Gradi se tunel ispod Gibraltara

Started by Bred, 14-03-2007, 15:48:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Marokanska vlada pregovara sa ©panijom o konaènom usvajanju projekta izgradnje tunela ispod Gibraltara koji bi spojio Afriku i Evropu.

Kroz tunel bi i¹la ¾eleznica koja bi prevozila teret, ljude i automobile, a radovi bi trebalo da poènu 2008. godine. Do sada se veza izmeðu Evrope i Afrike ostvarivala trajektima koji povezuju Tanger u Maroku i jug ©panije.

"Tunel æe promeniti lice Evrope i Afrike. Biæe to veliki simbol na¹eg vremena. Uz podr¹ku èlanica EU, mo¾emo da uspostavimo ovu istorijsku vezu izmeðu dva kontinenta", izjavio je ¹panski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero prilikom nedavne posete Maroku.

Projekat je poveren èuvenom ¹vajcarskom in¾enjeru Ðovaniju Lombardiju, koji je radio tunele na prevoju Gotard i na Monblanu u ©vajcarskoj. On ka¾e da æe mu ovo biti najte¾i zadatak:

"More je na toj taèki duboko 300 metara, pet ili ¹est puta dublje nego u Laman¹u. Tu je i ¾iva tektonska aktivnost izmeðu afrièke i evropske ploèe."

Na brdu iznad Tangera nauènici su postavili opremu pomoæu koje nameravaju da prokopaju ¹aht na dubinu od 300 metara ispod povr¹ine mora da bi prouèili sastav morskog dna i procenili da li æe moæi da bu¹e kroz stene.

Pretpostavlja se da æe osam do 13 milijardi evra, koliko æe ko¹tati tunel, prikupiti dve velike dr¾avne kompanije iz ©panije i Maroka uz novèanu pomoæ EU.

CDC/JS
blic