©ta treba da uradite da raèunar dobro radi tokom leta

Started by Bred, 21-06-2006, 12:25:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Kompjuter na plus 35

Raèunar vam je usporen, slika je lenja, a ekran se ponekad zacrni. Ovo su simptomi da je va¹ raèunar do¾iveo toplotni udar. Ne brinite, sve æe biti po starom kada se temperatura spusti. Samo ne poku¹avajte da temperaturu spustite na silu.

Evo nekoliko saveta koji æe vam pomoæi da va¹ raèunar i na visokim temperaturama radi dobro. Ukoliko ga dobro pripremite za leto, i on æe dobro da radi.

Da bi va¹ raèunar mogao da podnese tropske temperature, koje su veæ poèele, neophodno je da ga dobro pripremite. U suprotnom, mo¾e doæi do ¹tucanja programa, zastoja raèunara ili èak njegovog potpunog resetovanja ili ga¹enja. Ukoliko vam se ovakve stvari budu de¹avale u toku letnjeg perioda, èime podrazumevamo visoke temperature, ne bi bilo lo¹e da obezbedite va¹em ljubimcu normalne uslove za rad.

Kako je prevencija uvek bolja od leèenja, preporuke koje pronaðete u tekstu predstavljaju ono ¹to bi trebalo uraditi pre nego ¹to do simptoma doðe.

Kuæi¹te - Kao limena kutija u koju su sme¹tene komponente va¹eg raèunara, predstavlja zatvoreni sistem sa svega nekoliko ventilacionih proreza. Ovakav pristup je bio neophodan najvi¹e zbog zvuène izolacije unutra¹njih motora ventilatora i jedinica za skladi¹tenje podataka (HDD, CD, DVD...). Ako pogledate sa zadnje strane kuæi¹ta, primetiæete ventilacione proreze u kru¾nom obliku. Ovo je pozicija na kojoj je fabrièki predviðeno mesto za dodatni ventilator, koji æe slu¾iti ili da unosi sve¾ vazduh u kuæi¹te ili da topli vazduh iznosi napolje. Po¹to cena ovih ventilatora nije velika, na¹a preporuka je postavka oba ventilatora ukoliko kuæi¹te za to ima mesta. Naravno, u obzir treba uzeti i broj slobodnih prikljuèaka za napajanje koji polaze iz naponske jedinice unutar kuæi¹ta. Na ovaj naèin temperatura u kuæi¹tu æe se bitno spustiti.

Procesor - Kao jedna od komponenti koja se najvi¹e greje, ¹to je sasvim razumljivo kada se u obzir uzme broj operacija koje isti izvr¹i u toku samo jedne sekunde, na njega treba obratiti posebnu pa¾nju. Naime, tokom godine rada va¹ raèunar u sebe primi izuzetno veliku kolièinu pra¹ine, duvana i vlage. Ako ne èistite redovno unutra¹njost kuæi¹ta, posle ovog perioda formiraæe se klobuci pra¹ine, dok æe vam hladnjak procesora biti usporen smolastom masom. Sve ovo dovodi do smanjenja broja obrtaja ventilatora, èime isti sve te¾e obavlja funkciju za koju je namenjen. Po¹to smo proces èi¹æenja hladnjaka veæ obja¹njavali, to æemo u ovom tekstu preskoèiti.

HDD - Sledeæi po redu kada je visok nivo temperature u pitanju jeste tvrdi disk. Po¹to su podaci ono najvrednije na va¹em raèunaru, posebno se osvræemo i na tu komponentu, iako æe vam prvi i drugi korak veæ dosta pobolj¹ati ukupno stanje va¹eg mezimca. Pa tako postoji rashladni sistem za tvrde diskove, koji je uglavnom od bakarne ili limene ploèice na koju su privezana dva ventilatora manjeg profila.

Marko Josifoviæ