CSI: Najpopularnije laboratorijske tajne

Started by Bred, 15-03-2007, 09:43:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

©ta je zajednièko Kristini Agileri i Britni Spirs, a nisu milionski tira¾i, niti tinejd¾erski idoli i rasipnièki snovi? Da li konaèno postoji ¹ansa za na¹u omladinu?

pi¹e: Branko Rosiæ, CSI: Beograd

Sva ova pitanja stapaju se u samo jedan odgovor. Samo u jedan pojam, koji glasi...„CSI“. Naravno, reè je o televizijsko-policijskom blokbasteru koji je poslednjih godina naterao piplmetre celog sveta da za apsolutne prajtajm ¹ampione proglase seriju „Mesto zloèina“. Ova planetarna pomama za forenzièarima iz Las Vegasa prouzrokovala je i da se ubrzo nakon orginala, pojave i dva spinofa koji u naslovu sadr¾e originalni brend serije; sestrinski proizvodi „CSI: Miami“ i „CSI: New York“.

©ta je to toliko privlaèno kod ovih laboratorijskih „¹trebera“, ¹to, na kraju krajeva, tera amerièku omladinu da se zaglavljuje na vratima amfiteatara fakulteta u kojima se uèi o najpopularnijoj televizijskoj nauci - forenzici?

Mnogo toga, ali poðimo redom. Kao prvo, glad za ekranizovanim prikazima iz policijskog ¾ivota nikad nije ni prestajala. Jo¹ od ©erloka Holmsa pa sve do surovog æelavca iz „Prljave znaèke“. Izmeðu toga imali smo i policijsku beletristiku sadr¾anu u dva kljuèna naslova detektivskog ¾anra -„Zakon i red“ i „Odeljenje za ubistva“.

Meðutim, za svaki ¾anr, pa tako i za ovaj, valjalo je s vremena na vreme razmi¹ljati i o nekoj vrsti infuzije, a to je dobro znao glavni  producent ‚‚CSI" -D¾eri Brukenhajmer.

Da postoji zaineresovanost za malo drugaèije pandure koji se neæe u federalnim kancelarijama gnjaviti s ubicama, prostitutkama, dilerima...pokazale su serije „Milenijum“ kao i „Profajler“, koje su se bavile profilisanjem i hvatanjem najokorelijih zlikovaca uz neke druge metode. Na kraju se do¹lo i do tada pomoænog osoblja u policijskim naslovima - forenzièarima.

„CSI: Las Vegas" prati re¹avanje zamr¹enih ubistava i to od trenutka kada ovi forenzièari prvi put stupe iza one ¾ute policijske trake koja opasuje le¹ nesreænika, pa sve do konaènog otkrivanja zlikovca na kraju epizode. Glavni likovi su: Gil Grisom, ¹armantno ukalupljen u onaj osobenjaèki imid¾, inaèe toliko zastupljen u policijskom ¾anru. Pored toga ¹to je neprikosnoveni forenzièarski autoritet, on je i ekspert za insekte. Uglavnom je imun na ¾enske èari, osim u jednoj epizodi u kojoj je prikazana njegova blaga zainteresovanost za jednu eskort domino damu koja pru¾a usluge mazohistièkoj klijenteli. Plavokosa Ketrin Vilous je druga zvezda tima. Samohrana majka i ekspert za krvne delikte koja na visokim potpeticama i u firmiranoj garderobi sti¾e na mesto zloèina. Imala je te¾ak studentski ¾ivot, zaraðujuæi za knjige i ispite kao striptizeta.

Sara Sidl je pomalo bubalica, ali definitivno predana svom poslu, ¹to dokazuje u jednoj epizodi kada unosi po 243 puta u kompjuter putanje metka, a sve da bi simulacijom otkrila odakle se pucalo u ¾rtvu. Nik Stouks je forenzièar koji izgledom kao da je si¹ao s naslovne strane „Men’s Healtha“. Vorik Braun je neprikosnoveni struènjak za balistiku i s jednim mladalaèkim porokom - kockom. Greg Sanders je DNK sveznalica i fan tvrdog zvuka, koji uz stvari Merilina Mensona rekonstrui¹e zloèin. Na kraju, tu je i pravi pandur, nadrkani i simpatièni D¾im Bras (za moju mamu, dvojnik predsednika na¹eg kuænog saveta).

Za sve one koji prate policijski ¾anr, poznato je da glavni likovi uglavnom imaju pomalo proma¹en privatan ¾ivot pretrpan gomilom problema koje nikako nisu u stanju re¹iti, za razliku od policijskih. U „Mestu zloèina“ se de¹ava mali pomak. Naime, ovi junaci gotovo da i nemaju nikakav privatni ¾ivot, a to ne¹to, ¹to se od tog ¾ivota i pojavljuje, vezano je za dane pre nego ¹to æe se za njima prvi put zatvoriti vrata laboratorije u Las Vegasu.

Uglavnom, u seriji pratimo jedno dirinèenje strpano iz epizode u epizodu, a sve da bi se zlikovci priveli pravdi. Samo se s vremena na vreme otkrije neka pojedinost, kao npr. problemi D¾ima Brasa s æerkom.

Druga bitna stvar u vezi sa ovom serijom je autentiènost kao i njeno pro¾imanje s pravim ¾ivotom. Keti Rejs, forenzièarka i autorka mnogih knjiga iz ove oblasti, rekla je da se sluèajevi u stvarnosti ne re¹avaju tako munjevito kao ¹to se to dogaða u epizodama. Takoðe, mnogi ljudi iz policije su se ¾alili da zbog serije te¹ko uspevaju da budu korak ispred zloèinaca koji dosta uèe iz „Mesta zloèina“ i sve uspe¹nije prikrivaju tragove. Poznat je sluèaj dve devojke koje su maskirale svoj zloèin koristeæi se elementima iz ove serije, koju su, inaèe, gutale kao gledateljke. Mnoge zamerke su upuæene i na nekakvu svemoæ forenzièara koja se prikazuje u epizodama i zbog koje su rodbine ¾rtava èesto nezadovoljne brzinom kojom ide istraga u stvarnosti. Takoðe se zamera na izvesnom spektakularnom prikazivanju ovih likova, a pogotovo onoga u èemu se oni voze. To su spektakularni GMC Yukon Denali u ‚‚CSI: Las Vegas", ili famozni Hamer koji vozi Dejvid Karuzo u ‚‚CSI: Miami". U stvarnosti, forenzièari na manje pompezan naèin sti¾u na mesto zloèina i to uglavnom u neobele¾enim patrolnim kolima skromnijih marki od onih u seriji.

Meðutim, ima mnogo stvari koje idu u prilog autentiènostu ove serije. Prvenstveno reè je o opremi koja se ovde koristi i za koju treba reæi da je prava. Takoðe, èitav tim forenzièara obavlja konsultantsku ulogu u ovoj seriji i to da bi sve bilo ¹to autentiènije. Pomalo bizaran prilog ovoj autentiènosti su sigurno i dva dogaðaja sa snimanja ovih serija. Prvi se dogodio prilikom rada na ‚‚CSI: New York", kada je na samo dva sprata od stana u kojem se snimala jedna epizoda pronaðen pravi le¹ zbog kojeg su glumci morali da ustupe mesto pravim forenzièarima. Takoðe, na snimanju sestrinskog ‚‚CSI: Miami" pronaðen je le¹ osobe koja se utopila. Zbog svega ovoga je mo¾da je i opravdana izjava Viliama Petersena, koji u ‚‚CSI: Las Vegas" glumi istra¾itelja Grisoma, da je serija toliko realistièna da bi svako od njegovih kolega glumaca, mogao bez problema obraditi pravo mesto zloèina.

Planetarna popularnost serije uticala je i na gu¾vu koju prave amerièki bruco¹i na fakultetima na kojima se prouèava forenzika. Maks Houk, profesor s jednog takvog fakulteta u Vird¾iniji, ka¾e da za razliku od samo èetiri upisana studenta iz 1997. godine, danas imaju èak 500 studenata na ovoj katedri. Neki od njih i odustanu kada ih na poèetku studija saèeka brdo gradiva iz biologije i hemije. Mnoge razoèara saznanje da njihov posao neæe biti samo vo¾nja fensi terenskog vozila, kao i no¹enje policijskih znaèki i tamnih naoèara. Profesor Houk dodaje da se mladi zbog ovih televizijskih naslova masovno upisuju na ovaj fakultet i da to dosta podseæa na vreme kada su deca zbog serija SF ¾anra ¾elela da postanu kosmonauti.

