Poskupljenje skolarine za 10%?!

Started by Bred, 05-04-2007, 07:40:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Rektor je kazao da æe naredne sedmice Ministarstvu prosvete biti predati rezultati analize o tome koliko ko¹ta studiranje bud¾etskih i samofinansirajuæih studenata.

Kovaèeviæ je izjavio da je uraðena analiza o ceni studija i da je te podatke juèe usvojio i Savet Univerziteta u Beogradu.

"Po novom zakonu, Univerzitet sklapa dogovor direktno sa dr¾avom. Svake godine Univerzitet predaje zahtev za finansiranje prema va¾eæoj uredbi. Prvi zahtev je da se va¾eæa uredba promeni", kazao je Kovaèeviæ.

On je naveo i da æe cena ¹kolarine zavisiti i od studijskih programa koje sprovode fakulteti i dodao da æe proces akreditacije fakulteta biti zavr¹en do 2009. godine.

Prorektor za finansije BU rekao je na sednici da je te¹ko uraditi proraèun o visini tro¹kova po studentu, ako dr¾ava ne izmiruje svoja dugovanja prema toj instituciji.

Student prorektor Nenad Ðordeviæ najavio je da æe Studentski parlament Univerziteta u Beogradu biti konstituisan 11. aprila.

b92

Senat Univerziteta u Beogradu juèe odluèio pod pritiskom protesta studenata

Dekani olak¹ali studije

Upis u narednu godinu studija i dalje bez svih polo¾enih ispita. Besplatna godina za studnete koji daju uslov. Senat Univerziteta, uprkos zahtevima, nije smanjio ¹kolarine za sledeæu godinu

BEOGRAD - Studenti Univerziteta u Beogradu, koji su u oktobru upisali fakultet, ipak æe moæi uslovno da upi¹u sledeæu ¹kolsku godinu, odnosno da prenesu ispite. Iako je Zakonom propisano da oni koji uèe po novim uslovima moraju da oèiste godinu, Statutarna komisija Univerziteta je na¹la zakonski osnov da jo¹ ove ¹kolske godine studenti mogu prenositi ispite. Tu odluku je juèe usvojio Senat Univerziteta.

Novo je i to da æe samofinansirajuæi studenti, koji budu dali uslov, ipak moæi æe da preðu na bud¾et, a onima koji su fakultet upisali po starim pravilima dat je rok do 2011. godine da okonèaju svoje studije. Ove uslove studija æe Beogradski univerzitet predlo¾iti i ostalima u Srbiji.

Juèera¹nja sednica Senata dr¾ana je pod presijom vi¹e stotina studenata okupljenih na platou ispred Filozofskog fakulteta, i to pod prozorima sale gde su zasedali dekani fakulteta, i tu su, uz glasnu muziku, ujedno obele¾avali svoj dan - 4. april.

Studenti su tokom vi¹ednevnih protesta tra¾ili da se omoguæi upis na bud¾et svih samofinansirajuæih ukoliko daju uslov, zatim smanjenje ¹kolarine i jasno utvrðivanje kriterijuma za njihovo odreðivanje, kao i da se izjednaèe postojeæa zvanja diplomiranih sa novim zvanjem mastera. Juèe su pro¹etali do Ministarstva prosvete, Vlade Srbije i Rektorata Univerziteta i na svim tim adresama predali svoje zahteve. Za to vreme saobraæaj u gradu je bio blokiran.

Na sednici Senata pojedini dekani fakulteta su se bunili ¹to "nelegitimna grupa od 500 studenata hoæe da predstavlja univerzitet od oko 75.000 akademaca".
      

CENE I PROCENE

Kako Glas saznaje, ¹kolarina na Fakultetu organizacionih nauka je malo manja nego prava cena studiranja, dok su svi ostali fakulteti na gubitku. Tako Hemijski fakultet naplaæuje 70.000 dinara, dok fakultet za jednog studenta potro¹i èak 287.000 dinara. Slièno je i na Fakultetu fizièke kulture, gde godina studija ko¹ta 289.000, a ¹kolarina se naplaæuje 82.000 dinara. Najskuplje su medicinske studije, a za jednog studenta Stomatolo¹kom fakultetu je potrebno skoro 700.000 dinara, dok je ¹kolarina 180.000 dinara.

UÈENJE, POSLEDNJA RUPA

Prolaznost studenata prve godine Univerziteta u Beogradu u januarskom roku je katastrofalna. Anketa o prolaznosti studenata koju je uradio Univerzitet pokazala je da je samo 16 odsto akademaca polo¾ilo sve ispite koje je imalo u januaru. Najvredniji studenti su bili na Medicinskom, Biolo¹kom i Arhitektonskom fakultetu, gde je polovina studenata polo¾ila sve ispite u januarskom roku.
   
Glavni studentski zahtev - smanjenje ¹kolarina juèe nije prihvaæen, a prof. dr Branko Kovaèeviæ, rektor Univerziteta, najavio je da æe cene najmanjih ¹kolarina za narednu godinu biti kao ovogodi¹nje uveæane za 10 odsto.

- Studenti nisu u pravu! Imamo podatke o ceni ¹kolovanja studenata, samo Arhitektonski fakultet naplaæuje vi¹e od samofinansirajuæih nego ¹to dobija od dr¾ave za bud¾etske studente. Ostali fakulteti samofinansirajuæima naplaæuju manje ¹kolarine. Tako Elektrotehnièki fakultet za bud¾etskog studenta od dr¾ave dobija 155.000 dinara, a samofinansirajuæi fakulteti plaæaju 60.000 - rekao je Kovaèeviæ.

Prof. dr Branko Medojeviæ, prorektor za finansije, istakao je da Univerzitet u Beogradu od dr¾ave dobija proseèno 95.000 dinara po bud¾etskom studentu, dok je proseèna ¹kolarina za samofinansirajuæe studente 80.000 dinara.

- Od 2002. do 2006. godine dr¾ava duguje Univerzitetu u Beogradu oko 10 miliona evra, samo 60 odsto tog duga je napravljeno pro¹le godine. Sledeæe sedmice æemo poèeti razgovore sa Ministarstvom prosvete o finansiranju za sledeæu godinu - rekao je Medojeviæ.
Prema proraèunima Univerziteta u Beogradu, dr¾ava je pro¹le godine isplatila samo 34 odsto svojih obaveza. Univerzitet je takoðe izraèunao koliko ko¹ta svaki student na fakultetima. Samo Arhitektonski fakultet naplaæuju ¹kolarinu samofinansirajuæim studentima vi¹e nego ¹to stvarno ko¹taju studije.
M. Jakovljeviæ
Izvor: glas-javnosti
:wall:

Darker

Pa kad smo ovce i treba da nas ¹i¹aju...

Wolf


Dukica

Хахахаха..а ви хтели да то
буде првоаприлска шала?
:K :K :K :K

stef

Dobili su odobrenje da mogu poskupeti maks za 10%.Ne znaci da ce se to i desiti.Kada bude napravljena analiza budzeta, znace se i to.Mada su profesori generalno protiv novog poskupljenja.

pereca

Mislim da ce svaki fakultet iskoristiti ovakvu preporuku Univerziteta. Jedva ce docekati.  :namcor

nasty girl

Quote from: pereca on 10-04-2007, 16:20:06
Mislim da ce svaki fakultet iskoristiti ovakvu preporuku Univerziteta. Jedva ce docekati.  :namcor

mislim da si u pravu....

Bred

Vuksanoviæ: ©kolarine zadr¾ati na pro¹logodi¹njem nivou
Autor: Tanjug |

Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanoviæ izjavio je danas da æe rektorima i senatima dr¾avnih univerziteta predlo¾iti da u predstojeæoj ¹kolskoj godini ne poveæavaju ¹kolarine.
"Namera Ministarstva prosvete i sporta da ¹kolarine zadr¾i na pro¹logodi¹njem nivou motivisana je ¾eljom da se materijalno pomogne porodicama buduæih i sada¹njih studenata", istakao je on u pisanoj izjavi medijima S obzirom na to da visinu ¹kolarine po zakonu odreðuju uprave fakulteta, Vuksanoviæ je dodao da æe ministarstvo univerzitetima obezbediti iz bud¾eta potrebna sredstva za materijalne izdatke koji utièu na formiranje cene ¹kolarina. Rektori i prorektori za finansije su dobili zau¾enje da izraèunaju tro¹kove studiranja i Ministarstvo prosvete æe podr¾ati njihov predlog, najavio je Vuksanoviæ.
Visoke ¹kolarine su i razlog za nekoliko ovogodi¹njih ¹trajkova studenata, a Savet Univerziteta u Beogradu je na pro¹lonedeljnoj sednici preporuèio fakultetima da ovogodi¹nje poskupljenje ne bude veæe od deset odsto. Na sednici je najavljeno da æe do kraja aprila studenti znati kolika æe biti ¹kolarina za sledeæu godinu.
Ove ¹kolske godine biæe upisan istovetan broj studenata kao i pro¹le godine na svim fakultetima u Srbiji i to 14.880 bud¾etskih i 15.143 samofinansirajuæa studenta.
Broj studenata koji æe se naredne ¹kolske godine upisati na novosadski Univerzitet odrediæe Izvr¹no veæe Autonomne pokrajine Vojvodina.

Bred

Samo inflacija mo¾e da poveæa ¹kolarine
U maju æe se znati cene ¹kolarina

MAJ - Branko Kovaèeviæ, rektor Univerziteta u Beogradu, najavio je da æe se u maju znati cene ¹kolarina, a ako doðe do njihovog poveæanja, to æe biti u visini zvaniène inflacije.
Kovaèeviæ je kazao da saveti fakulteta progla¹avaju ¹kolarine, koje zatim idu na Senat Univerziteta, a konaèni cenovnik se formira s resornim ministarstvom.
- Dr¾ava je dala saglasnost da ove godine poveæa sredstava za materijalne tro¹kove, kako bi ta sredstva mogla da se utro¹e za pobolj¹anje uslova rada, za studentski standard, za reformu, koja se konaèno vr¹i na fakultetima. Treba da poku¹amo svi zajedno - dr¾ava, studenti i univerzitet - da preðemo taj period, jer se radi o te¹kom socijalnom momentu - rekao je Kovaèeviæ.
On je kazao da fakulteti poku¹avaju da pomognu studentima, da im omoguæavaju plaæanje u ratama, ¹to je prema njegovim reèima „beskamatno kreditiranje ¹kolovanja".
- Siroma¹ni studenti imaju pravo da tra¾e da im se ¹kolarina smanji na pola, studenti sa zdravstvenim problemima mogu da zamrznu godinu i tra¾e smanjenje ¹kolarina - kazao je Kovaèeviæ.
||||

