Studenti koji nikad nisu dobili manju ocenu od desetke

Started by Bred, 12-03-2007, 08:38:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Oni su na¹a buduænost

Oni su najbolji studenti u svojoj generaciji na nekim od najte¾ih fakulteta Beogradskog univerziteta. U indeksu nemaju druge ocene osim desetki. Vole da uèe i stalno su gladni znanja, ali se zbog toga nimalo ne razlikuju od svojih vr¹njaka: izlaze, zabavljaju se i bave se sportom.

Marija Mojiæ je stigla do èetvrte godine na Biolo¹kom fakultetu u Beogradu, a da nikada nije dobila drugu ocenu osim desetke.

Za nju je to ne¹to ¹to se podrazumeva i ostane joj, ka¾e, dovoljno vremena i za izlaske, dru¾enje s prijateljima i sport.

- Veæ èetiri godine imam sve desetke, i to za mene nije ni¹ta neobièno, jednostavno sam navikla na to. Nema mnogo filozofije u tome kako neko mo¾e imati samo najbolje ocene. Sednete i uèite, ponekad malo vi¹e zapnete, ali pre svega toga - morate da volite ono ¹to studirate. Imam sjajne kolege, ali i profesore koji su spremni da s nama rade vi¹e nego ¹to je predviðeno programom - ka¾e Marija Mojiæ.

Njoj uèenje toliko ide od ruke da su joj na fakultetu iza¹li u susret i omoguæili joj ubrzano studiranje.

- To znaèi da na ispite mogu da izlazim i van ispitnog roka - obja¹njava Marija.

Ðorðe Jevðiæ, student èetvrte godine na Elektrotehnièkom fakultetu, ka¾e da se u njegovom indeksu nalaze samo desetke zato ¹to on u¾iva u uèenju.

- Volim fakultet koji studiram i nije mi te¹ko da uèim. Uèenje mi oduzima dosta vremena, ali ja sam zadovoljan. Nikada nisam jurio prosek, veæ sam hteo da imam znanje. Nisam jo¹ siguran da li æu ostati u zemlji ili æu otiæi u inostranstvo, jer ne volim da unapred planiram - prièa Jevðiæ.

On ka¾e da ima momenata kada mu je te¹ko, jer zbog uèenja ne mo¾e da izlazi koliko bi hteo.

- I pored toga nikada nisam sumnjao da radim pravu stvar. Naravno da i ja volim dru¾enje, ¾urke i kafenisanje, pa sam uspeo da sve to uskladim sa obavezama na faksu - ka¾e Ðorðe.

Tijana Rakiæ je studentkinja treæe godine na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu.

- Ako bih do kraja ¹kolovanja i dobila manju ocenu, prihvatila bih to sasvim normalno. Najva¾nije je izabrati fakultet koji vam zaista odgovara. Znam da æu kao farmaceut imati velike moguænosti za zaposlenje, a mogu da se bavim i nauènim radom. Imam kolege s kojima uèim, dru¾im se i izlazim. Sve mo¾e da se postigne ako se dobro organizujete, ali je potrebno napraviti listu prioriteta - ka¾e Tijana.

Pored toga ¹to je najbolji student u svojoj generaciji, Tijana sti¾e da ide na kurs italijanskog jezika i na ples.

- Najvi¹e volim da posle uèenja sednem u neku ba¹tu i pijem kafu sa drugaricama - priznaje Tijana.

Iako se mnogi sla¾u da su studije medicine najte¾e, za Petra Milovanoviæa, studenta èetvrte godine Medicinskog fakulteta u Beogradu, to nije bila prepreka da mu prosek ocena bude 10,00.

- Mora da se radi, a od prièanja je slaba vajda. Sti¾em i da se bavim slikarstvom, koje je pored medicine moja velika ljubav. Fakultet koji studiram tra¾i dosta rada i odricanja - ako hoæete da budete najbolji. Volim da povremeno izaðem u grad, odem na plivanje - prièa Petar.

Milo¹ Ne¹oviæ, student treæe godina na Fakultetu dramskih umetnosti, ka¾e da je uspeo samo zato ¹to je bio dovoljno hrabar da izaðe na prijemni, iako svi znaju koliko ga je te¹ko polo¾iti.

- Recept za uspeh su volja i rad iako mnogi misle, bar kad je reè o mom fakultetu, da je najva¾niji talenat. Ako ste dobro organizovani i radite stvari koje vas motivi¹u, sve je moguæe - obja¹njava Milo¹.

Pored studija, on sti¾e i da radi u Britanskom savetu kao asistent za komunikacije. Prati kulturna de¹avanja u gradu, anga¾ovan je na Festivalu studentskog filma...

- Na ovom poslu mogu da primenim znanja steèena na fakultetu i da ih umnogome unapredim. Nikada nisam bio opsednut visokim ocenama. U srednjoj ¹koli nisam imao sve petice, a sada, kada studiram ono ¹to volim, uèim za znanje a ne za ocenu. Desetke u indeksu su samo logièna posledica mog rada - prièa Milo¹.

Dragana Gagiæ, studentkinja treæe godine na Ekonomskom fakultetu, ima 18 desetki u indeksu.

- Nikada nisam mislila da po svaku cenu moram da imam desetke. Dobijem ih, a, iskreno, i ne znam kako mi to polazi za rukom. Pred svaki ispit imam tremu i mislim da æu da padnem. Jedva èekam da zavr¹im fakultet, da se zaposlim u nekoj banci i da imam dobru platu - ka¾e Dragana.

V. Nedeljkoviæ


Stipendije grada motiv za uèenje

Skup¹tina grada Beograda dodelila je najboljim studentima Beogradskog univerziteta stipendije u iznosu od 15.000 dinara meseèno za 2007. godinu.

Svi studenti s kojima smo razgovarali ka¾u da æe stipendije biti motiv da jo¹ vrednije uèe i rade. Grad je izdvojio sredstva za 113 stipendija za talentovane studente prirodno-matematièkih fakulteta i vi¹ih ¹kola i 90 za najbolje akademce dru¹tvenih fakulteta i vi¹ih ¹kola.


Diplomu mogu da kupe, ali ne i znanje

Najbolji studenti Beogradskog univerziteta ka¾u da ne razumeju svoje kolege koje su spremne da plate ocenu na ispitu.

- ©ta æe oni sutra kad poènu da rade ako nemaju potrebno znanje? Ja se toga grozim i ne mogu da shvatim da se tako ne¹to de¹ava.

Nije mi nimalo krivo ¹to neki studenti na neèastan naèin dolaze do ocena, jer pre svega u¾ivam u znanju koje ja imam, a oni ga nemaju - ka¾e Ðorðe Jevðiæ.
   

Ostati ili otiæi


Veæina studenata s kojima smo razgovarali jo¹ ima nadu da æe se situacija u Srbiji promeniti nabolje i da æe uspeti da naðu posao u svojoj struci. - I kod nas mo¾e da se naðe dobar posao, ali ne sla¾emo se s tim da neko po svaku cenu treba da ostane ovde. Perspektive za vredne studente se polako naziru, ali videæemo - poruèuju najbolji studenti Beogradskog univerziteta.


Znanje se ne kupuje

Najbolji studenti Beogradskog univerziteta ka¾u da ne razumeju svoje kolege koje su spremne da plate ocenu na ispitu.

- ©ta æe oni sutra kad poènu da rade ako nemaju potrebno znanje? Ja se toga grozim i ne mogu da shvatim da se tako ne¹to de¹ava. Nije mi nimalo krivo ¹to neki studenti na neèastan naèin dolaze do ocena, jer pre svega u¾ivam u znanju koje ja imam, a oni ga nemaju - ka¾e Ðorðe Jevðiæ.


Recept za uspeh


    -Upi¹ite fakultet koji volite

    -Ne dozvolite da drugi utièu na va¹ izbor

    -Trudite se da uèite zbog znanja a ne zbog ocene

    -Dobro organizujte svoje vreme

    -Sastavite listu prioriteta i strogo se pridr¾avajte pravila

    -Posle uèenja obavezno naðite vremena za ostale stvari koje volite (kafenisanje, dru¾enje, izlaske, hobi...)


Blic

zoe

QuoteTijana Rakiæ je studentkinja treæe godine na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu.

Обратите пажњу!!! Наш понос и дика!!! :Bog :Bog :Bog
:cvet :cmok :cvet

AquArius

Obratili smo paznju   :happy:

Njen odgovor bas zvuci super!!
Pravi farmaceutski - u najlepsem smislu.

Svaka cast!
:cvet

stef

 Imamo mi i apsolventa koji nije dobio ocenu manju od desetke...

Wolf


Maslacak

haha...Petar Milovanovic...
Isao samnom i u osnovnu i u gimnaziju :happy:
Uzasno sam ponosna sto ga poznajem...

Verujte mi, ne verujem da tom GENIJU iko moze da primirise.
A tek kako slika...i pise... :Bog :Bog :Bog

Inace, genije je i u onom smislu da je totalno mimo ostalog sveta :K

Smrda

Quote from: zoe on 12-03-2007, 11:02:15
QuoteTijana Rakiæ je studentkinja treæe godine na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu.

Обратите пажњу!!! Наш понос и дика!!! :Bog :Bog :Bog
:cvet :cmok :cvet

svaka cast!!!
a da nije sa foruma? :smekerica: :luda
:Bog :Bog :Bog

Quote from: stef on 12-03-2007, 12:22:20
Imamo mi i apsolventa koji nije dobio ocenu manju od desetke...


pa??
je li on sa foruma? :>

mikele

Свака част тим људима. :Bog :Bog :Bog
Ја мислим да и код мене на години(петој) има пар људи са просеком 10,00.
Али не верујем да посећују форум :K :K

zoe

Quotea da nije sa foruma? 

Па ја је понекад натерам да сврне, али она неће јер је ја ионако удавим свим препричавањима ових виртуелних догодовштина па не мора да се смара дупло! :>

У сваком случају, Тијана је јако посебна особа, и то стално наново доказује! :) :cmok :cvet :Bog

Smrda

@ZOe...
pa ja nju znam je l da?????????
misli,,od danas???
jao bre!!!!!!!!
pa sad sam ponosna....
jeeeeeeeeeeee

zoe

Јесте, знаш је! Од данас... :wink: