Zalfija- upotreba kao zacin- DA ILI NE?

Started by Al-Jasmina, 08-03-2007, 11:25:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Al-Jasmina

Zanima me da li je bezbedno upotrebljavati zalfiju- Salvia officinalis
kao zacin u svakodnevnoj ishrani?  :hm

Hvala unapred

katarina

i mene to zanima, al ja je ne bih koristila!

AquArius

Ovakce ...

Zalfija se koristi (kao i ruzmarin) dosta u mediteranskoj kuhinji (posebno u Italiji) i posebno u jelima koje sadrze meso. Ima ljutkast ukus, mada on moze varirati od vrste do vrste...

E sad ... od sastava citavog zalfije, ja bih izdvojila tujon. To je keton koji moze da dovede do epilepticnog napada (do pojave visoke aktivnosti neurona). On antagonizuje GABA receptore i time inhibira inhibitorno delovanje GABA-e, sto olaksava aktivaciju neurona.
Tujona ima i u apsintu.

Da li piti caj? Ja ga ne pijem. Ukus mi ne prija.
A on ima neke primene.

Da li koristiti zacin - ja kazem apsolutno.

Neka me isprave/dopune botanicar i farmakognozi, a Boga mi i farmakolozi  :cvet  :cvet

Smrda

pa sad...ovo nema veze sa naukom..
bar ne sa farmakognozijom..
ali ja je koristim,bas cesto...i ti iskljucivo uz jaka mesa...svinjsko,govedina....ili uz zacinjenu hranu,npr gulash...
ne primetih da mi smeta...
a za caj ne znam,ne mi se svidja...
naravno,mislim da ne valja preterati..

Al-Jasmina

Ja sam sam cula da caj mahom sluzi za ispiranje grla a ne za konzumaciju
zbog pa sad cu malo da odvalim- tanini ili sta vec...

Zato i pitam za upotrebu kao zacin

katarina

Definitivno moze kao zacin, lepo je rekla Aq! Sad sam proverila! Uz jaka masna mesa, sireve... Jos negde sam davno procitala moze da se pije, ALI samo ako prvo kljuca 10 minuta.
Nadam se da ce se javiti neko strucniji, ili Fodi(posto je ja mislim to njegova uza specijalnost) ili neko sa gnozije!

stef

Ne koristim u ishrani...Ali ga pijem kada sam bolestan...Pio bih ga cesce ali sam cuo da ne valja mnogo da se pije...Gorak ukus u pocetku smeta, ali posle bude ekstra...

dancho

U kolièini za zaèin (prstohvat, dva) ni¹' ne mo¾' ti bude.  Ameri to trpaju u ono njihovo thanksgivin' æure pa nisu ni¹ta luði nego inaèe.
Meni se lièno ne sviða kao zaèin. :T
Ima iza faksa u ba¹ti, ne mo' neko da je brao dok ne procveta.

Masha

Hhahahaha, dancho, ovo za cure me je bas nasmejalo. U tom curetu ima svega i svacega. Ja zalfiju jedino koristim za ispiranje grla.

Al-Jasmina

Quote from: dancho on 09-03-2007, 16:21:31
U kolièini za zaèin (prstohvat, dva) ni¹' ne mo¾' ti bude.  Ameri to trpaju u ono njihovo thanksgivin' æure pa nisu ni¹ta luði nego inaèe.
Meni se lièno ne sviða kao zaèin. :T
Ima iza faksa u ba¹ti, ne mo' neko da je brao dok ne procveta.

:pljes: :pljes: :pljes: :pljes:

:trfr: :trfr: :trfr: :trfr:

Meni se dopada kao zacin,
a vec sam blesava- mislim da od ovoga gore ne moze  :)

AquArius

Za ispiranje grla, majka je zalfija!  :happy:

Caj:
Neprijatan ukus - tanini +
A konzumacija (u ogromnim kolicinama) - ne zbog tujona gore navedenog.

Bred

ako smo nesto naucili na gnoziji to je da se zalfija NE PIJE.

katarina

Ne bih se slozila, iz vise izvora sam saznala da ipak moze da se pije!

Priprema: Jednu zaravnjenu kasiku zalfije staviti u 1/2 litre kljucale vode i ostaviti da vri tacno tri minuta. Skloniti s vatre i dodati po jedan prstohvat kantariona, nane i maticnjaka. Ostaviti da stoji poklopljeno 10 minuta.
Posle tri minuta kuvanja, etarska ulja koja ne smeju biti u caju koji se pije ispare, a oslobadja se jedan zivotno vazan ferment, znacajan za sve zlezde, kicmenu mozdinu i diskove. Zato caj od zalfije treba piti celog zivota. Ko stalno pije caj od zalfije, tesko da ce se ikada razboleti. Nije slucajno napisao jedan rimski naucnik - "Zasto jos umirati, kada u vrtu ima zalfije".

Bred

MOze ali se ne preporucuje. Neka profesor razjasni. :)

Adonis_Vernalis

E, profesor treba prvo da uoci da je vec 13 pitanja i odgovora poslato na ovu temu... Mnogo se ovaj forum razgranao (sto nije lose, naprotiv), ali to implicira usporene odgovore...

Kratko i jasno: zacin? Da. (Neizostavni je sastojak mediteranske kuhinje, a ako je volite, onda takvo pitanje necete ni postaviti. Ja volim mediteransku kuhinju, moji kulinarski vrhovi pripadaju toj kuhinji... pa, necete mi zameriti valjda?). Ide uz pasulj, uz teska, masna jela... mmm, sva ona o kojima sada mogu samo da sanjam. Svojevremeno, u Servo Mihalju u Zrenjaninu (da li danas ta tvrtka postoji?) pravili su nesto kao "zelene (citaj: ekoloske) virsle". One su ostajale upotrebljive, dugo, bez konzervanasa, upravo zahvaljujuci zalfiji.

Hocete da je pijete? Moze i to. Etarsko ulje po pravilu ispari kuvanjem. Ostaje blagotvorno dejstvo rozmarinske kiseline, koja je jedan od najsnaznijih prirodnih antioksidanasa. Mozete ocekivati antiperspiraciono delovanje: necete se znojiti. Iz iskustva znam: necete se znojiti, sto je zgodno kad putujete, i slicno.

Ipak bih zadrzao zrnce opreza. Rimski naucnici su imali slobodu da se poetski izrazavaju. Nama je recnik, zbog preciznosti, bitno ogranicen. Besmrtnost ipak nije "zasluga" zalfije, vec dela koja za zivota ucinimo...