Tajland blokirao JuTjub

Started by Bred, 05-04-2007, 07:47:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Bangkok -- Tajlandska vlada blokirala je pristup internet-sajtu JuTjub (YouTube) zbog uvreda na raèun tajlandskog kralja.

To je odluèeno nakon ¹to je vlasnik tog sajta, kompanija Gugl (Google), odbila da povuèe video snimak, u kojem se ismeva tajlandski kralj Bumibol Aduliadej. Ministar telekomunikacija Tajlanda Sitièai Pukajodom izjavio je agenciji Rojters da je naredio blokiranje pristupa celom sajtu sa Tajlanda.

"Po¹to je Gugl odbio da udovolji na¹em zahtevu za povlaèenje video snimka, morali smo da blokiramo èitav taj sajt na Tajlandu", kazao je Pukajodom i dodao da æe sajt biti ponovo odblokiran kada kompanija odluèi da skine sporni snimak.

Inaèe, snamak u kojem se ismeva tajlandski kralj traje samo 44 sekunde, a do sada ga je pogledalo oko 16.000 posetilaca tog sajta.

Snimak je poslala osoba koja se potpisala kao Padida. Autor je napravio kratak video od fotografija kralja na kojima je docrtao velike u¹i, nos, ¾enska stopala i slièno.

U kompanijama JuTjub i Gugl nisu ¾eleli da komentari¹u sluèaj.

Vreðanje bilo kog èlana kraljevske porodice na Tajlandu se tretira kao krivièno delo za ¹ta su predviðene zatvorske kazne od tri do 15 godina.

Pro¹le sedmice na Tajlandu jedan ¹vajcarski dr¾avljanin osuðen je na 10 godina zatvora zbog objavljivanja uvredljivih fotografija kralja.

Svojevremeno je jedan nemaèki dr¾avljanin osuðen na 20 godina zatvora zbog pet uvreda kraljevskog visoèanstva. U obzir je kao olak¹avajuæa okolnost uzeto to ¹to je Nemac priznao dela, inaèe bi mu sledilo 75 godina zatvora.

Vi¹e o de¹avanjima u svetu novih tehnologija na stranicama Tehnopolisa.