Internet domen .rs sredinom godine

Started by Roben, 08-04-2007, 16:35:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Internet domen .rs sredinom godine

Novi Internet domen za Srbiju .rs biæe u primeni najranije sredinom ove godine, a postoji moguænost da se domeni co.yu, org.yu i slièni zadr¾e kao co.rs i org.rs i budu rezervisani iskljuèivo za gradjane Srbije, izjavio je èlan Upravnog odbora Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) Slobodan Markoviæ.

Poèetak registracije .rs domena zavisi i od RNIDS, koji u medjuvremenu mora da propi¹e proceduru za re¹avanje sporova oko domena i instalira opremu. Markoviæ je rekao da je RNIDS u fazi usvajanja ostalih dokumenata koji nedostaju, a sva pitanja u vezi domena prethodno æe proæi kroz javnu raspravu, koja æe trajati par meseci.

RNIDS mora doneti pravila o proceduri koju æe morati da prodju trenutni vlasnici .yu domena i ukazati im na prednosti koju æe oni imati prilikom registracije .rs domena, kao i o du¾ini perioda od poèetka registracije .rs domena do isteka roka te prednosti, objasnio je on i dodao da "RNIDS treba da potpi¹e ugovore sa ovla¹æenim registrima, koji æe domene prodavati krajnjim korisnicima".

Od 1994. godine nije postojala procedura za brisanje domena, veæ samo za njihovu registraciju i promene, podsetio je Markoviæ i naveo da je u Srbiji trenutno registrovano ne¹to vi¹e od 33.000 domena, od èega je u najboljem sluèaju tek treæina aktivna.

Uz napomenu da se procedura ga¹enja domena na Internetu ne de¹ava èesto i ne postoji jasna politika postupanja u takvim sluèajevima, Markoviæ je podsetio da ovo nije prvi put da Srbija menja "Top Level" Internet domen.

U sluèaju Srbije i Crne Gore, iz ICANN uslovljavaju otvaranje domena .me i .rs planom o ga¹enju .yu domena i na taj naèin se me¹aju u na¹e unutra¹nje stvari, ukazao je on. "Zbog toga sam to pitanje pokrenuo u ICANN i odluèeno je da se odobravanje novih domena ne uslovljava ga¹enjem starog", rekao je Markoviæ.

Markoviæ je preneo da je na jednom od tri godi¹nja sastanka ICANN, koji su odr¾ani pro¹le nedelje u Lisabonu, jedna od vruæih tema bilo otvaranje moguænosti da Internet domeni mogu da se pi¹u na svim svetskim pismima i jezicima.

Prema njegovoj oceni, tehnièki je sve spremno, tako da bi to moglo odmah da se primeni, ali postoje problemi politièke prirode.

Tako bi, recimo, domen mogao da bude æirilicom napisan .srbija, ali je otvoreno pitanje ko æe da odredjuje te nazive, jer to verovatno vi¹e neæe raditi Medjunarodna organizacija za standardizaciju, nego æe svaka dr¾ava sama odluèiti kako æe se zvati na Internetu. Srbija æe verovatno morati da predlo¾i nekoliko tih naziva, kao ¹to su .srb, .srbija i .sr, i tada æe izneti i predlog na latinici i jezicima manjina, rekao je Markoviæ.

(Tanjug)