Avion JAT-a leteo sa rupom na repu

Started by Roben, 21-03-2007, 14:48:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

[OFF]darusaz, batali farmaciju i predji na prava :K[/off]

darusaz

Quote from: Bred on 12-06-2007, 16:27:49
[OFF]darusaz, batali farmaciju i predji na prava :K[/off]
Бред, мај френд,то ми је рекло на десетине људи. Али нека, штета је после 3 године студија. :)

benefit

Jat: Nije bilo kontakata sa Er1-om
15:12 | Izvor: FoNet, Beta 
Beograd -- Poslovodstvo srpske aviokompanije o privatizaciji nije razgovaralo ni sa jednim italijanskim avioprevoznikom, pa ni sa Er1.


Jat je pro¹le godine imao profit od 3,8 miliona evra, a dug kompanije iznosi 209 miliona evra
Beogradski nedeljnik Ekonomist magazin objavio je, pozivajuæi se na informacije iz poslovnih krugova, da je privatna italijanska kompanija Er1 zainteresovana za kupovinu Jata.

Generalni direktor Jat ervejza Neboj¹a Starèeviæ je naveo da su osim ruskog Aeroflota i Er Indije jo¹ neke strane kompanije izrazile interesovanje za strate¹ko partnerstvo ili kupovinu Jat ervejza, ali nije ¾eleo da navede njihova imena.

Generalni direktor Jata ka¾e da oèekuje da æe Vlada Srbije odluku o naèinu privatizacije Jata i eventualnom raspisivanju tendera doneti do kraja meseca i dodaje da postoji moguænost da dr¾ava zadr¾i udeo u vlasnistvu kompanije, a da æe velièina tog udela zavisiti od dogovora sa potencijalnim partnerom i njegovim investicionim planovima.

Er Indija je u pismu o namerama potpisanom pre oko pola godine izrazila interesovanje za strate¹ko partnerstvo sa Jatom i osnivanje zajednièke kompanije sa sedi¹tem u Beogradu, dok je Aeroflot nedavno uputio ponudu Vladi Srbije.


Ruska kompanija, prema navodima ministra za infrastrukturu Velimira Iliæa, ¾eli da kupi Jat ervejz, zadr¾i sve zaposlene, vrati dugove srpskog avioprevoznika i kupi nove letelice.

U Jatu su naveli i da su pre oko dve sedmice u Soèiju potpisali pismo o namerama za partnerstvo i sa Aeroflotom. „Ko god kupi Jat moraæe da investira najmanje 150 miliona evra. Izgleda da je Aeroflot spreman za to“, rekao je Starèeviæ.

On procenjuje da Jat ne vredi vi¹e od 112 miliona evra i da su potencijalni investitori zainteresovani za Jat kako bi sebi obezbedili povoljan polo¾aj na balkanskom tr¾i¹tu.

Jat raspola¾e sa 13 aviona Boing 737 i èetiri ATR-72, uglavnom starijim od 20 godina, a pro¹le godine je imao 1,2 miliona putnika i profit od 3,8 miliona evra, nakon ¹to je 16 godina bele¾io gubitke. Dug kompanije iznosi 209 miliona evra.

Aviokompanija Er1 je regionalni italijanski prevoznik u privatnom vlasni¹tvu koji iz Rima leti za Bari, Bolonju, Brindisi, Kataniju, Firencu, Ðenovu, Milano, Napulj, Palermo, Trst, Veneciju, ali i za Atinu, Barselonu, Berlin, Kopenhagen, London i Pariz.


tarantulica

Nekad i sad...





Osam decenija "Jat ervejza"


Nacionalna aviokompanija "Jat ervejz" obele¾ava 80. godinu postojanja i uspostavljanja civilnog vazdu¹nog saobraæaja u Srbiji.

"Jat ervejz" je naslednik Dru¹tva za vazdu¹ni saobraæaj "Aeroput", koje je osnovano 17. juna 1927. godine, kao 10. kompanija u Evropi i 21. u svetu.

Februara sledeæe godine, otvorena je prva domaæa vazdu¹na linija izmedju Beograda i Zagreba, dok je izmedju dva rata "Aeroput", pored brojnih linija unutar Kraljevine Jugoslavije, odr¾avao saobraæaj za Beè, Solun, Sofiju, Prag, Budimpe¹tu i Tiranu.

Posle Drugog svetskog rata, 1. aprila 1947. formiran je "Jugoslovenski aerotransport", dana¹nji "Jat ervejz", koji je u drugoj polovini osamdesetih godina sa flotom od 33 aviona, na vi¹e od 300 redovnih linija, prevozio skoro pet miliona putnika godi¹nje, ¹to ga je svrstavalo medju 12 najveæih kompanija u Evropi i tridesetak u svetu.

"Jugoslovenski Aerotransport" promenio je ime u "Jat ervejz" 8. avgusta 2003. godine.

