Andrija Dra¹koviæ uhap¹en u Frankfurtu

Started by Roben, 15-03-2007, 14:52:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Roben

Andrija Dra¹koviæ uhap¹en u Frankfurtu
(http://nono9.us)
Srpski biznismen Andrija Dra¹koviæ uhap¹en je na aerodromu u Frankfurtu, javila je italijanska agencija Ansa. Istra¾ni organi italijanske policije smatraju Andriju Dra¹koviæa (43) jednim od najznaèajnijih mafija¹kih ¹efova biv¹e Jugoslavije.

Dra¹koviæ je, pre nego ¹to je uhap¹en, avionom doputovao iz Beograda, a nemaèka policija uhapsila ga je na osnovu evropske poternice, na zahtev odeljenja za borbu protiv mafije iz Barija.

Italija ga smatra naslednikom ®eljka Ra¾natoviæa Arkana, biv¹eg komandanta paravojnih jedinica Tigrovi.

Posle Arkanovog ubistva, 15. januara 2000. u Beogradu, Dra¹koviæ je poèeo da se pominje kao jedan od organizatora tog ubistva.

Tokom kasnijeg boravka u zatvoru, svedoèio je na sudjenju za Arkanovo ubistvo. Rekao je da je "dobar sa Radetom Markoviæem", koji je u to vreme bio ¹ef Resora dr¾avne bezbednosti MUP Srbije, i tvrdio da ima znaèku DB koju je dobio tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Dra¹koviæ i njegov kum Aleksandar Goluboviæ optu¾eni su za ubistvo Zvonka Pleæiæa u restoranu "Rojal knez" 11. septembra 2000.

Dra¹koviæ je najpre osudjen na 9,5 godina zatvora, a posle ¾albe branioca, kazna mu je poveæana na 12 godina. Savezni sud je ukinuo presudu i nalo¾io ponovno sudjenje, na kojem su Dra¹koviæ i Goluboviæ oslobodjeni krivice jer su "pucali u samoodbrani", iako je Pleæiæ ubijen s ledja.

Posle nepune èetiri godine provedene u pritvoru, Dra¹koviæ je pu¹ten na slobodu.

Vi¹e puta je bio meta atentata.

Italijanski medjiji su Dra¹koviæa povezivali sa ¹vercom narkotika i cigareta, a tu¾ilac iz Barija Djuzepe ©elzi ispitivao ga je (dok je bio u zatvoru) o ¹vercu cigareta tokom devdesetih godina.

(Beta/MONDO)