Presuda za zlostavljanje ¾ivotinja

Started by Bred, 28-03-2007, 14:34:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darker

Èetiri meseca zatvora zbog zlostavljanja psa

KAZNA Slobodan Pleæa¹ iz Le¹tana osuðen je juèe u Petom op¹tinskom sudu na èetiri meseca zatvora, odnosno tri godine uslovno, zbog zlostavljanja psa krajem septembra pro¹le godine, dok je njegov prijatelj Zvonimir Miljeviæ osloboðen optu¾bi. Predsednik „Orke" Elvir Burazeroviæ ka¾e da je zadovoljan presudom. „Zaista smo zadovoljni sudskim postupkom i mislimo da je na osnovu iznetih dokaza izreèena pravedna kazna, posebno u trenutku kada kod nas ne postoji sudska praksa u ovoj oblasti", ka¾e Burazeroviæ. Ukazujuæi na nedostatak koordiniranog rada nadle¾nih dr¾avnih institucija, on je posebno kritikovao rad policije na prikupljanju dokaza koji bi doprineli da presuda bude o¹trija. „Nadam se da æe ovaj sluèaj podstaæi nadle¾ne da odluènije stanu na put ovakvim kriviènim delima", ka¾e Burazeroviæ. Ovo je prva presuda za zlostavljanje ¾ivotinja u Beogradu.

24 sata


         

tarantulica

#16
Ili se nishta nece promeniti....

Juche je neko na Karaburmi otrovano 6 pasa, sedmi se bori za zivot... :wall:

Darker

    
Кад је пас жртва убиства
На суђењу у Вршцу обављено балистичко вештачење, саслушан је сведок, а оптужени тврди да је пуцао да би одбранио супругу

Вршац – У Општинском суду у Вршцу, одвија се процес против Г. К. (55), из оближњег села Месића, кога јавни тужилац терети да је, 7. јануара прошле године, починио кривично дело убијања и мучења животиња, из члана 269, став 1, Кривичног законика Србије.

За ово кривично дело, запрећена је новчана казна до 200.000 динара, или до шест месеци затвора. Осим што се Г. К. терети за кривично дело, њему се ставља на душу и да је прекршио Правилник о условима и мерама за хумано хватање и уништавање паса и мачака луталица.

Према наводима из оптужнице, поменутог датума, хицем из ловачке пушке, оптужени је убио немачког овчара, власништво свог комшије В. М, који је одмах позвао истражну екипу. Обављен је увиђај, па је формиран обиман предмет, који прати и богата фотодокументација са лица места.

Случај је добио и финансијску димензију. По налогу овог искусног вршачког судије, у току доказног поступка, урађено је балистичко вештачење, којим су утврђени врста оружја и калибар, као и удаљеност са које је пуцано у пса. Саслушан је и један сведок. Оптужени тврди да је био принуђен да пуца, јер је пас напао његову супругу.

Главни претрес је заказан за половину идућег месеца.

Да се случај догодио макар неколико дана пре 1. јануара прошле године, када је ступио на снагу нови Кривични закон, према оцени правника, не би попримио веће димензије.

Судија Милин се сећа и других случајева, али, у којима су од паса страдали људи. Власницима је изрекао различите казне, у зависности од последица, јер нису контролисали своје љубимце. Штавише, било је случајева да су пргаве газде, након свађе, најчешће на комшије – пујдали своје љубимце.

– Један Вршчанин је, осамдесетих, прескочивши зид овдашње кланице, ушао у обор са свињама, и ударцем тупим делом секире, усмртио одабраног товљеника. Како је ушао у круг кланице, тако је и изашао, али је са собом понео и свињу. Случај је одмах пријављен, а полиција је у његовој кући пронашла један од доказа – свињску главу, на којој је, обдукцијом, утврђена велика чворуга, прича нам судија Милорад Милин.