Verovatno je popularnost „Mesta zloèina“ uticala i na Britni Spirs koja je izjavila da bi volela da bude forenzièar i da re¹ava zagonetna ubistva.

Jednoj njenoj koleginici je to po¹lo za rukom. Reè je o pevaèici Kristini Agileri koja je pozvana da u jednoj epizodi ‚‚CSI: New York" odglumi ¾rtvu porodiènog nasilja. Ovu glumicu je, inaèe, i samu u detinjstvu zlostavljao otac. Zbog svog traumatiènog iskustva ona daje priloge za mnoge kuæe u kojima utoèi¹te nalaze ¾rtve porodiènog nasilja. Eto povoda da kontaktiramo sa ovom pevaèicom u vezi sa donacijom za na¹u Sigurnu kuæu.

Kada su pre neku godinu na ulicama Beograda osvanuli bilbordi s onom reklamom „Terorizam je zlo, pozovite doktora“, verovatno su mnogi klinci svoju buduænost videli i u jedinicama JSO. Posle 12. marta 2003. godine raspu¹tena je ta ordinacija iz Kule i saznalo se mnogo toga o njihovoj medicini. Mo¾da planetarna popularnost serija o forenzièarima konaèno pomogne i u pravom usmerenju ovda¹njih klinaca. Jer zloèin je zloèin i za njega su potrebni pravi doktori, a oni u seriji (CSI:Miami) na mesto zloèina sti¾u u vozilu iste marke kao i „doktori“ iz Kule... Naravno, u moænom i sna¾nom Hummeru.

‚‚CSI: Las Vegas" i ‚‚CSI: New York" emituje RTS-u.
‚‚CSI: Miami", najpopularniji spin off, emituje televizija B92.

nasty girl

CSI: Las Vegas je ubedljivo najbolji....  :loptica :loptica

Masha

Meni je najbolji "CSI:Miami". To je, verovatno, zbog toga sto nisam propustala nijednu epizodu  :happy:. Ostale sam pratila, ali ne toliko revnosno tako se nisam previse vezala.
Poznat je sluèaj dve devojke koje su maskirale svoj zloèin koristeæi se elementima iz ove serije, koju su, inaèe, gutale kao gledateljke.- sudeci po ovome ceka me blistava karijera  :luda

wolfeitzckie

Quote from: nasty girl on 23-04-2007, 21:34:48
CSI: Las Vegas je ubedljivo najbolji....  :loptica :loptica
jos jedan glas za CSI - LA

mikele

Мени је CSI: NY најбољи.Вероватно због глумачке екипе која ми највише ''лежи''.
Мада CSI:LV је први и оргинални,а све остало су копије. :>

AquArius

Las Vegas.
Njega mogu da gledam iznova i iznova.

Ovde se pustao prvi, jos na trecem kanalu pre xyz vremena, pa mozda i zbog toga.
Gil Grisom je zakon!  :happy:

Dalje,
Majami .. mi ja kao razglednica za Majami,
lepe boje, lepi ljudi .. nije me osvojio,
iako je Horejshio ..  :happy:

OndaK smo na diskovima sjuriji CSI NY,
cim smo culi da i to postoji ..
Ne pratim ga redovno,
blago realniji (koliko to sve moze biti realno)
od Majamija,
jedini ko mi valja - Geri Sinis, t. kap. Mek  :happy:

Grisom je vise naucnik,
a ova dvojica panduri (Mek je i marinac).
Svaki ima nesto svoje.

Ali LV prevejls.

:)

I naravno:
poenta ove serije je jedna
(moj cale je zove dlaka u jaju, posto samo to jos nisu nasli)
je da pokazu da sta god da uradis, kako god da uradis, ko god da uradi
bice uhvacen (za 50 minuta of kors :happy:) and that crime does not pay!

izvinjavam se ako udavih,
ljubitelj sam,
sta cu

:happy:

wolfeitzckie

Tezak fan, a? I meni je taj glavni utisak, uvek kad gledam , pomislim, ne bih voleo da sam u kozi kriminalaca. Bas sbog sve ludjih forenzickih metoda i aparata, sve su savrseniji. Slazem se, i ja sam negde to uhvatio kao poentu, da je to smisao, da te naplase, kao neka vrsta preventive.