Flota nacionalne aviokompanije sada broji 12 letelica, osam "boinga 737" i cetiri ATR-72, sa kojima saobraæa prema vi¹e od 30 odredi¹ta u 26 zemalja Evrope, Bliskog istoka i severne Afrike.

Srpski avioprevoznik je pro¹lu godinu, po prvi put posle 16 godina gubitaka, zavr¹io pozitivnim finansijskim rezultatom i dobitkom od 3,8 miliona evra uz poveæanje broja prevezenih putnika za 17 odsto, na vi¹e od 1,2 miliona.

Osmu deceniju postojanja "Jat ervejz" æe proslaviti sveèano¹æu u Narodnom pozori¹tu u Beogradu.

(Tanjug)

Masha

Zbog kvara Jatovog aviona, 140 turista iz Srbije 20 sati na aerodromu u Atini

Preselo im letovanje

Oko 140 putnika iz Srbije provelo je juèe gotovo dvadeset sati na atinskom aerodromu, na koji je „Jatov“ avion na èarter letu Hurgada - Beograd, zbog kvara elektriènih instalacija, prinudno sleteo.
Preksinoæ, oko pola jedan posle ponoæi putnici, koji su u panici i neverici primili vest o kvaru, sleteli su na aerodrom u Atini. U tranzitnom delu aerodroma bili su do sinoæ u 20.40, kada je drugi avion nacionalne aviokompanije do¹ao po njih.
- U¾as, ovo je stra¹no. Gospoda iz predstavni¹tva „Jata“ ka¾u da rade sve ¹to mogu, ali su nam i rekli da treba da budemo zahvalni ¹to nas nisu ostavili u „koko¹injcu“ kao pro¹le godine?! Ja sam sa dva mala deteta i za ovo letovanje smo odvoljili ogroman novac i puno toga se odrekli da bismo do¾iveli ovakvo nepo¹tovanje! Deca su malo i odspavala u VIP salonu, ali mi smo potpuno istro¹eni - rekla je „Blicu nedelje“ Dragana Ðorðeviæ, jedna od putnica.
Na pitanje kakva je bila reakcija na vest o kvaru na avionu, Dragana ka¾e da se potpuno prestravila, posebno jer je putovala sa decom.
- Na 11.000 metara su nas jednom nerazumljivom reèenicom obavestili da æemo prinudno sleteti u Atinu zbog kvara. A takav nam je bio i poèetak putovanja. Trebalo je da poletimo u 6.40 sati, ali je avion kasnio vi¹e od tri sata zbog navodnog problema sa sistemom za hlaðenje - dodaje Dragana.
To je potvrdila i Violeta Bulatoviæ, koja je potpuno razoèarana jer je polazak za Beograd èitav dan samo odlagan.
- Najte¾e nam pada to ¹to se veæ dvadesetak sati kreæemo u krugu od 50 metara i vi¹e ne znamo ¹ta æemo sa sobom - rekla je ona.
Na pitanje kakvo je stanje meðu putnicima, Zoran Nada¾din, predstavnik „Argus tursa“, koji se zajedno sa turistima na¹ao u nemilosti na atinskom aerodromu, rekao je da je naravno bilo nervoze buduæi da su ih iz „Jata“ malo „vozali“ i stalno pomerali let za Beograd.
- Prvo su nam rekli da æemo nastaviti odmah ujutru, pa u 11 pre podne, pa je to pomereno za uveèe. Sad, ¹ta je tu je - rekao je Nada¾din. Njegov kolega Sa¹a Vuèkoviæ objasnio je da su, èim su preksinoæ oko pola jedan saznali da su im putnici prinudno sleteli u Atinu, stupili u kontakt s ambasadom u Grèkoj kako bi im obezbedili hotelski sme¹taj dok se ne re¹i problem s avionom.
- Oèigledno kvar na avionu nije bio jednostavan, èim nije mogao da se servisira na licu mesta. Zato smo odmah poku¹ali da im ubrzanom procedurom pribavimo vize i smestimo ih u hotel, jer ovako ne mogu da izaðu iz aerodroma, meðutim, to nije bilo moguæe - rekao je Sa¹a Vuèkoviæ.
Zoran Markoviæ, ¹ef konzularnog odeljenja u Atini, pak, ka¾e da su od putnika, a ne od agencije saznali ¹ta se dogodilo.
- Javili su se ambasadi za pomoæ, a mi smo odmah stupili u kontakt sa „Argus tursom“ i „Jatovim“ predstavni¹tvom, èiji je direktor proveo èitavu noæ s putnicima. Aerodrom niko nije smeo da napusti jer su u zoni ©engena, a nemaju grèke vize - rekao je Markoviæ „Blicu nedelje“, dodajuæi da je samo deo putnika bio u VIP salonu, jer nije bilo mesta za tako veliku grupu.
Neposredno pre nego ¹to je avion trebalo da stigne, Slavko Lamba¹a, direktor predstavni¹tva „Jata“, potvrdio je da je atmosfera „potpuno umorna“.
- Svi su istro¹eni, a i mi s njima. Veæi deo putnika je sa nama, dobili su hranu i piæe. Meðu putnicima je sedmoro dece i sve njih smo smestili u VIP salon - rekao je Lamba¹a, dodajuæi da su se putnici ¾alili jer im prtljag ostao u avionu, pa ne mogu da doðu do lekova i ostalih potreb¹tina.
Muke putnika, trebalo je da budu okonèane sinoæ oko 21 sat.

Uèestali kvarovi

Ovo nije prvi put da se „Jatovi“ avioni prinudno prizemljuju zbog kvarova. Pre mesec dana na letu iz Londona pilot je nakon samo pet minuta u vazduhu odluèio da se vrati na londonski aerodrom „Hitrou“, zbog problema na motoru. Takoðe, jedan od „Jatovih“ boinga 737 od polovine aprila do polovine maja leteo je sa tehnièkom gre¹kom na motorima. Propust su napravili mehanièari „Jat tehnike“, koji su na jedan motor postavili oba krilca za spreèavanje turbulencije, dok na drugom nije bilo nijednog!
Godine 2004. èak se desilo da se u tri dana pokvare dva „Jatova“ aviona, na letovima iz Rima i Pariza. U „Jatu“ ka¾u da je proseèna starost aviona dvadesetak godina.

Procedura nala¾e sletanje

Mirjana Dragoviæ, PR „Jata“, objasnila je za „Blic nedelje“ da je do¹lo do tehnièkog kvara na elektriènim instalacijama aviona boing 737 400, a u takvim sluèajevima procedura nala¾e da se avion prinudno spusti na zemlju zarad bezbednosti putnika. Isti avion je, inaèe, u voznom stanju i juèe se bezbedno vratio u Beograd, naravno prazan. Avion boing 737, koji je juèe putovao za Bodrum, odmah po povratku u Beograd oko 16.20 sati krenuo je put Atine da pokupi putnike.

izvor www.blic.co.yu

Darker

Æuti, dobro je, ja mislio da nisu ni stigli do Hurgade... :K

AquArius

Cu' leteo s rupom.
Leti s rupom!

Jadni ljudi.
Poludeli ljudi.

Nego, stvarno pocinjem da verujem
- sto bolja reklama, to gora (po vas) usluga ..

Coca-Cola .. JAT ..

Bred

Quote from: AquArius on 01-07-2007, 11:15:12

Nego, stvarno pocinjem da verujem
- sto bolja reklama, to gora (po vas) usluga ..

Coca-Cola .. JAT ..

:pljes:

sad samo ocekujemo drvenoh jatovog advokata darusaza... :K

jecapereca

Bitno je da direktor JAT-a ima najjacu platu u zemlji a sto avioni lete sa rupom u repu i ne samo to vec su sve to totalni krsevi,  to je toliko marginalno..

Bred


darusaz

#40
Кашњења у чартер саобраћају до 2 сата су нормална на Западу.

Једина кривица националног авиопревозника је та што је максимално упослио целу флоту и што ваздухоплови проводе и по више од 12 сати дневно у лету, па су кварови учесталији. :) Срећом ту је Јатова чувена механика, а и пилоти. Ништа се трагично се, Богу хвала неће десити.

А није Јатова кривица што нама треба виза за Грчку... Мада  постоје различита гледишта о томе да ли је неко био дужан да обезбеди путницима хитне транзитне визе по слетању у Атину...

Bred

Aha, a putnicima nek je Bog u pomoci. Ako su avioni stari i ne mogu vise da se "krpe", onda treba to tako i reci-zao nam je, nemamo aviona, snalazite se kako znate i umete.  Ali kod nas dok se ne desi neka tragedija-niko nece reagovati.

josefina87

Quote from: Bred on 04-07-2007, 13:44:39
Aha, a putnicima nek je Bog u pomoci. Ako su avioni stari i ne mogu vise da se "krpe", onda treba to tako i reci-zao nam je, nemamo aviona, snalazite se kako znate i umete.  Ali kod nas dok se ne desi neka tragedija-niko nece reagovati.
srbija .blah.

darusaz

Бреде,неће се десити трагедија. Јат Ервејз је и дан данас међу најбезбеднијим авиокомпанијама на свету, што се не може рећи за Аерофлот који је заинтересован да га купи. Ја стичем утисак да је путницима важније да по сваку цену авион полети.Мислим заиста... Авион ће полетети онда када прође све провере по стандардима произвођача, па макар се на то чекало сатима, иначе ништа од полетања. А слетеће на први аеродром онда када неки од система у авиону откажу, па макар то био и систем за климатизацију.

Bred

Ok, daj Boze da je tako darusaz. :wink: :)