У судском поступку, тај Вршчанин је, притешњен доказима, признао дело и одговарао за – крађу. Изречена му је казна затвора.
Судија каже да би данас, овај Вршчанин, вероватно, одговарао и за убијање и мучење животиња.
Ј. Даниловић
[објављено: 27.05.2007.]Politika

Sve je to ok, ali mene se naroæito dojmio boldovani deo texta... Ubio svinju u klanici(!!) a odgovarao bi za muèenje i ubijanje ¾ivotinja... A ¹to bi ta svinja posle par dana bila sasvim legitimno koknuta na isti naèin, e to je ok i po zakonu :K :K :K :wall:
E, taj zakon o za¹titi ¾ivotinja je sranje, ne d'o Bog mene tako da ¹tite :run

Darker

Трагична судбина хаскија Миће
За мучење и убијање животиња предвиђена је по закону новчана казна или затвор до шест месеци, а у пракси се изричу условне осуде

Туга за пријатељима: хаски
(Фотодокументација "Политике")

Суђење Миољубу С. из села Латковић, кога оптужница терети да је убио пса, биће настављено у понедељак пред већем Општинског суда у Љигу. Оптужени је, како се наводи у оптужници, 17. новембра прошле године у селу Латковић ватреним оружјем убио пса комшинице Драгице С. Миољуб С. признао је истражним органима да је то учинио. За кривично дело мучења, повређивања и убијања животиња, које му се ставља на терет, предвиђена је новчана или казна затвора до шест месеци.

То је други случај насиља према животињама који је ће ове године добити судски епилог. Драгица С. оптужила је комшију за свирепо убиство пса Миће, чији је отац расе хаски, а мајка је вучјак. Миољуб С. га је најпре отровао.

– Приметила сам да тог петка Мића није био добро. Дуго је био иза куће, није лајао и није реаговао на моја тепања. Лежао је на плочи испред капије када је Миољуб налетео колима на њега. Пас се уплашио и побегао испод тарабе која је на самој граници са Миољубовим двориштем. Он се затим вратио са пушком у руци – објаснила је Драгица С.

Према Драгичиним речима, окривљени је хицима из ловачке пушке без премишљања погодио Мићу у главу, потом отишао по секиру и замахнуо према Драгици.

Изгледа да ни то није задовољило Миољуба који је, каже Драгица, наставио да се иживљава над мртвим псом.

– Полиција је Миољубу рекла да купи кесу и да у њу стави пса и закопа га у присуству два сведока на место које ће бити мени познато. Међутим, он је мог Мићу везао канапом за куку аутомобила и тако вукао 11 километара кроз три села до депоније. Од пса је остала само глава коју је Миољуб на депонији запалио – рекла је Драгица.

Миољуб С. није хтео да коментарише овај догађај. На нашу молбу да објасни о чему је реч, он је спустио телефонску слушалицу.

Драгица сматра да је основни мотив убиства њеног пса љубомора. Наиме, она је удовица, а њен сукоб са комшијом траје дуго јер она не одговара на Миољубова честа удварања и љубавне понуде.

– Изгубила сам Мићу, а оптужени је убио и моје две мачке и отео седам кокошака. Ако је свирепо убио пса, ко ми може гарантовати да тако неће поступати са мном. Тај човек је спреман на све – забринута је Драгица.

Александра Станковић, правни саветник Организације за поштовање и бригу о животињама „Орка”, очекује да се суђење заврши у понедељак и да ће окривљени бити најстроже кажњен.

– Верујемо да ће суд правилно оценити наводе сведока и признање окривљеног дато приликом саслушања у полицији и код истражног судије и донети правилну и закониту пресуду – рекла је за „Политику” Станковићева.

У „Орки” сматрају да је добро што све већи број кривичних дела злостављања и убијања животиња свој епилог добија на суду. Наглашавају да се надају да ће то помоћи да се искорени или смањи број таквих злодела.

Средином маја је у Петом општинском суду Слободан Плећаш осуђен на затворску казну од четири месеца, условно на три године, због мучења и усмрћивања пса у Лештанима прошле године.
Како је саопштила „Орка”, Плећаш је у септембру прошле године у Лештанима аутомобилом вукао живог пса који је био везан за куку на задњем делу возила. Пас је претходно био физички злостављан, а у обдукционом налазу наведено је да су повреде на његовој глави проузроковане механичким оруђем. На основу исказа вештака током поступка утврђено је да је пас био жив док су га вукли по асфалтном путу и да је угинуо код ветеринара, навела је „Орка”.
Прошлог лета јавност је била запањена вешћу из Новог Бечеја где је Иштван Кочиш једну белу мачку везао канапом око врата и једне шапе и тако је обесио о плинску цев иза куће. Мачка је остала тако да виси и угинула је, а комшије су звале инспекторе. Кочишу је такође изречена условна казна, што значи да неће ићи у затвор ако убудуће не изврши друго кривично дело.
Далиборка Мучибабић
[објављено: 06.07.2007.] Politika

Kakvim zverima smo okru¾eni :namcor

tarantulica

Zveri su sigurno oni koji to rade, a kako da zovemo one koji donose ovakve presude?  :wall:

AquArius

Kod tih i takvih pitanje je trenutka kad ce krenuti na ljude.