AquArius

I to jos u Amerikama,
gde su skloni da veruju u sve sto vide na TVu ili u filmovima.

Ako hoces prave stvari - gledas Kriminal u Rusiji (opet ja o tome  :wall:  :K),
a ako hoces razvodnjeno, ali simpaticno, skoro pa bajkovito - gledas CSI.

A ja gledam i jedno i grugo.

I da - ono sto me uvek natera ili da  :shock ili  :lol: je tehnologija koju koriste.
A kako se to razvija - krimosi imaju sve manje sanse.

Next step - minority report,
tj. predvidjanje zlocina unapred ..

Ayrton Senna

Mora im se odati priznanje za stvari koje prikazuju u serijalu!

Sva mesta zloèina su organizovana veoma realistièno, a za one koji prate seriju, i koji uz to imaju o¹tro oko, mogu da zajedno sa detektivima napregnu mozak, i re¹avaju sluèajeve.

Meni barem to prija, kad-kad se i previ¹e ukljuèim u istragu, iako je moja pozicija u fotelji mnogo udobnija od mesta koja oni zatièu na uvidjaju. No, nije lo¹e malo ukljuèiti mozak, jer ko zna, ako nameravam da nasledim znaèku, mo¾da æe policijska laboratorija biti moje sledeæe radno mesto.

AquArius

jos samo da se nadovezem na tvoj post Senno
.. covek koji je radio maske (tj. oslikavao leseve) ima oskara :hm
takodje .. shushka se da ce na PMFu da se otvori odsek za forenzicare..
dao Bog, slicna struka smo, .. tako da mozda ti zamensis fotelju necim mnogo realisticnijim .

:cvet

Ayrton Senna

:pljes: Ko zna!?

U kojoj sam zemlji odrastao, i ¹ta sam sve èuo(manje video), a i po¹to sam dobar deo detinjstva proveo uz policajce...........

Nikad se nezna.......... :1

malena

LJudi ja sam se ekstra navukla na ovu seriju,a neko gore rece Mek je kralj... Slazem se. :Bog

Maslacak

ma dajte ljudi...te serije nemaju veze sa realnoscu u ovom smislu:

forenzicari sigurno ne znaju bas tako SVE i ne mogu iz glave da lupetaju napamet od latinskih naziva buba, hemijskih imena lekova i njihovih nuspojava, do sadrzaja osvezivaca za vazduh...
koliko god sofisticirana tehnika bila, zaista sumnjam da na osnovu, npr LISTA sa mesta zlocina, koji se poklapa sa mrljom na kaputu zlocinca (koji nije oprao kaput :hmm) otkrivaju zlocin, kao i da mogu za pola sata da nadju da su neka tamo zrnca pesak sa ne znam ti ni ja kog ostrva, i to uzimaju kao dokaz... I da koju god dlaku nadju, smatraju je glavnim dokazom, i vrlo brzo otkriju odakle potice... Sve je u ogromnoj meri preterano.

i otkad forenzicari ispituju i hapse osumnjicene?
njihov zadatak je mesto zlocina, i laboratorija.

a kriminalci su se oduvek razvijali uporedo sa tehnikom i policijom, tako da, koliko njih ta serija moze da uplasi, toliko moze i da ih nauci.

Serija je zanimljiva, i zaista teska navlakusa, ali price o tome da to sve bas tako ide (o brzini necu ni da pricam), i da tamo rade samo ljudi sa IQom preko 200 (posto samo neko takav moze onakve zakljucke da donosi)... bajka za malu decu :>

AquArius

ma niko i nije rekao da je to istina,
da je to realnost, da se to tako radi ..

svi smo se slozili da je zabavna ..

Maslacak

znam :happy:
nego napricase nesto u tom clanku kako je sve realno osim brzine...a tek su mi smesni ti studenti sto se guraju da budu forenzicari, pa se posle razocaraju :K
ko kad su se svi primali na medicinu zbog Chicago Hope-a :>

moj favorit bilo i ostalo Odeljenje za ubistva.