Transformacija krvnih grupa

Started by Bred, 05-04-2007, 07:43:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Zbogom krvnim grupama A, B, AB?
Izvor: B92, ABC
Kopenhagen -- Nauènici su na pragu otkriæa kojim bi se omoguæilo prevoðenje krvnih grupa A, B i AB u univerzalnu grupu 0.


Kako su saop¹tili istra¾ivaèi sa Univerziteta u Kopenhagenu, postupak bi bio moguæ na osnovu otkriæa enzima sposobnog da izvr¹i konverziju æelija ostalih krvnih grupa u 0. Otkriæe se bazira na procesu uklanjanja proteinskog omotaèa na crvenim krvnim zrncima, èime se stvaraju univerzalne krvne æelije, koje mogu da koriste svi ljudi, bez obzira na krvnu grupu.

Istra¾ivanja su poèela pre vi¹e od dve decenije, a 2000. se pokazalo da krvne æelije tipa B mogu da se prevedu u O æelije, koje onda normalno deluju kada se daju osobama sa A ili O krvnom grupom.

Meðutim, potpunu upotrebu ovog otkriæa u tom trenutku onemoguæavala je èinjenica da je za uspe¹nu transformaciju krvnih æelija bio potreban veliki broj enzima.

U najnovijoj studiji, Henrik Klausen sa kopenha¹kog univerziteta i njegove kolege opisali su dva do sada nepoznata enzima, koja efikasno odstranjuju A i B aglutinogene iz proteinskog omotaèa, èime se omoguæava stvaranje univezalnih crvenih krvnih zrnaca.

nasty girl



Nauènici s univerziteta u Kopenhagenu prona¹li su revolucionaran naèin za pretvaranje jedne krvne grupe u drugu. Ukoliko taj metod zadovolji sve neophodne testove na ljudima, biæe to kraj problema oko nesta¹ice krvi za transfuziju ¹irom sveta.
Probleme oko pronala¾enja odgovarajuæih dobrovoljnih davalaca krvi, skupih transfuzija i skladi¹tenja krvi, kao i oko komplikovane proizvodnje neophodnih medicinskih preparata dobijenih od krvi i njenih derivata (plazme) imaju sve zemlje u svetu. Ali sad ti problemi mogu postati pro¹lost jer je glikobiolog iz Kopenhagena Henrik Klausen, zajedno sa ekipom nauènika iz biotehnolo¹ke kompanije iz Masaèusetsa "ZymeQuesta", uspeo da otkrije enzim koji veoma jednostavno transformi¹e krvne grupe A, B i AB u univerzalnu nultu (0) krvnu grupu. Taènije, taj enzim otklanja iz krvi antigene (proteine) koji odreðuju tip krvne grupe, i tako formira nultu grupu jer ona nema antigene.
U kompaniji "ZymeQuest", pre najnovijeg otkriæa, uspeli su da izoluju enzim iz zrna kafe kojim se ogoljivao antigen grupe B, ali proces nije bio uspe¹an. Zato su nastavili istra¾ivanja testirajuæi ekstrakte od 2.500 vrsta bakterija i gljivica. Na kraju su se fokusirali na dva enzima: prvi iz bakterije koja uzrokuje deèji meningitis i pretvara grupu A u grupu 0, i drugi - iz ljudskih creva, koji pretvara grupu B u nultu. Oba enzima zajedno pretvaraju AB krvnu grupu u 0 grupu. Meðutim, ovaj metod jo¹ nije dovoljno istestiran, odnosno potrebno je dve godine klinièkih istra¾ivanja da bi se primenjivao u medicini na ljudima.
Kod transfuzije krvi bitna je vrsta antigena koji se nalazi u membrani crvenih krvnih zrnaca, ali i vrsta antitela koja se nalaze u krvnoj plazmi, kao i "rezus faktor" (Rh). Tako, svi ljudi dele se na Rh negativne (Rh-) i Rh pozitivne (Rh+), zavisno da li stvaraju ili ne stvaraju rezus protein. Na taj naèin, sa "rezus faktorom", krv se svuda u svetu mo¾e podeliti na osam tipova. To je veoma bitno jer jo¹ nije pronaðen naèin za izmenjivanje Rh faktora, koji odreðuje plus ili minus krvne grupe, a koji je takoðe va¾an za transfuziju. Zato kod najnovijeg metoda dobijena nulta krvna grupa zadr¾ava prvobitan tip Rh faktora.
Ali i bez moguænosti promene Rh faktora, najnovija metoda pretvaranja jedne krvne grupe u drugu, odnosno transformisanje svih ostalih tipova krvi u univerzalnu nultu grupu, mo¾e da re¹i veæinu problema oko nesta¹ice krvi koja se koristi za medicinske svrhe, kao ¹to je na primer leèenje transfuzijom.

Blic