Mozda su Dragicu sve vreme spasavale zivotinje,
mozda, da nije njih, Mioljub bi davnih dana nju na kuki odvuk'o na deponiju ..

Darker

E, ali to me isto smara... Ljudi uop¹te nisu bitan argument u celoj prièi... Mislim da se menjaju teze da bi se osvestili ljudi, jer kao, po defoltu, to ¹to je dotièni Mioljub uradio, NIJE DOVOLJNO STRA©NO, ako se u isti kontext ne stavi da bi to isto mogao da uradi ljudima. To je jedan od glavnih argumenta za¹to je to postalo ka¾njivo, ¹to je za mene nonsens.
SAMO PO SEBI JE STRA©NO i za svaku osudu to ¹to je uradio, makar dr¾ao humanitarnu organizaciju koja ima najveæe donaciije na svetu za decu u zveèanskoj, recimo... Kapira¹ razliku?

AquArius

Uf D!

PODRAZUMEVAM da je samo po sebi strasno!  :K

Takodje, mislim da je to nesto mnogo dublje usadjeno u psihu,
nego sto bilo ko misli.
I da moze da se manifestuje na nacine koji nisu strasni,
(zato sto niko ne biva kaznjen ili ubijen),
ali mogu imati katastrofalnih posledica.

I naravno da cu ga staviti u kontekst koji podrazumeva ljude.

jecapereca

Mnogo volim zivotinje i kad god cujem nesto o njihovom mucenju zgrozim se.Za mene osobe koje muce zivotinje su monstrumi i psihopate i generalno mislim da ti monstrumi imaju problem duboko u svojoj glavi.Kazne od "par" meseci za mene su smesne, al' me raduje jedino to sto je konacno nesto pocelo da se krece sa mrtve tacke.

Darker

Quote from: AquArius on 08-07-2007, 13:19:26
Uf D!

PODRAZUMEVAM da je samo po sebi strasno!  :K

Takodje, mislim da je to nesto mnogo dublje usadjeno u psihu,
nego sto bilo ko misli.
I da moze da se manifestuje na nacine koji nisu strasni,
(zato sto niko ne biva kaznjen ili ubijen),
ali mogu imati katastrofalnih posledica.

I naravno da cu ga staviti u kontekst koji podrazumeva ljude.
ZNAM da podrazumeva¹, prièali smo o podrazumevanju :K :wink:
Poenta je ¹to ja stavljam znak jednakosti izmeðu toga da taj monstrum to uradi èoveku i ¾ivotinji. htedoh reæi, podjednako mi je stra¹no :cvet

AquArius

Nikada ne mogu izjednaciti dete od tri godine i psa.
Dete i stene. Dete sa bilo kim drugim.. Mozda ocekivano ..

:H

Za ostalo se slazem.


Darker

Woohoo, vrt¹eka!!!
Ne izjednaèavam dete i ¹tene. Izjednaèavam to ¹to taj stvor mo¾e da uradi jednom ili drugom (ili treæem?)
Dakle ne gledam subjekat. Gledam predikat. :wink:

AquArius

da pa..
kad bi neko to uradio detetu,
ja bih dozvolila kastriranje, paljenje i gutanje odsecenih ..
izbijanje zuba po zuba ..
vadjenje oka po oka ..

tako gledam predikat u kontekstu deteta.

:H

ali razumeli smo se.


Bred

Quote from: AquArius on 08-07-2007, 13:19:26

Takodje, mislim da je to nesto mnogo dublje usadjeno u psihu,
nego sto bilo ko misli.
I da moze da se manifestuje na nacine koji nisu strasni,
(zato sto niko ne biva kaznjen ili ubijen),
ali mogu imati katastrofalnih posledica.

I naravno da cu ga staviti u kontekst koji podrazumeva ljude.
Bravo!!! potpuno se slazem. ponasanje prema zivotinjama je samo 1 indikator eventualnog buduceg ponasanja prema ljudima.

Darker