Razmena Studenata

Started by AVENDON, 08-05-2006, 21:48:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 70 Guests are viewing this topic.

Natasa

Za sve:
U svakom lsucaju se trudimo da nadjemo one zemlje koje mogu da ponude mnogo vise od apoteke...tako da se iskreno nadam da se i sledeci koordinatori to da rade...bar dok sam ja tu, gnjecicu ih za to...

Adonis_Vernalis

Uskoro, na jesen, u poseti na¹em fakultetu dolazi profesor Shao-Qing Cai, sa Department of Pharmacognosy, School of Pharmaceutical Sciences, Beijing University, Peking, N.R. Kina. On je upravnik njihovog Instituta za farmakognoziju... i jedan divan, relativno mlad, ili bar mladolik èovek, pod èijom sam upravom ¾iveo i radio nekih 6 meseci, svojevremeno, kada sam u toj divnoj, dalekoj zemlji bio, kao stipendista njihovog Univerziteta...

Ukoliko ima zainteresovanih, mogao bih da tog èoveka pitam pone¹to... Univerzitet u Pekingu je jedan od elitnih svetskih univerziteta... Gdegod se pojavi èovek sa Pekin¹kog univerziteta, bila to Kina ili ceo svet, njemu se sa po¹tovanjem ustupi mesto. Moja je ¾elja da studentima na¹eg fakulteta omoguæim da jedan deo njihovih ¾ivota, svega par meseci, ¾ive i rade u jednom fascinantnom gradu kakav je Peking, u jednoj èudesnoj zemlji kakva je Kina... Hrana je fenomenalna, grad odi¹e takvom energijom, kakvu ne biste oèekivali... Kinezi su prijatni, divni ljudi, slièni deci (zaèuðeni, radoznali, prijateljski nastrojeni)... Fakultet je vrhunski opremljen, okru¾en cveæem i parkovima... kupite bicikl za jeftine pare i svet je va¹...

Ali, to bi morali da budu vrhunski studenti... Na njihov fakultet samo takvi dolaze... Va¹a i moja koleginica Nata¹a je sada u Australiji i itekako traga za moguænostima da se poveæa ponuda zemalja u koje bi na¹i studenti mogli da odu, a da to ne budu zemlje iz okru¾enja i da to ne budu samo apoteke... Kina... Za¹to da ne?

Bred

Super, Natasa ce se obradovati.

Natasa

upravo tako!

svaki odlazak van zemlje je sirenje spektra, a pogotovu kada je rec o svetskom kongresu.
mislim da je ipak vazno da pokazemo da Srbija itekako postoji i ima potencijala i hoce i moze!
E to upravo radimo ovde.
Ono sto je predivno je to sto svake godine se jako povecava uticaj Srbije. I svake godine se povecavaju mogucnosti nasih studenata.
Veliko je polje za rad, tako da verujem da ce i oni koji me nastave da rade isto!

O svim novostima i sve sto se desava obavestavamo vas sve cim se vratimo i oporavimo od jet leg-a.

pozdrav

mare

Ukoliko je potreban prevodilac kineskog jezika, mogu da preporuèim moju sestru, diplomiranog sinologa. Takodje je odu¹evljena Kinom i Pekingom i upravo zato planira odlazak u Kinu na jesen, na du¾e.

Adonis_Vernalis

Mare,

mozda ce nam zaista biti potreban prevodilac... Ja ipak nisam ovladao kineskim, a profesor Cai se ne oseca bas najprijatnije kada govori engleski... Budimo u kontaktu...

vladimir

Jo¹ jedan naèin na koji ovaj forum poma¾e u razvoju mladih farmaceuta kod nas. :)
Ljudi, ponosan sam na Vas!!!! :loptica :loptica :loptica :loptica

Adonis_Vernalis

Mislim da bismo mogli da se uklopimo u njihova, vrlo stroga, pravila: njihovi studenti zavr¹nih godina moraju da pronaðu institut gde bi proveli jedan semestar u istra¾ivaèkom radu... Nije problem, jer ih nema previ¹e... to je relativno mali fakultet. Ne vidim problem ni da "uguram" dvoje-troje na¹ih studenata u taj njihov sistem... Kad ima mesta za 50, naæi æe se i za jo¹ par na¹ih... Problem nastaje malo kasnije: kad poènu da rade... Za¹to? Za¹to insistiram na najboljim studentima? Ima razloga...

Kad sam tamo radio, meni je "dodeljena" g-ðica Xu Min-Juan (Min-Juan joj je ime; tada je bila diplomac, a sada je, verovatno, doktorand Pekin¹kog Univerziteta). Verovatno zbog toga ¹to je solidno govorila engleski. Ova devojka je, prateæi proceduru koja joj je data, strpljivo i pa¾ljivo, mesecima, najpre ekstrahovala 50 kg biljnog materijala (neka Saruma iz familije Aristolochiaceae), dobila 2 kg metanolnog ekstrakta koji je nanela na kolonu makroporoznog polimera (du¾ina 2 metra, debljina 25 cm), frakcionisala taj ekstrakt, prikupila frakcije koje su joj bile interesantne (na osnovu znanih joj kriterijuma) i dobila nekih 100 g neèega ¹to je dalje podvrgla razlièitim separacionim tehnikama... Bilo kako bilo, ona je iz tog ekstrakta izolovala 15 (slovima i brojevima: petnaest) èistih jedinjenja, od kojih dva nova, nikada do tada izolovana... Ona je, dakle, uradila kompletnu izolaciju i hemijsku karakterizaciju tih prirodnih proizvoda: izolovala je ta jedinjenja, identifikovala ih i odbranila usmeno sve ¹to je uradila, pred komisijom koju su èinili predstavnici Kineske akademije nauka, plus glave¹ine Fakulteta Farmaceutskih nauka, plus bud¾e sa Pekin¹kog Univerziteta...

Verujem da bi se na¹i studenti uklopili u taj sistem. Verujem da biste tamo osvetlali obraz na¹em Fakultetu. Verujem da bismo sa Kinezima mogli da napravimo dogovor da na¹im studentima plate sme¹taj i istra¾ivaèke tro¹kove koji oni naprave do same odbrane rada, koju bi uradili u Beogradu, na Farmakognoziji ili nekom drugom Institutu, u skladu sa onim ¹to je raðeno... Zauzvrat, i mi bismo njima mogli da ponudimo jedan semestar u istra¾ivanjima na na¹em Fakultetu, u Vinèi ili drugde... Ovo vapije za detaljno razraðenim programom... Ako imate ideje, javite mi... Doðite, predlo¾ite... Ne smemo propustiti ovako dobru priliku da zaglavimo nogu u otvorena vrata jednog od elitnih svetskih univerziteta...

Natasa

Od 15.9. do 31.10 mozete se preko interneta prijaviti za svetsku razmenu studata - IPSF.

Sve detalje, pravila, rokove i slicno mozete naci na sledecem linku:

http://napser.org/srpska-verzija/projekti_kampanje/projekti-kampanje/sep_index.htm

Ove godine umesto 39, 45 nasih studenata ce ici na razmenu. Broj studenata je vezan za broj studenata koji je primljen u Srbiju i ove godine je rekordan - 30, sto Srbiju/NAPSer svrstava u 5 top zemalja u svetu po razmeni studenata farmacije.