24casa

Bred

Senat danas o ¹kolarinama
25. april 2007. | 07:39 | Izvor: B92
Beograd -- Senat Univerziteta u Beogradu danas raspravlja o cenama studija za narednu ¹kolsku godinu.

Sednica se odr¾ava u Rektoratu Univerziteta u 13.00, a u podne je na platou ispred Filozofskog fakulteta najavljeno protestno okupljanje studenata u organizaciji grupe Studentski protest 2006/07. jer, kako tvrde, na sednici neæe biti razmatrano smanjenje ¹kolarina.

Oko 50 studenata, nezadovoljnih najavom da æe na sednici Senata biti poveæane ¹kolarine, juèe je u¹lo je u zgradu Rektorata na Studentskom trgu u Beogradu, gde su prenoæili.

Organizatori protesta kao povod za okupljanje istièu to ¹to se na sednici Senata neæe raspravljati o smanjenju ¹kolarina, a ¹to su oni saznali iz materijala za sednicu, do kog su uspeli da doðu.

Prema njihovim reèima, fakultetima se predla¾e da se pri odreðivanju ¹kolarina rukovode tr¾i¹nim principima, pa æe ¹kolarine biti korigovane prema stopi inflacije i uveæane 10 odsto za razvoj fakulteta.

Tadej Kurepa, predstavnik protesta, za B92 ka¾e da ne vidi drugi naèin borbe sem studentskog samoorganizovanja.

"Mi smo poku¹ali da idemo na druge naèine, meðutim, onda pogledate sastav ljudi koji sede u parlamentu univerziteta, studenti koji su tu bili kao predstavnici svojih fakulteta, tu su bili u odelima, s kravatama, koji poku¹avaju da izigravaju politièare", ka¾e on.

"Predsednik Studentskog parlamenta je jedan od istaknutih èlanova Omladine Demokratske stranke, a mi neæemo da budemo partijski pioni. Poku¹ali smo da idemo razgovorima, pregovorima, a iz toga se iskristalisalo da je najefikasniji metod blokada fakulteta. Jednostavno, to je jedini naèin da se nadle¾ni nateraju da ne¹to ispune", ka¾e Kurepa.

Studenti se sla¾u da je cena ¹kolarine previsoka, ali ne i oko naèina kako da se taj problem re¹i.

Studentska unija Srbije neæe podr¾ati protest jer, prema reèima Simona Simonoviæa iz Unije, ipak postoje i druge metode da se studenti izbore za svoje zahteve. "Mi se zala¾emo da se svi ti problemi re¹e, ali na institucionalni naèin, kroz studentski parlament, razgovor s Ministarstvom i Univerzitetom", ka¾e on.

"Ono na èemu insistira SUS jeste da se formiraju javni i jasni kriterijumi formiranja cene ¹kolarine. To znaèi da Ministarstvo objavi koliko svaki fakultet dobija novca, da svaki fakultet objavi koliko dobija novca iz sopstvenih prihoda i da se objasni ¹ta student dobija za to ¹kolovanje i za tu ¹kolarinu koju plaæa", ka¾e Simonoviæ.

Simonoviæ ka¾e da æe Senat na sednici najverovatnije izglasati poveæanje ¹kolarina od 17 odsto bez limita, ¹to nije u skladu s dogovorom koji su studentske organizacije postigle s rektorom Beogradskog univerziteta i Ministarstvom prosvete.

Studenti ka¾u da nemaju ni¹ta protiv da cena bude i tr¾i¹na, ako bi to znaèilo da studenti za to dobijaju kvalitetno obrazovanje i dobre uslove za studiranje, ¹to, kako istièu, sada nije sluèaj.

Rektori svih sedam beogradskih univerziteta, u dogovoru s ministrom prosvete i sporta Slobodanom Vukasnoviæem, nedavno su preporuèili fakultetima da ne poveæavaju ¹kolarinu, odnosno da eventualno poveæanje svedu u okvire inflacije.

Darker

U jednim novinama ka¾u da ne sme biti poveæanja, u drugim da je dozvoljeno poveæanje u iznosu inflacije-7%...
10 000 poveæanja nije ni jedno ni drugo:-)

stef

 Koliko ja znam, dozvoljeno je. I kod nas su podigli cenu na 130 000. :hmm

Darker

To znam, samo ne znam da li je po preporuci Vuksanoviæa ili protiv preporuke:-)

pig_am_am


Bred