Francuska zabranjuje snimanje nasilja

Started by Korisnicko Ime, 09-03-2007, 16:30:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Samo profesionalni novinari u Francuskoj imaæe pravo da snimaju prizore nasilja i da ga distribuiraju kroz medije kao ¹to je internet.

Francuska dr¾ava donela je zakon po kome se snimanje scena nasilja smatra zloèinom ukoliko snimak nije naèinio profesionalni novinar.

Kritièari smatraju da je to nespretan potez vlasti da se stane na put zabavi mladih koja ukljuèuje snimanje èinova nasilja nazvanih „happy slapping“, u kojima oni najèe¹æe sami izazivaju nasilje koje potom ¹ire putem interneta i mobilnih telefona ka drugim korisnicima.

„Happy slapping“, kao veoma negativan fenomen, zapoèet je u Velikoj Britaniji, a mladi koji budu optu¾eni za snimanje prizora nasilja mogu dobiti presudu od 5 godina zatvora ili novèanu kaznu do 100.000 dolara.

Francuska policija je do sada uspela da zabele¾i svega 20 sluèajeva u kojima su prizori nasilja zabele¾eni kamerom, ali zvaniènici priznaju da je moguæe postojanje mnogo veæeg broja takvih snimaka.

U jednom sluèaju studenti su kamerom na mobilnom telefonu snimili napad na profesora u ¹koli u gradu Porèevilu, dok je u drugom sluèaju u Nici policija zaplenila snimak silovanja.

To je samo jedna od mera unutar velikog zakona kojim planira da se stane na put kriminalu u toj zemlji.

Asocijacija Ligue Odebi tra¾i da se za¹tite prava korisnika interneta, tvrdeæi da æe novim zakonom biti veoma te¹ko dokazati postojanje policijske brutalnosti.

Zakon takoðe omoguæava policiji da od sajtova kao ¹to su YouTube i Dailymotion tra¾i originalne izvore video snimaka objavljenih na njihovima stranicama.

Veruje se da su emisije poput serije koju emituje MTV pod nazivom „Jackass“ krive za porast takvih aktivnosti zbog prikazivanja scena samopovreðivanja i neprimerenih akrobacija.

Francuske vlasti poku¹avale su da naðu re¹enje kojim bi se stalo na put maloletnièkoj delinkvenciji i nasilju nakon talasa demonstracija i paljenja koja su se tokom 2005. godine odigrala u siroma¹nim delovima Pariza.

Zabrinutost policije porasla je kada su se na internetu pojavili „happy slapping“ snimci na kojima su mladi snimali svoje sukobe sa predstavnicima zakona.

Èlanovi oganizacije Reporteri bez granica izjavili su da razumeju potrebu vlade da stane na put nasilnim igrama, ali su isto tako izrazili i zabrinutost zbog ka¾njavanja obiènih graðana za stvari koje su dozvoljene novinarima.

Izvor B92

stef