Tvrðava

Started by Korisnicko Ime, 22-03-2007, 21:48:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Kada sam se doselio na Doræol nisam mnogo obraæao pa¾nju na Kalemegdanski park iako se on nalazi takoreæi preko puta moje kuæe. Nisam imao naviku da se ¹etam po njemu iako sam skoro svakodnevno odlazio tamo na tenis. Odem, odigram i pravac – kuæi. Sam park sam do¾ivljavao kao utoèi¹te besposlenih penzionera, parova koji nemaju prostor za upra¾njavanje svojih ljubavnih potreba i raznih manijaka. Usto, smatrao sam kako to mesto isuvi¹e dobro poznajem da bih se upu¹tao u nekakvo novo viðenje Kalemegdana.         

Meðutim, pre izvesnog vremena pa¾nju mi je privukla èinjenica da se sa Kalemegdanom ne¹to de¹ava. Prvo je raskrèen i prilièno sreðen Donji grad a onda je poèela rekunstrukcija pojedinih delova tvrðave. Stambol kapija, pa zid ispred Sahat kule, delovi bedema oko ko¹arka¹kih terena. Zastao sam jednom prilikom pored èoveka koji je radio na restauraciji unutra¹njosti Stambol kapije i poèeo da se raspitujem o radovima. On mi je objasnio kako poku¹avaju da naprave smesu maltera koja najvi¹e odgovara originalu iz vremena kada je graðevina nastala. Iz nekog razloga, mene je posao koji je taj èovek, napredujuæi brzinom kornjaèe, tako bri¾ljivo i pedantno obavljao veoma impresionirao pa sam poèeo sve èe¹æe da zadr¾avam pogled na radovima koji su bili u toku.         

A onda su pro¹le godine poèeli obimna rekonstrukcija zida koji opasuje Barutanu i radovi oko Mraène kapije pored Save. Ni sam ne znam od kada, a jo¹ manje za¹to, poèeo sam skoro svakodnevno da odlazim na Kalemegdan i pomno pratim radove na tim lokacijama. Usput sam nekoliko puta svratio u izlo¾beni prostor ispod Sahat kule i pa¾ljivo prostudirao makete koje su predstavljale razne faze razvoja tvrðave. Napolju, ona se ponovo raðala iz korova i ðubri¹ta, kojim su njeni temelji godinama skrivani, i poèela polako da raste u vis, pojavljujuæi se u svoj svojoj lepoti. Od pre izvesnog vremena, moram priznati, postao sam njome - opsednut.         

Te¹ko je govoriti o sopstvenim opsesijama, ali poku¹aæu da objasnim ¹ta me je toliko omaðijalo na tvrðavi. Pre svega, u njoj sam proveo detinjstvo. Kao ¹to rekoh, bilo je to zapu¹teno mesto, puno prljav¹tine i divljeg rastinja koje je skoro sasvim pokrilo lepoticu. Za nas klince ta d¾ungla je, naravno, predstavljala pravi raj.  Probijajuæi se kroz ¹iblje i gazeæi odbaèene binde,  do¾iljavali smo uzbuðenje koje je mirisalo na slobodu. Posebno smo u¾ivali u lovu na "ra¹omonce" (voajere) koji su se tuda smucali u potrazi za ljubavnim parovima. Zagorèavali smo im ¾ivot prepadajuæi ih ba¹ kada bi bili na domaku cilja a zaljubljene oslobaðali napasti. Ali sada, kada vidim ¹ta je sve bilo skriveno ljudskim nemarom, odsustvom elementarnog oseæanja za lepotu, èini mi se da bih ¾rtvovao sve deèije dane samo da do¾ivim trenutak u kome æu Kalemegdansku tvrðavu sagledati u njenom punom sjaju. U njenom ponovnom dizanju iz ni¹tavila ima neke simbolike, kao da se svi ponovo raðamo posle mraka i neljudskih godina koje smo pre¾iveli. Kao da rekonstrukcija tog èudnog i tajnovitog zdanja po malo lièi na rekonstrukciju na¹ih zapu¹tenih, ru¾nih ¾ivota. 

Zatim, tu je sama graðevina koja predstavlja neverovatnu kombinaciju ostataka rimske utvrde, dvora Destpota Stefana Lazareviæa, turskog, austrijskog, pa opet turskog utvrðenja. Sve to je upleteno  u neverovatnu kombinaciju bedema, kula, tajnih prolaza, neotkrivenih laguma i ko zna sve èega. To nije jedna tvrðava, u nju se stopilo nekoliko bastiona, i jo¹ vi¹e pogleda na svet, shvatanja smisla ¾ivota. Ona predstavlja konglomerat na¹e pro¹losti i sasvim je moguæe da na neki naèin pru¾a odgovor za¹to smo ovakvi kakvi smo. Izgleda da se, na sreæu, na¹ao neko ko oèigledno ima ¹iroke poglede i dobre namere (¹to u ovoj zemlji predstavlja veoma retku divljaè), neko ko se potrudio da celu tu kamaru protivreènosti o¾ivi i predstavi je u jednom komadu! Mo¾da poku¹ava da nam otvori oèi i na posredan naèin omoguæi da sagledamo ne samo integralnu verziju tvrðave nego i ne¹to mnogo va¾nije - sami sebe?

Dobro, neko æe reæi kako sam preterao, pomalo zastranio u tumaèenju znaèaja ovog poduhvata. Ipak se tu ne radi ni o èemu vi¹e od obiènih radova na obnovi nekakve tvrðave. Umesto polemike, predla¾em mu da se ovih dana pro¹eta do Pobednika i baci pogled na okolinu. Da li ste ikada nai¹li na bolje odabrano mesto za ¾ivot? U svakom sluèaju, ovaj ¹ugavi grad, koji se la¾no predstavlja kao beli, nema ni¹ta lep¹e i znaèajnije od Kamegdana. Obi¹ao sam prilièan deo zemljine kugle i nisam video mnogo uzbudljivijih mesta od ove na¹e tvrðave. Nisu Turci badava Kalemegdan nazivali i Fiæir-bajir, ¹to znaèi "breg za razmi¹ljanje"...

Goran Markoviæ

Blog B92

hulio_salinas

Au.. Kakav text!  :Bog

Koji kralj...  :Bog

Bacio me je na razmisljanje. Da li da odem (na Kalis) ili ne? Naravno DA.

Korisnicko Ime

Bila je odlicna tura po Kalemegdanu.

Jedan covek pun entuzijazma organizovao je obilazak stare varosi i Kalemegdana. Mislim da je Kalis bio prvog cetvrtka u mesecu, oko 14 h.
U svakom slucaju, dva sata price u tvrdjavi nakon koje cete ostati bez teksta.
Znacete koji zid je koja imperija podigla, gde i kada je djule napravilo udubljenje na Stambol kapiji, itd...

Raspitajte se da li ova prica jos uvek traje...
Raspitacu se da li tj obilazak jos uvek postoji