечени и протетски збринути, јер ће удлага у том случају бити дуготрајнија. Једина права контраиндикација за њену израду су потпуно безубе вилице. Не препоручује се стављање удлаге на протезе јер ношење овог помагала током ноћи оптерећује виличне кости. Иначе, рок трајања удлаге је неограничен.

Разни узроци

Положај и величина зуба су значајни и за дисање током ноћи, наводи докторка још неке мање познате разлоге хркања. Особе код којих зуби заузимају неправилан положај или не при ањају довољно због истрошености и неадекватно урађених протетичких радова, такође ноћу могу да хрчу. Њима ове фолије на зубима омогућавају да вилице заузму правилан положај и да имају нормалан проток ваздуха. Фолијице користе и особама које ноћу шкрипе зубима. Код реуматичних обољења виличних зглобова употреба удлаге је корисна зато што се раздвајањем вилица зауставља трошење хрскавице.

Код појединих особа ношење удлага може бити привремено. Гојазне особе не треба да носе удлагу читавог живота, јер када смање тежину хркање може и да престане. Алкохоличари када се ослободе ове штетне навике спонтано престају да хрчу. Особе које узимају седативе после завршетка терапије такође нормално дишу.

Хркање је могуће и код деце. Привремено је када им је нос запушен, увећан трећи крајник, или када су им повећани бочни крајници. Лечењем, или вађењем крајника, хркање престаје. Међутим, деца која имају дуже меко непце стално хрчу. Не треба их будити и мењати им положај, јер ће током дана бити неиспавана и раздражљива, саветује докторка. За престанак хркања код такве деце од помоћи је и познати „бапски“ лек. Тихо цоктање близу ува зауставља хркање, вероватно зато што тај звук изазива рефлексно гутање, а тиме и подизање вилице. Удлагу за заустављање хркања могу користити и деца када добију све сталне зубе.

Вера Бошковић
Снимио Милан Јанковић
Број 510, недеља 8. 7. 2007.
Magazin, Politika

castell

Smatram da je hrkanje jako opasno i za puno mladje zene i to kad im voljena osoba citave noci hrce na uvce, pa se desava da zbog toga mesecima ne zanoce zajedno i ako zive u istom stanu. Moj dragi je probao sprej protiv hrkanja SNOREEZE, ali bez nekih velikih uspeha. Mirisom i ukusom me podseca na osvezivac daha, ali verujte mi, na moje razocarenje, sve to deluje jako kratko. :arracher: :arracher: :arracher: i ako pise da ima dejstvo i do 8 sati.