©ta su dogovorili Karad¾iæ i Holbruk?

Started by Roben, 21-03-2007, 14:46:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

©ta su dogovorili Karad¾iæ i Holbruk?

Nekada¹nji predsednik Republike Srpske Radovan Karad¾iæ i tada¹nji amerièki ambasador u UN Rièard Holbruk potpisali su 5. maja 1996. godine sporazum kojim je predvidjeno da se Karad¾iæ povuèe sa funkcija i preseli na "usmeno dogovorenu lokaciju u RS ili SR Jugoslaviji", tvrdi banjaluèki list
"Fokus".

Taj dnevnik tvrdi da poseduje kopiju sporazuma, prema kojem bi Karad¾iæ trebalo da se povuèe iz javnog ¾ivota, a druga strana se obavezuje da mu obezbedi uslove da izdr¾i ¾ivot u izolaciji.

Prema sporazumu, èiji je faksimil objavio taj list, Karad¾iæu je trebalo da bude obezbedjeno 600.000 dolara u lokalnoj valuti, na ime tro¹kova ¾ivota za period od ¹est godina i dodeljen rezidencijalni objekat na lokaciji u Republici Srpskoj ili SRJ koja je prethodno dogovorena usmenim putem.

"Tu lokaciju èuvaæe najmanje ¹est ljudi, koji su du¾ni da ga obaveste o svakom eventualnom naru¹avanju njegove bezbednosti", navedeno je u sporazumu.

Sporazum je potpisan 5. maja 1996. godine, u 3.30 èasova posle ponoæi, u mestu koje se ne navodi, èime se Karad¾iæ obavezao da æe podneti ostavku na sve dr¾avne i partijske funkcije.

Kako pi¹e list, Karad¾iæ je ispo¹tovao dogovor i 30. juna 1996. godine se povukao iz javnog ¾ivota, ali se prethodnim sporazumom obavezao da do podno¹enja ostavke neæe donositi partijske i dr¾avne odluke i da neæe uticati na druge da ih donesu.

Sporazumom je Karad¾iæu zabranjeno davanje intervjua i izjava, lièno ili preko posrednika. Holbruk je u tom dokumentu potpisao i obavezu amerièke administracije, koja se odnosi na politièki i bezbednosni deo, kao i na deo koji Karad¾iæu omoguæava "pristojne uslove ¾ivota".

Kako je navedeno, Karad¾iæ je izdejstvovao da amerièka administracija ne utièe na Srpsku demokratsku stranku, niti da radi na rasformiranju te stranke na èijem je èelu bio.

Radovan Karad¾iæ i Rièard Holbruk saglasili su se da je sporazum trajan i da æe se svako njegovo naru¹avanje tretirati prema "Internom pravilniku" i biæe sankcionisano trenutno. U prevodu to bi znaèilo da æe Karad¾iæ biti uhap¹en odmah, prenosi "Fokus".

Luka Karad¾iæ potvrdio postojanje sporazuma

Da postoji sporazum potvrdio je banjaluèkom listu i Karad¾iæev brat Luka, koji je rekao da je jedan od svedoka tog sporazuma i "gospodin Nade¾din, koji je bio ¹ef kabineta Slobodana Milo¹eviæa".

Prema njegovim reèima, sa sporazumom su upoznati i tada¹nji ruski ministar inostranih poslova Jevgenij Primakov, kao i tada¹nji specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za biv¹u Jugoslaviju Torvald Stoltenberg koji ga je èak objavio u svojoj knjizi.

"Sporazum je takodje predvidjao da se Radovan povuèe sa svih politièkih i dr¾avnih funkcija i da ne daje izjave za medije, a zauzvrat oni æe njega osloboditi Haga, neæe ga juriti i povuæi æe optu¾nicu", rekao je za "Fokus" Luka Karad¾iæ.

On je, medjutim, naveo da nije upoznat sa detaljima ugovora, a posebno ne sa lokacijom gde je Radovan udomljen.

Luka Karad¾iæ je pozvao Holbruka da javno ka¾e i objavi detalje "takozvanog d¾entlmenskog sporzuma, koji je potpisao s mojim bratom Radovanom".

Vi¹e biv¹ih zvaniènika RS i tada¹njih saradnika Radovana Karad¾iæa i ranije je iznosilo tvrdnje o postojanju tog sporazuma, dok Holbruk to odbacuje.

Radovan Karad¾iæ je jedan od ¹estorice optu¾enih koje jo¹ tra¾i Ha¹ki tribunal.

(MONDO)

lijepa bosanka

Pa ja sam to sumnjala od poèetka...i stalno govorim da postoji neki dogovor!!!!
Pametnica!!!! :smekerica:

Bred

Pa i meni je bilo malo sumnjivo sto su se njih dvojica tek tako, bez mnogo halabuke povukli iz javnog zivota... mozda sam to vec negde i napisao..

Roben

SAD demantuju sporazum sa Karad¾iæem

SAD su u petak demantovale postojanje zvaniènog dokumenta kojim navodno garantuju bezbednost biv¹em lideru bosanskih Srba Radovanu Karad¾iæu, optu¾enom za genocid, u zamenu za njegovo povlaèenje iz javnog i politèkog ¾ivota.

"To je potpuno netaèno", rekao je novinarima portparol amerièkog Stejt departmenta ©on Makormak.

Prema njegovim reèima, SAD nisu, niti æe dozvoliti "ratnim zloèincima da izbegnu pravdu".

"Nastaviæemo da tra¾imo njegovo pojavljivanje pred Tribunalom u Hagu, kako bi mu bilo sudjeno za zloèine koje je poèinio", kazao je Makormak.

Portparolka biv¹eg amerièkog posrednika za Balkan Rièarda Holbruka u èetvrtak je rekla da su informacije o postojanju sporazuma izmedju SAD i Karad¾iæa "ogromna izmi¹ljotina".

Crnogorski dnevni list "Republika" u èetvrtak je objavio da se Karad¾iæ, koga je ha¹ki tribunal optu¾io za zloèine protiv èoveènosti i genocid, povukao iz politièkog ¾ivota u zamenu za garancije za svoju bezbednost, koju su mu navodno pru¾ile SAD.

Prema tom sporazumu, Rièard Holbruk je navodno garantovao Karad¾iæu da neæe biti uznemiravan ako se povuèe iz javnog i politièkog ¾ivota.

Ha¹ke begunce Karad¾iæa i biv¹eg vojnog komandanta bosanskih Srba, generala Ratka Mladiæa, tribunal u Hagu je 1995. godine optu¾io, izmedju ostalog, za genocid u Srebrenici.

(Beta)

Bred