3D skener utvrðuje gojaznost

Started by Korisnicko Ime, 23-03-2007, 12:28:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Nauènici tvrde da su razvili 3D skener koji taèno mo¾e da poka¾e i utvrdi da li je neka osoba zaista gojazna.

Trenutno doktori utvrðuju gojaznost kod ljudi koristeæi indeks telesne mase, koji ipak nije savr¹en, po¹to se mo¾e desiti da se osobe koje imaju razvijene mi¹iæe mogu smatrati gojaznim.

Umesto oslanjanja na te¾inu i visinu, kao ¹to je to sluèaj sa indeksom telesne mase, skener u obzir uzima oblik tela i koliko masnog tkiva osoba ima u telu.

E¹li Grejnd¾er je bio prva osoba na kojoj je isproban skener BVI.

Grejnd¾er je visok 1,88 metara i, sudeæi po njegovom indeksu telesne mase, koji iznosi 28, on se nalazi na samoj ivici da bude nazvan gojaznim. Meðutim, skener BVI je pokazao da on nosi veoma malo masnog tkiva i da je njegova te¾ina velika uglavnom zbog velike mi¹iæne mase.

„Mi¹iæi su te¾i nego salo, mo¾ete sakriti salo i izgledati prilièno mr¹avo. Veoma je va¾no da ne koristimo iskljuèivo indeks telesne mase kao indikator toga da li je neko gojazan ili ne“, izjavio je fitnes trener Met Roberts.

Profesor Asad Rahim, konsultant na odeljenju za gojaznost u bolnici Heartlands, izjavio je da je zavr¹en period procene uèinka skenera i da se trenutno vr¹i procena dobijenih podataka.

Sledeæa faza testiranja skenera ukljuèiæe preko 20.000 osoba koje æe biti skenirane u naredne dve godine kako bi nauènici dobili potpune podatke i stekli uvid u pouzdanost novog metoda odreðivanja gojaznosti.

B92