Godi¹njica velikih demonstracija 1991.

Started by Roben, 09-03-2007, 09:48:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Roben

Godi¹njica velikih demonstracija 1991.  
(http://img179.nono9.us/my.php?image=v49730p0pn5.jpg)
U petak se navr¹ava ¹esnaest godina od masovnih opozicionih demonstracija u Beogradu, za koje se smatra da su prvi put ozbiljno uzdrmale re¾im tada¹njeg predsednika Srbije Slobodana Milo¹eviæa.

Godi¹njicu æe, kako je najavljeno, obele¾iti Srpski pokret obnove (SPO) i Srpski demokratski pokret obnove (SDPO), koji æe odati po¹tu uèeniku Branivoju Milinoviæu i policajcu Nedeljku Kosoviæu, nastradallim u demonstracijama u ulicama Kneza Milo¹a i Masarikovoj.

U vi¹eèasovnom okr¹aju policije i demonstranata u centru Beograda, 9. marta 1991. godine poginule su dve osobe, a povredjeno je vi¹e od 200 demonstranata. Na demonstracijama su uèestvovale desetine hiljada gradjana.

Nakon sukoba u centru grada, Predsedni¹tvo tada¹nje SFRJ odluèilo je da oklopne jedinice tada¹nje JNA izadju na beogradske ulice.

Protest je sazvao Srpski pokret obnove, a prikljuèile su mu se i ostale opozicione partije. Tra¾eno je da tada¹nji direktor dr¾avne televizije Du¹an Miteviæ i urednici Slavko Budihna, Predrag Vitas, Ivan Krivec i Sergej ©estakov podnesu ostavke.

Skup je sazvan pod nazivom "Miting protiv petokrake" i protestovalo se zbog uredjivaèke politike Radio-televizije Beograd, koja je prvi put nazvana "TV Bastiljom".

Neposredan povod za protest bio je komentar na dr¾avnoj televiziji 16. februara, u kojem je Slavko Budihna optu¾io SPO da je produ¾ena ruka "usta¹kog" hrvatskog re¾ima.

Policija je bacanjem velike kolièine suzavca i vodenim topovima poku¹ala da rastera demonstrante sa Trga Republike, posle èega su poèeli sukobi gradjana i policije u ¹irem centru grada.

Milo¹eviæ je oti¹ao sa vlasti devet godina kasnije, posle poraza na izborima za predsednika SR Jugoslavije 2000.

Uhap¹en je i izruèen 2001. Tribunalu u Hagu, gde mu je sudjeno za genocid u Bosni i Hercegovini ratne zloèine i zloèine protiv èoveènosti u Hrvatskoj i na Kosovu. Umro je 11. marta pro¹le godine u pritvoru u Hagu.

Dra¹koviæ: Duh 9. marta vodio sve kasnije proteste

Lider Srpskog pokreta obnove, koji je pre 16 godina predvodio prve masovne demonstracije opozicije u Beogradu, Vuk Dra¹koviæ ocenio je u petak da je duh 9. marta vodio sve kasnije proteste protiv re¾ima Slobodana Milo¹eviæa, do 5. oktobra 2000.

"Deveti mart je najveæi datum demokratske Srbije od 1990-ih do danas.
Sve ¹to se kasnije de¹avalo pokretao je 9. mart, rekao je Dra¹koviæ u intervjuu agenciji Beta i radiju Beta-RFI.

Dra¹koviæ je rekao da je "velièina 9. marta u tome ¹to je Milo¹eviæ bukvalno nokautiran u momentu kada je bio najjaèi". "U njegovom policijskom aparatu, u aparatu sile, ukljuèujuæi vojsku, nije se mogla naæi jedna slaba taèka. Sav aparat sile, ma¹inerija re¾ima bila je iz uverenja na njegovoj strani", rekao je.

Milo¹eviæ je tada, naveo je Dra¹koviæ, u Srbiji u¾ivao podr¹ku gotovo 80 odsto gradjana i "kompletnu podr¹ku akademije, udru¾enja knji¾evnika, crkve, veæine onih koji su èinili takozvanu nacionalnu i duhovnu elitu". "Taj i takav Milo¹eviæ, 9. marta je usred Beograda zadobio udarac od koga se vi¹e nikada nije mogao oporaviti", dodao je.

(Beta)



Bred

A zbog cega su oni ono bese demonstrirali?

Vampire 666

Quote from: Bred on 09-03-2007, 11:02:10
A zbog cega su oni ono bese demonstrirali?
ccc...


Direktan povod je bila uredjivacka politika rts ili kako se tad vez zvao...a neposredna...
Ne vredi nekim ljudima objasnjavati...dizem ruke...

darusaz

Институција се звала РТБ. Директор је био Душан Митевић, касније менаџер Панићеве ICN Галенике. А главни уредник је била Гордана Суша - водила је Дневник 2 у свим важнијим приликама. И дан данас се сећам шта је причала о Драшковићу из Таковске... А оно као они су одједном на истој страни.  :bljak:

РТС је касније настао фузионисањем тадашње ТВНС, РТБ и РТВ Приштина у јединствен систем, уништен после државног удара 2000. године.

Roben

Quote from: darusaz on 09-03-2007, 15:45:09
уништен после државног удара 2000. године.
ког државног удара  :hmm :hmm :hmm
о чему ти причаш  :hmm :hmm :hmm

Wolf

E sad sam se pogubio...RTB, TVNS, RTS...
Drzavni udar? :hm

Smrda

Quote from: Vampire 666 on 09-03-2007, 13:14:47
Quote from: Bred on 09-03-2007, 11:02:10
A zbog cega su oni ono bese demonstrirali?
Direktan povod je bila uredjivacka politika rts ili kako se tad vez zvao...a neposredna...
Ne vredi nekim ljudima objasnjavati...dizem ruke...
hahahahahahah...kakav si ti car...hahaha.,...
nemoj da mislis da se smejem zbog posta,nego zvuci tako samouvereno da sam na trenutak istripovala kako si bio tamo...
:luda
i ne dizi ruke...plizzzz :wink:


U pravu je Vamp...
povod je bilo poslovanje i manipulacija RTB...
Brede nisi bio bas toliko mali....

Vampire 666

Naravno da nisam bio tamo, ali su mi najblizi clanovi familije bili na obe strane, tako da znam dosta detalja iz prve ruke...npr. iz vrha tadasnje vlasti je doslo naredjenje da se vojnicima daje bojeva municija, sa naredjenjem da se puca na demonstrnante...jedinica u kojoj je bio clan moje familije je krenula da skida opremu i da odlazi jer nisu zeleli da pucaju u nevine ljude, pa su onda prekinuli deljenje bojeve municije...eto jednog malog detalja slobinog odnosa prema svom narodu...

Darker

E, ali u celoj prièi mi je najsme¹niji Vuk koji se kao ne¹to lo¾i... Da to je toliko uzdrmalo Slobu, da smo ga jedva skinuli 10 godina kasnije... Jeeeeeee, bravo Vuèe!!!

Masha

I meni taj Draskovicev komentar bi simpatican. Nego, Brede, ja verujem da si se ti salio. Ja zaista zelim da mi secanje na devdesete ostane crtani u 7 i 10 koji sam stalno gledala pre skole jer ako krenem da razmisljam o demonstracijma,i svemu sto je uz to islo, gubim zivce.

Bred

Ja se secam samo da je Dana pozivala na ustanak i pretila nekim puskama a to je poziv na drzavni udar sto je u svakoj zemlji kaznjivo :wall: :wink:

Roben

ма дајте људи какав државни удар
то су биле обичне демонстрација које је Цоби хтео да угуши