Film "300" i reakcije na njega

Started by darusaz, 16-03-2007, 23:21:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

darusaz

TEHERAN - Iran je o¹tro osudio amerièki filmski studio Warner Bros. zbog navodno 'antiiranskog' filma '300', za koji ka¾e da se uklapa u aktualni amerièki 'psiholo¹ki rat' protiv Irana.


ћелави лик са пирсинзима треба да буде наводно персијски цар Ксеркс.... неко је по свој среди помешао фараоне и цареве, пардон цивилизације уопште...

Javad Shamqadri, umjetnièki savjetnik predsjednika Mahmuda Ahmadined¾ada kazao je za agenciju Fars da je film uvreda perzijskoj kulturi.


А ово су персијски војници... у холивудској варијанти, а десно од збиља!

Film Zacka Snydera temelji se na stripu Franka Millera o poznatoj bitci kod Termopila u kojoj se 300 spartanskih ratnika, predvoðenih kraljom Leonidasom, herojski borilo protiv moæne perzijske vojske i time odgodilo napad kralja Kserksa dajuæi Grcima vremena za pripremu protunapada.

Iran dr¾i da je film 'povijesno zastranjenje' i osuðuje ¹to su Perzijanci prikazani vi¹e kao 'ru¾ne i nasilne kreature, a ne kao ljudska biæa'.

Filmska mre¾a Khabar organizirala je i specijalni program u kojem je film ocjenjivan s vi¹e aspekata, a filmski kritièari su ustvrdili da je prikazivanje Perzijanaca kao nasilnika dio amerièke politièke urote kroz holivudsku filmsku industriju.

Velik broj Iranaca u inozemstvu veæ je poèeo kampanju pozivajuæi na slanje elektronskih poruka kompaniji Warner Bros. zbog uvrede perzijske kulture i povijesti.

Protekli vikend u SAD-u bio je prema zaradi najuspje¹niji vikend u o¾ujku u povijesti! Ratni ep "300" bez velikih zvijezda u postavi, koji se bazira na prièi o bici kod Termopila, tijekom prvog vikenda zaradio nevjerojatnih 70 milijuna dolara, a navodno je na snimanje potro¹eno samo 65 milijuna.


Izvor : www.totalportal.hr

Darker

Jeap, nisu imali pametnija posla, ba¹ su hteli da naprave antiiransku kampnaju, zli ameri, sram ih bidnulo...

mikele

Film "300" puni bioskope u SAD
(http://nono9.us)

Za samo dve nedelje prikazivanja u Severnoj Americi (SAD i Kanada) film "300" o epskoj bici brojèano slabijih Spartanaca protiv Persijanaca u Termopilskom klancu, zaradio je neverovatnih 127,5 miliona dolara.

Film ili bolje reæi filmski spektakl je uradjen prema grafièkoj noveli Frenka Milera, poznatog po sjajnom filmu "Sin City" (Grad greha).

Medjutim, film je dobio i "vetar u ledja" veæ u prvoj nedelji prikazivanja, jer su ga vlasti Irana ¾estoko kritikovali, nezadovoljni zbog toga ¹to su Persijanci, kako to Teheran smatra, prikazani "kao divljaci".

Predstavnik za kulturu iranskog predsednika Mahmuda Ahmadine¾dada opisao je film kao "amerièki psiholo¹ki rat protiv Irana".

"Amerièke vlasti za kulturu misle da mogu da izvræu istoriju Irana i vredjaju na¹u civilizaciju", izjavio je D¾avad ©amahdari.

Negativna reklama je takodje dobra reklama, rekli bi marketin¹ki struènjaci.

"300: Bitka kod Termopila" biæe premijerno prikazan 28. marta u Centru "Sava", a pu¹tena je i srpska verzija sajta o filmu na adresi www.300bitkakodtermopila.com

Drugoplasirana na blagajnama amerièkih i kanadskih bioskopa je komedija "Wild Hogs", koja je za tri nedelje prikazivanja zaradila 104 miliona dolara.

(MONDO)

cvjetic

ja idem odmah da gledam! :loptica :loptica
gledala sam trailer neki dan u Tuckwood-u,i nevjerovatan je... puc puc puc

jedva cekam!

vladimir

Jo¹ ako je neko èitao knjigu "Ognjena kapija" Stivena Presfilda, razumeæe za¹to je ovoliko interesovanje za ovaj film. :loptica :loptica :loptica

Korisnicko Ime

Pa dobro
"Ognjena kapija" nije bas ovoliko nasminkana...

vladimir

Naravno, to je ipak Holivud. :wink:
Ali, knjiga je vrhunska!Ako je film upola tako dobar kao knjiga...:T :T :T :T

pop

"Ognjena kapija" je fenomenalna knjiga, a Presfild je godine utrosio istrazujuci cinjenice kako o Spartancima i saveznicima, tako i o Persijancima. U knjizi se nalazi i opsiran portret Kserksa koji uopste ne odgovara ovom celavom gore na slici. Film jeste radjen po stripu, ali sam negde procitao da je strip napravljen prema knjizi "Bilo ih je tri stotine", koja se takodje bavi bitkom u Termopilskom klancu.

