Mesiæ: Da je "Oluja" zloèin, znao bih

Started by Roben, 29-03-2007, 12:21:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Mesiæ: Da je "Oluja" zloèin, znao bih

Hrvatski predsednik Stjepan Mesiæ izjavio je u sredu da se ne sla¾e sa kvalifikacijom Ha¹kog tu¾ila¹tva, prema kojoj su zloèini poèinjeni u vojnoj akciji "Oluja" rezultat "zajednièkog zloèinaèkog poduhvata" tada¹njeg hrvatskog politièkog i vojnog vrha.

"Ne sla¾em se da je bilo zloèinaèkog poduhvata, jer sam i ja pripadao vrhu hrvatske vlasti do 1994. godine. Prema tome, da je to bio zloèinaèki poduhvat, onda bih ja o njemu ne¹to morao da znam", rekao je Mesiæ novinarima.

On je dodao da mu nije poznato na osnovu èega je sastavljena ha¹ka optu¾nica u sluèaju generala Anta Gotovine, Mladena Markaèa i Ivana Èermaka.

"Mislim da æe sud reæi svoje, da æe morati uzeti sve u obzir, za i protiv, i da se ne mo¾e iz jednog sastanka koji mo¾e biti odr¾an u jednoj posebnoj atmosferi izvlaèiti dalekose¾ne zakljuèke", rekao je Mesiæ.

Komentari¹uæi informaciju da Ha¹ko tu¾ila¹tvo optu¾nicu protiv Gotovine, Èermaka i Markaèa zasniva na transkriptima dobijenim iz kancelarije hrvatskog predsednika, Mesiæ je kazao da mu nije poznato na osnovu èega je optu¾nica sastavljena.

"Ustavni zakon o saradnji s Ha¹kim tribunalom mene obavezuje da uèestvujem u pomoæi da se utvrde èinjenice. Da li je neko kriv ili ne, to treba da utvrdi sud, a ne Stipe Mesiæ", kazao je hrvatski predsednik.

Tu¾ila¹tvo Ha¹kog suda je u utorak iznelo pregled dokaznog materijala u predmetu "Gotovina, Èermak i Markaè", prema kojem æe svoju optu¾bu o zajednièkom zloèinaèkom poduhvatu u vojnoj akciji "Oluja" 1995. godine, za koju se spomenuti generali terete, zasnivati na transkriptima dobijenim iz kancelarije hrvatskog predsednika.

Prema Ha¹kom tu¾ila¹tvu, zloèini nad srpskim stanovni¹tvom pre, za vreme i posle operacije "Oluja", poèinjeni u periodu od jula do septembra 1995, izvr¹eni su smi¹ljeno, u sklopu zloèinaèkog poduhvata, èiji su uèesnici tada¹nji hrvatski predsednik Franjo Tudjman, trojica optu¾enih generala i pokojni ministar obrane Gojko ©u¹ak, kao i generali Janko Bobetko i Zvonimir Èervenko i drugi.

Predsednik Tudjman, "verujuæi da medjunarodne politièke okolnosti idu u prilog zauzimanju Krajine, zajedno sa drugim vojnim i politièkim funkcionerima, dovr¹io je vojne planove za 'Oluju' na zajednièkom sastanku sa spomenutim funkcionerima, na otoku Brioni 31. jula 1995", pi¹e ha¹ko tu¾ila¹tvo.

Prema transkriptima sa tog sastanka, koji je Tu¾ila¹tvu dostavljen iz kancelarije predsednika Mesiæa, tvrdi se da je jedan od ciljeva akcije "Oluja" bilo "osigurati bekstvo Srba", odnosno sprovodjenje etnièkog èi¹æenja srpskog stanovni¹tva sa podruèja koja je obuhvatala akcija.

Kako bi poduprlo svoje teze, Tu¾ila¹tvo je u predstavljenom dokaznom materijalu u nekoliko navrata citiralo transkript sastanka na Brionima.

Deo javnosti, kao i udru¾enja hrvatskih ratnih veterana i desno orijentisanih politièkih stranaka, svojevremeno su predsednika Mesiæa, nakon ¹to je na zahtev Ha¹kog tu¾ila¹tva predao transkripte sa brionskog sastanka, optu¾ivala za izdaju Hrvatske i Domovinskog rata.

(Beta)

али је битно да зна да је Србија имала "заједнички злочиначки подухват"  :wall: :wall: :wall:

Bred

Quote"Ne sla¾em se da je bilo zloèinaèkog poduhvata, jer sam i ja pripadao vrhu hrvatske vlasti do 1994. godine. Prema tome, da je to bio zloèinaèki poduhvat, onda bih ja o njemu ne¹to morao da znam", rekao je Mesiæ novinarima.
Treba neko da ga podseti da su u Hagu vec dignute optuznice za taj zajednicki zlocinacki poduhvat.
Sad se gadno zajebao i da je Karla bar malo moralna-morala bi da ispita njegovu ulogu u celokupnoj hrvatskoj i jugoslovenskoj proslosti.

Wolf

Quotejedan od ciljeva akcije "Oluja" bilo "osigurati bekstvo Srba",

Aha...Pa sto su ih ubijali ako su hteli da im osiguraju bekstvo .grins.
I opet su oni fini, a mi bagra...

cvjetic

meni se tako jave psihoze od ovih stvari.... :namcor
pazite da ne krenem na vas nozem.... puc

stef

Quote from: cvjetic on 29-03-2007, 17:24:17
pazite da ne krenem na vas nozem.... puc
Mala...spusti taj noz...please...

vladimir

Ma jok, onda je mrmot zamotao èokoladu u foliju...

500000 ljudi je proterano sa vekovnih ognji¹ta, ko zna koliko je poubijano, a nije zloèin... :hmm
Stra¹no!!! :wall: :wall: :wall:

cvjetic

ljudi,molim vas..to je ''Dan domovinske odbrane'',kakav zlocin,o cemu pricate... :sarcasm: