Хеви-метал лек за стрес

Started by Darker, 27-03-2007, 00:52:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Darker

Хеви-метал лек за стрес
Интелигентним тинејџерима слушање тог музичког жанра помаже да се ослободе стреса којем су свакодневно изложени, сматра психолог Стјуарт Кедволдер
Брус Дикинсон певач групе „Ајрон мејден”
(Фото Д. Ћирков)

Паметни тинејџери обожавају да слушају хеви-метал музику. До овог закључка дошао је психолог Стјуарт Кедволдер са Универзитета у Ворвику који је спровео истраживање на 1.057 чланова Националне академије за талентовану и интелигентну омладину у Великој Британији.

Кедволдер каже да постоји предрасуда да млади који су амбициозни у животу слушају само класичну музику и проводе време читајући стручну литературу.

– Постоји стереотип да многи који имају дугачку косу и који се облаче нешто другачије не припадају елити и да нису паметни, што је потпуно погрешна претпоставка – каже Кедволдер.

Током истраживања британски психолог једном приликом је разговарао са 19 младића и девојака од којих је њих 17 себе описало као љубитеље хеви-метала. Из разговора са њима Кедволдер је закључио да им слушање тог музичког жанра помаже да се ослободе стреса којем су свакодневно изложени.

– Један од младића ми је рекао да му слушање музике група „Ајрон мејден” или AC/DC помаже да избаци негативну енергију током дана и да се опусти јер његова околина има велика очекивања због чињенице да је паметнији од осталих.

Кедволдер је, између осталог, приметио и да љубитељи хеви-метала имају проблеме приликом упознавања са новим особама као и у комуникацији са члановима породице, те да им је слушање музике идеална прилика да побегну од стварности.

Музички критичар „Дејли телеграфа” Томас Ејџ Грин у коментару на поменуто истраживање каже да је за многе љубитеље метала из седамдесетих и осамдесетих година прошлог века карактеристично то што су у музици и стиховима проналазили излаз из реалности која их окружује.

– Цео тај спектакл на сцени многих хеви-метал бендова младима се чини као нешто феноменално. Метал има много заједничког са жанром епске фантастике што је некима веома привлачно – каже Грин.

Грин на крају коментара поручује родитељима који су забринути због тога што им деца слушају хеви-метал да не би требало много да се нервирају.
– Код фанова хеви-метала нема дроге као међу љубитељима неких других музичких праваца. Металци обично концерт заврше са два попијена пива што, признаћете, и није тако страшно.
В. Ђурђић
[објављено: 26.03.2007.] Politika


Thank you people, thank you, thank you and god bless :Bog :Bog :Bog

Vampire 666

Znao sam da ce nauka da potvrdi ono sto ja tvrdim godinama...  :Bog  :Bog  :Bog

vladimir

Meni je punk-rock bolji za stres...I seks... :>
Ali, ako je nauka dokazala, onda nemam ni¹ta protiv ni za HM! 8)

Ariel

...kad sad ne zaplakah nikad neæu...
...eto i to sam do¾ivela... :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog

willie the scot

pfffffffff...lekovito...pfffffffff...zdravo...kakva antipropaganda za hevi metal... :djavo

wolfeitzckie

E, pa ovo je taèno, ja kad sam  mnogo napet slu¹am grupu 'death' jako glasno. I stvarno poma¾e, posle sam ko bebica.

Maslacak

Quote from: wolfeitzckie on 29-03-2007, 12:55:15
E, pa ovo je taèno, ja kad sam  mnogo napet slu¹am grupu 'death' jako glasno. I stvarno poma¾e, posle sam ko bebica.

Ja Amorphis :>
Oni mi neverovatno pomazu kad sam bas mnoogo besna!
Mada u principu, zaista funkcionise bilo sta zestoko.

A clanak je :Bog :Bog :Bog :Bog
Milina jedna citati... :happy:

Quote from: willie the scot on 27-03-2007, 22:06:05
pfffffffff...lekovito...pfffffffff...zdravo...kakva antipropaganda za hevi metal... :djavo

Hahahaha :lol3: Care!