Otkrivena formula Koka-kole

Started by nasty girl, 24-03-2007, 10:40:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl

Turèin Muamer Karabulut - predsednik Saveta mira koji deluje u okvirima Fondacije "Sveti Nikola" u Antaliji - sudski je prisilio Kompaniju "Koka-kola" da razotkrije formulu svog èuvenog osve¾avajuæeg napitka. I, ispostavilo se da bezalkoholno piæe koje je patentirao apotekr D¾on Pemberton èini: 10.58 odsto W/V ¹eæera, 0.544 G/L fosforne kiseline, 150 MG/L kofeina, 0.11 odsto karamela, 7.5 G/I ugljendioksida i 0.015 W/V odsto "ekstrakta Koka-kola".
Po zavr¹etku suðenja, Karabulut je izjavio: "Formulu koka-kole smo saznali izuèiv¹i materijale koje su advokati Kompanije prili obavezani da dostave sudu. Imao sam uvid u njih i mogu da ka¾em da sam imao priliku da vidim i sastav miserioznog "ekstrakta Koka-kola". Ranije su se u ¹tampi pojavljivale nepotpune informacije i o njemu i o formuli u celini. Pisalo se, recimo, da u sastav ekstrakta ulaze listovi i korenje mimoze i razni aromatski dodaci".
Karabulut je, inaèe, pokrenuo sudski spor uz ovakvo obrazlo¾enje: "U Turskoj su proizvoðaèi obavezni po zakonu da èak i na fla¹ama sa obiènom vodom navedu ¹ta ona sve sadr¾i. Utoliko je va¾nije bilo da - radi zdravlja svoje dece - konaèno saznamo ¹ta je sve u koka-koli. Ne sadr¾i li ona i kakve ¹tetne sastojke".
Turèin, ipak, nije rekao ni¹ta o glavnom: sadr¾i li koka-kola, ili ne sadr¾i, kakve "¹tetne sastojke"...


Izvor: Novosti