Sto se tice verodostojnosti likova, ne bi bilo prvi put da Holivud 'pobrka lonchice', ali to apsolutno nije razlog da se film ne pogleda jer, koliko mogu da procenim sa trejlera, sve izgleda nevidjeno dobro. Nista manje nisam ni ocekivao od kreatora 'Sin city'-ja.

mikele

Ја сам пре неки дан купио карте за премијеру јер овај филм не сме да се пропусти. :loptica
А Холивуд,као Холивуд,увек уке*а причу са својим глупостима.Слушао сам неке критике на ХРТ-у.Неки критичар каже све је супер,али када човек гледа оне Спартанце,као да гледа неку рекламу за бодибилдинг клуб.Какав краљ,ја сам се ваљао када сам то чуо. :trfr:
А књига коју спомињете је најбољи историјски роман који је икада написан.Човек је тако описао битку да сам имао осећај као да сам био тамо на лицу места.Књига је стварно врх и препоручујем је свима који је нису прочитали,а љубитељи су историјских романа.
Ако некога интересује тематика око старог Рима,препоручујем да прочитате књиге(има их 4) под називом ''Император'' од Кон Игулдена,стварно су екстра.

zabica

drugar je skinuo sa neta film jer je lud za spartom i slicnim stvarima, i odgledao ga je vec dva puta  :smekerica:
kaze da je super, a gledao je bez titla ali je kako kaze mogao sve da razume. uglavnom, super utisci


mene licno nesto ne privlaci da ga gledam, ali vidim da cu biti  naterana  :K

pop

Bitka kod Termopila

Premijera filma „300“ Zaka Snajdera biæe odr¾ana 28. marta u Centru „Sava“. Ovaj film o legendarnoj bici kod Termopila izmeðu Spartanaca i Persijanaca nastao je prema istoimenoj grafièkoj noveli Frenka Milera.

Inspirisan uspehom filma „Grad greha“ Roberta Rodrigeza, koji je takoðe zasnovan na Milerovom stripu, ekranizaciji stripa „300“ pristupio je Geri Snajder, inaèe poznat kao reditelj reklama i spotova. Nastao je vizuelno ubedljiv i moæan film, èiju snagu dodatno uveæava mitska prièa o junaèkoj borbi trista Spartanaca predvoðenih kraljem Leonidom protiv vi¹estruko nadmoænijeg persijskog neprijatelja na èijem je èelu bio kralj Kserks.“Nisam hteo da snimim film koji izgleda kao fotografija, veæ da vas prenesem u svet koji je Frenk stvorio u svom stripu“, rekao je Snajder. „Ovo nije istorijska drama. Prièa nije linearna, niti je namera bila da bude sasvim istorijski taèna. Na¹ cilj je bio da stvorimo iskustvo drugaèije od bilo èega ¹to ste ikada videli.“ Glavne uloge tumaèe D¾erard Batler (Leonida), Lena Hedi (kraljica Gorgo) i Dejvid Venam (Dilios). Inaèe, kuriozitet je da su iranske vlasti protestovale zbog toga ¹to su Persijanci u filmu prikazani kao èudovi¹ta, a ne ljudska biæa, ¹to je predsednik Ahmedined¾ad protumaèio kao amerièku propagandu.

Strip „300“

Luksuzno izdanje grafièke novele „300“ Frenka Milera objavio je „Beli put“. Kritièari ka¾u da je Milerov crte¾ u ovom stripu nalik onom u njegovom drugom poznatom delu „Grad greha“. Miler ka¾e da je jo¹ kao deèak bio fasciniran bitkom kod Termopila, tom „najboljom prokletom prièom koje se ikad domogao“, a koju je poneo iz detinjstva, gledajuæi film „300 Spartanaca“ iz 1962. godine.


izvor www.blic.co.yu

Ariel

ljudi film je odlièan... i to je sve ¹to æu vam reæi  :wink:

vladimir

Definitivno su mi ekstra utisci nakon filma!
Obavezno pogledati!!! :Bog :Bog :Bog

willie the scot

hm...suvishe americkih poklicha,film je radjen kao ekranizacija stripa,sa sve sloumoushnima a persijanci liche vishe na orke iz gospodara prstenova nego na ljude....a saundtrek je neverovatno slican gladijatorovom,cak je zavrsna spica identicna.slab pokusaj da se izdigne iz tipicnog istorijskog spektakla holivudske kaljuge.knjige rulz!

cvjetic

idem veceras,idem veceras,jeeeeeeeeee :loptica :loptica :loptica :loptica