Srpsko-crnogorki jezik, zelja predsednika Vujanovica

Started by darusaz, 18-03-2007, 10:33:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

darusaz

Црногорски председник Филип Вујановић изјавио је данас да преферира компромисно решење и дефинисање српско-црногорског језика као службеног језика у Црној Гори. Вујановић је рекао да би волео да се у новом уставу службени језик назове црногорски, по имену државе, али да процењује да то није могуће, па преферира компромисно решење. „Ако желимо двотрећинску већину у парламенту за нови устав, онда морамо тражити компромисна решења”, казао је Вујановић Телевизији Црне Горе (ТВЦГ). Вујановић је поновио да се ради о јединственом језику, који има четири назива на простору бивше Југославије и подсетио да су све бивше југословенске републике које су прогласиле независност службени језик назвале именом државе.

Црногорски председник казао је да је за компромис, који би био наставак вишедеценијског компромиса о језику који је постојао у време бивше Југославије и оценио да су управо лингвисти дали „зелено светло” да се тада службени језик зове српскохрватски.

„Српскохрватски је дуго био језик који се тако означавао и не видим зашто се сада на простору Црне Горе не би могла употребити компромисна формулација црногорско-српски”, казао је Вујановић.

Он је објаснио да тај назив уважава и оне који свој језик доживљавају као српски, као и оне који га зову црногорским.

Власт и опозиција споре се око назива службеног језика у уставу, јер владајућа коалиција жели да га назове црногорски по имену државе, а опозиција инсистира да службени језик, као и до сада, остане српски.

Опозиција се позива на попис из 2002. године на коме је 63% становништва навело да говори српским језиком и поручује да, у случају одбијања њиховог захтева, неће гласати за устав. (Танјуг)

mikele

Можда је ово и најбоље решење,да сви буду задовољни. :hmm
Мада звучи мало безвезе,српско-црногорски :T

Smrda

jos ce da bude pitanje
da li je srpsko-crnogorski ili crnogorsko-srpski? :roll:

darusaz

Quote from: smrda on 18-03-2007, 15:09:48
jos ce da bude pitanje
da li je srpsko-crnogorski ili crnogorsko-srpski? :roll:
Смрдо, па то је сјајна идеја. :)

Masha

Juupiii, sad mozemo reci da govorimo jos jedan jezik  :K

Smrda

ma da balkanski poliglotizam!!! :roll: :K

samo jos i sa makedoncima da nadjemo neki zajednicki termin i eto....

Masha


wolfeitzckie

Со тешката говорната мана!

mikele

Не дирај те ми Македонце,да не буде  :batina :batina  puc  :batina :batina

Roben

македонци су најјачи народ на свету  :loptica :loptica :loptica
али микеле има само 50% те крви, тако да је мало гори  :K :K :K
одо у  :OFF

Darker

Не разумем матерњи

Таман се натерах да урлам у сироту слушалицу док разговарам с фамилијом из Црне Горе, кад ето ти нове муке. На страну то што ме слабо чују, стисле су их године. Него поврх свега, однедавно, веле да ме и мало шта разумеју, мада ми је дикција течнија од Мораче. Кажу да с муком разаберу тек покоју реченицу овог „мог” језика, јер одсад и то мало што чују разумеју само ако је на њиховом, „матерњем”...
Завршим разговор и збуњено гледам у телефон! Први пут се срећем с тим егзотичним језиком, а опет их све разумем. Без муке. Не схватам. Или сам ја то притајени језички капацитет или је ту неко поблесавио?!

Заклео бих се да ме је деда, илити ђед, с окна те исте куће дозивао једнако мојим и његовим, српским језиком! Какав црни и накарадни „матерњи”, осим ако се не рачуна то што је у љутњи знао нас децу да отера у три лепе „матерње” или нешто томе налик. Па опет и то на чисто српском језику.

Елем, бацили се интензивно ових дана полазници „Дукљанске академије наука и умјетности” на велики поса’. Раскорењују Црну Гору, као што се пред пролеће требе ливаде. Описмењују и Његоша и Вука и Марка Миљанова и приде целокупну историју и битисање једног поштеног и доброг народа. Натераше српски језик у хајдучију по црногорском кршу па му ни тамо не дају мира, већ му спремају заседе да га лингвистичким мочугама утуку, ако однекуд извири.

Да није жалосно било би, не смешно, већ јадно. Ништа мање. Декретом ће, ил’ уставним актом, учинит’ да све занеми?! И они, наравно. Нити су матерњи до јуче говорили, нити су на њему стицали те дипломе које их данас квалификују да раде лоботомију насуво, целом народу.

Да не буде забуне, нема ово везе с проклетим шовинизмом ил’ сличним глупостима, већ с непорецивом истином – о Црној Гори, пупчанику и српском језику. Нису ти вајни академици, ни ти властодржни политичари поносни очеви којима је богомдано да пресеку и подвежу тај пупчаник!

Нити је у свему овоме иоле битно ко се изјашњава као Црногорац, ко као Србин из Црне Горе, Бошњак... Нити ко се и од кога и због чега отцепио. Не крсти се језик именом државе, већ гласом народа. И по Божјим и по људским законима. Народ Црне Горе је у овом случају глас дао српском језику. Огромна већина. Чак и завидан проценат оних који су били за државну независност. Не мешају људи „бабе и жабе”.

Знају да ни у огледалу неће имати одраза, нити на сунцу сенке прозборе ли „матерњим”. Вриснуће тишину...

Не могу, а да не завршим стихом који сам, у колашинским брдима, научио од својег оца, којем је пак његов отац оставио од праотаца у аманет: „Гусле моје од јавора сува, вас је Србин пет векова чува...”

Не одричем се ја Црне Горе, не дај Боже. Нити то чиним у име некога. Само ми је заморно да с фамилијом комуницирам као са марсовцима. Боле руке од толике приче, а и не бих да ми Телеком то тарифира као међугалактички разговор...

Михаило Меденица
[објављено: 15.03.2007.] Politika

Smrda

hahahahahahahahhahahahhahhaha
sve co'ek rece! :Bog
tj,kako se ovo kaze po CG??!?!?! :hmm :hmm

Vampire 666

Balkanska patetika...Zamislite da je svaka drzava u kojoj je glavni jezik spanski ili engleski imenovala isti po imenu drzave...

Bred


mikele

Quote from: Vampire 666 on 19-03-2007, 07:18:06
Balkanska patetika...Zamislite da je svaka drzava u kojoj je glavni jezik spanski ili engleski imenovala isti po imenu drzave...
То си добро рекао.
Јбга,када смо сви ми из бивше СФРЈ сувише поносни и пркосни,бусамо се у груди некаквим вредностима које уопште и немамо.Али зато је битно да свако има свој језик,па тако од једног српско-хрватског добисмо 6 језика. :pljes: :pljes: :pljes:
Било би испод части да Црногорци причају српским језиком.Који бре понос? :bljak: :bljak: