Ubuduæe samo javno ispitivanje

Started by Bred, 14-03-2007, 13:21:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Veæ od aprilskog ispitnog roka, studenti Beogradskog univerziteta polagaæe ispite javno u amfiteatrima, a ne u zatvorenim kabinetima. Komisija koja ispituje studente mora imati najmanje dva èlana, a svako pitanje i odgovor biæe snimljeni na audio ili video-traci.

- Svi ispiti æe biti javni. Predlo¾iæemo i da se najveæi deo ispita pola¾e pismeno kako bi svaki student imao pisani trag o znanju koje je pokazao. Ne sme vi¹e biti polaganja ispita u èetiri oka u zatvorenim profesorskim kabinetima jer to u startu izaziva sumnju - rekao je juèe Slobodan Vuksanoviæ, ministar prosvete i sporta.

Zbog poslednjih neprijatnih de¹avanja na Univerzitetu u Kragujevcu, juèe je odr¾an zajednièki sastanak predstavnika Studentske unije Srbije, Saveza studenata Beograda, Branka Kovaèeviæa, rektora Beogradskog univerziteta i Slobodana Vuksanoviæa, ministra prosvete i sporta. Dogovoreno je da se hitno usvoji pravilnik o polaganju ispita i pravilnik o disciplinskoj odgovornosti profesora, a spreman je i prednacrt etièkog kodeksa koji propisuje pravila pona¹anja univerzitetskih profesora. Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata veæ je usvojen.

- Korupcija u obrazovanju je najpogubnija jer lekar, pravnik ili arhitekta koji zavr¹e fakultet, a nemaju znanje, mogu da izazovu katastrofalne posledice za celo dru¹tvo - rekao je Vuksanoviæ.

Rektor Kovaèeviæ je upozorio da se mora sprati ljaga sa Beogradskog univerziteta i srpskog obrazovanja.

- Na¹ univerzitet kao najstariji ima posebnu odgovornost da prvi poène sistemsku borbu protiv zla koje se zove korupcija, a nadamo se da æe ove pravilnike uskoro usvojiti svi univerziteti u Srbiji - poruèio je juèe Kovaèeviæ.

Predstavnici studentskih organizacija rekli su da prvi put imaju konferenciju u zgradi Vlade Srbije.

- Dobro je ¹to æe konaèno biti usvojen i pravilnik o disciplinskoj odgovornosti profesora. Do sada se znalo kako se mogu kazniti studenti koji doðu na predavanja pijani, ali ne kakve su sankcije za profesore koji predaju u alkoholisanom stanju - rekao je Nemanja Rakoviæ iz Studentske unije Srbije.

V. Nedeljkoviæ

blic

Dukica

oæe li to pomoæi? :ohwell:
Daj Bo¾e...daj dva Bo¾eta! :K
a ovaj Vuksanoviæ bi mogao i neku ostavku da da..
To mu ne pada na pamet... :nene:

Bred

#2
Prvo sto bi trebao da uradi jeste da da ostavku bez obzira koliko je on tu kriv ili nije i bez obzira na to sto je, po mom misljenju, jedan od boljih ministara prosvete kojeg smo imali.Ali to sad nije tema ovde.
Koliko je dobro toliko je i lose javno polaganje ispita javno bar kod nas na fakultetu gde stvarno nema korupcije ili je ima u promilima...

pereca

Ma pismeno ispitivanje je zakon. Pisani tragovi su najsigurniji, kriterijumi su u tom slucaju dosta izjednaceni za sve studente...
A Vuksa je jadan uvek mnogo naivan. Zato bi zaista mogao malo da se skloni.
Pa ispade da ceo njegov kabinet ima fals diplome i titule (mada se to videlo i prostim bacanjem pogleda na te persone, te nisu bile potrebne duboke analize, ali ajde. Red je red.)


@Bred
Mislio si ministar prosvete, a ne kulture.
Da je kulturan, kulturan je.
Ali pitanje je da li je prosvecen.  :hm

zoe

А мени се мало не свиђа то снимање усмених на траку... већ видим разне могућности злоупотребе таквих снимака... :roll:
Али је лепо да испити буду јавни. Не знам зашто је баш неопходно да испит буде комисијски (то ваљда има смисла само ако неко тврди да одређени профа има пик на њега, па као, то ће помоћи да се испит положи)... Сасвим је довољно да се испит полаже пред другим студентима, као што је случај на многим институтима на нашем факсу...

Или све ово што сам рекла заборавите и реците да сам много наивна :hmm :>

Bred

da, prosvete. lol. jos pazih da ne napisem kulture i ipak napisah kulture. hahahahhahaaha. :K

willie the scot

...da li je po bolonji korupcija moguca?hahahhahahhaha...kakva naivnost...sad satro radi starih studenata uvode javno polaganje...kakvo pro :besetz:eravanje...

darusaz

Transparentnost i prakitcna primena .blah.

MiKy

ja sam cula za slicajeve da likovi vuku pitanja(kao) a onda odgovaraju nesto skroz levo(neka koja su naucili) i to pred punim amfiteatrom....tako da se sve moze kad se hoce  :K

tarantulica

Super, nije mi dovoljno shto imam tremu od samog ispita, sad treba da se brinem i oko javnog nastupa  :roll:

Dukica

Па није то толико страшно.... :peace:
Шалим се...Сигурно сте одговарали пред
гомилом студената која је дошла да слуша
испит...Мени је то подједнако непријатно.. :ohwell:

Bred

pa dukice, samo na farmacutskoj hemiji. :roll:

dancho

 :F за министарство

MiKy


Dukica

и на фармакологији и
технологији кад питају у лабовима.. :smekerica: